ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα εγκαίνια του 19ου East Med Yacht Show και ο χαιρετισμός του Δημάρχου Πόρου Γ. Δημητριάδη

Ξεκίνησε την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 το 19ο Σαλόνι ελληνικών ενοικιαζόμενων σκαφών EAST MED YACHT SHOW 2023, το οποίο επέστρεψε -για να μείνει- στο λιμάνι του Πόρου, τον τόπο που γεννήθηκε και καθιερώθηκε.
Στο φετινό Σαλόνι παρουσιάζονται 100 περίπου σκάφη, ανάμεσα στα οποία τα περισσότερα εκτιθέμενα καταμαράν παγκοσμίως.
 
 
Δύο ακόμα καινοτομίες της Έκθεσης είναι η συμμετοχή του Δήμου Πόρου με δικό του περίπτερο, καθώς και η επέκτασή της στη νότια πτέρυγα του λιμανιού στον δίαυλο Πόρου-Γαλατά, λόγω εξάντλησης όλου του χώρου στην δυτική πτέρυγα.
 
 
 
Στην ανακοίνωση του ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης σημειώνει "Θέλω να ευχαριστήσω τους συνδιοργανωτές μας, την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, τον Αντώνη Στελλιάτο την Μπάρμπαρα Γαβριήλ και όλους τους συνεργάτες τους για την άψογη συνεργασία, τα στελέχη και όλους τους συνεργάτες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου για την τεχνική υποστήριξη και τον συντονισμό, το Λιμεναρχείο και το Α.Τ. Πόρου για την υποστήριξή τους και τους χορηγούς φιλοξενίας του Δήμου, οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι: Xenia - Poros Image, Golden View, Odyssey, Aegean Villas, ξενοδοχεία Παύλου και Σάρων".
 
 
"Θαλάσσιος τουρισμός, νησιώτικά λιμάνια, διαχείρηση του Ελληνικού παράκτιου χώρου"
Ο χαιρεστισμός του Γιάννη Δημητριάδη στα εγκαίνια του 19ου East Med Yacht Show
 
"Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, αγαπητές και αγαπητοί επισκέπτες,
Σάς καλωσορίζουμε στον Πόρο και στο 19ο East Med Yacht Show, το οποίο από φέτος επιστρέφει στον τόπο όπου γεννήθηκε και καθιερώθηκε.
Όπως γνωρίζετε, το λιμάνι του Πόρου είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας και ένα από τα πλέον σημαντικά για τον Θαλάσσιο Τουρισμό λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Αξιοποιώντας το πλεονέκτημα αυτό, τα τελευταία χρόνια ο Δήμος και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείου Πόρου κάνουν συστηματική προσπάθεια προκειμένου οι υποδομές και οι υπηρεσίες του λιμανιού να παρέχουν στον επισκέπτη τις μέγιστες δυνατές παροχές που μπορεί να παρέχει ένα δημόσιο λιμάνι στην χώρα μας. Οι παροχές αυτές, μάλιστα, πλαισιώνονται από αντίστοιχες υπηρεσίες της τοπικής επιχειρηματικότητας, η οποία ενισχύει την λειτουργία του λιμανιού και ενισχύεται από αυτήν. Έτσι, το 2022 το λιμάνι μας έκανε ρεκόρ 18.040 καταγεγραμμένων αφίξεων, ενώ σε έρευνα που πραγματοποίησε το Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιοκτητών Ιστιοφόρων Σκαφών, αναδείχθηκε μεταξύ 140 λιμανιών της χώρας ως το καλύτερο λιμάνι που η διαχείρισή του ασκείται από Δημοτικό Λ.Τ.
 
 
Στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για αναβάθμιση του λιμανιού μας, η επιστροφή του East Med Yacht Show στον Πόρο αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που έρχεται να επιβεβαιώσει την πρόοδο που έχει γίνει και την θέση που έχει ο Πόρος στον χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού της Μεσογείου. Παράλληλα, συμβολίζει την κεντρική σημασία που έχουν για τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού τα λιμάνια-προορισμοί και -σε θεσμικό επίπεδο- οι φορείς διαχείρισής τους, δηλαδή τα Δ.Λ.Τ.
Την σημασία αυτή την έχουν αντιληφθεί οι φορείς του κλάδου, με τους οποίους συνεργαζόμαστε υποδειγματικά και μένει να την αντιληφθεί και η Πολιτεία, η οποία θα πρέπει να παίξει τον ρόλο του τρίτου και βασικού πόλου στις συνέργειες για την περαιτέρω ανάπτυξη του Θ.Τ. στην χώρα μας.
Με την ευκαιρία της σημερινής γιορτής, είμαι υποχρεωμένος να απευθύνω και δημόσια την παράκληση στους Υπηρεσιακούς και αιρετούς παράγοντες που έχουν τις σχετικές αρμοδιότητες, να ενεργήσουν ώστε η Πολιτεία να αναπτύξει επιτέλους πολιτικές για την ορθολογική διαχείριση του παράκτιου χώρου, για την λειτουργία των μικρών νησιωτικών λιμένων υποδοχής, για την δημιουργία μαρίνων αναχώρησης και φυσικά για την στήριξη του κλάδου των Ελλήνων επιχειρηματιών και των πληρωμάτων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Θαλάσσιο Τουρισμό. Εμείς και αρκετές άλλες δημοτικές διοικήσεις λιμένων είμαστε εδώ, έχουμε προτάσεις, έχουμε προβλήματα που πρέπει να λυθούν και πολύτιμη εμπειρία από την καθημερινή διαχείριση των λιμανιών μας. Είμαστε εδώ και περιμένουμε, είμαστε εδώ και προτείνουμε και -δυστυχώς- είμαστε εδώ και αγνοούμαστε. Της ίδιας αντιμετώπισης τυγχάνουν, βέβαια, και οι Έλληνες ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών, τους οποίους παρακολουθώ επί χρόνια να θέτουν μάταια τα αιτήματά τους στις εκάστοτε Κυβερνήσεις και να εισπράττουν μόνο υποσχέσεις και λόγια συμπάθειας και στην συνέχεια να απογοητεύονται από κάθε καινούργιο νομοθέτημα που ουσιαστικά τους τιμωρεί που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο.
 
 
Την ίδια στιγμή, σε πλήρη αντιδιαστολή με την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει η Πολιτεία στους στυλοβάτες Έλληνες επιχειρηματίες της τουριστικής βιομηχανίας και στους κατοίκους και εκπροσώπους των περιθωριοποιημένων μικρών και μεσαίων νησιών της χώρας, είναι αξιοσημείωτη η σπουδή που έχουν επιδείξει όλες ανεξαιρέτως οι Κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών προκειμένου να παραδώσουν τον ελληνικό παράκτιο χώρο στον πρόσφατα χρεωκοπημένο κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είναι γνωστό, ο Πόρος είναι μία από τις 25 παράκτιες Περιοχές στις οποίες επίκειται η άμεση ίδρυση Βιομηχανικής Ζώνης Ιχθυοτροφείων. Μιας ζώνης που στο νησί μας θα καταλαμβάνει το ? του θαλάσσιου και χερσαίου χώρου του, αυξάνοντας κατά 3.000% την σημερινή έκταση της δραστηριότητας και κατά 800% την παραγωγή της, η οποία μάλιστα θα απελευθερωθεί πλήρως μετά από 5 έτη. Μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό ότι πρόκειται για μια υπόθεση που ενσωματώνει όλο τον παραλογισμό, την διαπλοκή και τα θεσμικά ελλείματα του Ελληνικού Κράτους.
Πρόκειται για ένα λάθος τόσο ακραίο, που δεν μπορεί να είναι εφαρμόσιμο, το οποίο αν ολοκληρωθεί θα προκαλέσει τοπική εξέγερση και θα ανατραπεί στην πράξη. Και, βέβαια, πρόκειται για ένα λάθος που δεν πλήττει μόνο εμάς τους κατοίκους του νησιού, αλλά πλήττει εξίσου όλο τον κλάδο του Θαλάσσιο Τουρισμό, καθώς και όποιον ενδιαφέρεται για την βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική ισορροπία ολόκληρου του Σαρωνικού κόλπου – και όχι μόνο.
Με αφορμή την σημερινή εκδήλωση, λοιπόν, οφείλω ως Δήμαρχος του τόπου αυτού να διαμηνύσω σε κάθε αρμόδιο αποδέκτη, ότι αυτή που βλέπουμε σήμερα εδώ είναι η εικόνα που αντιπροσωπεύει την ταυτότητα του νησιού μας και εκφράζει την αυτοδιάθεσή μας. Και ότι κάθε σχεδιασμός που θέλει να ανατρέψει τον προσανατολισμό αυτόν, θα πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα!
Κλείνοντας, θα ήθελα να αφιερώσουμε την φετινή διοργάνωση στην μνήμη δύο τοπικών μορφών του yachting που έφυγαν πρόσφατα από κοντά μας, τον Σωτήρη Κουβαρά και τον Ανδρέα Μποζαρέλο.
Εύχομαι καλή παραμονή στο νησί μας σε όλους τους συντελεστές και τους επισκέπτες της Έκθεσης και καλές μελλοντικές αφίξεις στο λιμάνι μας!"
Πόρος, 4.5.2023

Διαβάστε επίσης

Λιμεναρχείο Πόρου: Προσθήκη κατηγορίας «Άδειας εκτέλεσης πλόων» στην ηλεκτρονική εφαρμογή e-ΔΛΑΔΛΑΠΟΡΟΣ

Σύμφωνα με ενημέρωση του Λιμεναρχίου Πόρου, στην ηλεκτρονική εφαρμογή e-ΔΛΑ ( https://edla.hcg.gr/apptypes/categories  ), προστέθηκε κατηγορία «Άδεια εκτέλεσης πλόων». Στην εν λόγω...

Πόρος: Απάντηση του Δημάρχου σε καταγγελία του υποψηφίου δημάρχου Γ. Κουτουζή σχετικά με την απόφαση για το γήπεδο (βίντεο)ΠΟΡΟΣ

Με μια μακροσκελή ανάρτηση, αλλά και την παράθεση του επίμαχου αποσπάσματος του βίντεο της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, απαντά στην καταγγελία του υποψηφίου δ...

Πόρος: Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 για τις ελλείψεις γιατρών - Προκλητική απάντηση από "κύκλους" του Υπ. Υγείας ΠΟΡΟΣ

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ παρουσίασε η δημοσιογράφος Τζίνα Στασινοπούλου στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, αναφορικά με το θέμα των ελλείψεων των δημόσιων υπηρεσιών υγ...

Πόρος: Ανοιχτή συζήτηση της Δημοτικής Αρχής με τον υποψήφιο του ΜέΡΑ25 Γιάννη Γκούμα - Τετάρτη 10 Μαΐου στις 6μμΠΟΡΟΣ

Στο πλαίσιο της ανοικτής πρόσκλησης που έχει απευθύνει η δημοτική αρχή Πόρου προς όλα τα κόμματα και υποψήφιους τοπικούς βουλευτές για διενέργεια ανοικτών συζητήσεων στο κτήριο Συγ...

Οι τριαθλητές του Πόρου γύρισαν νικητές από την Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τριάθλου της ΚατερίνηςΠΟΡΟΣ

Οι τριαθλητές τους Saronic Triathlon Club από τον Πόρο και τον Γαλατά, έφυγαν από την Ολυμπιακή Ακτή, Κατερίνης και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τριάθλου, γεμάτοι από εμπειρία, γνώση κ...

Πόρος: Η Ράνια Καπέτα υποψήφια με την "Καθαρή Πορεία" του Γιάννη Δημητριάδη ΠΟΡΟΣ

Μια ακόμη υποψήφια με τον συνδυασμό του "Καθαρή Πορεία", ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης. Πρόκειται για την επιχειρηματία Ράνια Καπέτα, η οποία ήταν υποψήφια με τον...

Πόρος: Συνάντηση Ολ. Αναστασοπούλου με τον Γ. Δημητριάδη στο δημαρχείο του ΠόρουΠΟΡΟΣ

Συνάντηση ανάμεσα στον Δήμαρχο Πόρου και τους συνεργάτες του και την Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Μαΐου στο Δημ...