ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόρος: Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 έφεραν στη Βουλή το θέμα των προβλημάτων αρμοδιότητας της Κεντρικής Διοίκησης

Το θέμα των προβλημάτων που ταλανίζουν τον Πόρο και απαιτούν άμεση επίλυση από την Κεντρική Διοίκηση, έφεραν με ενέργειες τους στη Βουλή τα κόμματα της "Ελληνικής Λύσης" και του "ΜεΡΑ25".

 

Συγκεκριμένα στις 18 Ιανουαρίου 2023, η Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου, Βουλευτής Β΄ Πειραιά της "Ελληνικής Λύσης" κατέθεσε την ακόλουθη ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υγείας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος και Ενέργεια, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με θέμα «Σειρά προβλημάτων ταλανίζουν τον Πόρο και απαιτούν άμεση επίλυση»:  

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης της κας Ασημακοπούλου: 

 

 

"Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Σε σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πόρου, επισημαίνεται ότι: «Η περιοχή μας αντιμετωπίζει διαχρονικά σοβαρά ελλείματα σε τομείς που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Κεντρικής Διοίκησης και κυρίως στους τομείς υγείας, παιδείας – νέας γενιάς, πολιτικής προστασίας και προστασίας του πολίτη. Επιπλέον, κρίσιμες πολιτικές επιλογές του Κεντρικού Κράτους για το νησί μας στους τομείς της ανάπτυξης, της χωροταξίας και της προστασίας του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα η χωροθέτηση ιχθυοβιομηχανικής ζώνης – Π.Ο.Α.Υ., θίγουν ευθέως τις επιλογές και τις κατευθύνσεις που έχει υιοθετήσει η κοινωνία και ο Δήμος μας. …
Μάλιστα, στο καθοριστικό ζήτημα των ιχθυοτροφείων φαίνεται ότι η παθητική στάση του Δήμου έως το 2014, αλλά και της πλειοψηφίας της κοινωνίας (δικαιολογημένη εν μέρει, λόγω άγνοιας), έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε ο Πόρος να επιλεγεί από τα κέντρα λήψης αποφάσεων ως «πρόσφορη» περιοχή αρχικά για την αδειοδότηση ιχθυοτροφείων (δεκαετία 1990), ακολούθως για τον πολλαπλασιασμό τους (δεκαετίες 2000, 2010) και σταδιακά για τη μετατροπή του νησιού από τουριστικό σε ιχθυο-βιομηχανικό (Σχέδιο ΟΡΣΑ 2002, Μελέτη Υπ. Γεωργίας 2003, Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο 2011). Επιπλέον, η στρατηγική αυτή επιλογή της Πολιτείας για το μέλλον του νησιού μας φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου άσχετη με την αμέλεια που έχει επιδείξει σε άλλους τομείς ευθύνης της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εξαίρεση που προβλέφθηκε φέτος το καλοκαίρι για τη διέλευση εργαζομένων των ιχθυοτροφείων μέσα από το δάσος του Πόρου κατά τις ημέρες που απαγορεύεται η κίνηση όλων των οχημάτων για λόγους πυροπροστασίας, η οποία αποδεικνύει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι ο προσανατολισμός του νησιού προς την ιχθυοκαλλιέργεια είναι για την Πολιτεία σημαντικότερος από την προστασία του δάσους του.

Στο ως άνω ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι: «…Και ότι αυτό που επιλέγουμε έως σήμερα είναι να μην έχουμε γιατρούς, καθηγητές, πυροσβέστες κ.τ.λ. και να γίνουμε βιομηχανική ζώνη ιχθυοτροφείων. …

 

Τις ελλείψεις στην τοπική δημόσια δομή υγείας, τις ρημάζουσες αθλητικές εγκαταστάσεις στο νησί που ανήκουν στο Π.Ν., την απουσία εποχιακού πυροσβεστικού κλιμακίου, τη χωροθέτηση ιχθυο-βιομηχανικής ζώνης (Π.Ο.Α.Υ.) και τις συνέπειες αυτής στο περιβάλλον, τον τουρισμό και τη ζωή των κατοίκων, τα
σημαντικά κενά στη Β’βάθμια εκπαίδευση και, τέλος, τη μόνιμη υποστελέχωση του Α.Τ. Πόρου.

 

Επισυνάπτεται το απόσπασμα από το Πρακτικό (αρ. απόφ. 108/2022). Παρακαλούμε τους κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Τουρισμού, Υγείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη να απαντήσουν σχετικά με τις καταγγελίες του Δ.Σ. Δήμου Πόρου όπως αναλυτικά διατυπώνονται, να ενεργήσουν κατάλληλα αναφορικά με τις συγκεκριμένες προτάσεις και να μας ενημερώσουν σχετικά.

Αθήνα, 18/1/2023
Οι καταθέτοντες Βουλευτές
Γιάνης Βαρουφάκης
Μαρία Απατζίδη
Κρίτων Αρσένης
Κλέων Γρηγοριάδης
Γιώργος Λογιάδης
Σοφία Σακοράφα"

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή μου, θα ήθελα να αναφερθώ επιγραμματικά στα βασικά ζητήματα για τα οποία γίνεται λόγος στην παρούσα και στην κλιμάκωση των ενεργειών του Δήμου τα τελευταία χρόνια αναφορικά με την αντιμετώπισή τους: 1. Υγεία: Ο Πόρος είναι μάλλον το μοναδικό νησί του πληθυσμιακού του μεγέθους στο οποίο η δημόσια δομή υγείας (Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο) δεν παρέχει διαδικασία διακομιδών, δεν λειτουργεί καθημερινά και με γνωστό ωράριο και δεν λειτουργεί με εφημερίες εκτός πρωινών (ούτε καν ετοιμότητας/on call), στελεχώνεται δε με μόλις μία ιατρό. … 2. Νεολαία-Αθλητισμός: Ο Δήμος Πόρου είναι πιθανότατα ο μοναδικός στη χώρα που δεν διαθέτει ούτε μια αθλητική εγκατάσταση.
Αντιθέτως, υπάρχουν ρημάζουσες αθλητικές εγκαταστάσεις στο νησί που ανήκουν στο Π.Ν., το οποίο τις χρησιμοποιεί μόνο για τις ορκωμοσίες ναυτών, επιτρέποντας ατύπως να εισέρχονται σε αυτές οι κάτοικοι και τα Σωματεία του Πόρου. Ο Δήμος μας από το 2015 ζητάει να του παραχωρηθούν οι εγκαταστάσεις από το Π.Ν. με Προγραμματική Σύμβαση, ώστε να αναλάβει την ευθύνη αποκατάστασής τους αξιοποιώντας χρηματοδότηση που είναι πρόθυμη να διαθέσει η Περιφέρεια, καθώς και τη συντήρηση και διαχείρισή τους. 3. Πολιτική Προστασία: Την ώρα που σε 80 περιοχές και νησιά της χώρας με μικρότερο ή καθόλου δάσος ιδρύθηκαν Εποχιακά Πυροσβεστικά Κλιμάκια (2020), η Πολιτεία έχει επιλέξει να αφήσει το εξ ολοκλήρου δασώδες νησί μας στο έλεος του Θεού, μειώνοντας -εν κρυπτώ- κατά 50% από το καλοκαίρι του 2021 τις
περιπολίες του Πυροσβεστικού Σταθμού Τροιζήνας και αναθέτοντας υποκριτικά την ευθύνη πυροπροστασίας του νησιού στο Εθελοντικό Π.Κ., το οποίο δεν μπορεί να καλύψει τις αναγκαίες βάρδιες. Μάλιστα, μεταξύ των 80 Εποχιακών Π.Κ. που ιδρύθηκαν το 2020, εκείνο που φέρεται να έχει ως έδρα τον Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων στην πραγματικότητα εποπτεύει το τμήμα του δικού μας Δήμου στην Πελοπόννησο, στο οποίο δεν υπάρχει δάσος. 4. Περιβάλλον-Τουρισμός Ιχθυοκαλλιέργειες: Ο Πόρος αποτελεί το μόνο νησί του Αργοσαρωνικού στο οποίο, κόντρα στις επιθυμίες της κοινωνίας και του Δήμου, η Πολιτεία, με παράνομες Αποφάσεις της, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 εγκατέστησε ιχθυοτροφεία, στερώντας από κατοίκους και επισκέπτες μεγάλο μέρος της ακτογραμμής του. Το 2011 με τη θεσμοθέτηση του «Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών», ο Πόρος χαρακτηρίσθηκε ως περιοχή που προορίζεται για τη δημιουργία ιχθυο-βιομηχανικής ζώνης (ΠΟΑΥ) και σήμερα αποτελεί τον μοναδικό μικρό
νησιωτικό Δήμο στη χώρα (πληθυσμός κάτω των 3.500 κατοίκων) στον οποίο επίκειται η θεσμοθέτησή Π.Ο.Α.Υ. Η θεσμοθέτηση αυτή θα αλλάξει με βίαιο τρόπο τον αναπτυξιακό προσανατολισμό του νησιού, το φυσικό περιβάλλον του και τον τρόπο ζωής μας, μειώνοντας κατά 1/4 τον χερσαίο χώρο διοίκησης του Δήμου και προκαλώντας νομοτελειακά τοπική εξέγερση. 5. Παιδεία: Παρά την εγγύτητα με την Αθήνα, στα Σχολεία Β’/θμιας εκπαίδευσης του Πόρου τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται σημαντικά κενά που αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη καθυστέρηση ή και καθόλου. Οι συνέπειες για το μέλλον πολλών μαθητών είναι μηαντιστρέψιμες, ο θεσμός του Σχολείου απαξιώνεται, η παραπαιδεία οργιάζει επιβαρύνοντας τις
οικογένειες και η κοινωνία χάνει τη συνοχή της. 6. Στελέχωση Α.Τ. Πόρου: Το Α.Τ. είναι σταθερά
υποστελεχωμένο (έως και κατά 50%), με συνέπεια τη θερινή περίοδο να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις κρίσιμες αρμοδιότητές του που αφορούν στην αστυνόμευση των κυκλοφοριακών μέτρων και της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις δασικές οδούς».
Ζητούν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Πόρου, μεταξύ άλλων: «Εξασφάλιση των ελάχιστων πρωτοβάθμιων παροχών υγείας, μέσω της ορθής και διαφανούς λειτουργίας του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πόρου και ειδικότερα:
i) Γνωστοποίηση του καθεστώτος λειτουργίας του Ιατρείου στους πολίτες και τις τοπικές αρχές, λειτουργία του με διαφάνεια (ωράριο, στελέχωση, χρήση τηλεφώνου και ηλ. αλληλογραφίας), ii) αυτοτελή λειτουργία του (απαγόρευση ανάθεσης βαρδιών του προσωπικού του στο Κ.Υ. Γαλατά), iii) διενέργεια 24ωρης εφημερίας ετοιμότητας (on call) για τις περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών για τις οποίες θα ειδοποιείται από τις τοπικές αρχές, iv) αξιοποίηση των ασθενοφόρων του Δήμου από τους ιατρούς του Π.Π.Ι και του Κ.Υ. στις περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών, v) προκήρυξη των 5 κενών οργανικών θέσεων του Π.Π.Ι. Ο Δήμος δεσμεύεται για την παροχή επιδόματος διαμονής-διατροφής στο προσληφθέν προσωπικό του Π.Π.Ι., υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα καλύπτει κενά του Κ.Υ. Γαλατά. β) Εξασφάλιση Αθλητικών
Εγκαταστάσεων και ειδικότερα: Παραχώρηση της χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του στρατοπέδου του Κ.Ε. Πόρος στον Δήμο με Προγραμματική Σύμβαση, προκειμένου ο τελευταίος να μπορεί να αναλάβει την ευθύνη αποκατάστασης, συντήρησης και διαχείρισής τους, διαφορετικά αδειοδότηση και χρηματοδότηση της κατασκευής των προβλεπόμενων στο Β.Δ. 106/1972 (ΦΕΚ 29/Α) αθλητικών εγκαταστάσεων στον χώρο αιγιαλού στην περιοχή του Αγ.
Στεφάνου. γ) Άμεση δημιουργία Εποχιακού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο νησί του Πόρου.
δ) Άμεση κάλυψη των κενών του Γυμνασίου Πόρου και θεσμική διασφάλιση ότι δεν θα υπάρχουν κενά στα Σχολεία του νησιού μετά την έναρξη του σχολικού έτους. ε) Άμεση στελέχωση των κενών οργανικών θέσεων του Α.Τ. Πόρου. στ) Άμεση εξαίρεση του Πόρου από τις περιοχές στις οποίες θα δημιουργηθούν βιομηχανικές ζώνες – Π.Ο.Α.Υ.».

 


Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Προτίθεσθε επιτέλους να αντιμετωπίσετε ισότιμα τους κατοίκους του Πόρου με τους κατοίκους
των άλλων νησιών και να τηρήσετε τις συνταγματικές επιταγές της ισότητας των πολιτών και της
μέριμνας για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών, οι οποίες καταπατούνται σφόδρα, σε ό,τι
αφορά στην παροχή βασικών αγαθών στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της κρατικής
Προστασίας;
2. Σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τα διαχρονικά σοβαρά ελλείματα στους τομείς του νησιού που
υπάγονται στην αρμοδιότητα της Κεντρικής Διοίκησης και κυρίως, στους τομείς Υγείας, Παιδείας
– Νέας Γενιάς, Πολιτικής Προστασίας και Προστασίας του Πολίτη, ικανοποιώντας τα ανωτέρω
αιτήματα του επίμαχου ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου του Πόρου;
3. Ειδικά για το θέμα της Π.Ο.Α.Υ., σκοπεύετε να προχωρήσετε στην άμεση εξαίρεση του Πόρου
από τις περιοχές στις οποίες θα δημιουργηθούν βιομηχανικές ζώνες - Π.Ο.Α.Υ;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
ΣΟΦΙΑ – ΧΑΪΔΩ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ"

 

Αναφορά του ΜεΡΑ25

To Ψήφισμα του Δήμου Πόρου αναφορικά με τα ελλείμματα σε κρίσιμους τομείς αρμοδιότητας της Κεντρικής Διοίκησης, κατέθεσε ως αναφορά στο προεδρείο της Βουλής η Κοινοβουλευτική Ομάδα του "ΜεΡΑ 25", στις 18 Ιανουαρίου 2023. 

 

Οι βουλευτές του ΜεΡΑ25 ζητούν από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Τουρισμού, Υγείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εθνικής
Άμυνας, Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, να απαντήσουν σχετικά με τις καταγγελίες του Δ.Σ. Δήμου Πόρου όπως αναλυτικά διατυπώνονται, να ενεργήσουν κατάλληλα αναφορικά με τις συγκεκριμένες προτάσεις και να ενημερώσουν την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος σχετικά.

 

Ακολουθεί το κείμενο της αναφοράς του ΜεΡΑ25: 

"Η Κ.Ο. του ΜέΡΑ25, καταθέτει ως αναφορά το Πρακτικό της 26ης/2022 τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Πόρου και την έγκριση σχετικού ψηφίσματος όπου καταγράφονται τα ελλείμματα σε κρίσιμους τομείς αρμοδιότητας της Κυβέρνησης και των αντίστοιχων Υπουργείων. Ενδεικτικά, καταγγέλλουν:

 

Διαβάστε επίσης

Πόρος: Έκοψαν τις πίτες τους το ΔΛΤ Πόρου και ο Σύλλογος Φροντίδας Αδέσποτων Ζώων ΠΟΡΟΣ

Την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας πραγματοποίησαν αυτό το Σαββατοκύριακο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πόρου, αλλά και ο Σύλλογος Φροντίδας Αδέσποτων Ζωών Πόρου - Γαλατά "PAWS".   ...

Πόρος: Ο Αριστείδης Αποστολάκης υποψήφιος με την "Καθαρή Πορεία" του Γ. Δημητριάδη ΠΟΡΟΣ

Με μια φωτογραφία μπροστά από το Δασκαλειό, ανακοίνωσε τον αξιωματικό Π.Ν. ε.α. Αριστείδη Αποστολάκη, ως υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο με την παράταξη "Καθαρή Πορεία", ο Δήμαρχος Πόρο...

Στο ΣτΕ προσέφυγαν νησιωτικοί Δήμοι της Αττικής κατά του ΕΔΣΝΑ για το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτωνΠΟΡΟΣ

    Τέλος στην πολυετή αδικία σε βάρος τους από την οικονομική επιβάρυνση που τους προκαλεί η υποχρέωση καθημερινής μεταφοράς των απορριμμάτων τους στη Φυλή επιχειρούν να δώσουν οι...