ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόρος: Απόντες όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές από τη συζήτηση για τα σοβαρά θέματα του Πόρου (βίντεο)

Δίχως την παρουσία των κυβερνητικών βουλευτών που είχαν προσκληθεί, πραγματοποιήθηκε στο κτήριο Συγγρού στον Πόρο, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, η ανοιχτή συζήτηση που περιελάβανε στην ατζέντα τέσσερα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τον Πόρο και που η επίλυση τους άπτεται των αρμοδιοτήτων την κεντρικής κυβέρνησης.

Η απουσία των κυβερνητικών βουλευτών εξελήφθη ως περιφρόνηση προς τον λαό του Πόρου. 

Τα τέσσερα θέματα που συζητήθηκαν αφορούν διαχρονικά προβλήματα που ταλαιπωρούν το νησί για πολλές δεκαετίες, στα οποία δεν έχει δοθεί λύση, ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις που έχουν αλλάξει και τις δημοτικές αρχές που θήτευσαν στον Πόρο.  

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα παρακάτω θέματα: Υγεία, γήπεδο ΚΕ Πόρος, πυρασφάλεια και ΠΟΑΥ. 

 

Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, δήλωσε πως η επιλογή της μέρας και της ώρας της συγκέντρωσης έγινε έπειτα από σκέψη, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι δικαιολογίες από τους βουλευτές για την μη παρουσία τους. 

Συγκεκριμένα δήλωσε πως οι βουλευτές προσκλήθηκαν εγκαίρως, πριν ένα μήνα, και ότι η συζήτηση προγραμματίστηκε για την μη εργάσιμη ημέρα Σάββατο και για μια ώρα (4μμ) που θα έδινε το περιθώριο στους βουλευτές να ξεκινήσουν αργά από την Αθήνα και να μπορούν να επιστρέψουν, σχετικά νωρίς. 

 

Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Πόρου, δύο από τους πέντε βουλευτές απέστειλαν επιστολή με την οποία εξηγούσαν τους λόγους της αδυναμίας στη συμμετοχή της ανοικτής συζήτησης και συγκεκριμένα επιστολές απέστειλαν οι κύριοι Κατσαφάδος και Μανωλάκος. 

Σκοπός της ανοικτής συζήτησης ήταν η αμφίδρομη ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων για σοβαρά προβλήματα που απασχολούν το νησί και μπορούν να επιλυθούν μόνο με κυβερνητικές ενέργειες, για τις οποίες οφείλουν να πιέσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές. 

Σε ερώτηση γιατί δεν προσκλήθηκε ο αντιπολιτευτικός βουλευτής κ. Θοδωρής Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δημητριάδης απάντησε πως δεν υπάρχει το περιθώριο του χρόνου για γίνουν αόριστες συζητήσεις για τις θέσεις των κομμάτων και γι’ αυτό ο Δήμος απευθύνθηκε μόνο σε αυτούς που σήμερα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα θέματα.

 

Υγεία

Μιλώντας για το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο κ. Δημητριάδης δήλωσε πως ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας η στελέχωση των δομών και πως η κοινωνία του Πόρου θα πρέπει να ασκεί την πίεση της προς αυτή την κατεύθυνση. Από την πλευρά του, ο Δήμος Πόρου έχει ενεργήσει για την αναβάθμιση της τοπικής δομής σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, την εξασφάλιση σύγχρονων χώρων για την στέγαση του Ιατρείου στο κτήριο ΚΑΠΗ και την διάθεση δύο δικών του ασθενοφόρων με τους απαραίτητους οδηγούς. 

Αυτό που απομένει είναι η στελέχωση του Ιατρείου με γιατρούς από το Υπουργείο Υγείας. Όμως από το 2017 έως σήμερα, οι 5 οργανικές θέσεις του είναι κενές και, επιπλέον, η μοναδική ιατρός που υπηρετεί σε αυτό συχνά καλύπτει κενά στο Κ.Υ. Γαλατά και το Ιατρείο του Πόρου μένει απροειδοποίητα κλειστό. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Δημητριάδη, ο Δήμος Πόρου πιέζει με κάθε τρόπο για την κάλυψη των κενών και για την αυτόνομη και διαφανή λειτουργία του Π.Π. Ιατρείου, ενώ έχει απευθυνθεί και στη Δικαιοσύνη έπειτα από την απώλεια συμπολιτών μας σε περιπτώσεις που υπήρξε καθυστέρηση ιατρικής επέμβασης. 

Ο κ. Δημητριάδης ξεκαθάρισε πως ο Δήμος έχει εξετάσει όλες τις ενέργειες που θα μπορούσε να κάνει για φέρει ο ίδιος ιατρούς, αλλά η νομοθεσία δεν δίνει κανένα περιθώριο για να το κάνει. Ανέφερε δε, πως ιδιωτικά, με δικά του χρήματα έχει προτείνει σε ιδιώτες γιατρούς να συνάψουν εργασιακή σχέση με τον ίδιο ώστε να συνδράμουν με αυτό τον τρόπο στον τομέα της υγείας του Πόρου, κάτι που δεν δέχεται κανένας επειδή δεν μπορεί να δεσμευτεί για την διαθεσιμότητά του. Ωστόσο, οι ιδιώτες ιατροί της περιοχής, όταν είναι διαθέσιμοι, ανταποκρίνονται πρόθυμα να συνδράμουν σε έκτακτα περιστατικά όταν τους καλεί η δημοτική αρχή, ειδική αναφορά έκανε, δε, ο Δήμαρχος στους ιατρούς Γ. Κεραμύδα και Μ. Δρίτσα, οι οποίοι έχουν συνδράμει δεκάδες φορές σε τέτοιες περιπτώσεις.

 

Πυρασφάλεια 

Αναφερόμενος στα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας και της πυρασφάλειας στο νησί, ο κ. Δημητριάδης δήλωσε πως την ώρα που σε πολλές περιοχές και νησιά της χώρας με μικρότερο ή καθόλου δάσος ιδρύονται Εποχιακά Πυροσβεστικά Κλιμάκια, η Πολιτεία έχει επιλέξει να αφήσει το εξ ολοκλήρου το δασώδες νησί μας στο έλεος του Θεού, μειώνοντας κατά 50% από το καλοκαίρι του 2021 τις περιπολίες του Πυροσβεστικού Σταθμού Τροιζήνας και αναθέτοντας υποκριτικά την ευθύνη προστασίας του νησιού στο Εθελοντικό Π.Κ., το οποίο δεν μπορεί να καλύψει τις αναγκαίες βάρδιες. Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή, Εποχιακό Π.Κ. έχει ιδρυθεί στον Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων και εποπτεύει το τμήμα του Δήμου Πόρου στην Πελοπόννησο, στο οποίο δεν υπάρχει δάσος. Μάλιστα, όπως ενημερώθηκε επίσημα ο Δήμος μας από τον αρμόδιο Πύραρχο του Ν. Αργολίδας, οι παραπάνω επιλογές βασίζονται σε πολιτικές αποφάσεις και όχι σε υπηρεσιακές υποδείξεις. Ο Δήμαρχος Πόρου πρόσθεσε πως έπειτα από εξώδικο που απέστειλε στον αρμόδιο Υπουργό κ. Στυλιανίδη και στον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, το καλοκαίρι 2022 το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πόρου ενισχύθηκε προσωρινά με 5 επαγγελματίες πυροσβέστες, οι οποίοι ήδη αποχώρησαν και επομένως υπάρχει ξανά το ίδιο έλλειμα δυναμικού εν όψει της ερχόμενης αντιπυρικής περιόδου.

 

Γήπεδο Κ.Ε. Πόρος 

Για το γήπεδο του Κ.Ε. Πόρος, ο Δήμαρχος Πόρου ανέφερε πως για 70 χρόνια η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από πολίτες και Σωματεία βασίζεται σε άτυπες συνεννοήσεις ανάμεσα στην εκάστοτε δημοτική αρχή και το Πολεμικό Ναυτικό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής και νομικώς δεσμευτική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η λύση στο πρόβλημα είναι η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με την οποία η χρήση των εγκαταστάσεων θα παραχωρείται στον Δήμο, ώστε εκείνος να αναλάβει την ευθύνη αποκατάστασης, συντήρησης και διαχείρισής τους. Μάλιστα, η Περιφέρεια Αττικής έχει ενημερώσει εγγράφως πως μόνο στην περίπτωση αυτή μπορεί να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του γηπέδου. Όπως αποκάλυψε ο κ. Δημητριάδης, το 2017 το Π.Ν. και το Υπουργείο είχαν συμφωνήσει στην λύση αυτή, αλλά στην συνέχεια το θέμα πάγωσε, ενώ μετά από μια πολύ πρόσφατη συνάντηση που είχε για το θέμα, ελπίζει ότι θα υπάρχει κάποια σημαντική εξέλιξη μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2023. Αν δεν υπάρξει, θα φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου ώστε να ληφθεί συνολική Απόφαση που θα εκφράζει τις θέσεις του Δήμου. 

Σε εκείνο το σημείο της συζήτησης παραινέβη ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Γκιών, ο οποίος ανέφερε πως το διαχρονικό αυτό πρόβλημα απαιτεί άμεση επίλυση καθώς θα οδηγήσει σε "θάνατο" τον αθλητισμό του Πόρου, και ζήτησε από το Δήμαρχο προτάσεις για την επίλυση του. Ο Δήμαρχος ανταπάντησε ότι η πρόταση του Δήμου για υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης είναι ξεκάθαρη και αν ο κ. Γκιων διαφωνεί ή έχει κάποια άλλη πρόταση θα πρέπει να την διατυπώσει για να ληφθεί υπόψη ή ακόμα και να υιοθετηθεί από την δημοτική αρχή, διαφορετικά δεν γίνεται αντιληπτό ποιος ο λόγος της διαφωνίας του. Στην συνέχεια ο κ. Γκιων αναφέρθηκε στην πρόσφατη εκδίωξή του κατά την ώρα της προπόνησης και ο Δήμαρχος απάντησε ότι ανέκαθεν όταν γινόταν προετοιμασία των προπαιδευομένων για την παρέλαση ορκωμοσίας η Διοίκηση του Στρατοπέδου δεν επέτρεπε να εισέρχονται στον χώρο για προπόνηση τα Σωματεία και ότι αυτό δεν αποτελεί κάποια νέα εξέλιξη που αλλάζει τα δεδομένα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια ο Διοικητής του Κ.Ε. Πόρος ενημερώνει εγγράφως και εγκαίρως για τις ώρες αυτές. Αλλά ο κ. Γκιων επέλεξε να αγνοήσει το έγγραφο και να πάει για προπόνηση σε μέρα και ώρα για την οποία υπήρχε τέτοια ενημέρωση και σήμερα καταλογίζει ευθύνες στην δημοτική αρχή επειδή των έδιωξαν.

 

ΠΟΑΥ

Για το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι οι μέχρι σήμερα ενέργειες του Δήμου και της Επιτροπής Αγώνα, με επίκεντρο στην άσκηση πολιτικής πίεσης και στις δράσεις επικοινωνίας, έχουν φρενάρει τις εξελίξεις, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό ο στόχος είναι να εξαιρεθεί ο Πόρος από τις περιοχές στις οποίες θα δημιουργηθούν ιχθυο-βιομηχανικές ζώνες – ΠΟΑΥ. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, πλέον είναι επιτακτική ανάγκη η πίεση προς την κυβέρνηση να φέρει αυτό το αποτέλεσμα πριν τις εκλογές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, η επόμενη κυβέρνηση με ανανεωμένη τη λαϊκή εντολή θα υπογράψει αμέσως το Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης της ΠΟΑΥ, θεσμοθετώντας την καταστροφή του Πόρου. Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, τυχόν θεσμοθέτηση της ΠΟΑΥ θα άλλαζε μη-αντιστρέψιμα τον προσανατολισμό του Πόρου και σταδιακά οι κάτοικοί του θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τον Τουρισμό και να στραφούν στον κλάδο της Ιχθυοκαλλιέργειας. Για όλα τα παραπάνω, ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε την άποψη - η οποία θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση – ότι ο Δήμος και οι πολίτες του Πόρου θα πρέπει να διαμηνύσουν στην Κυβέρνηση ότι αν έως τις εκλογές δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως η εξαίρεση του Πόρου, θα μποϋκοτάρουν με αποχή τις επερχόμενες εθνικές εκλογές.  Επίσης, θα πρέπει να διαμηνυθεί στους βουλευτές ότι είναι ανεπιθύμητοι να έρχονται στον Πόρο μόνο για εθιμοτυπικούς λόγους, φωτογραφήσεις και ψηφοθηρία, αλλά είναι καλοδεχούμενοι μόνο για να συζητήσουν τα προβλήματα της περιοχής και να δεσμευτούν για την επίλυσή τους.

Η συζήτηση μόλις ξεκίνησε και λογικά θα ακολουθήσει έντονος διάλογος στον Πόρο. 

Διαβάστε επίσης

Πόρος: Υγεία, γήπεδο, ιχθυοτροφεία, πυρασφάλεια κ.α. - Αύριο σε ανοιχτή συζήτηση με τους κυβερνητικούς βουλευτές στο κτήριο Συγγρού  ΠΟΡΟΣ

Ο Δήμος Πόρου καλεί τους πολίτες στην ανοικτή συζήτηση για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την περιοχή αύριο στις 16:00 στο κτήριο Συγγρού. Στην συζήτηση έχουν κληθεί να δώσουν το...

Τέλος εποχής για τον Πόρο: "Έφυγε" ο Ανδρέας Μποζαρέλος - Το αντίο του Δημάρχου Πόρου (φωτογραφίες)ΠΟΡΟΣ

Τέλος εποχής για τον Πόρο, καθώς το νησί έχασε μια εμβληματική προσωπικότητα. Ο Ανδρέας Μποζαρέλος δεν βρίσκεται πια μαζί μας. Ήταν 77 χρονών. Την είδηση του θανάτου του Ανδρέα ανα...

Πόρος: "Γενική καθαριότητα" στο Καστέλι - Σειρά παίρνει η Μπρίνια και ο οικισμός ΠΟΡΟΣ

"Στην περιοχή Καστέλι στο κέντρο του Πόρου πραγματοποιήθηκε η Γενική Καθαριότητα της δεύτερης εβδομάδας του φετινού κύκλου του Προγράμματος. Την εβδομάδα που έρχεται το Πρόγραμμα θ...

Γ.Ε. Πόρου: Εκδιώχθηκε εν ώρα προπόνησης από το γήπεδο του Κ.Ε. Πόρος ο προπονητής Κώστας Γκιών ΠΟΡΟΣ

Ένα ακόμη επεισόδιο στο διαχρονικό θέμα της έλλειψης αθλητικών εγκαταστάσεων στον Πόρο, έρχεται να προσθέσει η καταγγελία του αθλητικού σωματείου Γ.Ε. Πόρου, που αναρτήθηκε στο fac...

Πόρος: Βανδαλισμός και στην ιστορική οικία που διέμεινε ο Καποδίστριας (φωτογραφίες)ΠΟΡΟΣ

Ένα ακόμη περιστατικό βανδαλισμού - πιθανότατα να συνδέεται και με το προηγούμενο - σημειώθηκε στον Πόρο, αυτή τη φορά στην ιστορική οικία που διέμεινε ο Καποδίστριας κατά την παρα...