ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόρος: Ο Βαγγέλης, ο Μπάμπης και τα "Αποσταλάγματα" τους (βίντεο & ηχητικό)

Ο Πόρος, η μουσική, η ποίηση, η αγάπη για τον άνθρωπο. Αυτά είναι κάποια από τα κοινά σημεία αναφοράς δύο ανθρώπων με πολλούς φίλους στον Πόρο, του μουσικού Βαγγέλη Τζίτζη και του εκπαιδευτικού Μπάμπη Ανδριανόπουλου, οι οποίοι συνδύασαν τα ταλέντα τους σε ένα μουσικό άλμπουμ με τίτλο "Αποσταλάγματα". 
 
Έντεχνο λαϊκό CD, με δώδεκα τραγούδια. Έξι κι έξι, όπως θα λέγαμε αν επρόκειτο για δίσκο βινυλίου. Συμμετρικά πράγματα... Αυτά είναι τα «Αποσταλάγματα» [Μετρονόμος, 2022].
Συνθέτης των τραγουδιών ο μουσικός και ερμηνευτής Βαγγέλης Τζίτζης, στιχουργός ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Μπάμπης Ανδριανόπουλος.
Τα «Αποσταλάγματα» είναι ένα άλμπουμ με στιχουργικό... concept. Ας το πούμε κι έτσι. Ο στιχουργός Μ. Ανδριανόπουλος κορφολογεί φράσεις από στίχους γνωστότατων τραγουδιών, τους οποίους «ενώνει», με δικές του συνδετικές παρεμβάσεις, δημιουργώντας καινούρια στιχουργήματα – τα οποία είναι αφιερωμένα, αν θέλετε, χωρίς να το λέει, σε πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού (στιχουργούς, τραγουδιστές, τραγουδοποιούς).
Έτσι, το πρώτο τραγούδι «Άνθη απ’ το μπαξεδάκι σου» (Παντελής Θαλασσινός) είναι γραμμένο για τον στιχουργό Ηλία Κατσούλη, το «Η αγάπη ξαναζεί» (Αθηναΐς Μαρκαντώνη) είναι γραμμένο για την Βίκυ Μοσχολιού, το «Θα ’ρθω ξανά» (Εύη Τζίτζη) είναι γραμμένο για την Αρλέτα, το «Ποιας καρδιάς τα χρέη» (Τάσος Ζαφειρίου) είναι αφιερωμένο στον Μάνο Ελευθερίου κ.ο.κ.
 
Ο συνθέτης και ερμηνευτής Βαγγέλης Τζίτζης 
 
 

Επίσης, εδώ υπάρχουν και δύο εντελώς πρωτότυπα στιχουργήματα (χωρίς κορφολογήματα δηλαδή), με το ένα να αφορά στο τραγούδι «Πόνος και άγιος έρωτας» (Γεράσιμος Ανδρεάτος), που είναι ολοφάνερα γραμμένο για την Κατερίνα Γώγου και με το άλλο να αφορά στο τραγούδι «Νυχτερινό» (Βαγγέλης Τζίτζης), που είναι γραμμένο για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
Τώρα, σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως έχουμε να κάνουμε, στην περίπτωση του CD «Αποσταλάγματα», με ένα αρκετά ενδιαφέρον «έντεχνο» άλμπουμ – πάνω, βεβαίως στην σύγχρονη «τυπική» γραμμή του είδους.
Υπάρχουν οπωσδήποτε τα διδάγματα του χθες, υπάρχουν τραγούδια, δηλαδή, που θυμίζουν ηχητικώς καταστάσεις άλλων εποχών –το «Ένα απόβραδο στην Απανεμιά» με τον Δώρο Δημοσθένους, φερ’ ειπείν, μοιάζει σαν να ξεπήδησε από την «Ανάσταση Ονείρων» (1966) του Χρήστου Λεοντή–, αλλά σε γενικές γραμμές οι συνθέσεις του Β. Τζίτζη είναι καλές ή και πολύ καλές. Δεν είναι στο περίπου ή δήθεν.
Ο άνθρωπος γράφει τραγούδια που να μπορούν να μπούνε στα στόματα του κόσμου, κάποιου κόσμου τέλος πάντων, που, αν τα μάθει και τα ακούσει (ο κόσμος – ο κάποιος κόσμος), είναι σίγουρο πως θα τα εκτιμήσει. Γιατί είναι αληθινά «καλά». Δεν πιέζονται, δεν σπρώχνονται για να γίνουν «καλά». Είναι πηγαία τραγούδια, δημιουργήματα ενός ταλαντούχου τραγουδοποιού.
Όπως και οι στίχοι του Μ. Ανδριανόπουλου είναι καλοί (μαζί και του Κώστα Φαλκώνη εκεί στο τέλος), όπως και οι ερμηνείες των τραγουδιστών.
 
Ο στιχουργός Μπάμπης Ανδριανόπουλος 
 

«Όλα ξεκίνησαν από ένα παιχνίδι. Ένα παιχνίδι με τις λέξεις. Λέξεις από τίτλους τραγουδιών. Γιατί αγαπήσαμε τα τραγούδια, τις μουσικές, τους στίχους, τους ερμηνευτές. Γνωριστήκαμε μαζί τους μέσα από ραδιοφωνικές εκπομπές. Από τα 45άρια που στοιβάζονταν στα μονοφωνικά πικάπ των επαρχιακών καφενείων. Από τα τζουκ μποξ των κοσμικών κέντρων της εποχής. Από τις σελίδες των μουσικών περιοδικών. Και τούτες οι λέξεις – τίτλοι ως ακριβές ψηφίδες αποτέλεσαν το δομικό συστατικό για να φιλοτεχνηθούν τα πορτραίτα των δημιουργών. Σεργιανίσαμε στους λειμώνες της ανθοφορίας τους, κορφολογήσαμε απ’ τους καρπούς τους για να υφάνουμε τον προσωπικό καμβά του καθενός. Ήρθε στη συνέχεια η μουσική να επενδύσει το λόγο για την αρτίωσή του σε ένα άλλο παιχνίδι. Παιχνίδι με τις νότες και τις μελωδίες αυτή τη φορά. Και έτσι, με τη διπλή αυτή συνέργεια, πασχίσαμε να αιχμαλωτίσουμε συναισθήματα, έρωτες, εκείνη τη μαγεία του απροσδιόριστου, να εξαργυρώσουμε τη θητεία μας στη χαρμολύπη. Να φτιάξουμε κομμάτια που να εκπέμπουν νοσταλγία, φως και να στέκουν εκεί ως καταφύγιο παρηγορητικό. Και ελπίζουμε να μείνουν σαν αποστάλαγμα για τον καθένα που θα ξυπνάει τις μνήμες και θα συνεγείρει τις αισθήσεις.»

Αυτά είναι τα λόγια του στιχουργού Μπάμπη Ανδριανόπουλου, που συνοδεύουν τη διαδικτυακή ανάρτηση ενός ξεχωριστού τραγουδιού, σε μουσική του Βαγγέλη Τζίτζη, που τραγούδησε ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και αφιερώθηκε στον Σταύρο Κουγιουμτζή.
 


Οι «Ανθισμένες πασχαλιές», που γεννήθηκαν από τη συρραφή τίτλων τραγουδιών του Σταύρου Κουγιουμτζή, είναι ένα από τα τραγούδια του album «Αποσταλάγματα», που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από τον «Μετρονόμο», με ερμηνευτές τους Ελένη Αθανασιάδου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Δώρο Δημοσθένους, Τάσο Ζαφειρίου, Παντελή Θαλασσινό, Αθηναΐς Μαρκαντώνη, Εύη Τζίτζη και Βαγγέλη Τζίτζη.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Τάσος Ζαφειρίου (κιθάρα, μπουζούκι, μαντολίνο, μπαγλαμά, τζουρά, midi programming), Γιώργος Τσοκάνης (πιάνο), Χρήστος Τζώρτζης (κοντραμπάσο), Κώστας Μπισκίνης (μπουζούκι), Βαγγέλης Τζίτζης (κιθάρα), Σπύρος Γλένης (τύμπανα, κρουστά), Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν), Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο). Η ενορχήστρωση και η ηχογράφηση έγιναν από τον Τάσο Ζαφειρίου και η μίξη από τον Τάσο Ζαφειρίου και τον Αντώνη Τζώρτζη.
 
 
Το απόγευμα της Τρίτης 18 Οκτωβρίου ο Θέμης Κοτσιφάκης, στην ραδιοφωνική του εκπομπή "Μελωδικές περιπέτειες" στον "Επικοιμωνία Fm" έκανε μεταξύ άλλων αναφορά σε δύο τραγούδια από τον δίσκο "Αποσταλάγματα".
Ακούστε την εκπομπή: 
 
 
 
Πληροφορίες από:
 

Διαβάστε επίσης

Νέα παράταση από την κυβέρνηση για την δημιουργία των ιχθυο-βιομηχανικών ζωνών (ΠΟΑΥ) ΠΟΡΟΣ

Σύμφωνα με ενημέρωση του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη, παράταση 2 επιπλέον ετών στην προθεσμία ίδρυσης βιομηχανικών ζωνών ιχθυοκαλλιέργειας (Π.Ο.Α.Υ.) έδωσε η Κυβέρνηση στις ετ...

Πόρος: 4 χρόνια από την λειτουργία του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου ΠόρουΠΟΡΟΣ

Σαν σήμερα πριν από 4 χρόνια, στις 18 Οκτωβρίου 2018, έγιναν τα εγκαίνια του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πόρου, παρουσία τοπικών αρχών, εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστ...

Πόρος: Συζήτηση - απολογισμός για τη τουριστική σεζόν 2022 από την ΕΤΑΠ Δήμου Πόρου ΠΟΡΟΣ

Σε ανοιχτή συζήτηση προσκάλεσε - το Σάββατο 15/10 το μεσημέρι, στο κτήριο Συγγρού - τους επιχειρηματίες του τουρισμού του Πόρου, η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ...

Πόρος: Ανοιχτή συζήτηση ανάμεσα στην ΕΤΑΠ Δήμου Πόρου και τους τουριστικούς κλάδους για τον απολογισμό της καλοκαιρινής σεζόν 2022ΠΟΡΟΣ

H πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) του Δήμου Πόρου και τα μέλη της, προσκαλούν τους κλάδους του τουρισμού (Εστίαση - Διαμονή - Εμπορικά Καταστήματα ...