ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Πλωτό Μουσείο Νεράιδα»: Συγκινητικό βίντεο από το ταξίδι πλωτού θρύλου στον Αργοσαρωνικό το 2013

Τον Σεπτέμβριο του 2013, η "Νεράιδα", το θρυλικό πλοίο της ακτοπλοΐας του Αργοσαρωνικού, ταξίδεψε στα νησιά που αγαπήθηκε, ως πλωτό μουσείο. 


Το ταξίδι διοργανώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του πλωτού Μουσείου Νεράιδα, δίνοντας την ευκαιρία στις αρχές, τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και τους μαθητές να το επισκεφθούν, ώστε να γνωρίσουν ένα μνημείο της ελληνικής ακτοπλοΐας που ανακατασκευάστηκε και λειτουργεί ως μουσείο της επιχειρηματικής πορείας του καπετάν Γιάννη Λάτση.


Σήμερα, 9 χρόνια μετά εκείνο το ταξίδι, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, δημοσιεύει ένα συγκινητικό βίντεο από την επίσκεψη του θρυλικού καραβιού στα νησιά. 

Το βίντεο περιλαμβάνει σκηνές από τον Πόρο, τα Μέθανα και την Αίγινα. 


Στο βίντεο διακρίνονται οι επισκέπτες του πλωτού μουσείου, όπου ανάμεσα τους βλέπουμε, συγκινημένους,  αγαπημένους συμπολίτες μας που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή. 


Μαζί, ξυπνούν μνήμες μιας χρυσής εποχής. Μιας εποχής που η τουριστική ανάπτυξη “επιβιβαζόταν” από το λιμάνι του Πειραιά σε πλοία όπως ο «Πορτοκαλής Ήλιος» και η «Νεράιδα» δάμαζαν τα κύματα του Αργοσαρωνικού, και μετέφεραν χιλιάδες επιβάτες στα νησιά του.

 


«Το γεγονός ότι ο Πόρος, έγινε τουριστικός προορισμός, το οφείλει σε αυτά τα πλοία. Το οφείλει στη Νεράιδα» είχε δηλώσει στο porosnews.gr o Νάσος Αργυρόπουλος. 
Ο κινηματογραφικός παραγωγός από τον Πόρο, θυμάται τη «γνωριμία» του με τις «τελευταίες» μουσικές επιτυχίες που παίζονταν διαπασών, από τα μεγάφωνα του πλοίου. Για την υποδοχή του πλοίου, δημιούργησε μια συλλογή με αυτά τα τραγούδια. Ο Νάσος Αργυρόπουλος, όπως και πολλοί ποριώτες, θυμάται τα ταξίδια του στον Πόρο με τη «Νεράίδα». Θυμάται την αίσθηση της εισόδου από το Μπογάζι. Το ταξίδι με τη «Νεράιδα» στα νησιά του Αργοσαρωνικού ήταν μια μίνι κρουαζιέρα.

 

Η υποδοχή του Νεράιδα στα νησιά, γινόταν με επευφημίες.  «Νεράιδα, Νεράιδα!». Οι πιτσιρικάδες στον Πόρο, έπρεπε τότε να διαλέξουν «στρατόπεδο». Οι μισοί ήταν με τη Νεράιδα και οι άλλοι μισοί με τον Πορτοκαλή Ήλιο.  Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Αεκτσίδες της εποχής, υποστήριζαν το «Νεράιδα» γιατί είχε κίτρινη τσιμινιέρα.

 

Στις αρχές του 1950, το «Νεράιδα» σάλπαρε για πρώτη φορά στον Αργοσαρωνικό με το όνομα «Laurana» που του είχαν δώσει οι Ιταλοί ιδιοκτήτες του, δέκα χρόνια πριν.

Με το όνομα αυτό είχε εξυπηρετήσει ακτοπλοϊκά δρομολόγια στις βόρειες ακτές της Αδριατικής, είχε θητεύσει κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου ως διασωστικό πλοίο του ιταλικού στόλου και στη συνέχεια είχε δρομολογηθεί στη γραμμή Μάλτα – Συρακούσες.


Με το όνομα αυτό, επίσης το είχε αγοράσει ο Γιάννης Λάτσης τον Δεκέμβρη του 1949 από μαλτέζικη ακτοπλοϊκή εταιρεία. Σύντομα, ξεκίνησαν οι εργασίες επισκευής του και δρομολογήθηκε στη γραμμή του Αργοσαρωνικού, την οποία εξυπηρέτησε έως το 1974.

 

Βαφτίστηκε «Νεράιδα» από τον Νικόλαο Πλαστήρα, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Ύδρας και μετά από ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε εν πλω. Είχε επίσης, την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει, τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, σε πλήθος ελληνικών ταινιών αλλά και το 1957 στη χολιγουντιανή παραγωγή «Το Παιδί και το Δελφίνι» του Jean Negulesco, με πρωταγωνιστές τη Sophia Loren, τον Alan Ladd και τον Clifton Webb. Πάνω απ’ όλα όμως, είχε την τύχη να μεταφέρει, για περίπου είκοσι πέντε χρόνια, χιλιάδες έλληνες και ξένους, ντόπιους και τουρίστες, στα λιμάνια του Αργοσαρωνικού, άλλους για επαγγελματικούς λόγους και άλλους για διασκέδαση και αναψυχή.

 

Παρόλο που ήταν ένα από τα μικρότερα και, οπωσδήποτε, ένα από τα λιγότερο προσοδοφόρα πλοία του στόλου του καπετάν – Γιάννη Λάτση, πάντα ο ίδιος και η οικογένεια του  το θεωρούσαν το πιο τυχερό. Αρκετοί, άλλωστε, ακόμα θυμούνται τον ίδιο στο λιμάνι του Πειραιά άλλοτε να κόβει εισιτήρια, άλλοτε να μοιράζει κάρτες επιβίβασης και άλλοτε να μεταφέρει τις αποσκευές των επιβατών του «Νεράιδα».  Έτσι, δεν ακολούθησε τη μοίρα της πλειονότητας των πλοίων που συμπληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους και δεν οδηγήθηκε ποτέ στη διάλυση. Αντίθετα, παρέμεινε παροπλισμένο στην Ελευσίνα για πάνω από τριάντα χρόνια, έως το 2007, οπότε και η οικογένεια αποφάσισε την μετασκευή η οποία διήρκησε περίπου 3 χρόνια.

 

Σήμερα, το «Νεράιδα» πλέει και πάλι με ελληνική σημαία και αυτή τη φορά παραμένει λίγες ώρες παραπάνω στα λιμάνια της, χωρίς να βιάζεται να προλάβει το δρομολόγιο. Το πλωτό μουσείο αφηγείται την ιστορία του πλοίου από την καθέλκυση έως και την ανακατασκευή του αλλά και την πορεία του Γιάννη Λάτση στο χώρο των επιχειρήσεων, τοποθετημένη στο ευρύτερο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο του μεγαλύτερου μέρους του 20ου αιώνα.


Η περιήγηση στους εσωτερικούς χώρους και το κατάστρωμα του πλοίου προκαλεί δέος. Ίσως το ελαφρύ κούνημα των κυμάτων. Ίσως η παγκόσμια ιστορία στους τοίχους. Ίσως οι προσωπικές ιστορίες που γράφτηκαν στο πλοίο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η έκθεση μια σελίδας του ημερολογίου του πλοίου που χρονολογείται το 1959 και αναφέρει τη γέννηση ενός κοριτσιού, εν πλω. Το κορίτσι που γεννήθηκε στη «Νεράιδα» είναι μια συμπολίτισσα μας, ποριώτισσα, η οποία επισκέφτηκε το πλοίο την Κυριακή και προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο πλήρωμα του πλωτού μουσείου.

 

Στο βίντεο, μπορείτε να δείτε μια μικρή συνέντευξη της. 


Το «Νεράιδα» ανήκει στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Πλωτό Μουσείο Νεράιδα» που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, με κύριους σκοπούς την ανάδειξη και προώθηση της ιστορίας της ελληνικής εμπορικής και ποντοπόρου ναυτιλίας, την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, την προστασία του περιβάλλοντος και την προβολή της επιχειρηματικής πορείας του ιδιοκτήτη της, του Γιάννη Λάτση, μέσα από δράσεις εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Βασική αποστολή του, όμως, παραμένει η ανάδειξη της ιστορίας του ίδιου του πλοίου, μια ιστορία που συμπυκνώνει και συμβολίζει το κομβικό, και συχνά παραγνωρισμένο, έργο που επιτέλεσαν και επιτελούν τα πλοία και οι άνθρωποι της ακτοπλοΐας στη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης

Πόρος - Τροιζηνία: Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της δράσης "Υιοθέτησε μια Παραλία" (φωτογραφίες)ΠΟΡΟΣ

Η πρώτη μέρα της δράσης "Υιοθέτησε μια Παραλία" στην παραλία Αγία Σωτήρα ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία από όλους τους παρευρισκόμενους εθελοντές και εθελόντριες.   Η Καθετή οργάν...

Πόρος: Ρημάζει το στάδιο του Κ.Ε. Πόρος – Προβληματισμοί και αντιπαραθέσεις μέσω FacebookΠΟΡΟΣ

O διαχρονικός αποκλεισμός της νεολαίας του Πόρου, από κάθε δυνατότητα πρόσβασης  σε  αξιοπρεπείς αθλητικές εγκαταστάσεις , είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολεί τους...

Πόρος: Γενική Συνέλευση και Εκλογές για τον Εμπορικό - Επαγγελματικό Σύλλογο ΠόρουΠΟΡΟΣ

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού - Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου (ΕΕΣΠ), λάβαμε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την Γενική Συνέλευση και τις εκλογές του Συλλόγου, την Κ...

Δήμαρχος Πόρου: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εθελοντική αιμοδοσία του Δήμου ΠόρουΠΟΡΟΣ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Μαρτίου η πρώτη φετινή εθελοντική αιμοδοσία της τράπεζας αίματος του Δήμου Πόρου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητρ...

Την Τρίτη 29.3.2022 στο Νέο Δυτικό Λιμάνι του Πόρου ανταλλάσσουμε Ανακυκλώσιμα Υλικά με πόντους για αγορές από μεγάλες επιχειρήσειςΠΟΡΟΣ

Την Τρίτη 29.3.2022 θα πραγματοποιηθεί η τρίτη επίσκεψη του Κινητού Πράσινου Σημείου THE GREEN CITY, στο Νέο Δυτικό Λιμάνι Πόρου, απέναντι από τα εκδοτήρια εισιτηρίων του πορθμείου...