ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόρος: Παρέμβαση εκπαιδευτικών για την ανεπάρκεια στην διενέργεια rapid test στην εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού

Καμία προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος στο ζήτημα της διενέργειας rapid tests σε δημόσια δομή στον Πόρο, δεν έχει γίνει από τις αρμόδιες αρχές μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επεκτείνεται στην τήρηση των πρωτοκόλλων και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων στο νησί. 

 

Παρέμβαση στο ζήτημα που ξεκίνησε από την έλλειψηςself test για τους μαθητές στον Πόρο και επεκτάθηκε στην αδυναμία διενέργειας rapid test και που έχει οδηγήσει σε εντάσεις το νησί και σε αντιπαράθεση τον Δήμο με τη διεύθυνση εκπαίδευσης, κάνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε του νησιού με επιστολή του προς όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο ΣΕΠΕ ζητά την ενίσχυση του Πολυδύναμου Ιατρείου Πόρου με μόνιμο ιατρικό προσωπικό ώστε να γίνεται δωρεάν ο εργαστηριακός έλεγχος των μαθητών και όλων των πολιτών του νησιού. Να στελεχωθεί το Ιατρείο και το Κέντρο Υγείας Γαλατά με παιδίατρο και την παροχή δωρεάν υγειονομικού υλικού σε όλους τους μαθητές του νησιού και τις οικογένειες τους. Φυσικά, απαιτεί και την κάλυψη των κενών στα σχολεία.

 

Όλη η επιστολή του ΣΕΠΕ Νησιών Αργοσαρωνικού:

 

Προς : ΔΗΜΟ ΠΟΡΟΥ , ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε ΠΕΙΡΑΙΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΠΟΡΟΥ, ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ , ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.


Μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση έχει διαμορφωθεί στο νησί του Πόρου εδώ και μια εβδομάδα με το άνοιγμα των Σχολείων. Αιτία γι’ αυτό αποτελεί η αδυναμία να διενεργηθούν rapid test από το Πολυδύναμο Ιατρείο, λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και η έλλειψη self test για την πρώτη ημέρα. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος οι μαθητές των σχολείων και οι οικογένειές τους είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν στο Κέντρο Υγείας Γαλατά με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τον απαιτούμενο έλεγχο. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν την πρώτη εβδομάδα της επαναλειτουργίας των Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να λειτουργήσουν με πολύ χαμηλό βαθμό προσέλευσης μαθητών, μπροστά στην αδυναμία των οικογενειών να εξασφαλίσουν τον υγειονομικό έλεγχο των παιδιών τους για ασφαλή προσέλευση στο σχολείο.

Ο Δήμος Πόρου αποφάσισε τη μη λειτουργία των Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγείων του νησιού την περασμένη Δευτέρα 10/1/2022. Η απόφασή του αυτή βρήκε αντίθετους την Διεύθυνση Π.Ε Πειραιά και το Υπουργείο Παιδείας. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο Υπηρεσίες έγινε γύρω από το ποια διάταξη νόμου ισχύει για το κλείσιμο των Σχολείων στην περίοδο της πανδημίας covid-19. H άποψη που επικαλέστηκε η Διεύθυνση Π.Ε Πειραιά, με αναφορά στο νόμο 4722/20 (άρθρο 43, παρ.1) ότι δηλ. στην περίοδο του covid-19 το κλείσιμο των Σχολείων αποτελεί αρμοδιότητα των Διευθυντών Εκπαίδευσης δεν αντιμετωπίζει σε καμιά περίπτωση το πρόβλημα στην ουσία του, δηλ. την ασφαλή προσέλευση των μαθητών στο σχολείο. Γιατί η ασφαλής προσέλευση των μαθητών στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν εξασφαλιζόταν σε καμιά περίπτωση.


Το Πολυδύναμο Ιατρείο Πόρου έμεινε και συνεχίζει να μένει χωρίς στελέχωση με το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό. Σε όλη την περίοδο της πανδημίας δεν υπήρχε η δυνατότητα διεξαγωγής rapid test από το Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού ούτε για μαθητές ούτε για τους υπόλοιπους πολίτες. Τώρα υπάρχει περιστασιακά και χωρίς να μπορεί να καλύψει όλο τον μαθητικό πληθυσμό. Παιδίατρος δεν υπάρχει στο Πολυδύναμο Ιατρείο Πόρου ούτε στο Κέντρο Υγείας Γαλατά. Επιπλέον εδώ και δύο μήνες δεν έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών στο νησί.

Από την πλευρά μας θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε δεν είναι σε καμιά περίπτωση ευθύνη των εκπαιδευτικών ούτε των Διευθυντών των Σχολείων. Είναι συνολική πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης, των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας. Οι Διευθυντές των σχολείων, οι προϊσταμένες των νηπιαγωγείων και οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν μπορεί ν’ αποτελέσουν τα εξιλαστήρια θύματα στην αντιπαράθεση ανάμεσα σε κρατικές υπηρεσίες για το ποια έχει το δικαίωμα να κλείνει τα σχολεία σε συνθήκες πανδημίας.
Υποστηρίζουμε ενεργά κάθε προσπάθεια που γίνεται από το Δήμο ή από άλλους φορείς της τοπικής κοινωνίας που οδηγεί στην οριστική λύση του προβλήματος. Ζητούμενο είναι η ενεργοποίηση και κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας του νησιού με μόνιμο προσωπικό και το απαραίτητο υγειονομικό υλικό.
Μαζί με τα συνολικότερα μέτρα που προτείνουμε( αραίωση των μαθητών ανά τμήμα, τμήματα με μαθητές μέχρι 15 μαθητές, κατάργηση του 50%+1, άδειες ειδικού σκοπού και ευπαθών ομάδων, προσλήψεις προσωπικού, αύξηση των ημερών της Καραντίνας κ.α) για την αντιμετώπιση της πανδημίας ζητάμε :

Α. Την ενίσχυση του Πολυδύναμου Ιατρείου Πόρου με μόνιμο ιατρικό προσωπικό ώστε να γίνεται δωρεάν ο εργαστηριακός έλεγχος των μαθητών και όλων των πολιτών του νησιού. Να στελεχωθεί το Ιατρείο και το Κέντρο Υγείας Γαλατά με παιδίατρο.

Β. Παροχή δωρεάν υγειονομικού υλικού σε όλους τους μαθητές του νησιού και τις οικογένειες τους.

Γ. Να γίνει άμεση κάλυψη των κενών σε διδακτικό προσωπικό για συναδέλφους που νοσούν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους.

Kαλούμε τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του νησιού να πάρουν μέρος στη διαδικτυακή σύσκεψη που θα διοργανώσει ο Σύλλογός μας την Τρίτη , 7.00 μ.μ ( το link θα σταλεί τη Δευτέρα ή Τρίτη πρωί.)"

 

 

Να σημειώσουμε πως το πρωί της Τρίτης 18 Ιανουαρίου, ο Δήμαρχος Πόρου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση που περιγράφει το αλαλούμ που επικρατεί με τις διαδικασίες: 

 

"Ενημερώνω ότι οι μαθητές και δάσκαλοι της 6ης τάξης του Α΄ Δημοτικού Σχολείου και της 3ης του Β΄ Δημοτικού Σχολείου που είχαν ειδοποιηθεί ότι πρέπει να πάνε για rapid test στο Ιατρείο του Πόρου σήμερα στη 13:00, πρέπει να πάνε τελικά από τις 12:00 έως τις 14:00, σύμφωνα με ενημέρωση που μόλις έλαβα από το Κ.Υ. Γαλατά.
Δεδομένου ότι εκείνη την ώρα τα Σχολεία λειτουργούν, θα προβώ άμεσα με Απόφασή μου στην διακοπή των μαθημάτων των συγκεκριμένων τάξεων (μόνο) ώστε οι γονείς να παραλάβουν τα παιδιά στις 12:00 και να πάνε για τα τεστ.
 
Υ.Γ. Ζούμε στην χώρα του παραλόγου"
 

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Σημαντικά προβλήματα στα σχολεία του Αργοσαρωνικού - Τι συμβαίνει στα σχολεία του ΠόρουΠΟΡΟΣ

Σημαντικά προβλήματα υπάρχουν στα Σχολεία του Αργοσαρωνικού λόγω των πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού και των δυσκολιών εφαρμογής των πρωτοκόλλων του Υπουργείου Παιδείας. Επιπλέον, σύμφ...

Ανακοίνωση του Δημάρχου Πόρου σχετικά με τη διενέργεια rapid tests και την λειτουργία των σχολείων του Πόρου ΠΟΡΟΣ

Από τον Δήμαρχο Πόρου Γιάννη Δημητριάδη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση προς τους γονείς, τους μαθητές και το διδακτικό προσωπικό των σχολείων του Πόρου, σχετικά με τη διενέργεια r...

'Έκπτωση 50% για εισιτήρια ταχυπλόων προς και από Πόρο κάθε Τρίτη & Πέμπτη - Δείτε ποιους αφορά ΠΟΡΟΣ

Η εταιρία Attica Group (Hellenic Seaways), ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη, ανακοίνωσε ότι κάθε Τρίτη όλο το 2022 (εκτός Μ. Τρίτης και Τρίτης...

Δήμαρχος Πόρου: Σημαντική τηλεδιάσκεψη για τις ιχθυοκαλλιέργειες στον Αργοσαρωνικό με πρωτοβουλία Πατούλη ΠΟΡΟΣ

Μια σημαντική τηλεδιάσκεψη σχετικά με το ζήτημα της δημιουργίας ιχθυο-βιομηχανικών ζωνών στον Σαρωνικό πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022. σύμφωνα με ανάρτηση του Δημά...

Δημητριάδης για το ζήτημα των σχολείων του Πόρου και τα self tests: "Δεν δέχομαι να παίζω στο θέατρο του παραλόγου" (vid)ΠΟΡΟΣ

Στην εκπομπή "Δημοσκοπήσεις" του AtticaTV μίλησε την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης.  Ο κ. Δημητριάδης μίλησε για το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τα...

Δήμαρχος Πόρου: Παράνομα λειτούργησαν σήμερα τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία του ΠόρουΠΟΡΟΣ

Αλαλούμ επικράτησε την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, με το άνοιγμα των σχολείων στον Πόρο. Την Κυριακή το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης ανακοίνωσε πως με Απόφαση Δημάρχου...