ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόρος: Το καθεστώς λειτουργίας των ασθενοφόρων και οι ενέργειες του Δήμου για την ενίσχυση των δομών Υγείας

Ενημέρωση για το καθεστώς λειτουργίας των δυο ασθενοφόρων στον Πόρο, ανάρτησε ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook. 
 
Εκτός από το καθεστώς λειτουργίας των ασθενοφόρων, στην μακροσκελή ανακοίνωση του, ο Δήμαρχος Πόρου αναλύει τις αρμοδιότητες στον τομέα της Υγείας, αλλά και τις ενέργειες του Δήμου Πόρου για την στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο νησί.
 
Ακολουθεί η ενημέρωση του κ. Δημητριάδη: 
 
 
"Με αφορμή την επισκευή του μικρού ασθενοφόρου του Δήμου και ερωτήματα που τίθενται για το καθεστώς λειτουργίας των δύο δημοτικών ασθενοφόρων, υπενθυμίζονται τα ακόλουθα:
• Όπως είναι γνωστό, οι Δήμοι δεν έχουν αρμοδιότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Οι σχετικές αρμοδιότητες ανήκουν αποκλειστικά στο Υπουργείο Υγείας, η τοπική δομή του οποίου στον Πόρο είναι το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο και στον Γαλατά το Κέντρο Υγείας.
• Στο Π.Π.Ι. Πόρου υπηρετεί μόνο μία μόνιμη γιατρός, το ωράριο της οποίας τελειώνει στις 14:00 (χωρίς να είναι διαθέσιμη τηλεφωνικά στην συνέχεια), ενώ συχνά το Ιατρείο είναι απροειδοποίητα κλειστό λόγω άδειών.
• Καθώς η Πολιτεία δεν ανταποκρίνεται στις αρμοδιότητές της και έχει αφήσει χωρίς τις στοιχειώδεις παροχές υγείας τους κατοίκους του νησιού μας, ο Δήμος το 2018 απέκτησε με ιδιωτικές χορηγίες πιστοποιημένο ασθενοφόρο (από τους ελάχιστους Δήμους που το έχουν πετύχει) και διαθέτει οδηγό 24 ώρες 365 μέρες τον χρόνο. Επίσης, το 2021 επισκεύασε το πεπαλαιωμένο μικρό όχημα μεταφοράς της Κοινωνικής του Υπηρεσίας, το οποίο είναι το μοναδικό όχημα που μπορεί να επιχειρήσει στα στενά του Οικισμού. Τέλος, από το 2017 ο Δήμος έχει διαθέσει δωρεάν στο Υπουργείο Υγείας κτήριο για την στέγαση του Π.Π.Ι. Το μόνο που δεν έχει κάνει ο Δήμος είναι να προσλάβει γιατρό, καθώς αυτό δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία.
• Την περίοδο 2014-2021 ο Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης έχει απευθύνει 22 έγγραφα στο Υπουργείο Υγείας, ζητώντας την στελέχωση του Π.Π.Ι. και την έγκριση της επιβίβασης των γιατρών του δημοσίου στα ασθενοφόρα του Δήμου. Το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει σε κανένα έγγραφο. Έτσι ο Δήμαρχος το 2019 υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πειραιά και ήδη έχει διαταχθεί ποινική δίωξη. Επίσης, ο Δήμαρχος έχει απευθυνθεί εγγράφως για το θέμα και στους τοπικούς βουλευτές, οι οποίοι δεν έχουν φέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
• Καθώς, η λειτουργία των δύο ασθενοφόρων αποτελεί «θεσμική πατέντα» του Δήμου μας, οι κανόνες που την διέπουν έχουν καθορισθεί με Κανονισμό που έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο (Απόφαση Δ.Σ. 84/13.7.2020), ώστε οι διακομιδές να γίνονται με ευθύνη του Δ.Σ. που έχει εγκρίνει την διαδικασία, του Δημάρχου που δίνει τις εντολές διακομιδής και του αξιέπαινου οδηγού του οχήματος που τις εκτελεί (Στέφανος Μπίσιας).
• Σύμφωνα με τον Κανονισμό, οι κανόνες λειτουργίας των ασθενοφόρων του Δήμου είναι οι ακόλουθοι:
α) Τα ασθενοφόρα εξυπηρετούν επείγοντα περιστατικά εντός της επικράτειας του Δήμου και προγραμματισμένες μεταφορές ασθενών, τραυματιών και ΑμεΑ από τον Δήμο προς δομές υγείας, εκτός της επικράτειάς του (το μικρό όχημα μόνο μέχρι τον Γαλατά).
β) Κάθε μετακίνηση επιτρέπεται μόνο με εντολή Δημάρχου ή Αντιδημάρχου. Τα ασθενοφόρα βρίσκονται επίσης στην διάθεση του Π.Π.Ι. και του Κ.Υ. εφόσον ζητηθεί η συνδρομή τους εντός του Πόρου.
γ) Στις επείγουσες διακομιδές είναι υποχρεωτική η συνοδεία ιατρού και στις προγραμματισμένες η συνοδεία συγγενούς. Σε επείγοντα περιστατικά που δεν υπάρχει διαθέσιμος ιδιώτης ιατρός για να συνοδεύσει τον ασθενή, ο Δήμος ειδοποιεί υποχρεωτικά το Κ.Υ. προκειμένου να στείλει το δικό του ασθενοφόρο με ιατρό και φέρνει σε άμεση τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του το άτομο που κάλεσε βοήθεια. Αν το Κ.Υ. δηλώσει ότι αδυνατεί να επέμβει και υπάρχει κίνδυνος απώλειας ζωής του ασθενούς, η διακομιδή γίνεται με το ασθενοφόρο του Δήμου με εντολή Δημάρχου και υπεύθυνη δήλωση και συνοδεία συγγενούς. Σε περιπτώσεις «μοναχικών ατόμων», την ευθύνη διακομιδής αναλαμβάνει ο Δήμαρχος και την συνοδεία στέλεχος του Δήμου.
δ) Όλες οι διακομιδές διενεργούνται δωρεάν και κάθε έξοδο καλύπτεται από τον Δήμο Πόρου. Οι πολίτες που επιθυμούν να συνδράμουν στην λειτουργία του οχήματος, μπορούν να το κάνουν μόνο με χορηγίες προς τον Δήμο.
ε) Για επείγοντα περιστατικά, ο Δήμος ειδοποιείται μέσω του αριθμού εκτάκτου ανάγκης 15303 ή μέσω των λοιπών τοπικών αρχών, ενώ για προγραμματισμένη μεταφορά υποβάλλεται έγκαιρα σχετική αίτηση.
• Τέλος, ενημερώνουμε ότι από το Νοέμβριο του 2016 μέχρι σήμερα ο Δήμος έχει πραγματοποιήσει 305 διακομιδές ασθενών, 179 με το μικρό όχημα και 126 με το μεγάλο".
 

Διαβάστε επίσης

Ερωτήσεις του βουλευτή Ν. Μανωλάκου προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Τουρισμού για το θέμα των ΠΟΑΥ στον Σαρωνικό  ΠΟΡΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδης, σε δύο καίριες ερωτήσεις που κατέθεσε στις 10.12.2021 προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα και τον Υπ...

ΔΕΔΔΗΕ: Ματαιώθηκε η πολύωρη προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος, σε Πόρο και Τροιζηνία, που είχε ως στόχο τη συντήρηση του δικτύου ΠΟΡΟΣ

Σύμφωνα με πρωινή ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, η διακοπή ρεύματος που είχε προγραμματιστεί σε Πόρο και Τροιζηνία, για σήμερα Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021, ματαιώθηκε. Οι κάτοικοι των δύ...

Πατούλης και Δημητριάδης συζήτησαν για την σχεδιαζόμενη ίδρυση βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στον Σαρωνικό ΠΟΡΟΣ

Η σχεδιαζόμενη ίδρυση βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανάπτυξη των νησιών του Σαρωνικού βρέθηκαν στο επίκεντρ...

Ενημέρωση από τον Δήμαρχο Πόρου για την αναμενόμενη κακοκαιρία το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου  ΠΟΡΟΣ

Από τον Δήμαρχο Πόρου Γιάννη Δημητριάδη, αναρτήθηκε η ακόλουθη ενημέρωση σχετικά με την κακοκαιρία των επόμενων 24ωρων:    Ενημερώνουμε ότι με βάση την πρόγνωση του καιρού, αύριο Σ...

Επιστολή Δημάρχου Πόρου προς Περιφερειάρχη και Βουλευτές Πειραιά για το θέμα της ιχθυο-βιομηχανοποίησης του Σαρωνικού ΠΟΡΟΣ

Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης απέστειλε την ακόλουθη επιστολή στον Περιφερειάρχη Αττικής και στους βουλευτές Α΄ Πειραιά και Νήσων, αναφορικά με το ζήτημα των σχεδιαζόμενων Π...