ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρία χρόνια από την απώλεια του Γιώργου Καλού - Ένα επίκαιρο έργο για τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας

Γράφει ο Γιάννης Μανιάτης - 

 

Πέρασαν τρία χρόνια από την οδυνηρή απώλεια του αγαπητού φίλου και συμπατριώτη μας Γιώργου Καλού και η ζωηρή ανάμνησή του διατηρείται αναλλοίωτη στη μνήμη μας. Βουλευτής, Υφυπουργός Παιδείας, εκπαιδευτικός (με δωρεάν και αθόρυβη παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας σε δεκάδες ντόπιους μαθητές), συγγραφέας ενός πολύτιμου για τον τόπο μας συγγραφικού έργου.

Να θυμηθούμε με την ευκαιρία και των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, την ιστορική μυθιστορηματική τριλογία «ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ» που πριν από μερικά χρόνια έγραψε ο Γιώργος. Η τριλογία είναι βασισμένη σε πραγματικά ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα του Πόρου και της ευρύτερης Τροιζηνίας από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι και τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή.

ΣΤΟΝ 1ο ΤΟΜΟ «Τα φεγγάρια της φωτιάς» που καλύπτει την περίοδο 1821-1827, άνθρωποι απλοί από τον Πόρο και τα γύρω χωριά της Τροιζηνίας, στα πρώτα ελεύθερα εδάφη της πατρίδας μας, επωμίστηκαν με ενθουσιασμό το βαρύ φορτίο της στήριξης του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα που τους αναλογούσε. Οι αφανείς αυτοί ήρωες έδωσαν το αίμα τους και το βιος τους για να ενισχύσουν τον αγώνα σε στεριά και θάλασσα πλάι στους Υδραίους και τους Σπετσιώτες, τους Αιγινίτες, αλλά και τους Αρκάδες, τους Κορίνθιους και τους άλλους ξεσηκωμένους Έλληνες. Κορυφαία φιγούρα σ’ αυτό το χορό των αφανών μία δυναμική Ποριώτισσα, που χάνει τον άνδρα της από προδοσία στην αρχή του Αγώνα, αλλά στέκει όρθια, στηρίζει την οικογένειά της και οργανώνει βοήθεια για τους ξεριζωμένους, τους φτωχούς και τα ορφανά, ενώ συνεργάζεται γι’ αυτό το σκοπό και με τους Ρώσους των πλοίων της μοίρας του Αιγαίου.

Ο 2ος ΤΟΜΟΣ της τριλογίας με τίτλο «Ο Διχασμός» αφορά στην κρίσιμη περίοδο 1827-1834, όπου οι Αφανείς ήρωες του απελευθερωτικού Αγώνα από τον Πόρο και την λοιπή Τροιζηνία, φθάνουν στην κατάκτηση της ελευθερίας και της πολιτικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Βλέπουν μαγεμένοι τη γέννηση του νέου μικρού κράτους τους στην Γ’ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας και υποδέχονται τον νέο Κυβερνήτη ως σωτήρα τον οποίο και συνδράμουν στο έργο της ανασυγκρότησης. Και όταν έρχεται ο επάρατος διχασμός, βρίσκει τον Πόρο στο επίκεντρο της ανταρσίας, πλοία του Εθνικού Στόλου ανατινάσσονται και το νησί παραδίδεται στην οργή των κυβερνητικών στρατευμάτων και των ατάκτων που τους ενισχύουν, και που λεηλατούν και πυρπολούν τα πάντα.

ΤΕΛΟΣ, Ο 3ος ΤΟΜΟΣ της τριλογίας με τίτλο «Το Δασκαλειό» παρουσιάζει την ιστορία μιας οικογένειας αγωνιστών, που πορεύτηκε κατά την περίοδο 1830-1944 με τους δικούς της στόχους και όνειρα, που πραγμάτωσαν περνώντας γενναία ανάμεσα από λογιών - λογιών συμπληγάδες, ίδιες μ’ αυτές που απειλούσαν διαρκώς την πορεία του ελληνικού Έθνους.

Ξεκίνησαν από τον Πόρο, όπου έδωσαν το παρών με το αίμα τους, ήρωες αφανείς στον αγώνα για την ανεξαρτησία της πατρίδας. Κι ήρθαν μέτοικοι στον μικρό Πειραιά του πρώτου ελεύθερου ελληνικού κράτους για να δουλέψουν σκληρά και να δημιουργήσουν. Μαθημένοι στη θάλασσα ακολούθησαν με συνέπεια τους δρόμους του ναυτεμπορίου και των μεταφορών.

Οδηγήθηκαν έτσι στην επιτυχία, έχτισαν στο αναπτυσσόμενο επίνειο των Αθηνών τον επιχειρηματικό τους Οίκο και διασφάλισαν ένα λαμπρό μέλλον για τις επόμενες γενιές τους, που ξανοίχτηκαν κι εγκαταστάθηκαν στα μεγάλα κέντρα της ελληνικής επιχειρηματικής Διασποράς ανά τον κόσμο.

Πλάι στους ήρωες αυτού του τρίτομου λογοτεχνικού έργου, στους ήρωες που βιώνουν οικονομικούς αποκλεισμούς, πολιτικές θύελλες, διπλωματικά επεισόδια, επαναστάσεις, πολέμους, εκπατρισμούς και καταστροφές προσπαθώντας να επιβιώσουν, προβάλλουν οι φυσιογνωμίες και το έργο των κατά καιρούς κυβερνητών της Ελλάδος, των ξένων ηγετών που επηρέασαν την ελληνική πολιτική ζωή, αλλά και των ανθρώπων του πνεύματος που σημάδεψαν καθοριστικά την εποχή τους.

Στις σελίδες αυτού του λογοτεχνικού έργου καταγράφονται αναλυτικά κι ολοζώντανα τα κυριότερα γεγονότα της πολιτικής και διπλωματικής Ιστορίας της Ελλάδος, μαζί με τους σημαντικότερους σταθμούς στην πορεία της ελληνικής εκπαίδευσης από τα μέσα του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα.

Ένα υπέροχο έργο του αείμνηστου Γιώργου, επίκαιρο για τα 200 χρόνια ελευθερίας και ανεξαρτησίας που γιορτάζουμε.

Διαβάστε επίσης

Δείτε online τις "Εικόνες" του Τάσου Δούση στον Πόρο - Την Κυριακή 5/9 προβάλλεται στην τηλεόραση του OPEN (video) ΠΟΡΟΣ

Οι Εικόνες με τον Τάσο Δούση στο Open TV, αυτή την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021 στις 20:00, συνεχίζουν τα ταξίδια στην Ελλάδα με ένα νέο υπέροχο επεισόδιο, ένα ταξίδι στον Πόρο!   Ωσ...

Σημαντικές επιτυχίες και φέτος στις Πανελλήνιες εξετάσεις για τους μαθητές του Λυκείου ΠόρουΠΟΡΟΣ

Ανακοίνωση σχετικά με τις επιτυχίες των μαθητών της Γ' τάξης του Ενιαίου Λυκείου Πόρου, εξέδωσε ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης:      Σημαντικές επιτυχίες σημείωσαν και φέτος ...

Οι Εικόνες με τον Τάσο Δούση στον όμορφο Πόρο - Δείτε το επεισόδιο στο OPEN την Κυριακή 5/9 (βίντεο)ΠΟΡΟΣ

Οι Εικόνες με τον Τάσο Δούση στο Open TV, αυτή την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021 στις 20:00, συνεχίζουν τα ταξίδια στην Ελλάδα με ένα νέο υπέροχο επεισόδιο, ένα ταξίδι στον Πόρο! O Τά...

Καθετή - Θέατρο: Το "Πέρασμα" από τα Μέθανα και τον Γαλατά και η επερχόμενη παράσταση στον ΠόροΤΡΟΙΖΗΝΑ

Μετά από ένα χρόνο άσκησης, έρευνας και αυτοσχεδιασμού, η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της Καθετής παρουσίασε την παράσταση «Πέρασμα» στο Ανοιχτό Θέατρο Καμένης Χώρας στα Μέθανα και...