ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το πευκοδάσος του Πόρου, ο θησαυρός μας και τα μάτια μας - Γράφει ο Σπύρος Μάνεσης

 (Πόρος Αύγουστος 2025)

 

Ναι τώρα πιά δεν σε φοβόμαστε Πύρηνε Εφιάλτη!

Οι καταστροφές που έκανες τα προηγούμενα χρόνια είναι πιά ένα κακό όνειρο. Ειδικά τον Αυγουστο του 2021 που κατέκαψες δάση ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων!

Δικαίως τις ονόμασαν τότε <<Εωσφόρο>>. Γιατί αυτός και κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω απ αυτές τις φωτιές της κολάσεως….

Καυμένη Πατρίδα μας! Στάχτες και μπούλμπερη τα δάση μας. Οι πνεύμονες που ανανεώνουν το οξυγόνο που ανασαίνουμε.

Αλλά και οι τελευταίες φωτιές του 2022 και του 2023 άλλα 500.000 στρέμματα καμμένα δάση...

Επι τέλους τώρα μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι ήλθε η κάθαρση. Το τέλος αυτού του αίσχους. HAPPY END!

Οι παγκόσμιοι ηγέτες βάλανε μυαλό. Η πράσινη ανάπτυξη πέτυχε! Το οικοσύστημα άρχισε να ισορροπεί. Τέλος στο τροπικό κλίμα στις χώρες της Μεσογείου. Τέλος στην ανισόρροπη κλιματική αλλαγή!

Οι τέσσερες εποχές (όπως τις εμπνεύστηκε ο Vivaldi ), επανήλθαν! Ο χειμώνας χειμώνας. Η άνοιξη ανοιξη. Το καλοκαίρι καλοκαίρι. Το φθινόπωρο φθινόπωρο.

Η πανίδα και η χλωρίδα ισορρόπησαν. Το καυσαέριο εξαφανίστηκε απ τίς μεγαλουπόλεις μας. Ωδικά πουλιά ,καρδερίνες,αηδόνια, γέμισαν τα πάρκα της πρωτεύουσας...

Όλα άλλαξαν προς το καλύτερο όσον αφορά και την αντιμετώπιση τω πυρκαγιών!

Κυρίως η Νομοθεσία. Διότι προηγήθηκε η Αλλαγή Νοοτροπίας! Το Βαθύ Κράτος εξολοθρευτηκε. Τα σκουριασμένα γρανάζια της κρατικής μηχανής δουλεύουν πιά σαν μια καλολαδωμένη μηχανή ντήζελ……

Το Πευκοδάσος μας, το Δάσος του Πόρου, ο Θησαυρός μας, ένα από τα λίγα εναπομείναντα δάση της πατρίδας μας, (γιαυτό και η αξία του υπερακοντίστηκε) βρίσκεται πιά σε καλά χέρια !

Ο Φωτισμένος Δημαρχός μας, πήρε όλη την εξουσία στε χέρια του εκ του Νόμου!

Δεν έχει πιά να λογοδοτήσει σε κανένα …..αρχείο, σε καμμιά Αρχαιολογική Υπηρεσία, σε καμμιά Κτηματική Υπηρεσία, με τους αρτηριοσκληρωτικούς της νόμους και τις απηρχαιομένες διατάξεις.

Με συνοπτικές διαδικασίες, σε χρόνο μηδέν, δίνει την άδεια στους δημότες,να μπορούν να κόψουν μια κλάρα από ένα δένδρο που βρίσκεται στην αυλη τους και ακουμπά στον τοίχο του σπιτιού τους και μπορεί σε περίπτωση πυρκσγιάς να μεταδώσει τη φωτιά.

Γιατί τον ενδιαφέρει να μην καεί το δάσος και όχι το δένδρο. Επιτρέπει στους δημότες να καθαρίζουν τα ξερά χόρτα και κλαριά από την αυλή τους, χωρίς τον επιτόπιο έλεγχο και έκθεση του αρμόδιου υπάλληλου, μετά πάροδο 6μήνου……..

Εχει οργανώσει την καλύτερη Ομάδα Πυρόσβεσης, που προλαβαίνει άμεσα την επέκταση της Φωτιάς (Πρόληψη).

Η Ομάδα βασίζεται εκτός από τους άνδρες της Πυροσβεστικής και του ΚΕ ΠΟΡΟΣ, κυρίως στους Εθελοντές. Απο τους 5.000 κατοίκους του Πόρου,οι 2.000 έχουν δηλώσει εθελοντές! Είναι τρομακτικός ο αριθμός αυτός των ανθρώπων, που σε περίπτωση πυρκαγιάς θα τρέξουν σαν μια γροθιά να κτυπήσουν την πύρινη λαίλαπα…..

Εχει δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες σε όλο το Νησί, όχι σε στυλ SKINHEAD, αλλά με μορφή δρόμων, οπότε όλο το νησί είναι προσβάσιμο και δεν υπάρχει τμήμα του που να είναι INCOGNITA TERRA (άγνωστος τόπος).

Γίνονται έγκαιρα καθαρισμοί. Σε όλο το Δάσος από τα πούσια και τα ξερα κλαριά, με έγκαιρη καύση το χειμώνα μέχρι το Μάρτιο. Καθαρίζονται όλα τα δένδρα από τίς παραφυάδες.

ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ. Υπάρχει ο επικεφαλής Πυράρχης. Τοπικός Πυροσβέστης. Ειναι ο Αρχιστράτηγος. Ποτέ φερτός από την Αθήνα, που δεν γνωρίζει τον τόπο,τους ανθρώπους κσι τα πράγματα.

Αν δεν υπάρχει, διορίζεται κάποιος άλλος ικανός, με ανάλογες γνώσεις και εμπειρία.

Υπάρχουν υποομάδες με τους επικεφαλείς τους.

Εχουν καταγραφεί όλες οι δεξαμενές νερου που βρίσκονται στο Νησί ό,τι μπορεί κάθε μέλος της ομάδας να φέρει σαν όπλο κατά της φωτιάς. Αυτοκίνητα, βυτιοφόρα, φορητές δεξαμενές νερού, μάνικες κτλ. Οπου υπάρχουν μηχανές πυρόσβεσης στο ΚΕΠΟΡΟΣ, σε ξενοδοχεία είναι σε ετοιμότητα.

Και γίνονται γυμνάσια. Ασκήσεις ετοιμότητος. Τουλάχιστον ένα την εβδομάδα, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Υπάρχει τιμητική λίστα εθελοντών, ανηρτημένη στο διαδύκτιο που αυξάνεται θεαματικά.

Διότι υπάρχει ευγενής άμιλλα και ηθικά βραβεία που απονέμει ο Δήμαρχος σ αυτούς που επέδειξαν το μεγαλύτερο ζήλο και γενναιότητα στη μάχη με τη φωτιά!

Υπάρχουν πυροσβεστικά. Πολλά πυροσβεστικά σε ετοιμότητα.

Υπάρχουν και DRONES! Πολλά drones,στη διάθεση του Πυράρχη.

Αναμένεται και το ελικόπτερο (δωρεά γνωστού εφοπλιστή) με το οποίο ο Πυράρχης θα μπορεί να ίπταται πάνω απ το μέτωπο της φωτιάς, για να μπορεί να συντονίζει και κατευθύνει με σωστές αποφάσεις τον Αγώνα.

Υπάρχει έλεγχος και απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους του Δάσους όταν η κατάσταση έχει μπεί στο κόκκινο. Εκτός από τούς διαμένοντες ή όσους έχουν κτήματα κατοίκους του Πόρου. Με έλεγχο ταυτοτήτων και αυτοκινήτων στις εισόδους και εξόδους του Δάσους και εξηγήσεις για χρονική διάρκεια παραμονής εκεί.

Περιπολίες .Επί 24ώρου βάσεως BACK TO BACK από ομάδες εθελοντών, γιά προληπτικό έλεγχο και ενημέρωση οδηγών αυτοκινήτων με φυλλάδια κτλ.

Υπάρχουν 8 τεράστιες αντλίες πυροσβεσης από τη θάλασσα, που έχουν ζώσει και προστατεύουν περιμετρικά όλο το Νησί. Ητοι στο Ασκέλι, στον Ασπρο Γάτο στο Μικρό και Μεγάλο Νεώρειο στον Ρωσσικό στο εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμου, στη Βαγιωνιά και στο Μοναστήρι. Κοντά στη θάλασσα με μάνικες πολλών μέτρων.

Ηλεκτρονική Ταυτότητα κατά ομάδες δένδρων όλων των περιοχών του Δάσους (στυλ GPS) και ψηφιακή ενημέρωση διαδικτυακου κέντρου μόλις εμφανιστεί καπνός ή φωτιά.

Σπίτια στο Δάσος. Εχει απαγορευτεί πρό πολλού να κτίζονται και σ αυτά που υπάρχουν έχει δημιουργηθεί μια ζώνη γύρω τους, 20μ. καθαρισμένη από δένδρα. Τα σύρματα της ΔΕΗ με τα οποία ηλεκτροδοτούνται, με έξοδά των ιδιοκτητών, έχουν παύσει να είναι εναέρια και έχουν γίνει υπόγεια.

Κι όταν η φωτιά ξεφύγει από τις περιοχές που ελέγχει ο Δήμαρχος;

Τώρα πλέον τον λόγο έχει ο Στρατός! 20 Μεραρχίες με 100.000 στρατιώτες θα ριχτούν στη Μάχη. Με όλα τα μηχανοκίνητα που διαθέτει ο Στρατός. Ενας έχει τον λόγο πλέον και διευθύνει. Ο Αρχιστράτηγος. Καμμία σχέση με το 2021 που επιχειρούσαν σ όλη την Επικράτεια 200 μόνο Πυροσβέστες και το αλαλούμ των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών….

Το 112 καταργήθηκε μερικώς. Λειτουργεί μόνο για ηλικιωμένους, αναπήρους ασθενείς και γυναικόπαιδα. Διότι όταν πρόκειται για μάχη (κι εδώ για μάχη κατά της φωτιάς πρόκειται) δεν ειδοποιούμε τους στρατιώτες να εγκαταλείψουν τη μάχη και να λιποτακτίσουν. Επειδή το ανώτερο ιδανικό δεν είναι η ανθρώπινη ζωή αλλά η πατρίδα (κι όταν καίγονται τα δάση, η πατρίδα καταστρέφεται).

Δηλ. σε ένα υποτιθέμενο ελληνοτουρκικό πόλεμο ας πούμε,θα ειδοποιήσουμε τους στρατιώτες με το 112 να εγκαταλείψουν τη μάχη για να σώσουν τις ζωές τους ;;!!!.

Τέλος τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα. Τώρα πλέον διαθέτουμε συνολικά 200 CANADAIR,AIR TRACTORS ILIUSSIN (τα ρωσσικά θηρία ) και ελικόπτερα τύπου ERIKSON. Εν αντιθέσει με το 2021 που διαθέταμε μόνο 74. Μεγάλος αριθμός για μια μικρή χώρα, αναγκαίος όμως όταν η φωτιά ξεφύγει και δεν συμμαζεύεται με τίποτα.

Και οι εμπρειστές; Οι πυρκαγιές δεν είναι φυσικό γεγονός. Όπως οι πλημμύρες ας πούμε. Κάποιος βάζει το χεράκι του. Αυτοί που πιάνονται τιμωρούνται πλέον παραδειγματικά με δήμευση της περιουσίας τους και νομικά η πράξη τους τιμωρείται ως κακούργημα. Οι φωτογραφίες τους αναρτώνται στα MEDIA εις ανάμνηση του εργου τους.

Και η Αναδάσωση; Δεν γίνεται πιά με ένα –ένα δενδράκι στην προσπάθεια του <<ολοι μαζί μπορούμε>>. Τώρα πιά η αναδάσωση γίνεται με ιπτάμενα τηλεχειριζόμενα drones τα οποία φυτεύουν σπόρους δένδρων δέκα φορές ταχύτερα απ ότι ένας άνθρωπος εξοπλισμένος με αξίνα και φτυάρι.

Μέχρι το 2028 δισεκατομμύρια δένδρα θα έχουν φυτευθεί.Τα drones αυτά εχoυν εξοπλισθεί με πιστόλι πεπιεσμένου αέρα ,το οποίο εκτοξεύει τους σπόρους με κατάλληλη ορμή ώστε να εισχωρήσουν στο έδαφος κι έτσι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες βλάστησης.

Μόλις ολοκληρώνεται η κατόπτευση των δυσβατων περιοχών σμηνος drones αρχίζει τον ειρηνικό βομβαρδισμό, τα αεροπίστολα ανοίγουν πύρ, φυτεύοντας τους σπόρους και τα συνοδευτικά συστατικά στο έδαφος.

Μετά τη φύτεψη, ψεκαστικά drones προσφέρουν νερό και τροφή στα σπορόφυτα, ενώ τρίτη ομάδα επιθεωρεί την ανάπτυξη των δενδρυλλίων….

 

Συγγνώμη αισθάνομαι ότι κάποιος με τσιμπάει. Α! Ξύπνησα!.

Που βρισκόμαστε; Στον Αυγουστο του 2021 !!

Ονειρο ήταν τελικά; (Ναι,όνειρο ήτανε το λησμονήσαμε…)

Και τί όνειρο ! Θερινής Νυκτός !

<<Επέλαβε γαρ και τούτων η φλόξ>> (Θουκυδίδης)

Διαβάστε επίσης

Εισροή υδάτων σε ιστιοφόρο καταμαράν στο λιμάνι του Πόρου - Άμεση κινητοποίηση Λιμεναρχείου και Πυροσβεστικής ΠΟΡΟΣ

Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες της Κυριακής 22 Αυγούστου, η Λιμενική Αρχή Πόρου, για μερική εισροή υδάτων στο πρυμναίο μέρος του Ε/Π-Τ/Ρ σκάφος “ΤΟΥΙΝ ΠΡΑΪΝΤ” Ν.Π,11697, το οποίο ...

Καραβάνι αλληλεγγύης από τον Πόρο προς τους πυρόπληκτους της Αρκαδίας - Παραδόθηκε η βοήθεια των πολιτών του Πόρου (φωτογραφίες)ΠΟΡΟΣ

Παραδόθηκαν από τον Δήμο Πόρου στον Δήμο Γορτυνίας τα είδη που συγκεντρώθηκαν για την βοήθεια των πυρόπληκτων των πρόσφατων πυρκαγιών. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Δήμος Πόρ...

Χειρολισθήρες σε παραλίες του Πόρου - Δείτε ποιες παραλίες διαθέτουν υποδομές για ΑμΕΑΠΟΡΟΣ

Περισσότερο φιλικές για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα αρκετές από τις παραλίες του Πόρου, καθώς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πόρου, τοποθέτησε χειρολισθήρες στην παραλία μπροστά ...

Ο Καραγκιόζης έρχεται στον Πόρο!ΠΟΡΟΣ

Ο θίασος του Μιχάλη Θεοδωρόπουλου “ΣΚΙΕΣ ΚΑΙ ΓΕΛΙΑ” παρουσιάζει την παράσταση «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Ο ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ», μια ολοκαίνουρια παράσταση, δημιουργία του καραγκιοζοπαίχτη Μιχάλη Θεοδ...