ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δήμαρχος Πόρου: Ενημέρωση για απαγορεύσεις κυκλοφορίας στα δάση (στον Πόρο και αλλού)

Από τον Δήμαρχο Πόρου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση. 
 
 
Μιας που εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε περίοδο που απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση στον τομέα της πυρασφάλειας, παραθέτω τις παρακάτω πληροφορίες προκειμένου να είναι γνωστές στους πολίτες:
1. Στις 5.8. εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία απαγορεύτηκε σε όλη την επικράτεια κάθε μετακίνηση, διέλευση και παραμονή στα δάση» (ΦΕΚ 138ά 2021). Επίσης, απαγορεύτηκε ...«η καύση κάθε εύφλεκτης ύλης π.χ. απορριμμάτων» (δηλαδή απαγόρευση που ισχύει έτσι κι αλλιώς).
2. Η ισχύς της Π.Ν.Π. παρατάθηκε αρχικά έως τις 13.8 και στη συνέχεια έως τις 20.8 χωρίς να γνωστοποιηθεί στους Δήμους. Προσωπικά την πληροφορήθηκα με καθυστέρηση 4 ημερών επειδή είδα τυχαία στην τηλεόραση δηλώσεις του Υφυπουργού κ. Χαρδαλιά.
3. Σημειώνω ότι την ίδια στιγμή, οι Δήμοι λαμβάνουν καθημερινά δεκάδες έγγραφα με τα οποία διαφορετικές Υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητα στην Πολιτική Προστασία τους διαβιβάζουν τα ίδια ημερήσια δελτία και χάρτες καιρικής πρόγνωσης, χωρίς καμία γεωγραφική διαλογή, δηλαδή ακόμα και αν με αυτά δεν προβλέπονται επικίνδυνα φαινόμενα για την επικράτειά τους.
4. Στις 6.8 εκδόθηκε Κ.Υ.Α. με την οποία θεσπίζονται εξαιρέσεις από την απαγόρευση της Π.Ν.Π. για την πρόσβαση στα δάση για τις «α) κατοικημένες περιοχές, β) θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, γ) ποτάμια και λιμναία συστήματα και δ) τουριστικές εκμεταλλεύσεις». Δηλαδή, ειδικά στα νησιά οι εξαιρέσεις καταργούν τελείως τις απαγορεύσεις. Ούτε αυτή η ΚΥΑ κοινοποιήθηκε στους Δήμους.
5. Με Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Νήσων που εκδίδεται και ισχύει κάθε χρόνο, σε κάθε περίπτωση κατηγορίας κινδύνου 4 ή 5 (δηλαδή πάρα πολύ συχνά το καλοκαίρι) απαγορεύεται παντελώς η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων σε όλες τις δασικές εκτάσεις του Πόρου (και αντίστοιχα στους άλλους Δήμους της Π.Ε.Νήσων Αττικής). Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η δυνατότητα των κατοίκων των περιοχών να πάνε στις οικίες τους.
6. Αρμόδια αρχή για την τήρηση τέτοιων απαγορεύσεων είναι η Ελληνική Αστυνομία, η οποία ωστόσο -ειδικά στα νησιά- είναι τόσο πολύ υποστελεχωμένη που δεν μπορεί να ασκήσει επαρκώς ούτε καν τις συνηθισμένες αρμοδιότητές της (π.χ. το Α.Τ. Πόρου έχει δύναμη μόλις 12 αντί 24 ατόμων και δεν διαθέτει καν όχημα με διακριτικά της ΕΛ.ΑΣ.). Γι΄ αυτό το θέμα έχω υποβάλει πρόταση τα Α.Τ. των νησιών να ενισχύονται εκτάκτως από την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά σε κάθε περίπτωση που έχει εφαρμογή η Απαγόρευση της κας Αντιπεριφερειάρχη, αλλά μάταια.
7. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της επιτήρησης-περιπολιών, το Πυροσβεστικό Σώμα φέτος βγάζει στον Πόρο μόνο μία 24ωρη υπηρεσία αντί για δύο, εξαναγκάζοντας τους εθελοντές του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου του Δήμου να κάνουν την δεύτερη (και ευτυχώς την κάνουν). Για το θέμα αυτό έχω διαμαρτυρηθεί στον αρμόδιο Υφυπουργό, αλλά μάταια.
Είναι προφανές ότι βασικός γνώμονας για τα μέτρα που ανακοινώνονται είναι να καλύπτονται τα νότα των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών, οι οποίες στη συνέχεια κάνουν τους στρουθοκάμηλους γνωρίζοντας (αφού δεν έχουν φροντίσει για κάτι διαφορετικό) ότι στο τοπικό επίπεδο δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός εφαρμογής τους. Το ίδιο ισχύει και για τον τρόπο γνωστοποίησης των προγνώσεων, ο οποίος περισσότερο θυμίζει τον μύθο του Αισώπου με τον βοσκό και τους λύκους, παρά αξιόπιστο μηχανισμό εγρήγορσης των τοπικών αρχών.
Εν όψει των επόμενων ημερών, για τις οποίες υπάρχει ήδη ανακοίνωση αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) και μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12.8.2021, ανακοινώνονται τα εξής:
• Στο πλαίσιο των τοπικών μέτρων που εφαρμόζονται στο νησί, ο Δήμος εξακολουθεί να διατηρεί αποκλεισμένους με βαρέα οχήματα τους δρόμους στα ΒΔ του νησιού.
• Για αύριο Σάββατο 14.8.2021 ισχύει η Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη περί καθολικής απαγόρευσης μετακίνησης σε όλο τον βόρειο Πόρο (πλην κατοίκων) και υπενθυμίζουμε την παράκληση προς όλους τους επιχειρηματίες του τουρισμού να ενημερώνουν για αυτήν όλους τους επισκέπτες του νησιού.
• Όποιος πολίτης επιθυμεί να αναλάβει βάρδια πυρασφάλειας (περιπολία με Ι.Χ.) παρακαλείται να στείλει μήνυμα στο ΙΝΒΟΧ μου και να δηλώσει την ημέρα και τις ώρες διαθεσιμότητάς του.
* Στην φωτογραφία τα έγγραφα που παραλαμβάνει ο Δήμος μας για την ετοιμότητά του εν όψει ενός διημέρου με «επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα».

Διαβάστε επίσης

Ο Καραγκιόζης έρχεται στον Πόρο!ΠΟΡΟΣ

Ο θίασος του Μιχάλη Θεοδωρόπουλου “ΣΚΙΕΣ ΚΑΙ ΓΕΛΙΑ” παρουσιάζει την παράσταση «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Ο ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ», μια ολοκαίνουρια παράσταση, δημιουργία του καραγκιοζοπαίχτη Μιχάλη Θεοδ...

Κάτι από... Βενετία: Ξεκίνησε τα δρομολόγια η "βάρκα του Λιμανιού" στον ΠόροΠΟΡΟΣ

Ξεκίνησε χθες η λειτουργία της "βάρκας του λιμανιού", που πραγματοποιεί δρομολόγια στον παραδοσιακό οικισμό με αφετηρία το νέο λιμάνι (σιντριβάνι Γοργόνας) και με στάση στη Δημοτικ...

Εντυπωσιακές εικόνες από την κίνηση των τουριστικών σκαφών στον Πόρο (φωτογραφίες & βίντεο)ΠΟΡΟΣ

Εντυπωσιακά αυξημένη η κίνηση των σκαφών θαλάσσιου τουρισμού, ξανά στον Πόρο, με το λιμάνι του νησιού να γεμίζει από σκάφη και τους όρμους της δυτικής πλευράς, να φορτώνονται ξανά ...

Πόρος: Καλοκαιρινό παζάρι του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Γαλατά και του Συλλόγου ΑμΕΑ "Άγιος Κήρυκος" 21 - 27/8ΠΟΡΟΣ

Καλοκαιρινό παζάρι πραγματοποιεί το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Γαλατά και ο Σύλλογος Γονέων Φίλων Α.Μ.Ε.Α. "Άγιος Κήρυκος" από τις 21 Αυγούστου μέχρι τις 27 Αυγούστου στο περιστύλιο του κτηρίου Συ...

Καλοκαιρινή μπόρα στον Σαρωνικό - Φωτιά στο Μεσαγρό Αίγινας από κεραυνό και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση Αίγινα

Καλοκαιρινή μπόρα πέρασε από τα νησιά του Αργοσαρωνικού το απόγευμα της Τετάρτης 11 Αυγούστου. Η βροχή δεν διήρκησε για πολύ ώρα και συνοδεύθηκε από βορειοανατολικούς ανέμους και κ...

Διακοπή ρεύματος σε περιοχές στην πόλη του Πόρου - Προβλήματα και με το δίκτυο κινητής της Cosmote ΠΟΡΟΣ

Προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζουν πολλές οικίες στην Σφαιρία του Πόρου. Γύρω στις 5 το απόγευμα, μετασχηματιστής στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου παρουσίασε βλάβη, με απο...