ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σαν σήμερα η εμφύλια ναυμαχία στο λιμάνι του Πόρου το 1831

Γράφει ο Μπάμπης Ανδριανόπουλος - 
 
 
Επειδή η νεοελληνική ιστορία έχει και μπόλικες μελανές σελίδες τις οποίες, ως συνήθως, τις παρακάμπτουμε με αποτέλεσμα να απουσιάζει παντελώς μια στοιχειώδης εθνική αυτογνωσία με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα.
1η Αυγούστου 1831
<Η ΕΛΛΗΝΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ>>
Έλληνες εναντίον Ελλήνων και μπουρλοτιέρηδες εναντίον μπουρλοτιέρηδων. Το ηρωικό 21 ξαναζεί ΑΝΤΙ - ΗΡΩΙΚΑ από τις 15 Ιουλίου 1831 και για 15 ημέρες στην Ελληνο - ελληνική ναυμαχία του Πόρου όπου Ο ΜΙΑΟΥΛΗΣ ΠΥΡΠΟΛΕΙ ΤΗΝ ΑΡΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΡΗ και ο Κανάρης συλλαμβάνεται αιχμάλωτος...(1)
ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΚΡΙΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ...(2)
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ «ΙΣΤΟΡΙΑ (ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΗ) ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»
Εκδόσεις ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ
Μετά από κάθε επανάσταση (Αμερικανική, Γαλλική, Ρωσική), ακολουθούν εμφύλιες συγκρούσεις οι οποίες καθοδηγούνται από αντίρροπες δυνάμεις όσον αφορά τη νομή της εξουσίας.
Για την έκρηξη, την πραγμάτωση και την επιτυχία μιας επανάστασης εναρμονίζονται διαφορετικοί πόλοι ισχύος στα πλαίσια επίτευξης του κοινού σκοπού. Τούτο δεν σημαίνει ότι στην εξέλιξη της επαναστατικής διαδικασίας ομογενοποιούνται.
Όταν η επανάσταση εμφανίζει αποτελέσματα, εδαφικά, πολιτικά, οικονομικά κ.α. αρχίζουν και οι σχετικές αποκλίσεις οι οποίες κορυφώνονται με την λήξη της καθώς ανακύπτει πλέον ανάγλυφο το ζήτημα της εξουσίας.
Οι εμφύλιοι επομένως δεν είναι αποτέλεσμα διχαστικών συνδρόμων, προσωπικών επιδιώξεων ή παρεμβάσεων ξένων δυνάμεων. Είναι όλα αυτά και άλλα ενδεχομένως τα οποία όμως τίθενται στην υπηρεσία της ασίγαστης μάχης για το είδος και τη νομή της εξουσίας.
Στην περίπτωσή μας έχουμε την σύγκρουση δύο πόλων. Του Καποδίστρια και της αντιπολίτευσης της Ύδρας. Ο Κυβερνήτης επιθυμούσε τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους, με ισχυρή κεντρική εξουσία, σύμφωνα με τα πρότυπα των ανεπτυγμένων κρατών της Δύσης.
Στην προσπάθειά του να εφαρμόσει εκείνες τις μεθόδους που θα οδηγούσαν στην πραγματοποίηση του σχεδίου του, οδηγήθηκε σε αναπόφευκτη διάσταση και ρήξη με τις εξουσιαστικές δομές που ήλεγχαν έως τότε τον τόπο αλλά και με Έλληνες φιλελεύθερους δημοκράτες και διανοούμενους εντός και εκτός της χώρας.
Οι παραπάνω είχαν συγκροτήσει ετερόκλητη αλλά αρκούντως ισχυρή και αποφασισμένη αντιπολίτευση.
Στην αναπόδραστη αυτή σύγκρουση αποτυπώνεται με σαφήνεια η αντιπαράθεση που αναδύεται μεταξύ της προσπάθειας εφαρμογής σύγχρονων θεσμών και διοίκησης της χώρας και της δομημένης με παραδοσιακούς τρόπους κοινωνίας (κοτσαμπάσηδες, προύχοντες, προεστοί, πρόκριτοι, καραβοκυραίοι, κοινότητες, φατρίες).
Η συγκεντρωτική πολιτική του Καποδίστρια, αναγκαία για τις συνθήκες, επέφερε ισχυρές ανατροπές σε περιοχές όπου έως τότε η εξουσία ασκούνταν από τους τοπικούς ηγετικούς παράγοντες οι οποίοι όχι μόνο επιθυμούσαν την διατήρησή τους αλλά επιδίωκαν να διαδραματίσουν ρόλο στην μορφή της κεντρικής εξουσίας.
Ακόμη σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να μας διαφεύγει η έντονη και δραστική παρεμβατικότητα των Μεγάλων Δυνάμεων οι οποίες προωθούσαν τα ευρύτερα γεωπολιτικά τους συμφέροντα στις ολοένα και μεταβαλλόμενες συνθήκες στην περιοχή. Τα τρία κόμματα της περιόδου (Αγγλόφιλο, Γαλλόφιλο, Ρωσόφιλο) ήταν χαρακτηριστικό της έντονης διείσδυσής τους στα ελληνικά πράγματα και στην εξέλιξή τους.
Τέλος, τα δραματικά γεγονότα του Πόρου επιβεβαιώνουν ότι η μετάβαση από μία ιστορική περίοδο σε μία άλλη νεότερη και με διαφορετικά χαρακτηριστικά δεν συντελείται ούτε αυτόματα ούτε και ανώδυνα.
Εν προκειμένω η διαδρομή από την παράδοση στην νεοτερικότητα που συνοψίζεται στην υπαγωγή και ενσωμάτωση μιας νεοελληνικής κοινωνίας πολυδιασπασμένης με κέντρα και παράκεντρα σε μια ενιαία και ομογενοποιημένη κρατική υπόσταση με αντίστοιχη εξουσία ήταν το ζητούμενο της εποχής και παραμένει, τηρουμένων των αναλογιών, ως ζητούμενο και σε επόμενες ιστορικές περιόδους.
Μ.Α.
1.ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ «ΙΣΤΟΡΙΑ (ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΗ) ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»
Εκδόσεις ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ
2. ο.π.
Στην εικόνα η φρεγάτα ΕΛΛΑΣ. Είίχε ναυπηγηθεί στη Ν. Υόρκη και βυθίστηκε μόλις πέντε χρόνια μετά την παραλαβή της. Στον Πόρο μαζί με την κορβέτα ΥΔΡΑ. Από τον Μιαούλη και το ΚΟΙΝΟΝ της Ύδρας.
Ο Κοντόσταυλος, ο άνθρωπος που διαπραγματεύτηκε την αγορά της κατηγορήθηκε για χρηματισμό και διώχθηκε. ...
Τίποτα δεν διδαχθήκαμε...

Διαβάστε επίσης

Διακοπή ρεύματος σε περιοχές στην πόλη του Πόρου - Προβλήματα και με το δίκτυο κινητής της Cosmote ΠΟΡΟΣ

Προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζουν πολλές οικίες στην Σφαιρία του Πόρου. Γύρω στις 5 το απόγευμα, μετασχηματιστής στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου παρουσίασε βλάβη, με απο...

Συμμετοχή του Κοινωνικού Παντοπωλείου &amp; Φαρμακείου Δήμου Πόρου στην συγκέντρωση ειδών για τους πυρόπληκτουςΠΟΡΟΣ

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Πόρου, συμβάλλουν στη προσπάθεια συλλογής τροφίμων, ειδών ατομικής υγιεινής και παραφαρμακευτικού υλικού για τους κατοίκους τ...

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους από την &quot;Καθετή&quot; και τον Δήμο ΠόρουΠΟΡΟΣ

Φωτογραφία Μάριος Λώλος    Ο Δήμος Πόρου στηρίζει την πρωτοβουλία της «Καθετής» για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους συνανθρώπους μας αλλά και για τα ζώα που επλήγησαν στι...

Ο φιλέλληνας ζωγράφος Ραφαήλ Τσέκολι, ο Κωνσταντίνος Παρθένης και οι σχέσεις τους με το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής Πόρου - Γράφει ο Σ. Μάνεσης ΠΟΡΟΣ

  Γράφει ο Σπύρος Μάνεσης   Α. ΡΑΦΑΗΛ ΤΣΕΚΟΛΙ Ο ζωγράφος που συνέδεσε το όνομα του με το Μοναστήρι  της Ζωοδόχου Πηγης του Πόρου, ο Ραφαήλ Τσέκολι, είναι από τις περιπτώσεις που έδ...

Επιτυχίες των αθλητών του ΝΟΠΤ στο 31ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε - Καγιάκ σπριντΠΟΡΟΣ

Την 6η θέση στήν γενική βαθμολογία του 31ου Πανελληνίου πρωταθλήματος Κανοε-Καγιακ Σπριντ έλαβε ο Ναυτικός ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΡΟΥ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ (ΝΟΠΤ) με 4 χρυσά και 4 Χάλκινα μετάλλια...