ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόρος: Προσιτός, ερωτεύσιμος, ασφαλής κι όμορφος...

Στην καρδιά του Σαρωνικού, ο Πόρος προσκαλεί τον επισκέπτη να χαρεί το καλοκαίρι σε νησί, δίνοντάς του τη δυνατότητα να ανακαλύψει μια ευρύτερη ιστορική και πανέμορφη περιοχή με ευκολία και ασφάλεια.

 

Γράφει ο Μπάμπης Κανατσίδης

 

Οταν ο καιρός αγριεύει, ψάχνουμε για ένα ασφαλές και απάνεμο λιμάνι. Για ένα μέρος που θα μας δώσει την ευκαιρία να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να πάρουμε τις απαραίτητες ανάσες, που θα μας κρατήσουν δυνατούς για τη συνέχεια. Όταν μάλιστα το μέρος αυτό λούζεται από ένα μαγικό φως και κυριαρχούν το γαλάζιο και το πράσινο της φύσης, τότε ο τόπος μετατρέπεται σε ελιξίριο ζωής και αισιοδοξίας. Αυτός είναι ο Πόρος.

 

Ο Πόρος συνδυάζει αρμονικά την αρχοντιά της αστικής του υπόστασης με την ηρεμία της φύσης που τον περιβάλλει. Με ρομαντικές ακρογιαλιές, καταπράσινο πευκόδασος, νεοκλασική αρχιτεκτονική και δεκάδες αξιοθέατα. Με φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, τοπικά γλυκίσματα, αλλά πάνω απ’ όλα με φιλόξενους ανθρώπους.

 

Και κάτι ακόμα. Ο Πόρος μπορεί να γίνει η αφετηρία μιας περιήγησης στη γειτονική Πελοπόννησο. Από την Τροιζηνία, τα Μέθανα και την Επίδαυρο μέχρι το Ναύπλιο, τις Μυκήνες και την Ερμιονίδα. Το φετινό, διαφορετικό καλοκαίρι ο Πόρος παραμένει φωτεινός, καταπράσινος και γαλάζιος. Παραμένει προσιτός και φιλόξενος. Παραμένει ασφαλής, όπως ακριβώς και το λιμάνι του...

 

 

Μια αγάπη για το καλοκαίρι...

 

Η απλότητα του Πόρου συνδυάζεται με μια αύρα που κερδίζει τον επισκέπτη. Στον Πόρο σού δημιουργείται η εντύπωση ότι... διακτινίζεσαι από γωνιά σε γωνιά δίχως να το καταλάβεις. Από τα γραφικά σοκάκια του περνάς στο πευκόφυτο δάσος κι από τις ανατολικές παραλίες στις δυτικές, εναλλάσσοντας παραστάσεις, ατμόσφαιρα και... φως.

 

Η καθημερινότητα του νησιού σού αποκαλύπτεται από μια βόλτα στην πόλη του Πόρου. Από τα σοκάκια του παραδοσιακού ιστού μέχρι την πολύβουη παραλία και το λιμάνι, σου δίνεται η δυνατότητα να έρθεις σε επαφή με τους ντόπιους, στις ταβέρνες και στα καφέ, στα νοικοκυρεμένα καταστήματα και στις γειτονιές, όπου μαζεύονται χαλαροί οι Ποριώτες και κουβεντιάζουν κάτω από τις μπουκαμβίλιες και τα γιασεμιά.

 

Αυτό που κάνει τον Πόρο να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι τα ομορφότερα χαρακτηριστικά του σου αποκαλύπτονται σαν επτασφράγιστα μυστικά, όσο αφιερώνεις χρόνο για να τα ανακαλύψεις. Στον Πόρο, «παίζεις» με τις ώρες της ημέρας. Γωνιές που βράζουν το καταμεσήμερο μετατρέπονται σε δροσερές οάσεις τα απογεύματα, ενώ τοπία που λούζονται από το φως του ήλιου όλη την ημέρα μεταμορφώνονται σε ρομαντικούς, πολύχρωμους πίνακες ζωγραφικής, όταν σουρουπώνει.

 

Περπατήστε στον Πόρο. Αξίζει τον κόπο. Επισκεφθείτε την αγορά του νησιού. Το παραδοσιακό σοκάκι της οδού Ερμού πίσω από την ψαραγορά. Θα βρεθείτε στην καρδιά του Πόρου. Στα στέκια-καφέ θα ανακαλύψετε τις συνήθειες των ντόπιων. Αργότερα το μεσημέρι, θα πετύχετε τους ίδιους ανθρώπους στις παραλίες του Νεωρείου και του Ασκελίου, που πηγαίνουν για το καθημερινό τους κολύμπι, πριν επιστρέψουν για τη βραδινή τους βόλτα. Θα τους πετύχετε στο θερινό «Σινέ Διάνα». Στα καφέ, στα ζαχαροπλαστεία και στις ταβέρνες. Περπατήστε μαζί τους μέχρι την Πούντα, τη γειτονιά των ψαράδων. Εκεί θα απολαύσετε ουζάκι με χταπόδι δίπλα στα ψαροκάικα.

 

Αυτό το νησί έχει κάτι το ξεχωριστό, κάτι ρετρό. Θυμίζει παλιά Ελλάδα ή, μάλλον, τις διακοπές όπως τις κάναμε όταν ήμασταν παιδιά.

Διαβάστε επίσης

Σαν σήμερα το 1831 η εμφύλια Ναυμαχία στον Πόρο - Τι είχε γράψει ο Βασίλης Ραφαηλίδης ΠΟΡΟΣ

1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1831. Η ΕΛΛΗΝΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΤΟΥ ΜΙΑΟΥΛΗ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ. Επειδή η νεοελληνική ιστορία έχει και μπόλικες μελανές σ...