ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"Γυναίκες της ανατροπής": Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας - Πρεμιέρα Δευτέρα 16 Αυγούστου, 9μ.μ. Θέατρο Αρτίκι Κρανίδι

 

"ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ” η νέα παραγωγή του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας στο

                     8o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘEATΡOY “ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ”

 

Πρεμιέρα Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021 ώρα 9μ.μ. & για δύο ακόμα παραστάσεις, στις 18 & 19/8.

Πολυχώρος ΑRTίκι Μαράικε Ηλιού ντε Κόνινγκ, περιφερειακός δρόμος Κρανιδίου-Ερμιόνης

Είσοδος: 7€

 

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας και του περιορισμένου αριθμού θέσεων, είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η τηλεφωνική κράτηση εισιτηρίων.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ: 698 698 2224

 

 

 

Αρχετυπικές γυναικείες μορφές της αρχαίας τραγωδίας, που είτε ανέτρεψαν τη μοίρα τους, είτε ανατράπηκαν από αυτή.

 

Στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Θεάτρου Ερμηνείες στην Ερμιονίδας» του οποίου είναι διοργανωτής, ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας, ανανεώνει το ετήσιο ραντεβού του με το αρχαίο δράμα, παρουσιάζοντας την ένατη κατά σειρά παραγωγή του, με τίτλο «Γυναίκες της Ανατροπής», μια πρωτότυπη σκηνική σύνθεση βασισμένη σε αποσπάσματα έργων της αρχαίας τραγωδίας, που έχουν ως σημείο αναφοράς τις γυναίκες που «ανατρέπουν» τη μοίρα τους, ή «ανατρέπονται» από αυτή.

 

Μετάφραση : Κ. Χ. Μύρης, Μ. Κακογιάννης

Σύλληψη - Eνδυματολογική & Μουσική Επιμέλεια - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ι. Σίδερης

Μουσική: Λόλεκ (Γιάννης Αναγνωστάτος)                                                                                                                            

Φωτισμοί - Σκηνικός Διάκοσμος – Δημιουργία & Προβολή Βίντεο: Ίων Ξυπολιάς

 

Ερμηνεία:

ΤΡΩΑΔΕΣ, Ευριπίδη -ΕΚΑΒΗ: Αργυρώ Μέξη-Κωστελένου

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ, Ευριπίδη -IΦΙΓΕΝΕΙΑ: Ευαγγελία Ηλιού

ΑΓΑΜEΜΝΩΝ, Αισχύλου -ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ: Ελένη Ντάκου -ΧΟΡΟΣ: Κώστας Πεντεδέκας

ΗΛΕΚΤΡΑ, Σοφοκλή -ΗΛΕΚΤΡΑ: Βίκυ Παπάζογλου -ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ: Τέτα Ντουνέτα

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ, Ευριπίδη -ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ: Ευαγγελία Ηλιού

ΠΕΡΣΕΣ, Αισχύλου -AΤΟΣΣΑ: Κική Πέλλα -ΧΟΡΟΣ: Κώστας Πεντεδέκας

ΜΗΔΕΙΑ, Ευριπίδη -ΜΗΔΕΙΑ: Ιωάννα Μέξη

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ, Ευριπίδη -ΦΑΙΔΡΑ: Τέτα Ντουνέτα

ΑΝΤΙΓΟΝΗ, Σοφοκλή -ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Νάντια Κωστελένου

 

Σημείωμα του Σκηνοθέτη

 

“Οι γυναίκες της ανατροπής” είναι αρχετυπικές γυναικείες μορφές των τραγωδιών.

Μένουν σταθερές στις απόψεις τους, δογματικές, ανυποχώρητες, έτοιμες αν χρειαστεί, να συντρίψουν την αντρική κυριαρχία, αλλά και να συγκρουστούν ακόμα και με τον ίδιο τους τον εαυτό.

 

Στο  πέρασμα των αιώνων ορισμένες “γυναίκες της ανατροπής”, έχουν γίνει σύμβολα κατά της αυταρχικής εξουσίας, κατά της καταπίεσης της ανθρώπινης συνείδησης.

 

Όπως αναφέρει η μεγάλη τραγωδός μας Ασπασία Παπαθανασίου στο βιβλίο της “Γυναικείες μορφές της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας”,  οι γυναικείες μορφές στα έργα των τραγικών ποιητών, δεν είναι στο περιθώριο, ενσωματώνονται στην τραγική πράξη, ο όνομά τους ακούγεται μέσα στην ανδροκρατούμενη αθηναϊκή κοινωνία, πολλές φορές αμφισβητούν με τη δράση τους το “πατριαρχικό ιδεώδες” της δημοκρατικής Αθήνας και γίνονται και αυτές κεντρικά τραγικά πρόσωπα. Είναι πολύ σημαντικό γεγονός ότι για πρώτη φορά  στην ιστορία της ανθρωπότητας οι αρχαίοι τραγικοί ποιητές, αντίθετα με τις καθημερινές πρακτικές της κλασικής Αθήνας, άνοιξαν με την  τέχνη  τους διάπλατα τον ψυχικό κόσμο της γυναίκας για να μας αποκαλύψουν τα καταπιεσμένα αισθήματά της για τον έρωτα, για τις καθημερινές έγνοιες της συζυγικής σχέσης για προσδοκίες που διαψεύσθηκαν. Τις ατομικές περιπτώσεις τις ύψωσαν σε  καθολικές μορφές, ώστε κάθε εποχή, κάθε άτομο να μπορεί να επικοινωνεί μαζί τους, να αναμετράται μ’ αυτές και να προβληματίζεται σ’ ένα πλαίσιο μοναδικής αισθητικής απόλαυσης.

 

Η παράστασή μας αφορά γυναικείες μορφές της αρχαίας τραγωδίας, που είτε ανέτρεψαν τη μοίρα τους, είτε ανατράπηκαν από αυτή. Η Εκάβη, η Κλυταιμνήστρα, η Ηλέκτρα, η Ιφιγένεια, η Αντιγόνη, η Μήδεια, η Φαίδρα και η Άτοσσα θα γίνουν για μια ακόμη φορά, επί σκηνής, έρμαια της μοίρας τους, των παθών και των παθημάτων τους, προσφέροντάς μας ως αντίδωρο την πολυπόθητη “κάθαρση”.

 

“Οι γυναίκες της ανατροπής” συνιστούν  μια προσωπική σκηνική σύνθεση που φιλοδοξεί να αναδείξει το μεγαλείο της “γυναίκας” και την καταλυτική της διάσταση στο εκάστοτε σύμπαν.

 

Ευχαριστώ όλες και όλους όσοι με εμπιστεύτηκαν και σ’ αυτό το πολύτιμο ταξίδι αυτογνωσίας.

Δημήτρης Ι. Σίδερης, Ιούνιος 2021

 

 

Χορηγός Εισιτηρίου: ΜΑΧΑΙΡΑ ΜΑΡΙΝΑ ΚΡΑΝΙΔΙ

Χορηγοί Σκηνικού & Κοστουμιών: PLAKOSTROTO ALL DAY DINING & COCKTAILS HYDRASKOURTIS ΠΑΓΑΚΙΑ GOLD ICE EΡMIONHGREEN LANDSCAPE ΚΡΑΝΙΔΙ, ALEXANDRA RESTAURANT PORTO HELI.

Ο Θ.Ο.Ε. ευχαριστεί ιδιαίτερα το Σ.ΦΙ.Π. ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ για τη διαχρονική παρουσία στο πλευρό του ως «Μέγας Αρωγός» και την ΑΙΟΛΙΚΗ ENEΡΓΕΙΑΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ EDF EN HELLAS -«Διακεκριμένο Χορηγό 8ου Φεστιβάλ», για την αδιάλειπτη συμβολή της.

Eπίσης ευχαριστεί θερμά τους πολυάριθμους επαγγελματίες του τόπου μας που στάθηκαν στο πλευρό του και στο φετινό του εγχείρημα, ως Χορηγοί & Υποστηρικτές, προσφέροντας την απαραίτητη και πολύτιμη οικονομική στήριξη για την υλοποίηση και επικοινωνία της παραγωγής. Τους προβάλουμε όλους, με αλφαβητική σειρά, στην προωθητική αφίσα του έργου και στο banner που έχουμε αναρτήσει στον προαύλιο χώρο του θεάτρου μας. 

 

ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας εναρμονίζεται πλήρως με τις οδηγίες για την λειτουργία υπαίθριων αμφιθεάτρων και διαχείρισης κοινού στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του covid-19 που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας η διεξαγωγή των εκδηλώσεων τόσο για το κοινό, όσο και για τα μέλη του Θ.Ο.Ε. και τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ. Στην παρούσα φάση είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας, τόσο κατά την είσοδο και έξοδο, όσο και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

_________________________________________________

 

 

8ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα»

 

Το 8ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», που διοργανώνει ο Θ.Ο.Ε. κάθε καλοκαίρι με συνδιοργανωτές το Δήμο Ερμιονίδας και την Π.Ε. Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 7 Ιουλίου έως τις 29 Αυγούστου, με πλούσιο θεατρικό και μουσικό πρόγραμμα.

Πρόκειται για την κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση στην Ερμιονίδα, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του εμπνευστή του, καθηγητή κ. Κώστα Γεωργουσόπουλου, που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 και έχει πλέον εξελιχθεί σε θεσμό, έχοντας συγκεντρώσει επίλεκτες αθηναϊκές παραστάσεις και τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου μέσα στο διάστημα της καλοκαιρινής περιόδου. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να συμβάλει στην προώθηση του θεάτρου στην ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα στην όμορφη Ερμιονίδα μας, καθώς και στην τόνωση της τουριστικής της ανάπτυξης, προωθώντας την καλλιέργεια και τη διάδοση του πολιτισμού.

 

Χώρος διεξαγωγής του Φεστιβάλ είναι ο Πολυχώρος Πολιτισμού ARTίκι “Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ”, έδρα του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας, που βρίσκεται στον περιφερειακό δρόμο Κρανιδίου-Ερμιόνης, σε σημείο  κοντά στην Ερμιόνη, την Κοιλάδα, το Κρανίδι, το Πόρτο Χέλι και την Κόστα, απ’ όπου γίνεται η σύνδεση της Πελοποννήσου με τις Σπέτσες. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό χώρο, πρώην αποθήκη, που διαμορφώθηκε σε θέατρο για να στεγάσει την πλούσια δραστηριότητα του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας.

 

Με τις θερμές ευχαριστίες όλων των Μελών του Θ.Ο.Ε. για την παρουσία σας στις δραστηριότητές του, σας περιμένουμε στην υπαίθρια σκηνή του Πολυχώρου ARTίκι Μαράικε Ηλιού ντε Κόνινγκ για ένα πολύ ενδιαφέρον πολιτιστικό καλοκαίρι.

 

Kρατήσεις & Πληροφορίες : 698 698 2224

θεατρικός όμιλος ερμιονίδας – πολυχώρος Artiki

Υπεύθυνη για τον Τύπο και τις Χορηγίες: Δανάη Σαλεπούλα, 6979796194, dsalepoula@gmail.com

Χορηγοί Επικοινωνίας του Φεστιβάλ: ΣΚΑΪ FM 102 Aργολίδας, Saronic Magazine, Ο Παρατηρητής Ερμιονίδας https://paratiritisermionidas.gr/www.pelopolitismos.netwww.edopeloponnisos.grwww.eikonoskopio.grwww.politistika.net.

 

Υπόλοιπες παραστάσεις 8ου Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα»: 

u  21/8 «Η Κυρά της Ρώ» του Γιάννη Σκαραγκά με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη

u  25/8 «Μαρίκα Κοτοπούλη -Το Αγρίμι» με τη Δήμητρα Παπαδήμα & το Γιάννη Μποσταντζόγλου

 

 

ΧΟΡΗΓΟΙ 8ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2021

Ο Θ.Ο.Ε. ευχαριστεί θερμά το Σ.ΦΙ.Π. ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ για τη διαχρονική παρουσία στο πλευρό του ως «Μέγας Αρωγός», την ΑΙΟΛΙΚΗ ENEΡΓΕΙΑΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ EDF EN HELLAS -«Διακεκριμένο Χορηγό 8ου Φεστιβάλ» για την αδιάλειπτη συμβολή της, την ΚΤΕΛ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ -«Χορηγό Προγράμματος» για την καθιερωμένη προβολή του προγράμματος στα λεωφορεία της γραμμής Αθήνα-Κρανίδι-Κόστα-Ερμιόνη, το «Μέγα Χορηγό Φιλοξενίας» NAUTICA BAY HOTEL Πόρτο Χέλι για τη γενναιόδωρη προσφορά φιλοξενίας των καλλιτεχνικών σχημάτων, τους Χορηγούς Εισιτηρίων των θεατρικών παραστάσεων & μουσικών εκδηλώσεων: COSTA ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΚΟΣΤΑ – ΥΙΟΙ ΜΑΧΑΙΡΑ ΚΡΑΝΙΔΙ - DAGLIS INSURANCE ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΡΑΝΙΔΙ - ΟΙΚΟΣΗΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ - HELI CARS ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ - ΑΦΟΙ ΜΠΑΣΙΜΑΚΟΠΟΥΛΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΚΟΙΛΑΔΑ – HIPPOCAMPUS RESTAURANT ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ – DELICATESSEN ΔΙΑ ΤΡΟΦΗΝ KΡΑΝΙΔΙ – ΖΟΓΚΑΣ HOME PLUS ΚΡΑΝΙΔΙ – ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΧΡΩΜΑ Δ. ΚΟΤΣΟΒΟΣ – PORTOTECHNIKI Γ. ΚΟΤΣΟΒΟΣ – ΜΑΡΙΒΟΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΗΛΙΟΚΑΣΤΡΟ – TZIEΡΗΣ ΤΑΒΕΡΝΑ ΕΡΜΙΟΝΗ – ARTIGIANO ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ - OSTRIA SEASIDE BAR-RESTAURANT ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ - ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ BAKERY & PASTRY - LONG VIEW HAMAM & SPA PORTO HELI - DROUGAS BAKERY - ΓΩΓΩ ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ ΚΡΑΝΙΔΙ, το Χορηγό Εισιτηρίου της Θεατρικής Παραγωγής του Θ.Ο.Ε. «Γυναίκες της Ανατροπής» -ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ ΚΡΑΝΙΔΙ, καθώς και όλους τους λοιπούς Χορηγούς και Υποστηρικτές, για τη γενναιόδωρη χορηγική συνεισφορά τους στην υλοποίηση ενός ακόμα ιδιαίτερα απαιτητικού εγχειρήματος. 

Το έντυπο αναλυτικό πρόγραμμα της φετινής 8ης διοργάνωσης κυκλοφορεί σε επιλεγμένα σημεία (καταστήματα, υπηρεσίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια), καθώς επίσης μέσω των συμμετεχόντων χορηγών και στο χώρο του Θεάτρου ARTίκι.

 

ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Αστική, Μή Κερδοσκοπική Εταιρία Ερασιτεχνών

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δημήτρης Σίδερης, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιώργος Δημαράκης, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ευαγγελία Ηλιού, ΤΑΜΙΑΣ: Ιωάννα Μέξη, ΜΕΛΗ: Πατρίτσιο Νέζε, Τέτα Ντουνέτα, Παντελής Τόδωρης

Ταχυδρομική Διεύθυνση ΑΡΤΙΚΙ 21 300 Κρανίδι Ερμιονίδας * Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 698 698 2224 * e-mailthoerm@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Επιστέφουν οι "Γυναίκες της Ανατροπής" του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας:  Παρασκευή 27 Αυγούστου, 9μ.μ. Θέατρο ΑΡΤΙΚΙ ΚρανίδιΕρμιονίδα

                                             "ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ”   Η νέα παραγωγή του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας για μια ακόμα παράσταση, την Παρασκευή 27 Αυγούστου  στις 9 μ...

Τάσος Λάμπρου: Το "χαμένο πάρκινγκ" στο Πορτοχέλι και το κυκλοφοριακό κομφούζιοΕρμιονίδα

  Στην μεγάλη αναγκαιότητα να διαμορφωθεί ένας μεγάλος δημοτικός χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων στο Πόρτο Χέλι, αναφέρεται σε επιστολή του προς τον Δήμαρχο Ερμιονίδας Γ.Γεωργόπουλο ο...

“Η Κυρά της Ρω” με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη στο 8o Φεστιβάλ Θεάτρου "Ερμηνείες στην Ερμιονίδα" - Σάββατο 21 Αυγούστου, 9μ.μ. - Πολυχώρος ΑRTίκι Ερμιονίδα

  “Η Κυρά της Ρω” με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη στο 8 o  ΦΕΣΤΙΒΑΛ Θ EAT Ρ OY  “ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ”   Το Σάββατο 21 Αυγούστου 2021 ώρα 9μ.μ., Πολυχώρος ΑRTίκι Μαράικε Ηλιού ντε Κόνι...

Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου: Πρόσκληση για ζωγραφικά έργα με θέμα τα τοπικά προϊόντα της ΕρμιονίδαςΕρμιονίδα

  Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στον Δήμο Ερμιονίδας με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου) οι Βιβλιοθήκες Κρανιδίου και Ερμιόνης «...

Ερμιονίδα:Κοινή δήλωση των εκπροσώπων της μειοψηφίας στην ΔΕΥΑΕΡ Ερμιονίδα

ΘΕΜΑ : ΤΟ ΑΓΑΘΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ, ΟΥΤΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΤΟΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   Μην κρυβόσαστε άλλο ,επιτέλους όλα τα κρίσιμα θέματα σ...

Η εγγονή του Σον Κόνερι βρήκε τη βίλα του θρυλικού Τζέιμς Μποντ στο ΠορτοχέλιΕρμιονίδα

  Η φράση που είπε η Σάσκια για την ελληνική γλώσσα και οι εντυπώσεις της από τον τόπο που αγάπησε ο παππούς της Σερ Σον Κόνερι Άκης Γκάτζιος   Πρόκειται από τα πλέον κοσμικά ζευγά...