Αίγινα: Συλλυπητήρια επιστολή για την απώλεια του καθηγητή Χριστόδουλου Γιαλουρίδη

Από την Ομάδα Πολιτών Αίγινας για την Ελληνική Πολιτική λάβαμε την παρακάτω συλλυπητήρια επιστολή:

Απεβίωσε ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

Ο οποίος είχε συνεισφέρει αποφασιστικά και σταθερά στην υπόθεση της απελευθέρωσης της Κύπρου.

Μας είχε τιμήσει με την παρουσία του και την συμβολή του 

στην επετειακή εκδήλωση της 28ης Ιουλίου 2013

"39 χρόνια μετά: προτάσεις διεξόδων για την αναγέννηση του ελληνισμού".

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και επισυνάπτουμε το βιογραφικό του.

Αιωνία του η μνήμη, το έργο του ας βρει συνεχιστές!

Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης Διεθνολόγος, ομότιμος καθηγητής διεθνούς πολιτικής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστήμιου.

Γεννήθηκε στη Μόρφου της Κύπρου και σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια του Tubingen, του Freiburg και του Bochum της Γερμανίας. Ειδικεύθηκε στους κλάδους της κοινωνιολογίας, της πολιτικής επιστήμης, των διεθνών σχέσεων και του διεθνούς δικαίου. Το 1980 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Bochumμε τη διάκριση Magna cum Laude.

Από το 1986 και για τρείς και πλέον δεκαετίες ανήκε στο διδακτικό προσωπικό του Παντείου Πανεπιστημίου, εκλεγόμενος σε όλες τις πανεπιστημιακές βαθμίδες μέχρι και αυτή του πρωτοβάθμιου καθηγητή, ενώ διετέλεσε ο πρώτος Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού. Δίδαξε διεθνή πολιτική, διαχείριση κρίσεων, εξωτερική πολιτική και ΜΜΕ και πολιτιστική διπλωματία. Συνεργάστηκε ως επισκέπτης καθηγητής με το φημισμένο «Ινστιτούτο Έρευνας για τη Σύγκρουση και την Ειρήνη» του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, καθώς και με το Πανεπιστήμιο του Freiburg. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και του Κυπριακού Κέντρου Μελετών.

Διετέλεσε σύμβουλος των Υπουργών Αμύνης και Δημοσίας Τάξεως της Ελληνικής Κυβέρνησης (1994 - 1996). Στο ίδιο πλαίσιο και ως σύμβουλος του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γεράσιμου Αρσένη, υπήρξε ο κύριος συντάκτης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας – Κύπρου, το οποίο και συνιστούσε μια στρατηγική τομή στην ελληνική πολιτική ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Δίδαξε στις ανώτατες σχολές όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων για πάνω από δυο δεκαετίες. Διετέλεσε πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Είναι συγγραφέας βιβλίων και μονογραφιών στην ελληνική, αγγλική, καθώς και γερμανική γλώσσα. Τα συγγράμματά του διδάσκονται σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, αποτελώντας σημείο αναφοράς, ιδιαιτέρως σε ότι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό Πρόβλημα.

Επί σειρά ετών υπήρξε τακτικός αρθρογράφος των ελληνικών εφημερίδων Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, Φιλελεύθερος Κύπρου και Κυριακάτικη Σημερινή Κύπρου. Ο καθηγητής Γιαλλουρίδης τιμήθηκε με σειρά διακρίσεων από συλλόγους, πανεπιστήμια και κράτη για την προσφορά του στον κλάδο των διεθνών σχέσεων, αλλά και την εν γένει προσφορά στο ελληνισμό. Έχει, επίσης, τιμηθεί με εύφημο μνεία από τον διοικητή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς για τη συμμετοχή του ως έφεδρος αξιωματικός στις μάχες της Κύπρου κατά τη διάρκεια της 1 ης και 2ης τουρκικής εισβολής το 1974. Έφυγε μετά από γενναία μάχη με την επάρατη νόσο σε ηλικία 73.

Η κηδεία του θα τελεστεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κύπρο.

  •  

 

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Εκδήλωση από τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για  το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό θέμα.Αίγινα

Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Αίγινας σας προσκαλεί την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 στις 11.30 π.μ στο Δημοτικό Θέατρο της Αίγινας , σε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα: “ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΣΥΝΤΑΞΙΟ...

Αίγινα: Φώτα - ολόφωτα στην ΑίγιναΑίγινα

Η κάμερα του Saronic magazine  κατέγραψε από ψηλά  καρέ - καρέ την τελετή του αγιασμού των υδάτων και της κατάδυσης  του Τιμίου Σταυρού στο εσωτερικό λιμάνι  της Αίγινας. Κάτω από ...

Η Αίγινα μας εμπνέει…Επιλεγμένα Άρθρα

Η Ντία Φιλιππίδου, ομότιμη καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών του Boston College, περιγράφει στο «SM» πώς το αγαπημένο της νησί έγινε ιδανικός τόπος μελέτης και ποιοτικής ζωής.   Γράφει η...