ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Παράταση 9 μηνών αντί 2 ετών στον ανάδοχο του έργου του υποθαλάσσιου αγωγού Αίγινας - Τι δηλώνει ο Δ. Κατσικάρης

Σε κλίμα έντασης διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, η οποία συζήτησε το επίμαχο αίτημα της αναδόχου εταιρείας για παράταση 2 χρόνων  - μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2023 – στην προθεσμία εκτέλεσης των εργασιών  ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου του υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας.

Η Επιτροπή μετά από τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, τελικά αποφάσισε κατά πλειοψηφία να δοθεί παράταση μόνο 9 μηνών στον ανάδοχο του έργου, σε αντίθεση με την αρχική εισήγηση της πλειοψηφίας της διοίκησης Πατούλη που είχε προτείνει να δοθεί παράταση ενός χρόνου, μέχρι την 31-12-2021.

Ας σημειωθεί ότι και μόνο το γεγονός ότι η διοίκηση Πατούλη αισθάνθηκε την ανάγκη να αναθεωρήσει την αρχική της πρόταση, από τους 12 στους 9 μήνες,  είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης.  Όπως επίσης ενδεικτική ήταν και η επιμονή της πλευράς των συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ η παράταση να περιοριστεί στους 7 και μόνο μήνες, γεγονός που την οδήγησε στην καταψήφιση των 9 μηνών.

 Η ουσία είναι ότι για λόγους που, αν μη τι άλλο, θεωρούνται μάλλον ακατανόητοι, η μέχρι πρότινος πάντως αξιόπιστη και αξιόμαχη πλευρά του αναδόχου του έργου του υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας, αίφνης εμφανίζεται ανησυχητικά διστακτική και αναποφάσιστη στο φινάλε της πόντισης. Με σύμμαχό της, άλλοτε τις γνωστές δολιοφθορές στις σωληνώσεις και άλλοτε τον καιρό, τον κορωνοίο,  τις απεργίες, και, βέβαια, τις γνωστές και μη εξαιρετέες καθυστερήσεις μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Αποκεντρωμένης Διοίκησης – αυτές κόστισαν ήδη 1,5 εκατ. Ευρώ (!) και άλλα τόσα (!) που ακόμη εκκρεμούν στη δικαιοσύνη.     

Τα υπόλοιπα, το SM επιφυλάσσεται να αξιολογήσει και να δημοσιοποιήσει αφού μελετήσει διεξοδικά όλ τον «φάκελο» της υπόθεσης, και αυτό διότι απλούστατα εφεξής κάθε παράταση στην προθεσμία εκτέλεσης του έργου του υποθαλάσσιου αγωγού, αν δεν κάνουμε λάθος, θα μας κοστίσει κάποια επιπλέον εκατομμύρια ευρώ, και στην εποχή μας, ως γνωστόν, τα ευρώ δεν είναι …μαρουλόφυλλα!!!

Μετά την πρόσφατη έντονα επικριτική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας, η σημερινή δήλωση του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης Σγουρού και πρώην Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημήτρη Κατσικάρη, είναι αποκαλυπτική:

Δήλωση Δημήτρη Κατσικάρη για τον υποθαλάσσιο Αγωγό Αίγινας

Τα έργα προχωρούν με «ρυθμούς χελώνας». Χτυπάμε καμπανάκι κινδύνου για να μην καταλήξει σε «γεφύρι της Άρτας». Απαράδεκτη η οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση του έργου.

 «Ένα εμβληματικό, πρωτότυπο και απολύτως απαραίτητο έργο ζωής για την Αίγινα, το οποίο η παράταξή μας και εγώ προσωπικά ως Αντιπεριφερειάρχης Νήσων ξεκινήσαμε το 2014 μετά από μεγάλη προετοιμασία και αγώνα, κινείται με «ρυθμούς χελώνας» αφού η πόντιση του αγωγού που ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές Οκτωβρίου, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, και πλέον οδηγείται σε άγνωστη ημερομηνία και πάντως -με βάση τις καιρικές συνθήκες- το πιθανότερο είναι να ολοκληρωθεί την άνοιξη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνολική πρόοδο του έργου.

Το αίτημα του αναδόχου για παράταση 2 ετών -μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2023- είναι απολύτως αποκαλυπτικό ότι η πορεία του έργου δεν πάει καθόλου καλά και ότι όλα τα χρονοδιαγράμματα έχουν ανατραπεί δραματικά.

Το γεγονός ότι η αρμόδια τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας εισηγήθηκε 1 χρόνο παράταση δεν μας δημιουργεί κανέναν εφησυχασμό, αντιθέτως ηχεί ως «καμπανάκι κινδύνου» για το έργο, δεδομένου του αιτήματος του αναδόχου για διπλάσιο χρόνο παράτασης.

Είναι σαφές ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει άμεσα, χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση, χωρίς καμία περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση.

Ήδη έχει εγκριθεί αποζημίωση για θετικές ζημιές, με επιπλέον καταβολή 1.532.000 ευρώ στον ανάδοχο (ζητούσε 3.690.000 ευρώ!-διεκδικεί το υπόλοιπο!) -απόφαση που αιτιολογημένα καταψήφισα στην Οικονομική Επιτροπή της 1ης/9ου/2020.

Με αυτά τα δεδομένα και επειδή η Αίγινα δεν μπορεί άλλο να περιμένει τον Αγωγό που «όλο έρχεται και ποτέ δεν φτάνει», διαφώνησα σήμερα με την εισήγηση για παράταση ενός έτους, αντιπροτείνοντας μικρότερη παράταση, μέσα στην οποία ο ανάδοχος μπορεί κατά την εκτίμησή μας να ολοκληρώσει το εμβληματικό αυτό έργο.

Εντέλει, ψήφισα -και δόθηκε- 9 μήνες παράταση και σε κάθε περίπτωση δηλώνω ότι θεωρώ απολύτως απαράδεκτη οποιαδήποτε περαιτέρω απαίτηση αποζημιώσεων και ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής δεν θα δεχθώ καμία νέα οικονομική επιβάρυνση του έργου.

Η παράταξή μας και εγώ προσωπικά, καλούμε τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να ασχοληθεί σοβαρά με την πορεία του έργου και την τεχνική υπηρεσία να ελέγχει καθημερινά την πρόοδο των εργασιών για να μην γίνει καταλήξει «γεφύρι της Άρτας».

Η Αίγινα, η Πρώτη Πρωτεύουσα, δικαιούται να έχει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα επάρκεια και ποιότητα νερού και έτσι να σταματήσει επιτέλους το «πάρτι» μεταφοράς νερού που μας προσβάλλει όλους».

Διαβάστε επίσης

image descriptionΑίγινα

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Νησιών Σαρωνικού, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την Βαθμολογία Α' τριμήνου των μαθητών μας σε συνθήκες καραντίνας.   "Το Υπουργείο Παιδείας πρ...

image descriptionΑίγινα

Η   6η   Διανομή  τροφίμων από τη Δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Αίγινας θα πραγματοποιηθεί από αύριο  Τρίτη 15/12  και τις επόμενες  ημέρες  σύμφωνα με το πρόγραμμα  π...

image descriptionΑίγινα

Η περιπέτεια  της  σκυλίτσας που βρέθηκε μέσα σε κάδο σκουπιδιών στην Πέρδικα, είχε  αίσιο  τέλος  χάρη στην αποτελεσματική  παρέμβαση  ανθρώπων  της  ομάδας  «Προστασία ζώων  Αίγι...

image descriptionΑίγινα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημάρχου Aίγινας Γιάννη Ζορμπά, αξιοποιώντας το έκτακτο προσωπικό, ο Δήμος Αίγινας προμηθεύτηκε τον απαιτούμενο τεχνικό εξοπλισμό και υλικά όπου πραγματοπ...

image descriptionΠολιτισμός

Την άποψη πως κάποιες δυσκολίες που βιώνουμε, όπως η πανδημία, αν τις αντιμετωπίσεις θετικά μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα, διατύπωσε ο βραβευμένος, διεθνούς φήμης σκηνοθέ...