ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο κινηματογραφικός Καζαντζάκης στη μνήμη του Κώστα Γαλάνη

Στη μνήμη του Κώστα Γαλάνη, του επί πολλά χρόνια άξιου προέδρου του Συλλόγου Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, που «έφυγε» πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 30 Μαρτίου 2019, στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου, εκδήλωση με θέμα “Ο Νίκος Καζαντζάκης στον Κινηματογράφο”.

Ομιλητής ήταν ο επίκουρος καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θανάσης Αγάθος, συγγραφέας του ομότιτλου βιβλίου, τον οποίο παρουσίασε ο διευθυντής του Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας του ΕΚΠΑ Διονύσης Καλαμάκης.

Στην εμπεριστατωμένη ομιλία του ο κ. Αγάθος ανέδειξε μια άλλη, άγνωστη στους περισσότερους,  πλευρά της συγγραφικής δημιουργίας του Νίκου Καζαντζάκη, που αφορά στη συγγραφή σεναρίων, καθώς και στις προσπάθειές του να διεισδύσει στον χώρο του κινηματογράφου. Το όνειρό του Καζαντζάκη ωστόσο πραγματοποιήθηκε –όπως τόνισε ο ομιλητής- με την δραματοποίηση των σπουδαίων έργων του «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Ζορμπάς» και «Ο τελευταίος πειρασμός».

Το πολυπληθές κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει αποσπάσματα από τις δύο πρώτες ταινίες και φωτογραφίες από την τελευταία, της οποίας η προβολή στις ελληνικές αίθουσες είχε απαγορευθεί με ενέργειες του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος.

Η ενδιαφέρουσα ομιλία του Θανάση Αγάθου, σε  συνδυασμό με την συγκίνηση που επικρατούσε στην αίθουσα -καθώς ήταν η πρώτη εκδήλωση του Λαογραφικού Μουσείου χωρίς τον Κώστα Γαλάνη- συνέβαλε στη δημιουργία μιας ιδιαίτερης βραδιάς. Την εκδήλωση προλόγισε η Ελπίδα Θανοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Αίγινας Δημήτρης Μούρτζης. Παρούσα όλη η οικογένεια του Κώστα Γαλάνη, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αίγινας Καίτη Σαλπέα,  δημοτικοί σύμβουλοι, ο υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Κουκούλης και πολλοί κάτοικοι και φίλοι της Αίγινας.

Σημειώνεται ότι η ομιλία του κ. Αγάθου είχε προγραμματιστεί από τον Κώστα Γαλάνη σε συνεργασία με τον Διονύση Καλαμάκη λίγο πριν από τον θάνατό του.

Διαβάστε επίσης

Παναγιώτης Κουκούλης: Ο υποθαλάσσιος είναι “αγωγός ζωής για την “Αίγινα”, βρίσκεται σε “καλά χέρια”Αίγινα

Η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού του νερού είναι “αγωγός ζωής για την Αίγινα”, επισήμανε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Κουκούλης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησ...

Το φωτογραφικό εργαστήρι του Μορφωτικού συλλόγου Αίγινας ''ο Καποδίστριας'' συμμετέχει στο Photo SundayΑίγινα

Το φωτογραφικό εργαστήρι του Μορφωτικού συλλόγου Αίγινας ''ο Καποδίστριας'' συμμετέχει στο Photo Sunday μαζί με άλλες 9 πόλεις της Ελλάδας σε εναν διαγωνισμό φωτογραφίας που γίνετα...

"Πολιτισμός και Περιβάλλον εν πλώ"Αίγινα

«Πρόσκληση για Ενημερωτική Εκδήλωση στο πλαίσιο υλοποίησης του Τοπικού Προγράμματος CLLD/ LEADER 2014 – 2020 Νήσων Αττικής» Με την παρούσα επιστολή, σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε...