ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οχυρά Πέρδικας: Βραδιά διαλόγου και απόφαση για κλιμάκωση στη συνάντηση του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας

Μια βραδιά αναζήτησης και διαλόγου με θέμα την διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση των Ναυτικών Οχυρών της Νότιας Αίγινας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Μαρτίου στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας «Ο Καποδίστριας».

Προσκεκλημένη του «Φιλολογικού Καφενείου», ήταν η διακεκριμένη Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος/ Χωροτάκτης, Μάρω Ευαγγελίδου, Πρόεδρος του Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και μαζί της, ο Αρχιτέκτων Βασίλης Γρηγοριάδης και ο Πολιτικος Μηχανικός Παναγιώτης Αγραπίδης, και οι τρείς μέλη της ομάδας της ΕΛΛΕΤ που έχει εκπονήσει την γνωστή μελέτη για τον Δήμο Αίγινας.        

   

Η αίθουσα, όπως αναμενόταν, ήταν κατάμεστη. Την βραδιά άνοιξε με την εισηγητική ομιλία της, η κ. Μάρω Ευαγγελίδου, η οποία κωδικοποίησε τους βασικούς άξονες της μελέτης, με μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό των Ναυτικών Οχυρών της Αίγινας και ύστερα με την επισήμανση των επόμενων σταθμών προς την διεκδίκηση του αιτήματος για την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τα Νότια Οχυρά, όπως ομόφωνα αποφάσισε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας μετά την πρόταση των 9 δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Στο ιστορικό της υπόθεσης, ξεχωρίζουν:

  1. Η απόφαση του Ταμείου Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) το 2014 να προκηρύξει το ακίνητο των 350 στρ. για μακροχρόνια ενοικίαση έναντι του ετήσιου μισθώματος του 1.000.000 ευρώ.
  2. Οι αντιδράσεις στο νησί και ιδιαίτερα των κατοίκων της Πέρδικας – συλλογή υπογραφών – που οδήγησαν το 2015 στην απόσυρση της εν λόγω προκήρυξης, η επίσκεψη και οι γνωστές δεσμεύσεις του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμένου, που όμως έμειναν στα χαρτιά!
  3. Ο νόμος 440/2016 με το άρθρο 13 για τον χωροταξικό / πολεοδομικό σχεδιασμό ανενεργών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και την προστασία του περιβάλλοντος στον παράκτιο χώρο και το τοπίο, που έβαλε στο «παιχνίδι» της αξιοποίησης των Οχυρών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  4. Και βέβαια η πρόσφατη …ανάφλεξη με την εμμονή του ΤΕΣ τον Ιανουάριο του 2022 να ξαναβγάλει το ακίνητο των Νοτίων Οχυρών σε διαδικασία εκχώρησης, με τον περιβόητο πλέον νόμο περί επενδύσεων fast track, που αφήνει εκτεθειμένη την Νότια Αίγινα στο έλεος των επενδυτών.

Η κ Ευαγγελίδου δεν παρέλειψε να επισημάνει τις δυσκολίες της διεκδίκησης, η σημαντικότερη εκ των οποίων – εκτός των χρονοβόρων διαδικασιών και της προφανούς ολιγωρίας της διοίκησης του Δήμου Αίγινας για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο- είναι η πολυνομία του Ελληνικού Δημοσίου και εν προκειμένω οι «παράλληλες» νομοθεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, οι οποίες δυσκολεύουν πολύ μια διαδικασία σύγκλισης των απόψεων και την εξεύρεση ενός έντιμου συμβιβασμού μεταξύ Δήμου – ΤΕΣ – Υπουργείων Πολιτισμού, Άμυνας και Οικονομικών, για την εξεύρεση λύσης.

Ακολούθησαν οι εξόχως αποκαλυπτικές παρεμβάσεις των κκ Γρηγοριάδη και Αγραπίδη, που κατέθεσαν με χαρακτηριστικά γεγονοτα και ντοκουμέντα τις «μαρτυρίες» τους για την μέχρι τώρα απογοητευτική συμπεριφορά της τοπικής και της κεντρικής εξουσίας.

Μεταξύ άλλων, αίσθηση έκαναν:

  • Η αναφορά του κ Γρηγοριάδη στους τοπογράφους που όρισε ο Δήμος για την αναγκαία αποτύπωση των Οχυρών, οι οποίοι ωστόσο πρότειναν να ζητηθεί πρώτα η άδεια του ΤΕΣ για την εργασία του τοπογραφικού – εννοείται πως το ΤΕΣ δεν απαντά ποτέ σε κανένα τοπικό αίτημα, άρα δηλαδή ποιος ξέρει πότε θα δεήσει να παραχωρήσει την άδεια!
  • Αλλά και η αναφορά του κ Αγραπίδη στο επίσημο έγγραφο του υπ. Πολιτισμού που απαντά σε πρόσφατη επιστολή της Επιτροπής του Δήμου Αίγινας για τα Οχυρά, όπου βέβεια τα Ναυτικά Οχυρά της Νότιας Αίγινας χαρακτηρίζονται ως χώρος Ιστορικής Μνήμης, αλλά και Πολιτιστικής, όπως επίσης και αρχαιολογικής αξίας που φθάνει πίσω στην Μυκηναϊκή Εποχή!

Στη συνέχεια, πήραν το λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης Αντώνης Ντελής, η Πολεοδόμος Ελένη Ηλιοπούλου, ο Αντιναύαρχος ε.α Γιώργος Κραουνάκης, η Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πέρδικας «Ο Άγιος Σώστης» Αθηνά Μανίκα, ο Διοικητής του   Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας Γιώργος Σουλιώτης, ο πρώην Λιμενάρχης Αίγινας Δημήτρης Τσιμπούρης, ο φιλόλογος Δημήτρης Νικολόπουλος και o συνταξιούχος δικηγόρος Αντώνης Παπαδημητρίου.

Όσο για για την προυσία του Δήμου; 'Ελαμψε δια της απουσίας του. Συμπαθητική εξαίρεση η παρουσία στην εκδήλωση της υπεύθυνης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αίγινας κ Αγγέλας Ταλέβη. 

 

Όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν, ο καθένας από την σκοπιά του, την έντονη ανησυχία του για την πορεία της διεκδίκησης των Οχυρών και τις πιθανότητες δικαίωσης της Αιγινήτικης κοινωνίας. Μεταξύ άλλων, διατυπώθηκε η πρόταση να αναληφθεί άμεσα πρωτοβουλία πολιτικοποίησης (και όχι κομματικοποίησης!) του αγώνα για τα Νότια Οχυρά της Πέρδικας, ενόψει και των εθνικών εκλογών τον Μάιο και των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο.

 

Η βραδιά έληξε (αισιόδοξα!) με την δέσμευση του Προέδρου του Μορφωτικού Συλλόγου κ Βασίλη Μουσουλέα να συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη εκπροσώπων όλων των φορέων του νησιού, προκειμένου να συζητηθεί επειγόντως το όλο θέμα και να ληφθούν αποφάσεις.

Το παρών έδωσε και η υποψπήφια δήμαρχος Αίγινας Σίλα Αλεξιου.            

    

|  

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Παρουσίαση για θέματα πυρόσβεσης στο 20 Γυμνάσιο Αίγινας από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο.Αίγινα

Μια  άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα  27 Μαρτίου  το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αίγινας στους μαθητές και τις μαθήτριες  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας. Ο Διοικητ...

Συνελήφθη πλοίαρχος σε Ε/Γ – Ο/Γ πλοίο της γραμμής στο λιμάνι της ΑίγιναςΑίγινα

Μεγάλη αναστάτωση στα δρομολόγια της γραμμής Αίγινα- Πειραιά προκλήθηκε χθες, με αφορμή καταγγελία, σύμφωνα με την οποία το οχηματαγωγό "Αχαιός" είχε ελλιπή σύνθεση πληρώματος.   Σ...

Δύο νέοι υποψήφιοι σύμβουλοι με την υποψήφια δήμαρχο Αίγινας Σίλα ΑλεξίουΑίγινα

Την συμμετοχή δυο νέων υποψηφίων συμβούλων στο ψηφοδέλτιο της δημοτικής παράταξης «Μαζί ΜΠΡΟΣΤΑ για την Αίγινα», ανακοίνωσε σήμερα η υποψήφια δήμαρχος Αίγινας Σίλα Αλεξίου. Πρόκειτ...

Αίγινα: Λαμπρός ο εορτασμός του Ευαγγελισμού και της 25ης στην Κυψέλη.Αίγινα

Με λαμπρότητα και συμμετοχή εκατοντάδων προσκυνητών και επισκεπτών εορτάστηκε η διπλή εορτή του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Επετείου στην Κυψέλη της Αίγινας. Ο εορτάζων ενοριακός ...

Αίγινα: Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας: Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Λάμπρου ΡοδάκηΑίγινα

  Ο Πρόεδρος, το Δ.Σ. και το προσωπικό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αίγινας, συμμετέχουν με θλίψη στο πένθος της οικογένειας, για την απώλεια του αναπληρωματικού Μέλους Δ.Σ. Δ.Λ...

Αίγινα: Πανηγυρίζει η Ευαγγελίστρια στην Κυψέλη. Πρόγραμμα λατρευτικών εκδηλώσεων.Αίγινα

Σημαιοστολισμένη από μέρες  η πλατεία  της Κυψέλης, πεντακάθαρη και φρεσκοασβεστωμένη προσμένει  τους εκατοντάδες  προσκυνητές και επισκέπτες για τη μεγάλη γιορτή του Ευαγγελισμού,...