ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Μονόδρομος η αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου – Τραγική η ολιγωρία του Δήμου

Το μείζον για την Αίγινα θέμα της αναβάθμισης του τοπικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία συζητείται την Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενόψει και της έναρξης της νέας αντιπυρική περιόδου που ξεκινά τον Μάιο. Πρόκειται για ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της Αίγινας, το οποίο έχει αναδειχθεί από συλλογικότητες και υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά μέχρι στιγμής δεν συζητήθηκε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να κινηθούν οι σχετικές διεργασίες.

Το θέμα, παρά τη σημασία και τη σπουδαιότητά του για το νησί και την ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών τους, είχε μείνει εκτός ατζέντας του Δημάρχου Γιάννη Ζορμπά, παρότι προεκλογικά είχε δεσμευθεί για την προώθηση και την επίλυσή του. Ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα άλλωστε, με βάση το οποίο απορρίφθηκαν στο παρελθόν ακόμη και υπηρεσιακές προτάσεις, ήταν το γεγονός ότι για την αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου, όχι απλώς δεν υπήρχε σχετική πρόταση του Δήμου, αλλά αυτό ήταν ανύπαρκτο θέμα για την Δημοτική Αρχή, καθώς δεν το έφερε ποτέ προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο .

Σήμερα, η Δημοτική Αρχή,  θορυβημένη ως φαίνεται από τις αντιδράσεις των κατοίκων, ξαναφέρνει το θέμα στο προσκήνιο με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του Οκτωβρίου. Το κάνει όμως με μεγάλη καθυστέρηση και ενώ δεν έχει προηγηθεί καμία πράξη, ούτε καν διάλογος, για τις υποδομές (χώροι στέγασης προσωπικού και φύλαξης πυροσβεστικών μέσων) που απαιτούνται προκειμένου να στηριχθεί το εγχείρημα.

Στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας αναφέρεται ότι ο κ. Ζορμπάς θα κάνει σχετική εισήγηση για την αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου. Εκεί πιθανότατα θα υποσχεθεί, για άλλη μία φορά, πως θα τρέξει το θέμα, αν και κανονικά θα έπρεπε να δώσει εξηγήσεις γιατί μέχρι στιγμής δεν έκανε κάτι για την προώθησή του.

Σε πόσες υπηρεσίες και εποπτεύοντα υπουργεία τόνισε άραγε εγγράφως ο κ. Δήμαρχος τις ιδιαιτερότητες που καθιστούν αναγκαία αυτή την αναβάθμιση: Το ότι δηλαδή το κλιμάκιο καλύπτει τις ανάγκες και στο Αγκίστρι και το ότι μιλάμε για ένα νησί που βουλιάζει από κόσμο κάθε Σαββατοκύριακο και σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου; Ποια υπουργεία και υπηρεσίες ενημέρωσε για την αυξημένη ανάγκη προστασίας των δασών και της ιδιαίτερης αγροτικής παραγωγής της Αίγινας; Ποιους ενημέρωσε για την ανάγκη προστασίας των αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, αλλά και για την προστασία των εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών που διακινούνται από το λιμάνι της Αίγινας;

Σε αυτά τα ερωτήματα καλείται να απαντήσει πρωτίστως τη Δευτέρα ο κ. Ζορμπάς, για να έχει, αν μπορεί να έχει, μια κάποια αξία η καθυστερημένη εδώ και τέσσερα χρόνια εισήγησή του για την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου.

                                   ΤΟ SM ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ

Το θέμα της αντιπυρικής προστασίας είναι ένα πανελλαδικό ζήτημα, το οποίο έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ( ανομβρία, υψηλές θερμοκρασίες, κλπ). Σε ό,τι αφορά ωστόσο την Αίγινα υπάρχουν κάποιες ειδικές παράμετροι, οι οποίες το καθιστούν επιτακτικότερο και καθιστούν αναγκαία και επιβεβλημένη την ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων του νησιού. Μια ενίσχυση, η οποία περνάει αναγκαστικά από την αναβάθμιση του Κλιμακίου σε Υπηρεσία.

Οι παράμετροι αυτές έχουν να κάνουν πρωτίστως με την γεωγραφία, καθώς σύμφωνα με την έρευνα του SM μιλάμε για ένα νησί με 50% δασοκάλυψη, αλλά και με τις υπόλοιπες υποδομές. Οι στενοί δρόμοι για την επίσκεψη σε σημεία αρχαιολογικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, (όπως για παράδειγμα ο Ναός της Αφαίας, το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου κ,α) είναι γνωστό σε όλους τους κατοίκους ότι δυσκολεύουν πέρα από τις μετακινήσεις και τις όποιες πυροσβεστικές επεμβάσεις χρειαστεί να γίνουν (φωτιές, τροχαία, κλπ).

Μία άλλη παράμετρος που καταδεικνύει τις αυξημένες ανάγκες του νησιού για πυροσβεστικά μέσα είναι το γεγονός ότι το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Αίγινας καλύπτει και το Αγκίστρι. Ένα νησί, που ως νησί αποτελεί χωριστό επιχειρησιακό πεδίο και τυχαίνει να διαθέτει δασοκάλυψη περίπου στο 96%. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν οι αδυναμίες διασύνδεσης τόσο των δύο νησιών μεταξύ τους όσο και αυτών με το λιμάνι του Πειραιά. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Αίγινα είναι τουλάχιστον 15 ώρες την ημέρα χωρίς έλευση καραβιού από τον Πειραιά και το Αγκίστρι ακόμη χειρότερα.

Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολες τις τοπικές επιχειρησιακές πυροσβεστικές επεμβάσεις και, αν όχι ανέφικτη, τουλάχιστον δυνάμει αναποτελεσματική, λόγω του χρόνου που απαιτείται, την έξωθεν ενίσχυση των τοπικών πυροσβεστικών δυνάμεων σε περίπτωση μεγάλου συμβάντος, που όλοι απευχόμαστε. Ειδικά σε περίπτωση που ξεσπάσει ή υπάρχει σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στη διάρκεια της νύχτας, όταν είναι αδύνατη η από αέρος επιχείρηση.

Στις ειδικές παραμέτρους που καθιστούν επιτακτική την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου σε Υπηρεσία εντάσσεται και το γεγονός ότι η Αίγινα, κατά την λεγόμενη τουριστική περίοδο, η οποία συμπίπτει με την αντιπυρική, παρουσιάζει μια κατακόρυφη αύξηση πληθυσμού. Κάτι που γίνεται βέβαια και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οπότε υπάρχουν αργίες, καθώς το νησί μας αποτελεί σημαντικό προορισμό γενικού, αρχαιολογικού, θρησκευτικού και περιβαλλοντολογικού τουρισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού, το λιμάνι της Αίγινας είναι το δεύτερο λιμάνι της χώρας σε επιβατική κίνηση μετά τον Πειραιά. Στο σημείο αυτό, ενδεικτικά αναφέρουμε τα στοιχεία για την επιβατική κίνηση του 2021, χρονιά κατά την οποία υπήρχαν περιορισμοί λόγω της πανδημίας. Με βάση λοιπόν τα στοιχεία του Λιμενικού, το 2021 από το λιμάνι της Αίγινας διακινήθηκαν 429.069 επιβάτες και 85.011 ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα.

Κάνοντας μια επιμέρους εξέταση των στοιχείων του Λιμενικού βλέπουμε ότι τα τρία τέταρτα των επιβατών και ΙΧ που διακινήθηκαν από το λιμάνι της Αίγινας έγινε κατά την περίοδο της αντιπυρικής περιόδου. Έτσι, έχει καταγραφεί, ότι από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Οκτωβρίου του 2021 διακινήθηκαν 336.431 επιβάτες και 64.491 ΙΧ. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι εκείνη την περίοδο ο βαθμός κινδύνου αυξάνεται ραγδαία, όχι μόνον της επικινδυνότητας λόγω καλοκαιριού, αλλά και λόγω της πολυκοσμίας. Αν σε αυτό προστεθούν οι ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν από τον μεγάλο αριθμό ελλιμενισμού σκαφών, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς πόσο επιτακτική είναι η αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Αίγινας.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το θέμα, το οποίο ανακινήθηκε στο παρελθόν, από συλλογικότητες του νησιού, αλλά και υπηρεσιακά, κόλλησε στο γεγονός ότι δεν υπήρξε μέχρι σήμερα κάποια παρέμβαση από πλευράς Δημοτικής Αρχής, ούτε και κάποια προετοιμασία για την ενίσχυση σε απαραίτητες υποδομές. Κάτι που, αν είχε γίνει, θα είχε διευκολύνει, ενδεχομένως και σε μεγάλο βαθμό, τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Σε αυτό επικεντρώνονται άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες του SM, οι μέχρι σήμερα απορριπτικές γνώμες, καθώς και στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τη νέα απογραφή ο Δήμος της Αίγινας διαθέτει πληθυσμό 13.500 άτομα, ο οποίος δεν δικαιολογεί την ύπαρξη Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά κλιμακίου. Αυτό το δεύτερο επιχείρημα θα μπορούσε, ωστόσο, να αντιμετωπιστεί πολιτικά με την πρόταξη όλων των παραπάνω ιδιαιτεροτήτων.

Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο της έρευνας μας, πολίτες και συλλογικότητες με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, σχολίασαν ιδιαιτέρως και την έλλειψη εθελοντικής ομάδας δασοπυρόσβεσης στο νησί. Ανέφεραν μάλιστα ότι στον τομέα αυτόν δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα κάποια σχετική πρωτοβουλία από την Δημοτική Αρχή, παρά το επιτυχημένο παράδειγμα λειτουργίας αυτών των ομάδων σε αρκετούς δήμους της Αττικής.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Σίλα Αλεξίου: Φτωχός σε έργα – Πλούσιος σε αυτοπροβολή ο προϋπολογισμός του κ. Ζορμπά για το 2023Αίγινα

Έντονη κριτική στον Γιάννη Ζορμπά με αφορμή τον ετήσιο προυπολογισμό του Δήμου Αίγινας, ασκεί η υποψήφια δήμαρχος Αίγινας Σίλα Αλεξίου. Η κ Αλεξίου εγκαλεί τον κ Ζορμπά για την απο...

Ελλιπής, ανεφάρμοστος και προεκλογικός ο προϋπολογισμός του Δήμου Αίγινας - Ομαδικά πυρά κατά του Δημάρχου για έλλειψη μεγάλων έργων και κοινωνικού χαρακτήρα Αίγινα

Τις βολές των συμβούλων της αντιπολίτευσης δέχθηκε η Δημοτική Αρχή Αίγινας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό, από τον οποίο, όπως κα...

Αίγινα: Εκδήλωση  για  τον Κωνσταντίνο Κανάρη από την Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας.Αίγινα

Η  ομάδα  Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας σας προσκαλεί την Κυριακή 19 Μαρτίου και ώρα 11.30 π. μ. στην αίθουσα  του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας όπου θα πραγματοποιηθε...

Αίγινα: "ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ" δήλωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.Αίγινα

Τη δική τους ψηφίδα διαμαρτυρίας πρόσθεσαν σήμερα το πρωί, πριν την έναρξη των μαθημάτων τους οι μαθητές και οι μαθήτριες  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας, σχηματίζοντας με τις σχολικές ...

Αίγινα: Κατανυκτικός Εσπερινός στην Παναγίτσα με αναφορές  στην τραγωδία των Τεμπών.Αίγινα

Σε κλίμα απόλυτης κατάνυξης τελέστηκε το απόγευμα της Β΄ Κυριακής των Νηστειών ο κατανυκτικός Εσπερινός στο ναό της Παναγίτσας με την παρουσία όλων των ιερέων της Αίγινας  και πολλ...

Θερμή υποδοχή στην Πέρδικα για την υποψήφια δήμαρχο Αίγινας Σίλα Αλεξίου Αίγινα

Στην Πέρδικα, το γραφικό λιμάνι της Αίγινας, πρώτο σταθμό των προεκλογικών περιοδειών της, βρέθηκε σήμερα η υποψήφια δήμαρχος Σίλα Αλεξίου, συνοδευόμενη από μέλη της παράταξης «Μαζ...

Αίγινα: Η ταινία "Το βαγόνι αριθμός 6" προβάλλεται στον κινηματογράφο ΤΙΤΙΝΑ.Αίγινα

Ο  κινηματογράφος ΤΙΤΙΝΑ προβάλει την Φιλανδική ταινία του Γιουχό Κουοσμάνεν, Δραματική, 2021  Με τους Γιούρι Μπορίσωφ, Σεϊντί Χάαρλα, κα. Λίγα λόγια για την υπόθεση της ταινίας:  ...