ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα:Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αίγινας για τα ανταποδοτικά τέλη

Στις 11 Ιανουαρίου 2023, συζητήθηκε και ψηφίστηκε η ήδη αυξημένη τιμή των ανταποδοτικών τελών του Δήμου Αίγινας 2023, που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή Ζορμπά.

 

Τα ανταποδοτικά τέλη,μια επιπλέον άδικη φορολογική επιβάρυνση για τις εργατικές-λαϊκέςοικογένειες, προστίθενταιστους άμεσους και έμμεσους φόρους που βάζει το κράτος. Αποτέλεσμα αυτής της φορομπηχτικής πολιτικής είναι τα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά να πληρώνουν το 95% των εσόδων του κράτους σε φόρους, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι εφοπλιστέςνα πληρώνουν μόλις το υπόλοιπο 5%!

 

Με αυτό τον τρόπο χρηματοδοτείται αδρά το κεφάλαιο από τον κρατικό προϋπολογισμό καιφοροαπαλάσσεται, ενώ την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στενάζουν υπό το βάρος της ακρίβειας, της εμπορευματοποίησης της υγείας, της παιδείας, των νέων δυσβάσταχτων βαρών σε φόρους και τέλη.

 

Μέσα από τα έσοδα των ανταποδοτικών τελών, η δημοτική αρχή της Αίγινας έρχεται να «καλύψει» τα έξοδα και τις παροχές προς τους κατοίκους του νησιού μας για τις «ανταποδοτικές» υπηρεσίες,την ίδια στιγμή που η κρατική χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ μειώνεται. Άρα η «εύκολη λύση» για τη Δημοτική Αρχή είναι να χαρατσώσει επιπλέον τους εργαζόμενους και επαγγελματίες του νησιού, όταν ήδη οι τεράστιες ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, οι αυξήσεις στην ενέργεια και στις μεταφορές,σε συνδυασμό με τους τσακισμένους μισθούς, τις ελαστικές και επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, τις μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, τους δυσβάσταχτους φόρους,επιδεινώνουν την κατάσταση χιλιάδων εργατικών-λαϊκών οικογενειών.

 

Αντί ο Δήμος να είναι αρωγός στην αγωνία και τα προβλήματα του Αιγινήτικουλαού για το πως θα βγάλει την καθημερινότητα, βάζει υψηλά τέλη, τα οποία μάλιστα τα  εισπράττουν οι πάροχοι ενέργειας, δηλαδή μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν μπουχτίσει από τα κέρδη εις βάρος μας, ενώ τους δίνεται το ελεύθερο να τα αποδίδουν οπότε θέλουν και -μέχρι να τα αποδώσουν- να τα διαχειρίζονται προς όφελος τους!

 

ΗΔημοτική Αρχήαντί να διεκδικεί την αύξηση της χρηματοδότησης του δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών στο νησί, επιλέγει το δρόμο του χαρατσώματος, με αυξήσεις -μάλιστα- οριζόντιες,λες και όλοι έχουμε το ίδιο εισόδημα! Συμφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης, αφού στα κεντρικά όργανα της Τοπικής διοίκησης όπως π.χ. στην ΚΕΔΕ δε λέει κουβέντα για την «ταμπακιέρα».Είναι έκθετη καθώς συμφωνεί σε όλες τις αντιδραστικές κατευθύνσεις στους ΟΤΑ όπως το γεγονός ότι αποδέχθηκε και συνέχισε την πολιτικήτης προηγούμενης δημοτικής αρχής, βάσει και των κεντρικών κατευθύνσεων για το περιβόητο «επιτελικό κράτος», με την οποίαεκατοντάδεςαρμοδιότητες πέρασαν στους Δήμους, χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση και το απαραίτητο προσωπικό, χωρίς εξοπλισμό, με επιβάρυνσημόνο τωνδημοτών.

Με τα νέα ανταποδοτικά τέλη, η δημοτική αρχή του κ. Ζορμπά:

  • Διατηρεί υψηλές τιμές σχεδόν όλα τα τέλη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει ελάχιστες μειώσεις, όπως στημείωση της τάξης των 23 λεπτών στα τέλη καθαριότητας στην κοινότητα Μεσαγρού, ποσό που σε καμία περίπτωση δεν ανακουφίζει τους κατοίκους.

 

  • Καθορίζει υψηλά πρόστιμα προς τους «παραβάτες»,χωρίς ωστόσο οι πολίτες να απολαμβάνουν αυτές τις παροχές που θα τους επέτρεπαν να μην παρανομήσουν.
  • Διατηρεί το πάγιο συντήρησης για το νερό σε όλους τους λογαριασμούς, ενώόσο καιαν πανηγυρίζει η Δημοτική αρχή, για τη μείωση κατά 50%, τα τέλη ύδρευσης παραμένουν υψηλά (0,89€/κ.μ στην 1η κλίμακα και . 1,63€ /κ.μ. στη 2η κλίμακα.

Σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική της δημοτικήςαρχής, συμφωνούν όλες οι άλλες δημοτικές παρατάξεις των άλλων κομμάτων (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ). Γι’ αυτό και η κριτική τους προς τη δημοτική αρχή εστιάζει σε διαχειριστικά ζητήματα και μόνο.

Αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι η μόνη πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή και τις υπόλοιπες παρατάξεις που είναι μακριά από τις ανάγκες και τις αγωνίες του λαού του νησιού μας.

 

Καλούμε τον Αιγινήτικο λαό, να μη συμβιβαστεί με την φορομπηχτική πολιτική κράτους και δημοτικής αρχής.

 

Μαζί με τη Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας να παλέψουμε για:

 

  • Μείωση των δημοτικών τελών και άλλων τοπικών φόρων για τη λαϊκή κατοικία και τα μικρομάγαζα.
  • Πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους άνεργων, πολυτέκνων, ΑΜΕΑ, χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων.
  • Αύξηση των τελών των μεγάλων επιχειρήσεων που δρουν στην περιοχή όπως μεγάλα Super Market και Τράπεζες.
  • Η δημοτική αρχή να διεκδικήσει από το κράτος, πλήρη άμεση και γενναία κρατική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με πλήρη κατάργηση της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών για τα λαϊκάστρώματα.
  • Αναβάθμιση υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, πράσινου του δήμου, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Δυνατή χαλαζόπτωση χθες το απόγευμα στην Αίγινα και τα μεσάνυχτα στον ΠόροΑίγινα

Δυνατή χαλαζόπτωση σημειώθηκε χθες το απόγευμα μετά τις πέντε σε πολλές περιοχές της Αίγινας. Το χαλάζι που έπεφτε εναλλάξ με τη δυνατή βροχή πρόλαβε  να καλύψει και να "ασπρίσει" ...

Αίγινα: Δελτίο Τύπου από την τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. για τη νέα παιδίατρο του Κέντρου Υγείας.Αίγινα

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε την  κα Χρύσα Δεληγιάννη, τη νέα παιδίατρο  του Κέντρου Υγείας Αίγινας και της ευχόμαστε καλή αρχή και καλή δύναμη στα νέα της καθήκοντα. Με την έντ...

Αίγινα: Η νέα ηγετική ομάδα Ζορμπά, το ...όραμα και η ...αιγίδα της Περιφέρειας! - Άρθρο του Γιάννη ΠροβήΑίγινα

Να λοιπόν που μαθαίνει κανείς, που και που, και καμιά σοβαρή είδηση από τα δελτία τύπου ρουτίνας του Δήμου Αίγινας. Προσέξτε τίτλος: «Αγαστή συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας για τη...

Αίγινα: "Κλιματική αλλαγή και περιβάλλον" ομιλία  στο Μορφωτικό Σύλλογο ο "Καποδίστριας"Αίγινα

Την Παρασκευή 10/2/2023 και ώρα 8 μ.μ στην αίθουσα του Συλλόγου μας (Αγ.Νεκταρίου και Νοσοκομείου) ο μηχανικός περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Λάλας θα είναι ο εισηγητής του θέματος: "Κλ...

Στο "κόκκινο" ο υποθαλάσσιος αγωγός! - Αμείλικτα ερωτηματικά - Επείγον αίτημα του Π.Κουκούλη για άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργουΑίγινα

Άναψε «κόκκινο» στο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού νερού της Αίγινας, μετά από όσα έγιναν γνωστά στην αποκαλυπτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής της 25 ης Ιανουαρίο...