ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Απάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Βασιλικής Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη σε ανακοίνωση της παράταξης «Δύναμη Ζωής» σχετικά με τον Υποθαλάσσιο Αγωγό της Αίγινας

Από  το  Γραφείο Τύπου της Αντιπεριφερειάρχου Νήσων κ. Β.Μπόγρη -Θεοδωρακοπούλου κοινοποιήθηκε το παρακάτω Δελτίο Τύπου , με το οποίο η Αντιπεριφερειάρχης απαντά  στα επιχειρήματα της κ. Λ. Δούρου για τον υποθαλλάσσιο αγωγό που συνδέει την Αίγινα με την ΕΥΔΑΠ.

Το Δελτίο τύπου έχει ως εξής:

«Χρησιμοποιείτε ένα σημαντικό έργο για να κάνετε στείρα αντιπολίτευση και εκφοβίζοντας τους πολίτες»

Για τις δικές της ευθύνες θα έπρεπε να μιλά η τέως περιφερειακή αρχή γύρω από την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης της Αίγινας. Μόνο «σχεδόν έτοιμο» δεν ήταν το έργο όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής τον Σεπτέμβριο του 2019.

Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη όλων το έργο από τις 23/04/2019 έως τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους που αναλάβαμε βρισκόταν σε ανενεργή κατάσταση, λόγω της συνεχούς αλληλογραφίας μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Υπουργείου Οικονομικών και της Κ.Ε.Δ Πειραιώς και Νήσων ως προς την αρμοδιότητα υπογραφής της αδειοδότησης του έργου.

Τελικά το έργο ξαναμπήκε σε τροχιά υλοποίησης στις 03/10/2019 όπου το Υπουργείο Οικονομικών έπειτα από συζητήσεις με την παρούσα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής τελικά ενέκρινε τη παραχώρηση αιγιαλού  παραλίας και πυθμένα.

Έξι μήνες λοιπόν χάθηκαν χωρίς η διοίκηση Δούρου να πράξει τα δέοντα για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και μάλιστα επιβαρύνθηκε η Περιφέρεια Αττικής με τις αποζημιώσεις προς τον ανάδοχο για την μη συνέχιση του έργου!

Όσον αφορά στις  δολιοφθορές, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη στις 31/01/2020, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ΠΕ Πειραιώς και Νήσων έπραξε τα δέοντα και ενημέρωσε με έγγραφά της τον ανάδοχο του έργου για τη λήψη μέτρων ασφαλείας με κάθε τρόπο. Το ίδιο διάστημα ο ανάδοχος του έργου μετέβη στο Λιμεναρχείο Σαλαμίνας όπου κατέθεσε σχετική καταγγελία, η οποία και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πειραιά για περαιτέρω διερεύνηση και που βρίσκεται σε εξέλιξη και πιστεύουμε πως σύντομα θα έχουμε κάποια ενημέρωση.

 

Παρόλα αυτά υπήρξε συνεχής αλληλογραφία εκείνο το διάστημα των τεχνικών υπηρεσιών με τα αρμόδια λιμεναρχεία για τη φύλαξη του αγωγού.

            Τα αίτια καθυστέρησης του έργου αποδίδονται, τόσο στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, με ισχυρούς ανέμους που πολλές φορές δεν επέτρεπαν την συνέχιση των εργασιών επί του αγωγού καθώς και λόγω της πανδημίας, που όπως όλοι γνωρίζουμε, υπήρξε καθυστέρηση στις εισαγωγές από το εξωτερικό με αποτέλεσμα να φθάσουν με αργοπορία χρήσιμα και απαραίτητα υλικά για τη συνέχιση του έργου  από τη Γερμανία.

Όσον αφορά τις τελευταίες δύο δολιοφθορές, σας ενημερώνουμε ότι για την προστασία του αγωγού έχουν επιληφθεί το Λιμεναρχείο Αίγινας και το Γ’ Λ/Τ Σαλαμίνας σε συνεργασία με τη Δ/νση Αλιείας για τη παράνομη χρήση εκρηκτικών. Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και οι υπηρεσίες της με έγγραφά τους έχουν απευθυνθεί προς το Λιμεναρχείο Αίγινας, το Γ’ Λ/Τ Σαλαμίνας, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά καθώς και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την αναγκαιότητα συνεχούς φύλαξης του αγωγού.

Επισημαίνουμε ότι ο ανάδοχος του έργου κατέθεσε τον Ιούλιο του 2022 στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά Τμήμα Ασφαλείας, μηνυτήρια αναφορά κατά αγνώστων για την δολιοφθορά της 13-7-2022 και σε κάθε περίπτωση το Λιμενικό Σώμα διερευνά την υπόθεση της δολιοφθοράς για τον εντοπισμό των δραστών αυτεπάγγελτα από πλευράς Δημοσίου γιατί πρόκειται για πόσιμο νερό (Ιδιαίτερα βαρύ αδίκημα).

Προς απάντηση στις ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες κατηγορίες σχετικά με την τσιμεντόστρωση του αγωγού, σας γνωρίζουμε ότι έχουν προστατευθεί 7500 μέτρα (65%) υποθαλάσσιου αγωγού και απομένουν 6000 μέτρα (35%) ακόμη στα παραπάνω μεγάλα αναφερόμενα βάθη όπου και η πιθανότητα ζημιάς είναι πολύ μικρή. Επίσης έχουν τοποθετηθεί λιθοστρώματα προστασίας 1500 μ. από το Πέρανι Σαλαμίνας μέχρι το βάθος (-50).

Ως προς τις προσφυγές του αναδόχου περί διάλυσης της σύμβασης, η Υπηρεσία απέστειλε εισηγήσεις απόρριψης των αιτήσεων διάλυσης και ήδη η πρώτη αίτηση διάλυσης σιωπηρά απερρίφθη καθόσον πέρασε το δίμηνο και η δεύτερη λήγει στις 11-1-2022. Η υπηρεσία επέστησε  την προσοχή στο Συμβούλιο Δημοσίων Έργων του ΥΠΟΜΕΔΙ ότι προέχει η ασφάλεια και προστασία του έργου και ότι δεν μπορεί ο ανάδοχος να εγκαταλείψει το έργο και επιπροσθέτως έχει αναλάβει την παρακολούθηση λειτουργίας από 19-1-2022 μέχρι την 20-1-2025 επί 36 μήνες.

Με άλλα λόγια έχουμε πράξει όλες τις απαραίτητες ενέργειες από πλευράς μας τόσο για την ολοκλήρωση του έργου όσο και για την προστασία του. Το αποτέλεσμα είναι ένα! Το νερό τρέχει στις βρύσες των κατοίκων της Αίγινας! Αυτό που μας λυπεί ιδιαίτερα είναι το ότι αυτό το έργο παρά τις δυσκολίες αποτελεί «παιδί» όλων των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που ενεπλάκησαν από την ένταξη μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Αυτό που περιμέναμε από εσάς είναι σύμπνοια και συνεργασία αλλά δεν τα είχαμε! Αντίθετα συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε αυτό το τόσο σημαντικό έργο για να κάνετε στείρα αντιπολίτευση, εκφοβίζοντας τους πολίτες! Η ιστορία το έχει δείξει ποιοι εργάστηκαν και πίστεψαν σε αυτό το έργο και ποιοι ασχολήθηκαν με αφοσίωση. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι πολίτες πια μπορούν να το διακρίνουν και είναι αυτοί στους οποίους θα λογοδοτήσουμε όλοι!

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Αίγινα:Νέα παρέμβαση του Βουλευτή   Νίκου Μανωλάκου, προς τον Υπουργό Υγείας για την υποστελέχωση του Κ.Υ. ΑίγιναςΑίγινα

  «Νέα παρέμβαση του Βουλευτή Α΄ Πειραιά Νήσων Νίκου Μανωλάκου, προς τον Υπουργό Υγείας για την υποστελέχωση του Κ.Υ. Αίγινας» Ο Βουλευτής της Ν.Δ. στην Α΄ Πειραιώς Νήσων Νίκος Μαν...

"World Taste Atlas": Το φιστίκι Αιγίνης σε όσα ανέδειξαν την ελληνική κουζίνα δεύτερη καλύτερη στον κόσμο! Αίγινα

Η λίστα λαμβάνει υπόψιν τις ψήφους των πολιτών και αξιολογεί πιάτα, προϊόντα, ροφήματα και εστιατόρια. Η πρωτιά στην Ιταλία - Ποιες χώρες συμπληρώνουν τη 10άδα.   Ακτινοβολεί στο ε...

Αίγινα: Με  τρεις ταινίες ο κινηματογράφος ΤΙΤΙΝΑ για τις μέρες των Χριστουγέννων.Αίγινα

Τρεις ταινίες  για την εβδομάδα των Χριστουγέννων προβάλει ο κινηματογράφος ΤΙΤΙΝΑ. Πρόγραμμα  προβολών: «Delicious – Το πρώτο εστιατόριο» Γαλλικό - Κοινωνικό / Εποχής Πρόγραμμα Πρ...

Αίγινα: Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων από μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αίγινας.Αίγινα

Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησε η Γ΄ τάξη  του 1ου Καποδιστριακού Γυμνασίου Αίγινας  στην έκθεση  της Βουλής  των Ελλήνων και στους χώρους του κτιρίου του Κοινοβουλίου. Οι μαθ...

Αίγινα: Διανομή Χριστουγεννιάτικων δώρων από τη Δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αίγινας.Αίγινα

Η δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Αίγινας, ενημερώνει τις ωφελούμενες οικογένειες ότι την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022 και ώρες 9:30 με 14:30 θα πραγματοποιηθεί η διανομή ...