ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Το έθιμο του "Λειδινού" στην Κυψέλη στα πλαίσια του 13ου Φεστιβάλ Φιστικιού.

Ήταν όλοι εκεί. Μικροί και μεγάλοι για να αναβιώσουν το παμπάλαιο έθιμο  του "Λειδινού" που συνεχίζεται μέσα στους αιώνες και έχει ως θέμα του την αλλαγή της εποχής και τον αποχαιρετισμό  του καλοκαιριού. Το έθιμο που είναι καταγεγραμμένο και από μεγάλους Λαογράφους της χώρας μας αναβιώνει κάθε χρόνο, παραδοσιακά την ημέρα της Υψώσεως  του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κυψέλης έχει αναλάβει τη συνέχιση  του στα χνάρια και στα βήματα της μεγάλης Κυψελιώτισσας και ποιήτριας Ασπασίας Γκίκα που πρώτη αυτή αναβίωνε το έθιμο με πομπή που ξεκινούσε από το Λεόντι και κατέληγε  στην πλατεία  της Κυψέλης.

Χθες Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου το έθιμο αναβίωσε από  το Σύλλογο  του οποίου οι κυρίες ντυμένες παραδοσιακά αποχαιρέτισαν το "Λειδινό" με το χειροποίητο ομοίωμα  του, σχηματίζοντας με Αιγινήτικο ζωγραφισμένο κανάτι το πρόσωπο του. 

Ακολούθησε συναυλία με την τραγουδίστρια  Δανάη Παπαδοπούλου η οποία ερμήνευσε τραγούδια από τη Μικρά Ασία και τα νησιά  του Αιγαίου. Συνόδευσαν οι μουσικοί Γιάννης Πούλιος, Ταξιάρχης Γεωργούλης και Άγης Παπαπαναγιώτου.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στις φεστιβαλικές εκδηλώσεις  του 13ου Φεστιβάλ Φιστικιού. Το κοινό καλωσόρισε εκ μέρους του Συλλόγου η πρόεδρος του κ. Κάκια Πατιτάκη και εκ μέρους του Φεστιβάλ η πρόεδρος του Φ.Φ. κ. Μαριλένα Γιαννούλη.

Παρόντες ανάμεσα στον κόσμο  ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Στέλιος Θεριανός, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Ηλίας και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Κυψέλης κ. Μηνάς Γιαννούλης.

 

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Ο  Νίκος Πορτοκάλογλου στην κεντρική συναυλία  του 13ου Φεστιβάλ Φιστικιού.Αίγινα

Με  τη μεγάλη συναυλία  του Νίκου Πορτοκάλογλου και της ορχήστρας του συνεχίζεται σήμερα το πρόγραμμα  του 13ου Φεστιβάλ Φιστικιού. Ο  γνωστός  τραγουδοποιός  τιμά με τη συμμετοχή ...

Επίσκεψη της Δόμνας Μιχαηλίδου στην Αίγινα το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022Αίγινα

Επίσκεψη στο νησί της Αίγινας θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία πρόκειται να είναι υποψήφια στην...

Αίγινα: Η  Εστουδιαντίνα άνοιξε το πρόγραμμα  του 13ου Φεστιβάλ Φιστικιού.Αίγινα

Θα  μπορούσε κάλλιστα να είναι η τελετή έναρξης του 13ου Φεστιβάλ Φιστικιού. Η Εστουδιαντίνα έδωσε τον καλύτερο εαυτό της ερμηνεύοντας παραδοσιακούς σκοπούς  αλλά και παλιά λαϊκά τ...

"Σαλαμίνια 2022": Η Τριήρης Ολυμπιάς στην Αίγινα για τη σημαντική προσφορά της στη Ναυμαχία της ΣαλαμίναςΑίγινα

  Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και της Διεθνούς εκτελεστικής επιτροπής «Σαλαμίνια 2022», αναγνωρίζοντας τη σημαντική προσφορά της Αίγινας στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, στο ...