Αίγινα: Πανηγυρίζει η "Μεγάλη Εκκλησιά" της Αίγινας.

Μεγάλο το πανηγύρι της Παναγιάς  στην Αίγινα. Πολλές οι εκκλησιές, τα  ξωκλήσια  που στολίζουν τη ράχη του νησιού και δέχονται  την προσκύνηση και τα τάματα  των πιστών.

Κορυφαίο σημείο  του εορτασμού ο Μητροπολιτικός ναός  της Κοίμησης της Θεοτόκου στην καρδιά  της πόλης της Αίγινας. Ο ιστορικός ναός τον οποίο καθηγίασε  η παρουσία και η ορκωμοσία μέσα σε αυτόν του πρώτου Κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια.

Εκατοντάδες οι πιστοί που συνέτρεξαν χθες τον απόγευμα και προσκύνησαν στη χάρη της, συμμετείχαν στον Πανηγυρικό Εσπερινό και τη καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας στους δρόμους και την παραλία της Αίγινας, κάτι που είχε να συμβεί από το 2019 λόγω της πανδημίας.

Στη λιτάνευση της εικόνας εκ μέρους του Δήμου παρέστη ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Φίλιππος Τζίτζης.

 
   Στο επίκεντρο λοιπόν του εορτασμού η  «Μεγάλη Εκκλησία», ο Μητροπολιτικός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ο  στρατηγός Γεώργιος Καραισκάκης ονόμασε πρώτος   «Μεγάλη Εκκλησία»  τον ναό αυτό  «Μεγάλη Εκκλησία», αφήνοντας παραγγελία  στους αξιωματικούς που τον περιστοίχιζαν στην μάχη του Φαλήρου [1827], «…εάν πεθάνει, να ταφεί εις Μεγάλην  Εκκλησία». Ο  ναός αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα και σημαντικότερα κτίσματα των αρχών του 19ου  αιώνα. Οι  εργασίες ανοικοδόμησης ολοκληρώθηκαν το 1806  και διεδραμάτισε πρωταγωνιστικό  ρόλο  στα χρόνια  που η Αίγινα ήταν  πρωτεύουσα του Νεοσύστατου Ελληνικού κράτους. Ανάμεσα στα χρόνια 1826–1828 η Μητρόπολη ήταν καθεδρικός ναός της Ελεύθερης Ελλάδος, στέγη και πολιτικό κέντρο της Κοινότητας, δηλαδή του Εκλογικού σώματος, όπου πραγματοποιούνταν οι συνελεύσεις.

 Στην Μητρόπολη είχε ορισθεί να συνέλθει η Γ΄ Εθνική Συνέλευση, εκεί συνεδρίαζε η Βουλή, στο γυναικωνίτη βρήκε στέγη  το πρώτο Δημόσιο Σχολείο,  και  ελάμβαναν χώρα όλες  οι  μεγάλες Θρησκευτικές και Εθνικές εορτές. Θα  ήταν μεγάλη παράλειψη εάν δεν σημειώναμε ότι στην Εκκλησία αυτή έγινε η επίσημη  υποδοχή του πρώτου Κυβερνήτη του Ι. Καποδίστρια.

   Σήμερα  οι κολώνες, το τέμπλο, οι εικόνες, τα αφιερώματα του ναού μαρτυρούν  το ένδοξο παρελθόν  και το αδειανό στασίδι  του  Ι.Καποδίστρια  πιστοποιεί  και θυμίζει  την συμμετοχή του νησιού στην νεότερη ιστορία της Ελλάδος.

 

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Εκδήλωση από την οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. για το Χιλιανό μουσικό, διανοούμενο και ακτιβιστή Βίκτορ ΧάραΑίγινα

Η  Οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Αίγινας διοργανώνει εκδήλωση αφιέρωμα στο Χιλιανό, μουσικό διανοούμενο και ακτιβιστή  Βίκτορ Χάρα. Η πρόσκληση έχει ως ακολούθως: Φίλες, φίλοι, συντρόφισσε...

Επιστολή Λογοθέτη προς Σκαλτσιώτη: Ζητά την άμεση ενεργοποίηση της Επιτροπής Υγείας του Δήμου ΑίγιναςΑίγινα

Την άμεση ενεργοποίηση της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Αίγινας ζητά με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Γιώργο Σκαλτσιώτη, ο δημοτικός σύμβουλος και Επιστημονικός Σύμβου...

Αίγινα:"Η Αρχαιολογία του χτες. Ερειπωμένα σπίτια και υποστατικά του Αιγαίου " Παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γ Κυριακόπουλου στον κήπο του Ευνάρδειου.Αίγινα

Με το βιβλίο του Γιώργου Κυριακόπουλου , Η Αρχαιολογία του χτες. Ερειπωμένα σπίτια και υποστατικά του Αιγαίου (Αθήνα, Ποταμός, 2021) συνεχίζεται την Τετάρτη 17 Αυγούστου , στις 9 τ...