ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα:Μεγάλες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Αίγινα και Αγκίστρι" Επερώτηση τη Βουλή από 6 βουλευτές του Κ.Κ.Ε.

Για τις μεγάλες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια προς Αίγινα και Αγκίστρι κατέθεσαν επερώτηση στη Βουλή έξι βουλευτές  του Κ.Κ.Ε. οι οποίοι και υπογράφουν το παρακάτω κείμενο:

21 Ιουλ 2022

Σε μια περίοδο που η εργατική - λαϊκή οικογένεια βλέπει το εισόδημά της να "εξανεμίζεται" από την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, την ενέργεια, τα ενοίκια κ.α., κάποιοι μετρούν διαρκώς αύξηση στα κέρδη τους.
Τέτοια είναι η περίπτωση των ακτοπλοϊκών εταιρειών που συνδέουν την Αίγινα και το Αγκίστρι και έχουν επιβάλει αυξήσεις κατά 30% στα εισιτήρια, μετατρέποντας τη μετακίνηση των κατοίκων των νησιών αυτών σε απαγορευμένο είδος.
Συγκεκριμένα, στη γραμμή Αίγινα - Πειραιάς από την αρχή του χρόνου έχουν γίνει δύο αυξήσεις. Στο συμβατικό καράβι, το ατομικό εισιτήριο από 9,50€ μετά και τη δεύτερη αύξηση έφτασε στα 12,50€, δηλαδή αυξήθηκε πάνω από 30%. Το εισιτήριο για αυτοκίνητο από 24,00 αυξήθηκε στα 29,00€, δηλαδή κατά 20%. Αντίστοιχα και στα ταχύπλοα (δελφίνια) οι τιμές έχουν αυξηθεί πάνω από 30%, από 14€ έχουν φτάσει στα 19€. Οι ίδιες αυξήσεις, περιλαμβάνουν και το Αγκίστρι.
Οι νέες αυτές αυξήσεις έγιναν με πρόσχημα την εφαρμογή της νομοθεσίας για την δήθεν προστασία του περιβάλλοντος ή με πρόσχημα τις αυξήσεις στο πετρέλαιο και στα καύσιμα γενικά, όπως έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα λόγω και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, οι ναυτεργάτες στις παραπάνω γραμμές είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν όλη τη μέρα και τη νύχτα στα πλοία, χωρίς ρεπό, με την εντατικοποίηση και την εξουθένωση των εργαζομένων να έχει χτυπήσει "κόκκινο". Συνεπώς η κερδοφορία των ακτοπλόων εφοπλιστών είναι δεδομένη και αυξανόμενη εξαιτίας της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών, των υπερβολικών αυξήσεων των εισητηρίων του επιβατικού κοινού, αλλά και λόγω του αφορολόγητου πετρελαίου που τους παραχωρείται από το κράτος, από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά.

EΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:
- Να μειωθούν τώρα όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα ναύλα κατά 50% χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές, με διατήρηση και παραπέρα διεύρυνση των εκπτώσεων των εισιτηρίων στις ευπαθείς ομάδες και με παροχή δωρεάν μετακινήσεων για φοιτητές, στρατιώτες, ΑΜΕΑ, χρονίως πάσχοντες. Μειωμένα εισιτήρια επίσης για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους κ.ά..
- Να διασφαλιστεί η δουλειά των ναυτεργατών με αύξηση των μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας κατοχυρωμένα με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και Κοινωνική Ασφάλιση.
- Να εξασφαλιστεί η συχνή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους με πλοία σύγχρονα και ασφαλή, με βελτίωση και διαμόρφωση σύγχρονων λιμενικών εγκαταστάσεων, αποκλειστικά δημόσιων.
- Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα νησιά κατά 50% και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Οι Βουλευτές
Μανωλάκου Διαμάντω
Γκιόκας Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Κατσώτης Χρήστος
Μαρίνος Γιώργος
Παφίλης Θανάσης

 

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του κ.Ηλία Μαγκλίνη την Τετάρτη 27/7 στον κήπο του Εϋνάρδειου.Αίγινα

  Με το καινούργιο βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη , Το μόνο της ζωής τους ταξίδι. Μικρά Ασία: οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη (Αθήνα, Μεταίχμιο, 2022) ξεκινάει την Τετάρτη 27 Ιουλίου,...

Την Παρασκευή στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, η παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Μουτσάτσου "Το Ημερολόγιο του Αιακίδη"Αίγινα

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Μουτσάτσου «Το ημερολόγιο του Αιακίδη», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιουλίου στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου και ώρα 20.30. Το...