ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η τρομοκρατική επίθεση στο πλοίο "City of Poros" στις 11/7/88 ανοιχτά της Αίγινας

Ίσως να αποτελεί τη μοναδική τρομοκρατική επίθεση που έλαβε χώρα στην περιοχή μας. Το απόγευμα  της 11ης Ιουλίου του μακρινού πλέον 1988 σημειώθηκε επίθεση σε ανύποπτους τουρίστες που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο "City of Poros" καθώς το τελευταίο επέστρεφε  στο Τροκαντερό μετά από άλλη μια μικρή κρουαζιέρα σε Ύδρα - Πόρο και Αίγινα.

Το γεγονός τότε προκάλεσε μεγάλη ανησυχία  στην περιοχή και συνδέθηκε με την τρομοκρατική επίθεση σε αυτοκίνητο στο Τροκαντερό.

Σχετικά διαβάζουμε στο εμπεριστατωμένο άρθρο  του κ. Γιάννη Μαυρονά που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του κ. Παντελή Φύσσα στο Fb.

H τρομοκρατική επίθεση στο κρουαζιερόπλοιο “City of Poros” ανοιχτά της Αίγινας. Ο στόχος ήταν αμερικανοί τουρίστες. Σκοτώθηκαν 7 μη αμερικανοί και εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον έλληνα υποπλοίαρχο Στις 11 Ιουλίου 1988, το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο “City of Poros” δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση ανοιχτά της Αίγινας. Ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον επιβατών, σκοτώνοντας επτά τουρίστες και τον υποπλοίαρχο. Ο δράστης σκοτώθηκε κι αυτός. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί έκρηξη σε αυτοκίνητο στο Τροκαντερό, σκοτώνοντας δυο επιβάτες.

Οι έρευνες αποκάλυψαν πως η έκρηξη στο Τροκαντερό ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την επίθεση στο κρουαζιερόπλοιο, καθώς και ότι οι δράστες είχαν σχέση με την παλαιστινιακή οργάνωση Φατάχ. Παρά την κινητοποίηση των ελληνικών και γαλλικών αρχών, όσοι δράστες επέζησαν δεν βρέθηκαν ποτέ.

Το χρονικό της μοιραίας κρουαζιέρας

Στις 11 Ιουλίου 1988, το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο “City of Poros” εκτελούσε την καθιερωμένη ημερήσια κρουαζιέρα, Τροκαντερό – Αίγινα – Πόρος. Η ώρα ήταν 06:48 το απόγευμα και το πλοίο βρισκόταν τρία μίλια ανοιχτά της Αίγινας. Οι επιβάτες ήταν 471 τουρίστες κυρίως Αμερικανοί και Γάλλοι, ενώ το πλήρωμα αποτελούταν από 25 άτομα.

Καθώς έπλεε ανάμεσα στις Λαγούσες ένοπλος κρατώντας ημιαυτόματο όπλο άνοιξε πυρ στο κατάστρωμα. Έφτασε τρέχοντας έξω από την καμπίνα του υποπλοίαρχου Αντώνη Δεϊμέζη χτυπώντας μέλη του πληρώματος. Σημάδεψε με το όπλο τον υποπλοίαρχο και τον σκότωσε. Επόμενη κίνηση ήταν η ανατίναξη της γέφυρας με τη ρίψη χειροβομβίδων. Το πλοίο τυλίχτηκε στις φλόγες. Την ίδια στιγμή οι έντρομοι επιβάτες έπεφταν ο ένας μετά τον άλλο στη θάλασσα, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθούν.

Στον τύπο της εποχής κυκλοφόρησε η φήμη ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τουλάχιστον τρεις δράστες, οι οποίοι μόλις τελείωσε η αιματηρή επίθεση δραπέτευσαν με ταχύπλοο σκάφος που τους περίμενε σε κοντινή απόσταση από το κρουαζιερόπλοιο. Άλλοι υποστήριξαν ότι έπεσαν στη θάλασσα, κολύμπησαν και επιβιβάστηκαν σε ιστιοφόρο.

Η επιχείρηση διάσωσης

Παρά τον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα της επίθεσης, ο καπετάνιος πρόλαβε και έστειλε σήμα κινδύνου, το οποίο έλαβε ο πλοίαρχος του επιβατηγού “Ευτυχία”. Το πλοίο επέστρεφε στον Πειραιά και αμέσως έσπευσε στο σημείο που καιγόταν το “City of Poros”. Το πλήρωμα του “Ευτυχία” ρίχτηκε με αυτοθυσία στη θάλασσα και περισυνέλεξε τους επιβάτες που είχαν βουτήξει για να σωθούν. Αρκετοί ανασύρθηκαν τραυματισμένοι. Ο καπετάνιος παρά την αιφνίδια επίθεση, πρόλαβε να στείλει σήμα κινδύνου. Αμέσως έσπευσαν στο σημείο επιβατηγά και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και ξεκίνησαν τη διαδικασία περισυλλογής των επιβατών που είχαν βουτήξει στη θάλασσα για να σωθού Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν ακόμα το φέρυ-μποτ “Αίας”, το κρουαζιερόπλοιο “Aegean of glory”, τρία πολεμικά από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, έξι περιπολικά του Λιμενικού σώματος, δύο πλοιάρια της Πυροσβεστικής, 4 ρυμουλκά και ένα ελικόπτερο. Η επιχείρηση της περισυλλογής των επιβατών συνεχίστηκε μέχρι τα μεσάνυχτα.

Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού έπλευσαν μέχρι το Σούνιο για να βρουν επιβάτες που τυχόν είχαν παρασυρθεί από τα ρεύματα. Η Αστυνομία άρχισε τις έρευνες για να εντοπιστούν οι δράστες, βασιζόμενοι σε μαρτυρίες των επιβατών και του πληρώματος.

“Γυρίσαμε από την κόλαση”

Τις επόμενες μέρες οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της χώρας και έκαναν δηλώσεις περιγράφοντας τη φρίκη που έζησαν. Μια τουρίστρια από τη Γαλλία, 27 χρονών είπε:

“Ακριβώς από πάνω μου, δηλαδή στο πάνω κατάστρωμα του πλοίου, είδα έναν άντρα να πυροβολεί τους τουρίστες. Τον είδα να ρίχνει μια χειροβομβίδα σ’ εκείνο το μέρος του πλοίου και σ’ εκείνο το σημείο όπου βρισκόμασταν εμείς. Τα θραύσματα με χτύπησαν στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια. Όλος ο κόσμος πανικοβλήθηκε, μερικοί έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν.

Το πλοίο τυλίχτηκε στις φλόγες, αλλά ευτυχώς ήρθαν αμέσως πολλά πλοία και μας μετέφεραν στο λιμάνι του Πειραιά. Γυρίσαμε από την κόλαση.”

Η επίθεση στο Τροκαντερό

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, στις 2:45, εξερράγη ένα αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Ναυτικού Ομίλου Αμφιθέας, στο Τροκαντερό. Στο σημείο απ’ όπου απέπλεε το κρουαζιερόπλοιο και θα αγκυροβολούσε επιστρέφοντας από την Αίγινα και τον Πόρο. Στο αυτοκίνητο υπήρχε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός μεγάλης ισχύος. Με την έκρηξη το αυτοκίνητο κομματιάστηκε και οι δύο επιβάτες σχεδόν εξαϋλώθηκαν. Ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν σε απόσταση τριακοσίων μέτρων από το σημείο της έκρηξης. Το περιστατικό πιστεύεται ότι ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την δολοφονική επίθεση στο κρουαζιερόπλοιο. Κάποιοι υποστήριξαν ότι ίσως ήταν μια δεύτερη ευκαιρία για τους τρομοκράτες, σε περίπτωση που η επίθεση στο κρουαζιερόπλοιο ήταν αποτυχημένη.

Οι δράστες της επίθεσης

Η έρευνα των διωκτικών αρχών χωρίστηκε σε δύο μέρη. Την έκρηξη στο Τροκαντερό ανέλαβε να εξετάσει η Αστυνομία, ενώ οι λιμενικές αρχές ανέλαβαν να διερευνήσουν την επίθεση στο κρουαζιερόπλοιο.

Στις 17 Ιουλίου 1988 η Ασφάλεια Αττικής παρουσίασε το πόρισμα της έρευνας για την έκρηξη στο Τροκαντερό. Σύμφωνα με την έρευνα, βασικός πρωταγωνιστής ήταν ο 38χρονος Χατζάμπ Τζαμπάλα ή Σαμίρ Χαντάρ, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Βεγγάζη και είχε εισέλθει στην Ελλάδα την 1η Ιουνίου 1888 με λιβυκό διαβατήριο. Αποδείχθηκε ότι αυτός ήταν μεν ο οργανωτής της αιματηρής επίθεσης, αλλά όχι ο “εγκέφαλος”. Πηγή mixanitouxronou gr

 

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για την ανακύκλωση στην περιοχή της Παναγίτσας.Αίγινα

Μια ακόμα εκδήλωση για την ανακύκλωση πραγματοποιείται στις 15 Ιουλίου στην Αίγινα από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Δήμο Αίγινας. Σχετικά: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   Ο Περιφερειά...

Αίγινα: Δελτίο τύπου από τον Κ.Ο.Β Αίγινας για τις αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.Αίγινα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ την ΑΥΞΗΣΗ στις ΤΙΜΕΣ των ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Σε μια περίοδο που ο κάθε εργαζόμενος, η κάθε λαϊκή οικογένεια, βλέπει το εισόδημά της να "εξανεμίζεται" από την ακρ...

Αίγινα: Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου στο Μαραθώνα της Αίγινας.Αίγινα

Στην περιοχή του Μαραθώνα, στο προαύλιο της νέας εκκλησίας  της Αγίας Βαρβάρας ο περαστικός θα αντικρίσει ένα όμορφο παρακκλήσιο που οι ενορίτες το έχουν αφιερώσει στη μνήμη του νέ...

Αίγινα: Διανομή τροφίμων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αίγινας.Αίγινα

Από το Δήμο Αίγινας ανακοινώνεται με  το παρακάτω Δελτίο Τύπου η διανομή τροφίμων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο από 12 έως 15 Ιουλίου: ΔΙΑΝΟΜΗ ΑΓΑΘΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗ...

Αίγινα: Η μοναδικότητα του κρυπτού λιμένα και των υποθαλάσσιων ανασκαφών στην Αίγινα.Αίγινα

Ένα μεγάλο κοινό που ενδιαφέρεται ειλικρινά για την ιστορία  και τον πολιτισμό της Αίγινας παρακολούθησε το Σάββατο το βράδυ την ιδιαίτερη και εξόχως σημαντική παρουσίαση των ανασκ...

Αυξημένο μερίδιο στην τουριστική κίνηση διεκδικούν φέτος ελληνικοί προορισμοί με εύκολη πρόσβασηΑίγινα

Αυξημένο μερίδιο στην τουριστική κίνηση διεκδικούν φέτος οι ελληνικοί προορισμοί που τους χαρακτηρίζει η εγγύτητα με την Αθήνα και η πρόσβαση γίνεται συνδυαστικά με αυτοκίνητο και ...

Αίγινα: Έκθεση αντικειμένων και φωτογραφιών στα Ναυτικά Οχυρά της ΠέρδικαςΑίγινα

Μια  έκθεση  αντικειμένων και φωτογραφιών που ετοιμάζεται σε κτίριο  των Ναυτικών Οχυρών στην Πέρδικα, έρχεται να φέρει  στο προσκήνιο την περιοχή των Ναυτικών Οχυρών της Νότιας Αί...