ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Η μοναδικότητα του κρυπτού λιμένα και των υποθαλάσσιων ανασκαφών στην Αίγινα.

Ένα μεγάλο κοινό που ενδιαφέρεται ειλικρινά για την ιστορία  και τον πολιτισμό της Αίγινας παρακολούθησε το Σάββατο το βράδυ την ιδιαίτερη και εξόχως σημαντική παρουσίαση των ανασκαφικών ερευνών που διεξάγονται από το 2019 στον χερσαίο και θαλάσσιο χώρο της Κολώνας.

Η αρχαία πόλη της Αίγινας που γνώρισε  την ακμή της θαλασσοκράτειρας πριν ηττηθεί από την Αθήνα προστατευόταν από ένα μεγάλο δίκτυο ναυτικής οχύρωσης που προστάτευε  τόσο  τον εμπορικό λιμένα όσο και  τον πολεμικό.

Οι κατασκευές  ξεκινούσαν λίγο μετά  το φάρο  του Μπούζα και έφταναν μέχρι το σημερινό «Ακρογιάλι» με μια σειρά  από λιθοσωρούς  που ήταν μια πρωτοποριακή  υποθαλάσσια κατασκευή και προστάτευαν  την πόλη από τις επιθέσεις των πλοίων.

Η  Αίγινα διέθετε μεγάλο στόλο από τριήρεις οι οποίες ελλιμενίζονταν και προστατεύοντας  στους Νεόσοικους που υπήρχαν στην περιοχή της Κολώνας. Η υποθαλάσσια έρευνα αποκαλύπτει έναν θαυμαστό κόσμο που όμοιος  του δεν υπάρχει στη Μεσόγειο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το αυξημένος ενδιαφέρον των επιστημόνων.

Από το 2019 μεθοδικά και αθόρυβα συντελείται ένα σπουδαίο ερευνητικό έργο που σκοπό έχει την ανάδειξη αυτού του μοναδικού υποθαλάσσιου πλούτου.

Για  το σκοπό αυτό δουλεύουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατρών και Πελοποννήσου, η Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας με έναν μεγάλο αριθμό ερευνητών και φοιτητών.

Στη χθεσινή άκρως ενδιαφέρουσα  παρουσίαση για την πορεία της έρευνας μίλησαν η υπεύθυνη του έργου η  καθηγήτρια κ. Δέσποινα Κουτσούμπα, η νέα διευθύντρια  του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών κ. Παρασκευή Καλαμαρά, η καθηγήτρια Καλλιόπη Μπάϊκα από το Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας, και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών ο γεωλόγος κ. Γιώργος Παπαθεοδώρου και η ωκεανογράφος κ. Μαρία Γεραγά.

Η εκδήλωση κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον  των ακροατών που παρακολούθησε με θρησκευτική ευλάβεια την παρουσίαση και το βίντεο. Στη συζήτηση  που ακολούθησε εκφράστηκαν πολλές απόψεις για την αξιοποίηση  των ευρημάτων και την προβολή όλου αυτού του πλούτου και ασφαλώς για τη δυνατότητα  κατασκευής κυματοθραύστη για το σημερινό λιμάνι.

Παρόντες από την πλευρά του Δήμου, η αντιδήμαρχος κ. Μ. Κουκούλη ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Στ. Θεριανός. Παρόντες ο διοικητής  του Τμήματος Πυροσβεστικής κ. Γ. Σουλιώτης, ο Πρόεδρος της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης κ. Γ. Καλόφωνος, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου κ. Πολύμνεια Αθανασιάδη, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κ. Φ. Αλυφαντή πολλοί επιστήμονες από πολλούς χώρους.

Διαβάστε επίσης

Αυξημένο μερίδιο στην τουριστική κίνηση διεκδικούν φέτος ελληνικοί προορισμοί με εύκολη πρόσβασηΑίγινα

Αυξημένο μερίδιο στην τουριστική κίνηση διεκδικούν φέτος οι ελληνικοί προορισμοί που τους χαρακτηρίζει η εγγύτητα με την Αθήνα και η πρόσβαση γίνεται συνδυαστικά με αυτοκίνητο και ...

Αίγινα: Έκθεση αντικειμένων και φωτογραφιών στα Ναυτικά Οχυρά της ΠέρδικαςΑίγινα

Μια  έκθεση  αντικειμένων και φωτογραφιών που ετοιμάζεται σε κτίριο  των Ναυτικών Οχυρών στην Πέρδικα, έρχεται να φέρει  στο προσκήνιο την περιοχή των Ναυτικών Οχυρών της Νότιας Αί...

Αίγινα: Παρουσίαση της ανασκαφικής έρευνας στις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας το Σάββατο 9 Ιουλίου στις 8 μ μ στο Λαογραφικό Μουσείο ΑίγιναςΑίγινα

Παρουσίαση της ανασκαφικής έρευνας στις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας το Σάββατο 9 Ιουλίου στις 8 μμ στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας   Η επιστημονική ομάδα AiginaHarbo...

Αίγινα:Ενημέρωση σχετικά με ψεκασμούς για τα κουνούπια από το Δήμο Αίγινας.Αίγινα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ       «Ενημέρωση σχετικά με ψεκασμούς για τα κουνούπια από τ o                    Γραφείο Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αίγινας»   Σας  γνωρίζουμε  ότι,  συνεχίζεται  η  ε...

«Δύο τσαλαπετεινοί στον κήπο: η δική μου Αίγινα» - Έκθεση της Κ.Κοπανίτσα στον Πύργο του ΜάρκελλουΑίγινα

Τη δική της Αίγινα σε έργα ζωγραφικής, σχέδια σε χαρτί, λάδια και ακρυλικά σε καμβά και μικρά γλυπτά από μικτές τεχνικές παρουσιάζει στον Πύργο του Μάρκελλου η Καλλιόπη Κοπανίτσα. ...