ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Ιστορικά ναυάγια του Σαρωνικού στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας

Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 1 Ιουλίου με  ειδική εκδήλωση η έκθεση των ιστορικών ναυαγίων που την περίοδο 1941 -42 συνέβησαν στον Αργοσαρωνικό κατά τη διάρκεια  του πολέμου. Η έκθεση  με το υλικό που παρουσιάζει ο κ. Δημήτρης Γκαλών θα είναι ανοιχτή για  το κοινό μέχρι τις 17 Ιουλίου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση  του Δήμου Αίγινας. Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 10.30 - 13.00 και 19.00 - 21.30.

Στην έκθεση παρουσιάζονται, εκτός από τη γνωστή περίπτωση του Α/Τ  ΥΔΡΑ  για τον οποίο στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις και έχουν γραφτεί πολλά, και άλλα ναυάγια που βρίσκονται γύρω από  την Αίγινα, καθώς επίσης και φωτογραφίες από τα Ναυτικά Όχυρα της Αίγινας.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Ένα ναυάγιο είναι πρωτίστως ένας χρονικός θύλακας, εντός του οποίου, κατά τη στιγμή της βύθισης, ο χρόνος έχει παγώσει. Για τον λόγο αυτόν παρέχει πολύτιμες πληροφορίες τόσο για το ιστορικό περιβάλλον, από το οποίο προήλθε, όσο και για την τεχνική ανάπτυξη της εποχής του. Συγχρόνως, ένα ναυάγιο λειτουργεί ως ένας ιδιότυπος ύφαλος, που προσφέρει ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης για μια μεγάλη ποικιλία θαλάσσιων οργανισμών.

Τα παραπάνω θεωρούνται τόσο σημαντικά, ώστε σήμερα τα ιστορικά ναυάγια αποτελούν όχι μόνο υποθαλάσσια πολιτιστικά μνημεία αλλά και κιβωτούς της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της Σύμβασης για την Προστασία της Υποβρύχιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που υιοθετήθηκε από την UNESCO το 2001, «όλα τα ναυάγια που έχουν πολιτιστικό, ιστορικό ή αρχαιολογικό χαρακτήρα και έχουν μείνει εν μέρει ή εξ ολοκλήρου κάτω από το νερό, περιοδικά ή συνεχώς για τουλάχιστον 100 χρόνια, θεωρούνται μνημεία της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Η αντίστοιχη ελληνική νομοθεσία χρονολογείται από το 2003. Από τότε, όλα τα πλοία ή αεροσκάφη, που έχουν βουλιάξει για πάνω από 50 χρόνια, θεωρούνται μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και προστατεύονται από τον νόμο.

Το 2020 το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο, με τον οποίον επιτρέπει την κατάδυση σε 91 ναυάγια πλοίων και αεροσκαφών. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται και τα ιστορικά ναυάγια της Αίγινας, τα οποία παρουσιάζονται ενδελεχώς στην παρούσα έκθεση. Η παρουσίαση των ναυαγίων, με τον τίτλο «Τα Ιστορικά Ναυάγια της Αίγινας 1941-42», επιχειρεί να αναδείξει και, εν μέρει, να ισχυροποιήσει τον ρόλο της Αίγινας στα ιστορικά δρώμενα της δύσκολης εποχής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Imfo

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Αίγινας, Παναγή Ηρειώτη 16, Αίγινα

Διάρκεια έκθεσης: 1 έως 17 Ιουλίου 2022

Επιμέλεια έκθεσης: Δημήτρης Γκαλών

Υποβρύχιες φωτογραφίες: Κώστας Μυλωνάκης, DerkRemmers, Δημήτρης Γκαλών

Βίντεο: Ερρίκος Κρανιδιώτης, Αντώνης Γράφας

Επιμέλεια κειμένων: ΠρονόηΘεολογίδου-Γούλα, Αθανασία Δρακοπούλου, RossRobertson, Δημήτρης Γκαλών

Ιστορικές φωτογραφίες: FlemmingMelinChristiansen, Δημήτρης Γκαλών

Σχεδιασμός χώρου έκθεσης: Στράτος Πανταβός

Γραφικά: Φωτεινή Κάτσα

 

Διαβάστε επίσης

«Δύο τσαλαπετεινοί στον κήπο: η δική μου Αίγινα» - Έκθεση της Κ.Κοπανίτσα στον Πύργο του ΜάρκελλουΑίγινα

Τη δική της Αίγινα σε έργα ζωγραφικής, σχέδια σε χαρτί, λάδια και ακρυλικά σε καμβά και μικρά γλυπτά από μικτές τεχνικές παρουσιάζει στον Πύργο του Μάρκελλου η Καλλιόπη Κοπανίτσα. ...

Αίγινα: Μουσική βραδιά από την Εστουδιαντίνα Αίγινας στην Αγία Μαρίνα.Αίγινα

Με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου  "Εστουδιαντίνα Αίγινας",  πραγματοποιείται μουσική βραδιάσας με την ορχήστρα "Εστουδιαντίνα Αίγινας", με τραγούδι και χορό στο κέντρο...

Αίγινα:Παρουσίαση της ανασκαφικής έρευνας στις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας Αίγινα

Η επιστημονική ομάδα Aigina Harbour City Project σας προσκαλεί τo Σάββατο 9/7 στις 8 μμ στον κήπο του Λαογραφικού Μουσείου όπου θα παρουσιαστεί ησυστηματική γεωαρχαιολογική έρευνα ...