ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Ξενάγηση στον Άγιο Νικόλαο Μαύρικα από την Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας.

Η νεοσύστατη Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς  Αίγινας είχε  την πρωτοβουλία   της επίσκεψης - γνωριμίας  με το βυζαντινό μνημείο του Αγίου Νικολάου Μάυρικα, το απόγευμα της Παρασκευής 29 Απριλίου Στην πρόσκλησή της ανταποκρίθηκαν πολλοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού.

Ο αρχιτέκτονας κ. Ιωάννης Δέδες  ανέλαβε  την ξενάγηση και ενημέρωσε  τους επισκέπτες  για την ιστορία  του κτίσματος, και τις τρεις εποχές  αγιογράφησης  του μνημείου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα τάματα, οι αφιερώσεις  πολλών προγόνων μας με ακιδογραφήματα που σχεδίαζαν - χάραζαν πλοία πάνω στις αγιογραφίες. Τέτοια ακιδογραφήματα - τάματα συναντά ο επισκέπτης τόσο  στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του ναού.

Ο αξιόλογος  βυζαντινός ναός - άγνωστος στους περισσότερους- βρίσκεται  στη σκιά της Παλαιάς Χώρας στη δεξιά πλευρά  του αυοκινητόδρομου που κατευθύνεται προς Μεσαγρό, λίγο μετά  το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου.

 

Στέκεται ορθός μέσα στα χωράφια και  την ανοιξιάτικη Αιγινήτικη γη με  την πλούσια  βλάστηση και σε καλεί να τον επισκεφθείς. Στα ανατολικά  του  ξεκινά  το δάσος  του Μεσαγρού ενώ στα νότια απλώνεται  η κατάφυτη πλαγιά  της Ψαχνής.

Ο ναός αναφέρεται και ως "Άγιος Νικόλαος  του ποταμού" γιατί ακριβώς μετά από λίγα μέτρα ξεκινά ένας χείμαρρος  που καταλήγει σε Άλωνες και Βαγία.

 

Ένα πολύ αξιόλογο βυζαντινό μνημείο που αξίζει της προσοχής όλων μας.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Εβδομάδα εθελοντισμού και δράσεων για τα μονοπάτια της Αίγινας από το Σύλλογο Ενεργών Πολιτών.Αίγινα

Ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αίγινας  σε συνεργασία με την ομάδα TraceYourEco, διοργανώνουν μια εβδομάδα εθελοντισμού και δράσεων για τα μον...

Αίγινα: Τα super market ΚΡΗΤΙΚΟΣ στηρίζουν την πρωτοβουλία: "Ποιός είναι το αφεντικό;"Αίγινα

Στην ΚΡΗΤΙΚΟΣ , βρισκόμαστε ακόμη πιο δίπλα στους παράγωγους της Ελλάδας και στηρίζουμε την καινοτόμα συνεταιριστική πρωτοβουλία «Ποιος είναι το Αφεντικό; Η Μάρκα του Καταναλωτή» ....

Αίγινα: Ειδοποίηση Διακοπής ρεύματος  την Κυριακή 8/5 σε Αίγινα και Αγκίστρι.Αίγινα

Για άλλη μια Κυριακή τις πρωινές ώρες η θα υπάρξει διακοπή ρεύματος σε Αίγινα και Αγκίστρι σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση από τη ΔΕΔΗΕ. ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ   ΔΙΑΚΟΠΗΣ    ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ    ΡΕΥΜΑ...

Αίγινα: Ενημέρωση από τη Μ.Κ.Ο. ΕΠΙΟΝΗ για την εκδήλωση για τη νεφρική νόσο στο Ίδρυμα Καψάλη.Αίγινα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η ΜΚΟ ΕΠΙΟΝΗ με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος ECARIS στο ευρύ κοινό, που χρηματοδοτείται με πόρους της Ε.Ε., και με συνδιοργανωτές τον Σύλλο...