image description

Αίγινα: Δελτίο Τύπου για την προστασία της περιοχής της Αίγινας από την Ο.Π.Π.Κ.Α.

H  Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας με Δελτίο Τύπου εκφράζει την αντίθεσή της για την πιθανή "αξιοποίηση" του χώρου των Οχυρών της Πέρδικας από το Ταμείο Εθνικού Στόλου.

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ  ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΤΗΣ  ΠΕΡΔΙΚΑΣ

 

«Η  απειλή για ένα έθνος είναι η λήθη. Να  ξεχάσουμε ποιοι είμαστε και τι είμαστε, να χάσουμε  τον άξονα μας, να ναρκωθούμε, να απογοητευτούμε, να σαπίσουμε πάνω στο δέντρο  που μας έδωσε ζωή.

Η λήθη είναι η Πέμπτη φάλαγγα  στην στρατηγική της ιστορίας.

Κι αυτή η λήθη, αθώα βέβαια αλλά  απερίσκεπτα, την αφήνουμε να λειτουργεί διαβρωτικά, εμείς οι ίδιοι. Ενώ το πιο μεγάλο αμυντήριο που διαθέτουμε είναι η μνήμη μας. Το πιο ισχυρό όπλο. Αυτό που μας κράτησε αιώνες με την πληθυντική, τη διαχρονική ψυχή του. Το «εμείς» του Μακρυγιάννη»   (Τάσος Λιγνάδης, Καταρρέω)

 

Ο  εφησυχασμός που ναρκώνει τον νεοέλληνα, η εγκατάλειψη, η αδιαφορία και η άγνοια  για τον πολιτισμό, την παράδοση και τις αξίες, πολλές φορές  γίνεται επικίνδυνη και ελλοχεύει κινδύνους  για το μέλλον μας.

Η επιθυμία  του Ταμείου Εθνικού Στόλου να αξιοποιήσει – παραχωρήσει σε ιδιώτη για  99(!) χρόνια  την εκμετάλλευση  μιας περιοχής ιστορικής μνήμης και θυσίας, ενός τόπου φυσικού κάλλους και περιβαλλοντικής αξίας για το νησί, αρχίζει και παίρνει τη μορφή εφιάλτη που υποθηκεύει το μέλλον αυτού του τόπου.

Τα  «Ναυτικά Οχυρά  της Πέρδικας» (Ν.Ο.Α. – Νότια Οχυρά Αίγινας) που κατασκεύασε  ο Ιωάννης Μεταξάς από το 1936 με σχέδια Γερμανών αρχιτεκτόνων και μηχανικών, έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο στην άμυνα  της χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα Νότια Οχυρά  της Αίγινας μαζί με  τα Βόρεια Οχυρά στον Τούρλο (Β.Ο.Α.) και τα Παρατηρητήρια  του νησιού ήταν μια ενδιάμεση αλυσίδα στην άμυνα της χώρας, ενός αμυντικού άξονα που ξεκινούσε από την Κρήτη, διέτρεχε την ηπειρωτική Ελλάδα και κατέληγε στα Οχυρά Ρούπελ της Μακεδονίας.

Ο χώρος  των οχυρών πέρασε στα χέρια  των Γερμανών κατακτητών οι οποίοι τα βρήκαν έτοιμα, τα εκσυγχρόνισαν και τα ενέταξαν στην πολεμική τους μηχανή. Για  πολλά χρόνια – υπάρχουν σχετικά αρχεία και φωτογραφίες – οι τόποι των οχυρών έγιναν χώροι ζωής αλλά  και θυσίας πολλών ανθρώπων, ενώ πολλοί Αιγινήτες εργάστηκαν σε αυτά. Ασφαλώς δεν λησμονούμε και παραβλέπουμε ότι οι εκτάσεις αυτές ανήκαν στους κατοίκους της Αίγινας.

Σήμερα  και αφού το 2015, η Αίγινα απέκρουσε παρόμοια επιχείρηση εκμετάλλευσης της περιοχής  των Οχυρών της Πέρδικας, το Ταμείο Εθνικού Στόλου «οραματίζεται» την αξιοποίηση τους ή καλύτερα το ξεπούλημα τους.

Μια  τέτοια ενέργεια προσβάλει την Ιστορική μνήμη των κατοίκων του νησιού, ακυρώνει  την Ιστορία του τόπου, αλλοιώνει βάναυσα  το περιβάλλον.

Ο χώρος πρέπει να μείνει ανέγγιχτος και ερμητικά κλειστός σε κάθε απόπειρα προσβολής ή εμπορικής εκμετάλλευσης.

Δεν θα κουραστούμε να γράφουμε και να  φωνάζουμε ότι ο ιστορικός χώρος  των Ναυτικών Οχυρών της Πέρδικας, ένας αγαπημένος και φιλικός χώρος για κάθε Αιγινήτη και επισκέπτη του νησιού μας, ανήκει στους Αιγινήτες.

Η  ανακήρυξη του ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους – στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα  NATURA 2000 ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα άλλης χρήσης..

 Κάθε προσπάθεια αλλοίωσης  του χώρου - ταφής της ιστορικής μνήμης και προσβολής του φυσικού κάλλους είναι πράξη βεβήλωσης στην οποία όλοι μας πρέπει να αντιταχθούμε.

Με τιμή

Η Διοικούσα Επιτροπή

 της Ομάδας Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Αίγινας

Διαβάστε επίσης

image descriptionΑίγινα

Στην ανανεωμένη  ιστοσελίδα  της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας (imhydra.gr) , αντικρίζει κανείς την νέα εικόνα που θα έχει το Ίδρυμα μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακατασκευής  του, πο...

image descriptionΑίγινα

Το Φωτογραφικό Εργαστήρι του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας ο Καποδίστριας ξεκίνησε την άνοιξη του 2008 με την επιμέλεια του φωτογράφου Άρη Παύλου. Εκτός από μαθήματα διοργανώνει και ...

image descriptionΑίγινα

Μετά την υποχρεωτική ετήσια συντήρηση του, το πλοίο "Άγιος Νεκτάριος" επέστρεψε από σήμερα Τετάρτη 16 /2 στα καθημερινά  του δρομολόγια  στη γραμμή Πειραιάς - Αίγινα. Στον πίνακα  ...

image descriptionΑίγινα

Δύο εξαιρετικές  ταινίες μας προτείνει ο κινηματογράφος 'ΤΙΤΙΝΑ" για  το διάστημα από 17 Φεβρουαρίου έως 23 /2. «Μιναμάτα» Αληθινή ιστορία του Άντριου Λέβιτας, με τους Τζόνι Ντεπ, ...

image descriptionΑίγινα

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πέρδικας απευθύνει αγωνιώδη επιστολή προς  τον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τον Υπουργό Άμυνας, τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλου...