ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιστολή του Σταύρου Καλαμάκη προς τον Γιώργο Γεραπετρίτη: "Άδικη η επιδότηση των νησιών του Αργοσαρωνικού για την αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων"

Την άδικη μεταχείριση των νησιών του Αργοσαρωνικού στο πεδίο της επιδότησης για την αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων της χώρας, επισημαίνει ο Πρόεδρος της  Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας και  Μέλος Δ.Σ ΞΕΕ  Σταύρος Καλαμάκης.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Επικρατείας  Γιώργο Γεραπετρίτη, την οποία κοινοποιεί στους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων  Άδωνι Γεωργιάδη, Τουρισμού  Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  Κώστα Κατσαφάδο και στους βουλευτές Α’ Πειραιά Νίκο Μανωλάκο,  Χριστόφορο Μπουτσικάκη,  Ιωάννη Μελά και  Νόνη Δούνια, ο κ. Καλαμάκης επισημαίνει την αντιστρόφως ανάλογη -σε σχέση με το ύψος της επισκεψιμότητας των νησιών του Αργοσαρωνικού- επιδότηση, κάνοντας ευθέως λόγο για «τιμωρία» επειδή υπάγονται διοικητικά στην Περιφέρεια Αττικής.

 

«Με μεγάλη μας λύπη διαβάσαμε το περιεχόμενο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων. Δυστυχώς, διαπιστώσαμε πως για ακόμη μια φορά τα νησιά του Αργοσαρωνικού «τιμωρούνται» με χαμηλό ποσοστό επιδότησης, έως και 45%, για την αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία στην πλειοψηφία τους κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80,» τονίζει. Και συνεχίζει:

«Όταν σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα τα ποσοστά επιχορήγησης τουριστικών επιχειρήσεων κυμαίνονται μεταξύ 50% και 70% δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε αν τα περίπου 4.000 τουριστικά καταλύματα του Αργοσαρωνικού, εκ των οποίων το 95% είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, θα καταφέρουν να εκσυγχρονιστούν και να συμβάλουν στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Αττικής ή θα συνεχίσουν να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε επιχειρηματικό θάνατο.»

 

Αναφερόμενος σε σειρά πληγμάτων που έχουν δεχτεί τα νησιά του Αργοσαρωνικού, όπως ότι «από το 1986 και για σχεδόν 18 χρόνια, για πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες, είχαν χαρακτηριστεί ως τουριστικά κορεσμένες περιοχές» με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί σημαντικά ο εκσυγχρονισμός των καταλυμάτων,  καθώς και ότι εξαιρέθηκαν στη συνέχεια –πάλι λόγω κορεσμού- από το πρόγραμμα αναβάθμισης των καταλυμάτων της Αττικής εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων (όταν επιχορηγήθηκαν τα ξενοδοχεία της Αττικής με 3.000 ευρώ ανά δωμάτιο), υπογραμμίζει:

«Τα επόμενα χρόνια ο Αργοσαρωνικός εξαιρέθηκε και πάλι τόσο από τον Αναπτυξιακό Νόμο αλλά και από τα προγράμματα ΕΣΠΑ που μεσολάβησαν όπου ήταν αδύνατον να ενταχθούν οι μικρές επιχειρήσεις και το ποσοστό της επιχορήγησης δεν ξεπερνούσε το 40 με 45%. Αν προσθέσουμε στο μίγμα αυτό την δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημική κρίση γίνεται εύκολα κατανοητός προς όλους ο Γολγοθάς αυτών των επιχειρήσεων και το θαύμα όσων άντεξαν και λειτουργούν ακόμα. Αντίθετα, όλες αυτές τις δεκαετίες, τα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας, έλαβαν και λαμβάνουν πολύ υψηλά ποσοστά επιχορήγησης.» 

«Τελικά κύριε Υπουργέ, τα Νησιά του Αργοσαρωνικού είναι χερσαία ή νησιωτική Ελλάδα; Πρέπει κάποτε η Πολιτεία να αποφασίσει που θα μας εντάξει,» τονίζει με έμφαση ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας, αναδεικνύοντας με τον πιο γλαφυρό τρόπο αυτή την παθογένεια που ταλανίζει τους επιχειρηματίες του Αργοσαρωνικού.

Καταλήγοντας επισημαίνει την αναγκαιότητα της ποιοτικής αναβάθμισης των τουριστικών καταλυμάτων των νησιών του Αργοσαρωνικού, καθώς η περιοχή αποτελεί προορισμό ενός μεγάλου ποσοστού των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών της Αθήνας, που  διαθέτει υψηλού επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες.

Καταλήγοντας ο Σταύρος Καλαμάκης ζητεί την άμεση αναθεώρηση των ποσοστών επιχορήγησης «προκειμένου τα νησιά του Σαρωνικού και κατ’ επέκταση οι κάτοικοί τους να συνεχίσουν να προσφέρουν, όπως άλλωστε κάνουν μέχρι και σήμερα, εδώ και 60 χρόνια στην ελληνική οικονομία και τον ελληνικό τουρισμό». Άλλωστε –προσθέτει- «σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής & Αργοσαρωνικού για το τουριστικό προϊόν της Αθήνας, καταγράφεται αυξητική τάση της επισκεψιμότητας των  νησιών του Αργοσαρωνικού από τους επισκέπτες της Αθήνας, ενώ το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά και την ολοκλήρωση των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής καθώς και την υλοποίηση της homeporting μαρίνας της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.»

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Ψήφισμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Σαρωνικού για  τους εργαζόμενους της CoscoΑίγινα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π. Ε                             Αίγινα  8 /2/2022             ΝΗΣΙΩΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ                                      Αρ,Πρωτ.:16                         ...

Διακοπή νερού αύριο στην ΑίγιναΑίγινα

Διακοπή της υδροδότησης από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι θα έχουν αύριο, 11 Φεβρουαρίου 2022, αρκετές περιοχές της πόλης της Αίγινας. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ...

Αίγινα: Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Θ. Δρίτσα για τις παρεμβάσεις στα Οχυρά της Πέρδικας.Αίγινα

Μετά  την αναστάτωση που προκλήθηκε από την φημολογούμενη αξιοποίηση  της περιοχής των Οχυρών της Πέρδικας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Δρίτσας  κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς  τον...