ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Μνημόσυνο τιμής και ευγνωμοσύνης για τους παλαιούς εκπαιδευτικούς της Κυψέλης.

Ημέρα μνήμης και τιμής  για τους Τρεις Προστάτες Αγίους  της Παιδείας μας, Βασίλειο το Μέγα, Γρηγόριο το Θεολόγο και Ιωάννη το Χρυσόστομο αποτελεί η 30η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Εορτή της παιδείας, των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών που ήταν μέτοχοι και εργάτες οι Τρεις Άγιοι και κατόρθωσαν με το συνδυασμό της ελληνικής παιδείας με το χριστιανικό πνεύμα να προάγουν μέσα από το έργο τους, τη διδασκαλία και τη συγγραφή τις αιώνιες και πανανρθώπινες αξίες του πολιτισμού μας.

Η ημέρα αυτή όμως επαναφέρει τη μνήμη μας στα πρόσωπα  των δικών μας δασκάλων, όλων εκείνων που σε εποχές δύσκολες χωρίς μέσα, υποδομές και εξοπλισμό κατόρθωσαν να μορφώσουν γενιές  Ελλήνων. Σε χρόνους που η εκπαίδευση δεν ήταν υποχρεωτική, τα σχολεία ήταν ανοιχτά και περίμεναν τα παιδιά ακόμα και με ένα ποτήρι γάλα, τα πέτρινα χρόνια  της κατοχής, τα χρόνια της απόλυτης πείνας, της φτώχειας  και της ανέχειας.

Εκείνοι κατόρθωσαν να μεταδώσουν αξίες, αλήθεια ζωής, να μπολιάσουν τις παιδικές και νεανικές ψυχές με το μπόλι  της αξίας της ανθρώπινης ζωής, του σεβασμού, της αξιοπρέπειας, των ιδανικών της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Άλλοτε με αυστηρότητα, άλλοτε με επιείκεια αλλά πάντα με γνώμονα την αγάπη έμαθαν γραφή, ανάγνωση, αριθμητική, ιστορία, γεωγραφία, το σεβασμό και την αγάπη για το περιβάλλον.

Δίδαξαν ήθος!

Και οι παλαιότεροι αλλά και οι νεότεροι αγωνίστηκαν να κρατήσουν ψηλά  τη σημαία  της εκπαίδευσης ο καθένας με το δικό του κόπο και τρόπο.

Δίδαξαν και άλλαξαν  την κοινωνία, μεταμόρφωσαν την ανθρωπογεωγραφία του τόπου, καλλιέργησαν τον πολιτισμό. Απόλυτα συντονισμένοι και ευθυγραμμισμένοι στη ρήση του Χρυσοστόμου που αναφέρει πως : «Ένας άνθρωπος εάν είναι γεμάτος ζήλο, είναι ικανός  να αλλάξει όλο τον κόσμο».

Σήμερα ο νους μας γυρίζει σε όλους εκείνους που μας έμαθαν γράμματα. Και είναι πολλοί!

Σήμερα Κυριακή 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με  την παράδοση των τελευταίων ετών  τελέσαμε μνημόσυνο στον ενοριακό ναό της Κυψέλης για  τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της Κυψέλης και του χωριού που έχουν φύγει.

Ένα μνημόσυνο τιμής. Συγχρόνως ένα μικρό αντίδωρο ευχαριστίας  για  τη μεγάλη τους προσφορά.

Αιωνία η μνήμη τους.

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Εορταστικές εκδηλώσεις για την άφιξη και ορκωμοσία  του Ι.Καποδίστρια στην Αίγινα.Αίγινα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 194ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΚΑΙ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗ Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ Κυριακή 6 η Φεβρουαρίου 2022                           Π...

Δημήτρης Κατσικάρης: Το έργο του Υποθαλάσσιου Αγωγού της Αίγινας δεν έχει τελειώσει - «Ο Βασιλιάς είναι γυμνός»!Αίγινα

Αποδείχθηκε σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, ότι το έργο του Υποθαλάσσιου Αγωγού Αίγινας ΔΕΝ έχει τελειώσει! Έμειναν οι πανηγυρισμοί και οι επικοινωνιακές τ...

Αίγινα: Διαδικτυακή συνέλευση Δικτύου πόλεων για τον Ιωάννη Καποδίστρια.Αίγινα

Στα πλαίσια  των εορτασμών για την άφιξη και ορκωμοσία  του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά Γενική Συνέλευση του Δικτύου την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου με...

Αίγινα: Ανοιχτή συνέλευση και κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας από την Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Αίγινας.Αίγινα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΙΓΙΝΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αίγινα 30-1-2022   ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ Την Κυριακή 30/01/2022 και ώρα 11.30 π.μ. στο...

Αίγινα: Με δύο ταινίες συνεχίζει τις προβολές του ο κινηματογράφος "ΤΙΤΙΝΑ"Αίγινα

Με  δύο ταινίες συνεχίζει  τις προβολές  του καθημερινά και με δύο παραστάσεις ο κινηματογράφος  «ΤΙΤΙΝΑ» από σήμερα Πέμπτη 27 /1  έως την επόμενη Τετάρτη. Συγκεκριμένα  προβάλλετα...