ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην Αίγινα παραμένει η έδρα των Γενικών Αρχείων του Κράτους - Παράρτημα Αργοσαρωνικού - Τι δηλώνει αρμόδια πηγή στο SM

Στην Αίγινα θα λειτουργήσει η έδρα του παραρτήματος των Γενικών Αρχείων του Κράτους Αργοσαρωνικού, όπως ακριβώς είχε ανακοινώσει η Διευθύντρια των ΓΑΚ κ. Αμαλία Παππά κατά την εκδήλωση για την παρουσίαση του ιστορικού λευκώματος «Η Αίγινα του Καποδίστρια», τον περασμένο Μάρτιο.

Η απόφαση, η οποία θα υλοποιηθεί μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου του Κυβερνείου του Ιωάννη Καποδίστρια, παραμένει σε ισχύ, ενώ το γεγονός της προσωρινής ανάθεσης του τμήματος των ΓΑΚ Σπετσών στην διευθύντρια των ΓΑΚ Ύδρας, δεν σηματοδοτεί καμιά αλλαγή, όπως εσφαλμένα αξιολογήθηκε.

Ο προβληματισμός προέκυψε με αφορμή την απόφαση της υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως, με την οποία ανατίθεται στην διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας κ. Ντίνα Αδαμοπούλου και το τμήμα ΓΑΚ Σπετσών λόγω αποχώρησης της προϊσταμένης του εν λόγω τμήματος.

Λαμβάνοντας υπ’όψη τα δεδομένα, στην υπουργική απόφαση αναφέρεται ειδικότερα:

"Το γεγονός ότι έχει κενωθεί η θέση Προϊσταμένου του Τμήματος Γ.Α.Κ. Αργοσαρωνικού, λόγω της αποχώρησης της αποσπασμένης εκπαιδευτικού Ευθαλίας Στάμου του Ευαγγέλου, που είχε οριστεί προϊσταμένη με την υπ’ αριθμ.πρωτ.87351/Γ4/31-05-2019 (ΑΔΑ: 64ΔΠ4653ΠΣ-ΩΦΨ) απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και δεν υπηρετεί στην οργανική μονάδα άλλος υπάλληλος.

Την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας των τμημάτων των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Το γεγονός ότι από την απόφαση αυτή δεν προκαλούνται πρόσθετες δαπάνες σε βάρος του τακτικού προϋπολογισμού του κράτους.

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε

Ορίζουμε ως αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Γ.Α.Κ. Αργοσαρωνικού (παράλληλη άσκηση), την Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου του Λουκά, μόνιμη υπάλληλο κλάδου ΠΕ Αρχειονόμων, με Βαθμό Α΄, Προϊσταμένη του Τμήματος Γ.Α.Κ. Ύδρας."

Η διατύπωση της απόφασης, όπου το τμήμα ΓΑΚ Σπετσών αναφέρεται ως τμήμα ΓΑΚ του Αργοσαρωνικού, δημιούργησε τη λανθασμένη εντύπωση ότι όλα τα τμήματα ΓΑΚ της περιοχής Αργοσαρωνικού (συμπεριλαμβανομένης και της Αίγινας) θα υπαχθούν στο εξής στα ΓΑΚ Ύδρας και ότι εκ των πραγμάτων η Ύδρα και όχι η Αίγινα –όπως είχε ανακοινώσει η κ. Παππά- θα αποτελέσει την έδρα του παραρτήματος των Γενικών Αρχείων του Κράτους για τον Αργοσαρωνικό.

Από αρμόδιες πηγές ωστόσο διευκρινίζεται ότι η επίμαχη απόφαση της υπουργού Παιδείας αφορά στην προσωρινή ανάθεση στην κ. Αδαμοπούλου της παράλληλης άσκησης καθηκόντων και στα ΓΑΚ Σπετσών, καθώς αποχώρησε η εκεί αποσπασμένη εκπαιδευτικός και δεν υπάρχει άλλος υπάλληλος.  Ο σχετικός νόμος 4610/2019 ορίζει άλλωστε ότι σε περίπτωση αποχώρησης προϊσταμένου το κενό  καλύπτεται προσωρινά από αρμόδιο στέλεχος των ΓΑΚ όμορου Δήμου, εφόσον συμφωνήσει. Στην προκειμένη περίπτωση η κεντρική υπηρεσία των ΓΑΚ απευθύνθηκε στα ΓΑΚ Ύδρας και η κ. Αδαμοπούλου δέχθηκε.

Για την Ιστορία αξίζει να παραθέσουμε το απόσπασμα της ομιλίας της κ. Παππά  στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίγινα –και μάλιστα στο Κυβερνείο του Ιω. Καποδίστρια-  τον περασμένο Μάρτιο, το οποίο προηγήθηκε της ανακοίνωσης περί της δημιουργίας στο νησί του παραρτήματος των ΓΑΚ Αργοσαρωνικού.

«Αφήνουμε ως τελευταία την αναφορά στο Κυβερνείο, όπου λειτούργησε το πρώτο κράτος. Εδώ και χρόνια (από το 2013 δυστυχώς) το εμβληματικό αυτό κτήριο βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης και η λειτουργία της Υπηρεσίας των ΓΑΚ-Αίγινας έχει ανασταλεί. Τα ΓΑΚ της Αίγινας μπορεί να μην φέρουν το βάρος αιώνων λειτουργίας, όπως για παράδειγμα τα ΓΑΚ-Κέρκυρας, αφού λειτούργησαν μόλις το 1989, όμως φέρουν το βάρος της ιστορίας του τόπου όπου λειτουργούν και δραστηριοποιούνται αλλά και την βαριά κληρονομιά του κτηρίου στο οποίο στεγάζονται, ένα κτήριο – τοπόσημο για το νησί της Αίγινας.

Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Κυβερνείου συνδέεται με την οριστική λύση του στεγαστικού προβλήματος της Υπηρεσίας, την επαναλειτουργία της και την αρχειοθέτηση του αρχειακού υλικού που διασώζουν (το οποίο ξεπερνά σε μέγεθος τα 600 γραμμικά μέτρα).

Η επανέναρξη της λειτουργίας των ΓΑΚ-Αίγινας, συνδέεται με την επανεκκίνησή τους σηματοδοτώντας μια νέα αρχή για την Υπηρεσία. Για μια Αρχειακή Υπηρεσία που θεωρητικά φαίνεται μικρή, αλλά ταυτόχρονα είναι τόσο σημαντική και μεγάλη.»

Σίλα Αλεξίου

 

 

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Αναπληρώτρια Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Αργοσαρωνικού ορίστηκε η κ. Ντίνα Αδαμοπούλου.Αίγινα

Την μέχρι τώρα προϊσταμένη του τμήματος  των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην Υδρα κ. Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου όρισε με απόφαση της η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως  ως αναπληρώ...

Αίγινα: Ο Δήμαρχος Αίγινας καλωσόρισε τα πρώτα πλοία στο λιμάνι της Αίγινας.Αίγινα

Ο  Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Στέλιο Θεριανό, υποδέχθηκαν στο λιμάνι της Αίγινας  τα δύο πρώτα πλοία που έκαναν ποδα...

Αίγινα: Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα  του Μητροπολίτη Ύδρας Σπετσών Αιγίνης κ.κ. ΕφραίμΑίγινα

Στο καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα  του προς  το λαό  της Μητροπολιτικής του περιφέρειας, τον κλήρο και τους μοναχούς  και μοναχές  της Μητροπόλεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη...

Αίγινα: Τα  "Σούπερ κουτάβια" μια ταινία για τους μικρούς θεατές στον κινηματογράφο "ΤΙΤΙΝΑ"Αίγινα

Τα  “Σούπερ κουτάβια!/ PawPatrol” είναι η ταινία που προτείνει ο κινηματογράφος "ΤΙΤΙΝΑ" για  τις ημέρες  της Πρωτοχρονιάς και όχι μόνο, στους  μικρούς θεατές. Παιδικό – Κινούμενα ...