ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: "Η Επανάσταση σε στεριά και θάλασσα" Επετειακή εκδήλωση στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας.

Μια ιδιαίτερη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα επετειακή εκδήλωση φιλοξένησε χθες Σάββατο 27 Νοεμβρίου η αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.

Σε συνεργασία του Δήμου Αίγινας, του Δήμου Ύδρας, της ΚΕΔΑ και της Σχολής Ευελπίδων οργανώθηκε η εσπερίδα με τίτλο: "Η  Επανάσταση  του 1821  σε στεριά και θάλασσα". 

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι:

Ο κ. Ανδρέας Καστάνης, ομότιμος καθηγητής Σ.Σ.Ε. με θέμα: "Τα ελληνικά  άτακτα στρατεύματα κατά  την Επανάσταση  του 1821 - Η οργάνωση και η τακτική των Ελλήνων"

Ο  Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης,  επίκουρος καθηγητής Σ.Σ.Ε. με θέμα: "Ο ναυτικός ανταρτοπόλεμος του 1821 - Η  περίπτωση της Ύδρας"

Ο κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος επίκουρος καθηγητής Σ.Σ.Ε. με θέμα: "Ο ελληνικός  τακτικός στρατός στην Αττική και η σύγκρουση Καραϊσκάκη - Φαβιέρου (1826 -1827)"

 

Παρόντες ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γ. Ζορμπάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σ. Θεριανός, ο Δημοτικός Σύμβουλος  κ. Ν. Λεούσης, η πρόεδρος  της ΚΕΔΑ κ. Μαίρη Κουκούλη, η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Λαογραφικού κ. Ελπίδα Θανοπούλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κ. Φλώρα Αλυφαντή καθώς και εκπρόσωποι της Σχολής Ευελπίδων.

Αξίζει να ξεχωρίσουμε την εισήγηση  του Δημάρχου Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκη ο οποίος μετά από ενδελεχή μελέτη αναφέρθηκε με πολύ ζωντανό λόγο και ενάργεια σε άγνωστες πτυχές  του ναυτικού αγώνα. Μίλησε για τον ανταρτοπόλεμο των ναυτικών με τη χρήση  των πυρπολικών, τη δράση του Κ. Κανάρη, τις προσπάθειες  του να πυρπολήσει το στόλο του Ιμπραήμ στην Αλεξάνδρεια και το ρόλο του Λάζαρου Κουντουριώτη τον οποίο χαρακτήρισε τον «Ωνάση» της εποχής, ο οποίος πλήρωνε τα πληρώματα  των 120 πλοίων της Ύδρας, πριν από κάθε ναυτική επιχείρηση, σύμφωνα με απαίτηση των ίδιων. Τέλος ανέφερε ότι πλέον στην Ύδρας υπάρχουν τα επίσημα Οθωμανικά έγγραφα που αναφέρουν  για την Ελληνική Επανάσταση και το ρόλο της Ύδρας η οποία κατά δήλωση του ήταν η «Πρωτεύουσα  του Ναυτικού Αγώνα.

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Συλλυπητήρια επιστολή από το Γυμνάσιο Μεσαγρού για το θάνατο του Γ. ΠούντουΑίγινα

Ο Διευθυντής και ο  σύλλογος διδασκόντων του Γυμνασίου Μεσαγρού αποχαιρετά με ανείπωτη θλίψη τον συνάδελφο Ιωάννη Πούντο,   που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή την Παρασκευή 26/11 εκφράζε...

Αίγινα: Η Δημοτική παράταξη "Αίγινα Ώρα συνεργασίας" για το θάνατο του Γιάννη Πούντου.Αίγινα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/11/21 Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του συμπατριώτη μας Γιάννη Πούντου. Ήταν ένα παράδειγμα προσωπικότητας που πρόσφερε από σημαντικές αυτοδιοικητι...

Αίγινα: Το μήνυμα του Θ. Δρίτσα και της Τ. Χριστοδουλοπούλου για την απώλεια του Γιάννη Πούντου Αίγινα

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανάρτησαν το ακόλουθο μήνυμα για την απώλεια του εκπαιδευτικού Γιάννη Πούντου, από την Αίγινα:      "Σήμερα, Κ...