ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο άνθρωπος που γευμάτιζε με τους Ταλιμπάν

Ο Γάλλος διπλωμάτης Jean-Yves Berthault, με αφορμή την έκδοση του επίκαιρου βιβλίου του, βρέθηκε στο εξοχικό του στην Αίγινα και μιλάει στο SM.

 

Γράφει η Σίλα Αλεξίου

 

 

Στην Αίγινα, στο εξοχικό του σπίτι στα Βροχεία, βρέθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου ο Γάλλος διπλωμάτης Jean-Yves Berthault, ένα πρόσωπο που απασχολεί τη γαλλική αλλά και τη διεθνή επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες.

Αφορμή η πολύ πρόσφατη έκδοση του νέου του βιβλίου «Γεύματα με τους Ταλιμπάν», στο οποίο περιγράφει γλαφυρά τις συναντήσεις του με τους Ταλιμπάν την εποχή που είχαν και πάλι –όπως τώρα– την εξουσία στο Αφγανιστάν, όπου ο Γάλλος διπλωμάτης ξεκίνησε το 1979 τη σταδιοδρομία του. Το 1981, αφού είχε αποκομίσει εμπειρίες από την πολύπαθη αυτή χώρα, αποχώρησε, για να επιστρέψει στην Καμπούλ, ως πρέσβης πλέον, το 1998.

Συναντηθήκαμε στο καφενείο της Τασίας (ο ίδιος το πρότεινε), καθώς την προηγουμένη το απόγευμα είχε παρουσιάσει το βιβλίο του στους Γάλλους φίλους του που μένουν στην Αίγινα και σε κάποιους γαλλόφωνους προσκεκλημένους.

Ευτυχής που βρέθηκε για λίγες ημέρες στην αγαπημένη του Αίγινα, αφιέρωσε στο νησί το βιβλίο του, ένα έργο ζωής για τον ίδιο, καθώς έχει ασχοληθεί με το Αφγανιστάν και  το γειτονικό Πακιστάν και ως απεσταλμένος του ΟΗΕ.

«Μιλώντας τους στη γλώσσα τους» λέει για τους Ταλιμπάν «κατάφερα πολλά πράγματα». Ήταν άλλωστε ο μόνος ξένος διπλωμάτης στην περιοχή, αφού όλες οι χώρες –πλην της Γαλλίας– είχαν αποσύρει τις διπλωματικές αποστολές τους μετά την εγκαθίδρυση των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Παρά τον φανατισμό τους, περιγράφει ο Γάλλος διπλωμάτης, έβρισκες ανθρωπιά στη σκέψη τους. «Ο διάλογος βοηθάει πάντα» τονίζει και, αναφερόμενος στο παρόν, υπογραμμίζει: «Ήλπιζα η διεθνής κοινότητα να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη… Υπάρχει μια διαφορά: είναι εθνικιστές, αλλά όχι τζιχαντιστές. Γι’ αυτό πρέπει να βοηθηθούν να μη φθάσουν στα άκρα. Δυστυχώς, όμως, οι Αμερικάνοι δεν κατάλαβαν τίποτε. Όπως πάντα…».

«Μιλώντας στη γλώσσα τους» προσθέτει ο Jean-Yves Berthault «κατάφερα να τους πείσω να αποφυλακίσουν δύο νεαρούς Γάλλους, καταδικασμένους σε θάνατο, επειδή βρίσκονταν στο ίδιο σπίτι με νεαρά κορίτσια από το Αφγανιστάν που εργάζονταν σε ΜΚΟ».

Η διαπραγμάτευση μάλιστα έγινε με τον μουλά Χασάν, ο οποίος ήταν τότε κυβερνήτης της Κανταχάρ και σήμερα ηγείται της νέας κυβέρνησης. «Του παρέθεσα κάποιους στίχους από το Κοράνι για την επιείκεια του Προφήτη και εξεπλάγη ευχάριστα. Είδε ότι επιτρέπεται να λυγίσει. Επαναλαμβάνω. Πρέπει να τους μιλάς τη γλώσσα τους, να σέβεσαι την πίστη τους. Όχι με την επίκληση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Έτσι, με τη σχέση εμπιστοσύνης που καλλιέργησε, ο Jean-Yves Berthault κατόρθωσε το… ακατόρθωτο. Την ώρα που οι Ταλιμπάν απαγόρευαν στις γυναίκες να νοσηλευθούν στα νοσοκομεία, έγιναν επί των ημερών του επτά νοσοκομεία για γυναίκες!

Σήμερα, ωστόσο, η θέση της γυναίκας στο Αφγανιστάν έχει διαφοροποιηθεί. Και, ως εκ τούτου, οι Ταλιμπάν θα υποχρεωθούν να αναθεωρήσουν τη στάση τους. «Αν κάνουμε διάλογο μαζί τους, θα μπορέσουμε να επιβάλουμε ορισμένες κόκκινες γραμμές» πιστεύει ο Γάλλος διπλωμάτης, ένας από τους πλέον ειδικούς στη διαχείριση των Ταλιμπάν. Άλλωστε, ως γνωστόν, μεταξύ των υπουργών που μόλις διορίστηκαν υπάρχουν και αρκετοί που είχαν καταλάβει υπουργικές θέσεις όταν ο ίδιος ήταν εκεί. Η κίνηση στο λιμάνι της Αίγινας όλο και ζωηρεύει. Αυτή η ζωντάνια, η απλότητα της καθημερινότητας, η μπλε θάλασσα, που αγναντεύει από το σπίτι του τα τελευταία δέκα χρόνια, οι ζεστοί άνθρωποι τον έδεσαν με το νησί.

 

 

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Ευχαριστήριο από τον Πρόεδρο της Τ.Ο Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιώτη Κασιμάκη.Αίγινα

Ευχαριστήρια Επιστολή 26 Οκτωβρίου 2021   Φίλες και φίλοι, Νεοδημοκράτισες και Νεοδημοκράτες   Θέλω ως νέος Πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Ν.Δ. Αίγινας, να ευχαριστήσω τα εκατοντάδες μέλη μ...

Αίγινα: "ΠΡΩΤΗ ΣΗΜΑΙΑ" Ομαδική εικαστική έκθεση στον Πύργο του Μαρκέλου.Αίγινα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΠΡΩΤΗ ΣΗΜΑΙΑ » ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ  ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΔΗΜΟΣ  ΑΙΓΙΝΑΣ ΚΕΔΑ ΣΕ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗ...

Αίγινα: Μια άλλη Απάντηση στην "ωραία ερώτηση" σχετικά με την άφιξη του Ι. Καποδίστρια στην Αίγινα.Αίγινα

                      Μια άλλη απάντηση στην «ωραία ερώτηση»   Ο εορτασμός της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 έδωσε σε πολλούς την ευκαιρία να προβάλουν αξιώσε...

Eκδήλωση του Συλλόγου Φίλων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου ΑίγιναςΑίγινα

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας διοργανώνει το  Σάββατο 30 Οκτωβρίου και ώρα 19.00,  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου ...

Καλοκαίρι 2021: Επιστροφή στο 2019!Αίγινα

Χαμόγελα ικανοποίησης στην αγορά της Αίγινας από τη φετινή τουριστική σεζόν, κλίμα αισιοδοξίας για επιστροφή στην προ Covid 19 εποχή. Γράφει η Σίλα Αλεξίου   Ικανοποιημένοι από την...