ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έρχεται το πλωτό ασθενοφόρο να σώσει ζωές! - Την Πέμπτη 21/10 η τελετή παράδοσης - Επόμενο βήμα η σωστή λειτουργία του

Ένα όνειρο πολλών ετών γίνεται πραγματικότητα· κρίσιμο το επόμενο βήμα αξιόπιστης, αποτελεσματικής και ασφαλούς λειτουργίας του.

Γράφει η Σίλα Αλεξίου

 

Ενα όνειρο πολλών ετών έγινε πραγματικότητα, με την παράδοση στην Αίγινα ενός πλωτού ασθενοφόρου του Λιμενικού Σώματος, πλήρως εξοπλισμένου, για τη γρήγορη και ασφαλή διακομιδή ασθενών στον Πειραιά.

Το πολυαναμενόμενο σκάφος, που –ας σημειωθεί– θα εξυπηρετεί όλα τα νησιά του Σαρωνικού, «έδεσε» στο λιμάνι της Αίγινας το βράδυ της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου 2021, ενώ η επίσημη τελετή παράδοσης στο Λιμεναρχείο Αίγι- νας από τον υπουργό και τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και Κώστα Κατσαφάδο, λαμβάνει χώρα την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 π.μ. στην είσοδο του λιμένα Αίγινας, στον Άγιο Νικόλαο Θαλασσινό. .

 

Το σκάφος, όπως και όλα τα σκάφη που έχουν ήδη παραδοθεί ή πρόκειται να παραδοθούν σε νησιά, έχει μήκος 12,5 μ. και πλάτος 3,6 μ. και ειδικό σχεδιασμό, ενώ ο εξοπλισμός του διασφαλίζει στον μέγιστο βαθμό τη διάσωση ασθενών που κινδυνεύουν. Τα συγκεκριμένα σκάφη είναι πετρελαιοκίνητα, φέρουν δύο σύγχρονους κινητήρες συ- νολικής ισχύος 740 ίππων και αναπτύσσουν ταχύτητα άνω των 40 κόμβων. Έχουν επίσης μεταφορική ικανότητα 12 επιβατών και στελεχώνονται με πλήρωμα τριών ατόμων, προερχομένων από το Λιμενικό Σώμα, και επιπλέον με νοσηλευτικό προσωπικό, που θα οριστεί από το ΕΚΑΒ.

Από τη στελέχωση του πλωτού ασθενοφόρου ωστόσο με εξειδικευμένο προσωπικό θα εξαρτηθεί και η αποτελεσματικότητά του όσον αφορά τη διάσωση των ασθενών.

Ο γιατρός του Νοσοκομείου Αίγινας και δημοτικός σύμβουλος Γρηγόρης Γαλάνης, έχοντας απόλυτη γνώση της δυσκολίας αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών στο νησί, με επιστολή του προς τον δήμαρχο Αίγινας Γιάννη Ζορμπά και τους αρμόδιους φορείς, επισημαίνει την ανάγκη συνεργασίας των συναρμοδίων παραγόντων για την ταχύτατη επίλυση του προβλήματος που ανακύπτει, «ώστε να μη χαθεί ούτε ένα λεπτό».

Την ανάγκη απόκτησης πλωτού ασθενοφόρου ανέδειξε στην Αίγινα αρκετά χρόνια πριν η Κοινωφελής Συνεταιριστική Επιχείρηση Πολιτών Αίγινας, με επικεφαλής τη γιατρό του Κέντρου Υγείας Αίγινας Παναγιώτα Χατζηαλεξιάδου, συλλέγοντας και υπογραφές πολιτών για την ενίσχυση του αιτήματος. Η ΚΟΙΝΣΕΠΑ είχε μάλιστα τη στήριξη του τότε βουλευτή Α΄ Πειραιά Κώστα Κατσαφάδου, που η τύχη το έφερε να είναι σήμερα υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αρμόδιος –από κοινού με τον υπουργό ασφαλώς– για την παράδοση του πλωτού ασθενοφόρου στην Αίγινα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρία πρώτα πλωτά ασθενοφόρα παραγγέλθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από τους τότε υπουργούς Παναγιώτη Κουρουμπλή και Νεκτάριο Σαντορινιό, αλλά τα παρέλαβε ο νυν υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος παρήγγειλε πέντε ακόμη σκάφη, με προορισμό τις Σποράδες, τη Σαμοθράκη, τον Αργοσαρωνικό και τα Ιόνια νησιά.

Στην πρωτοβουλία του κ. Πλακιωτάκη να επεκτείνει το πρόγραμμα και σε άλλα νησιά –και κυρίως του Αργοσαρωνικού– διεδραμάτισε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο ο υφυπουργός Κώστας Κατσαφάδος, ο οποίος ως βουλευτής νησιωτικής περιοχής είχε άμεση αντίληψη του μεγάλου αυτού προβλήματος και, όπως μας λέει, από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης της ΝΔ πίεζε τον αρμόδιο υπουργό προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρώντας πως αποτελεί υποχρέωση του κράτους η φροντίδα των νησιωτών.

 

 

Τα τρία πρώτα σκάφη παραδόθηκαν στη Νάξο, τη Λέρο και τη Ρόδο το καλοκαίρι του 2020. Κατά την παραλαβή του πρώτου πλωτού ασθενοφόρου, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι το Λιμενικό Σώμα εδώ και πολλά χρόνια, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ, αναλαμβάνει καθημερινά τη διακομιδή ασθενών εκεί όπου άλλα μέσα αδυνατούν να προσφέρουν την πολύτιμη γέφυρα μεταφοράς και που, σε πολλές περιπτώσεις, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους παριστάμενους (κατά την παράδοση-παραλαβή) πρώην υπουργούς Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Νεκτάριο Σαντορινιό, που ξεκίνησαν τη συγκεκριμένη προσπάθεια με την παραγγελία των τριών πρώτων σκαφών.

 

Σημειώνεται ότι το Λιμενικό Σώμα την τελευταία δεκαετία έχει πραγματοποιήσει περίπου 8.000 διακομιδές ασθενών με πλωτά μέσα.

Ως προς τη χρηματοδότηση των σκαφών, τα πρώτα τρία χρηματοδοτήθηκαν από το INTERREG Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020, μέσα από το στρατηγικό έργο «Παιώνας».

Η σύμβαση για την προμήθεια των 5 νέων περιπολικών σκαφών, κατάλληλα διαμορφωμένων με υγειονομικό εξοπλισμό, υπεγράφη από τον κ. Γιάννη Πλακιωτάκη με τους εκπροσώπους της ανάδοχης εταιρείας «NORSAFE».

Για το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 2.497.500 ευρώ, χρησιμοποιήθηκαν πόροι από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Περιφερειών Αττικής, Ιονίων Νήσων και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και πόροι μέσω το εθνικού ΠΔΕ. Τα σκάφη ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα από την εταιρεία «VIKING NORSAFE LIFE-SAVING EQUIPMENT HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», σύμφωνα με προδιαγραφές που εκπονήθηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ και της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΥΝΑΝΠ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι στις υποχρεώσεις του αναδόχου εμπίπτει και η παροχή εκπαίδευσης του πληρώματος, καθώς και η εγγυημένη λειτουργία αυτού και του εξοπλισμού του για έξι (6) έτη ή 6.000 ώρες λειτουργίας.

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Κ. Κατσαφάδος για το πλωτό ασθενοφόρο. Δελτίο Τύπου.Αίγινα

Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος για την παρουσία του σήμερα στην τελετή ένταξης του πλωτού σκάφους στο Λιμενικό Σώμα. Ο Υφ...

Περιφέρεια Αττικής: Σύμφωνο Συνεργασίας για την Ανάπτυξη του Κυκλικού Τουρισμού στους 8 Δήμους του ΑργοσαρωνικούΑίγινα

  Η ανάπτυξη Χωρικής Στρατηγικής Κυκλικού Τουρισμού στους επτά νησιωτικούς Δήμους της Αττικής (Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Ύδρας) κα ι στον παραλιακό Δ...

Αίγινα: Δελτίο τύπου της Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για το πλωτό ασθενοφόρο.Αίγινα

Η  Οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ με δελτίο τύπου εκφράζει την ιακανοποίηση  της για την απόκτηση και λειτουργία του πλωτού ασθενοφόρου χωρίς να παραλείπει να επισημαίνει  τις ελλείψεις σε  π...

Αίγινα: Η Επαγγελματική Ένωση Αίγινας για το θάνατο του Σ. ΜαρινάκηΑίγινα

                                                                                                                                                                                    ...

Αίγινα: Απάντηση του Δημάρχου Αίγινας στην επιστολή 10 πολιτών για την τοποθέτηση μνημείου στην Περιβόλα.Αίγινα

Ο  Δήμαρχος Αίγινας κ.Ιωάννης Ζορμπάς  απαντά  στην επιστολή δέκα πολιτών της Αίγινας για την τοποθέτηση μνημείου στην περιοχή της Περιβόλας, επιστρατεύοντας τον ιστορικό κ. Παναγι...