image description

Αίγινα: Τα πρόσωπα του Καποδίστρια. Άρθρο του κ. Γιώργου Τσατήρη.

Το  κείμενο  του νομικού κ. Γιώργου Τσατήρη έρχεται να ενισχύσει την παρέμβαση των δέκα πολιτών της Αίγινας για  το "μνημείο"  στην περιοχή Βροχεία. Επισυνάπτεται επίσης κείμενο - χρονολόγιο  για τις στιγμές  της άφιξης και παραμονής  του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα μέχρι  την επίσημη υποδοχή του.

Γράφει   ο κ. Γιώργος Τσατήρης

Ο πρώτος Κυβερνήτης του Νεοελληνικού Κράτους ήταν υπόδειγμα λιτότητας, σεμνότητας και ακεραιότητας, αλλά και με πείσμωνα πίστη στις απόψεις του σε βαθμό που δημιουργήθηκε σφοδρή αντιπολίτευση εναντίον του και εναντίον των επιλογών διακυβέρνησής του. Μετά την δολοφονία του πολλοί αντίπαλοί του άλλαξαν γνώμη και κατά τον ρουν της ιστορίας μέχρι σήμερα είναι πολλές οι περιγραφές και τα πρόσωπα που του αποδίδονται ανάλογα από την οπτική που ο κάθε ερευνητής ή ο νομιζόμενος μελετητής επιλέγει. Την ιστορία άλλωστε διαχειρίζονται ποικίλα συμφέροντα είτε με αγνές προθέσεις, αλλά άγνοια είτε με σκοπιμότητες χειραγώγησης και συγκεκριμένων ιδεολογικών χρήσεων. Δυστυχώς ο Καποδίστριας δεν αποτελεί εξαίρεση, τελευταία μάλιστα χρησιμοποιείται και διεκδικείται από διάφορες ομάδες εγγράφοντας στην Δημόσια ιστορία ιδεολογικές χρήσεις του βίου και της πολιτικής του, που τον παρουσιάζουν από Άγιο μέχρι δικτάτορα. Προέκταση αυτού είναι η ταύτιση ατόμων, ομάδων και συλλογικοτήτων με την ίδια την ζωή του που νομίζουν ότι την παρακολουθούν από κοντά. Θαρρείς και ο Κυβερνήτης ζει ανάμεσά τους και παρακολουθεί τις ιδεολογικές προσλήψεις τους, τις δημοτικές ή πολιτικές τους επιδιώξεις, στερώντας έτσι από τον δημόσιο λόγο ένα νηφάλιο και τεκμηριωμένο διάλογο βασισμένο σε ιστορικά τεκμήρια.

Κάπως έτσι έγιναν στις 8, 9 & 10 Οκτωβρίου 2021 ταυτόχρονα δυο διαφορετικά συνέδρια στο Ναύπλιο και στην Κέρκυρα που αφορούσαν στον Καποδίστρια. Κάπως έτσι στις 10/10/21 τοποθετήθηκε ένα γλυπτό που αναπαριστά την αποβίβαση του Κυβερνήτη για πρώτη φορά στην Αίγινα στις 11/1/1828 στην περιοχή της Περιβόλας-Βροχείων.

Για πρώτη πρωτεύουσα ερίζουν Αίγινα και Ναύπλιο. Φαίνεται ότι στη σύγχρονη νεοελληνική ιδεολογία «η πρώτη φορά» συμβολίζει κάτι σαν πρωτάθλημα ποδοσφαίρου με τη μόνη διαφορά ότι οι πρωταγωνιστές πριν 200 χρόνια ήταν άλλοι, με άλλες ανάγκες και δυνατότητες και όχι αυτοί που τρέχουν σήμερα να χειροκροτήσουν και να διεκδικήσουν την πρωτιά.

Καλό και βοηθητικό θα ήταν να γίνει ένα συνέδριο που θα επεξεργαστεί επιστημονικά και με τεκμήρια τις διάφορες πλευρές της ζωής του Καποδίστρια, αλλά και την Καποδιστριακή περίοδο. Ιστορικά αναγκαίο είναι να κατανοηθεί η έννοια του «τόπου» των κυβερνήσεων και των συνεχών αλλαγών τους την εποχή της επανάστασης του ‘21, για να καταλάβουμε τον ρόλο της Αίγινας και αυτόν του Ναυπλίου την Καποδιστριακή περίοδο.

 Καλό θα ήταν τέλος να διορθωθεί το γλυπτό που τοποθετήθηκε στα Βροχεία της Αίγινας και να αναφέρει ότι «στη θάλασσα αυτή αγκυροβόλησε στις 11/1/1828 το πλοίο Warspite που έφερε τον Κυβερνήτη στην Αίγινα».

Ίσως ένα άλλο μνημείο καλύτερης αισθητικής να τοποθετηθεί στην παλιά προβλήτα του λιμανιού της Αίγινας για να θυμίζει την αποβίβαση του Ιωάννη Α-Μ. Καποδίστρια στην Αίγινα για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Συμπληρωματικά:

Η αναμονή και η άφιξη του πρώτου Κυβερνήτη στην τότε πρωτεύουσα Αίγινα και οι πρώτες ημέρες του στην Ελλάδα, περιγράφονται λεπτομερώς από τον Ιωάννη Βαπτιστή Θεοτόκη στο: «ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΑΠΟ ΤΗΣ ΑΦΙΞΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».

Έτος 1828: ……………

11 Ιανουαρίου ημέρα Τετάρτη. 10 η ώρα το πρωί, ακούστηκαν ισχυροί και επανειλημμένοι κανονιοβολισμοί προς το μέρος του Πόρου. Ο δε επί των υψωμάτων σκοπός, είδε να βγαίνει από το λιμάνι του Πόρου μία φρεγάτα, η οποία, αφού συναντήθηκε με κάποιο πολεμικό πλοίο, αντάλλαξε με αυτό χαιρετιστήριους κανονιοβολισμούς. Από το γεγονός τούτο εικάζεται, ότι η φρεγάτα « Ελλάς» με κυβερνήτη τον Ανδρέα Μιαούλη, συνάντησε τον Κυβερνήτη και τον χαιρέτησε, όπως όφειλε.

Το πλοίο λόγω της νηνεμίας φάνηκε να έρχεται στις 4 μμ., μπήκε στο λιμάνι στις 5:30 και αγκυροβόλησε στις επτά το απόγευμα. Την εσπέρα γύρω στις 8 τον επισκέφθηκε η Αντικυβερνητική Επιτροπή μαζί με τους Γραμματείς της Επικρατείας (Υπουργούς) επί των Εξωτερικών και Εσωτερικών. Οι συνομιλίες τους, στις οποίες εθίγησαν διάφορα θέματα, διήρκησαν 2 ώρες και, προέκυψε από αυτές, ότι ήταν πλήρως εξουσιοδοτημένος υπό των Συμμάχων Μοναρχών, οι οποίοι έθεσαν κάτω από τις άμεσες διαταγές του και τρία πολεμικά σκάφη, ένα από κάθε Συμμαχική Δύναμη. Αφού έληξε η συνάντηση, έδωσε διαταγή, την επόμενη ημέρα κατά τις 11 το πρωί, να τον επισκεφθούν και πάλι μαζί με τους υπόλοιπους Γραμματείς της Επικράτειας και τον Πρόεδρο της Νομοθετικής Εξουσίας.

12 Ιανουαρίου ημέρα Πέμπτη.

Το επόμενο πρωί, τον επισκέφθηκαν όλοι οι προσκληθέντες την ώρα που είχε οριστεί, ο πλοίαρχος τους υποδέχθηκε με τιμές υψώνοντας την Ελληνική Σημαία στον μεσαίο ιστό και, την χαιρέτησε με δεκαπέντε κανονιοβολισμούς. Μετά την τελετή της υποδοχής, παρατέθηκε πρόγευμα στο οποίο οι παρευρισκόμενοι ύψωσαν το ποτήρι για την ευημερία των τριών μεγάλων Μοναρχών, υπέρ της ευτυχίας της Ελλάδος και υπέρ της υγείας του Κυβερνήτη. Μετά το πρόγευμα, επιβιβάστηκαν σε μια λέμβο οι ελληνικές αρχές και σε μία άλλη ο Κυβερνήτης με τον Άγγλο και τον Γάλλο πλοίαρχο, τους ακολούθησε δε μία λέμβος κενή και άλλες που μετέφεραν όλα τα πρόσωπα της ακολουθίας. Όλες οι λέμβοι έφεραν την Ελληνική σημαία. Πρώτες έφτασαν στην ακτή οι ελληνικές αρχές, οι οποίες υποδέχθηκαν τον κυβερνήτη, περιστοιχιζόμενες από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί, ο οποίος με πλήρη χαρά και πατριωτικό ενθουσιασμό, ζητωκραύγαζε υπέρ των συμμάχων Ηγεμόνων, του Κυβερνήτη και της Ελλάδος. Μετά κατευθύνθηκαν όλοι προς το προαύλιο του Ναού, όπου υποδέχθηκε τον Κυβερνήτη ο Ιερός κλήρος φορώντας τα Ιερατικά Άμφια και, όπου είχε κατασκευαστεί με την βοήθεια του καιρού, εξέδρα δαφνοστόλιστη, για το Νομοθετικό Σώμα. Εκεί τελέστηκε Δοξολογία κατά την οποία ο Διδάσκαλος Θεόφιλος Καΐρης, εκφώνησε λόγο όπως άρμοζε σε έναν φιλελεύθερο και φιλόσοφο άνδρα, ο οποίος μίλησε εν ονόματι ενός ελεύθερου λαού, αγωνιζόμενου για την ανεξαρτησία του. Αφού τερματίστηκε ο λόγος, ψάλθηκε ύμνος υπέρ της ευτυχίας των Συμμάχων Μοναρχών και της υγείας του Κυβερνήτη. Κατόπιν, εν μέσω των ειλικρινών επευφημιών του λαού, πήγε στην κατοικία του, όπου τον επισκέφθηκαν όλες οι αρχές και τα περισσότερο διακεκριμένα πρόσωπα. Κατά τις 4μμ. τον επισκέφθηκα κι εγώ και συνομιλήσαμε για διάφορα θέματα, μας διέκοψε όμως η επίσκεψη του κ. Κουντουριώτη. Μετά την αναχώρησή του συνεχίσαμε την συνομιλία μας που διήρκησε συνολικά περίπου ? της ώρας.

………………………….

Το Ημερολόγιο του Ιωάννη Βαπτιστή Θεοτόκη το είχαμε επισυνάψει στο φάκελο της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου Πόλεων Ιωάννης Καποδίστριας, της 26/1/2020 που έγινε στην Αίγινα στο παλιό δημαρχείο. Επίσης θα το βρείτε και στο site του δικτύου

https://www.iccn.gr/imerologio-tis-afixis-tou-ioanni.../

Να συζητάμε με τεκμήρια και ας διαφωνούμε.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΑίγινα

Η  καθαρότητα στον ορίζοντα μετά τη βροχή με τις αντικρινές ακτές  να ξεχωρίζουν. Οι κανονικοί ρυθμοί επιστρέφουν στο νησί. Το λιμάνι  γεμάτο από σκάφη αναψυχής χαίρονται  την ηρεμ...

image descriptionΑίγινα

Ένα φθινοπωρινό απόγευμα στην πλατεία της Αιγινήτισσας δίπλα σε κυκλάμινα και με θέα την θάλασσα συναντήσαμε την πρόεδρο του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Αιγινήτισσας , κ...

image descriptionΑίγινα

Το πλωτό ασθενοφόρο της Αίγινας είναι γεγονός! Αθόρυβα κατέπλευσε το βράδυ της Πέμπτης στο λιμάνι του νησιού, πραγματοποιώντας το πρώτο του ταξίδι από τις ακτές της Αττικής.     Η ...

image descriptionΑίγινα

Στα τέλη του περασμένου Μάιου ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η πόντιση του υποθαλάσσιου αγωγού, από τη Σαλαμίνα μέχρι το Λεόντι της Αίγινας. Τότε δηλώθηκε από επίσημα χείλη: «τέλ...

image descriptionΑίγινα

Είκοσι ένα ενεργά κρούσματα καταγράφονται στην Αίγινα την τελευταία εβδομάδα. Σχετικά στην ανακοίνωση του Δήμου: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση ενεργών κρουσμάτω...