ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H εξαιρετική Στεφανία Μοροζίνη

Συνέντευξη με την ταλαντούχα συμπατριώτισσα μας

 

Επαγγελματίας τραγουδίστρια, διευθύντρια χορωδίας, δασκάλα φωνητικής, performer σε musical, backing singer (κάνει φωνητικά σε καλλιτέχνες σε περιοδείες σε όλο τον κόσμο), πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, μεταπτυχιακό στις Πολιτικές Επιστήμες στο London School of Economics, πτυχίο φωνητικής από το University of London, σπουδές στο Μουσικό Θέατρο, δημοσιογράφος, με εμφανίσεις στην τηλεόραση (XFactor, The Michael McIntyre Big Show on BBC κ.α), στο ραδιόφωνο και σε μεγάλες σκηνές όπως είναι το Wembley Arena, ιδιοκτήτρια πρακτορείου μουσικών… είναι μερικές από τις δραστηριότητες της συμπατριώτισσας μας.

 

Στεφανία Μοροζίνη, ένα όνομα που θα συζητηθεί πολύ στο μέλλον. Η όμορφη, ευγενική και εξαιρετικά ταλαντούχα καλλιτέχνιδα που σε νεαρή ηλικία έχει ήδη ένα δυνατό βιογραφικό, σε ότι αφορά στις σπουδές και την επαγγελματική της εμπειρία, επέστρεψε στην Αίγινα και μας μιλάει για όλα σε μία συνέντευξη εφ όλης της ύλης που μας παραχώρησε μέσα στον Αύγουστο. Ελάτε να την γνωρίσουμε.

 

Φωτογραφία: Ντίνα Χατζίνα

 

 

Saronic Magazine: Που μεγάλωσες;

Στεφανία Μοροζίνη: Μεγάλωσα μεταξύ Αίγινας και Αθήνας! Τα παιδικά µου χρόνια τα πέρασα στην Αίγινα κατά κύριο λόγο όπου και πήγα σχολείο μέχρι τη Β’ Λυκείου αλλά βρισκόμουν και στην Αθήνα πολύ συχνά τα Σαββατοκύριακα για πολλά χρόνια.

 

S.M: Προέρχεσαι από µία καλλιτεχνική οικογένεια (ο µπαµπάς σου είναι ποιητής, η μητέρα σου είναι και μουσικός, ο θείος σου είναι ζωγράφος). Αυτό σε επηρέασε για να αγαπήσεις τη μουσική και να ασχοληθείς µε το τραγούδι;

Σ.Μ: Δε θα έλεγα ότι µε επηρέασε άµεσα καθώς πάντα νοµίζω ότι είχα µια έµφυτη κλίση προς τη μουσική από πολύ µικρό παιδί! Το γεγονός βέβαια ότι ο πατέρας µου ήταν μεγάλος λάτρης της μουσικής και ενέταξε στα ακούσµατά µου είδη όπως την soul, τα blues και τη rock από πολύ µικρή ηλικία σίγουρα έπαιξε ρόλο. Στο σπίτι υπήρχε πάντα μουσική, από κλασσική µεχρι rock n roll και ρεμπέτικα. Επίσης η μητέρα µου µε έβαλε σε μουσικές σπουδές από 5 χρονών κάτι που σίγουρα βοήθησε πολλά χρόνια αργότερα, όταν αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ επαγγελµατικά µε το τραγούδι.

 

S.M: Ξέρω ότι έχεις κάνει και σπουδές εκτός μουσικής. Μίλησε µας λίγο για την πορεία που ακολούθησες, τις σπουδές που έχεις κάνει γενικότερα.

Σ.Μ: Ναι έχω κάνει και άλλες σπουδές! Ενώ πάντα λάτρευα το τραγούδι και παρότι είχα μουσική παιδεία, δεν το σκεφτόµουν ως καριέρα ή επάγγελµα µέχρι τα 23 µου χρόνια περίπου. Στα 18 πέρασα στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών όπου πήρα πτυχίο Φιλολογίας και αµέσως µετά έφυγα για το Λονδίνο όπου έκανα μεταπτυχιακό στις Πολιτικές Επιστήµες στο London School of Economics µε στόχο να ασχοληθώ µε τη δημοσιογραφία, κάτι που ήθελα πολύ τότε. Αφού αποφοίτησα, κατάφερα και εργάστηκα για κάποιο διάστηµα στον τοµέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοσιογραφίας στο Λονδίνο. Παράλληλα στον ελεύθερό µου χρόνο ξεκίνησα να ασχολούµαι µε τη μουσική εκεί, λαµβάνοντας µέρος σε χορωδίες και μουσικά σχήματα, ώσπου κάποια στιγµή συνειδητοποίησα ότι η ζωή µου ήταν ταυτισμένη µε τη μουσική και ότι η επιλογή της μουσικής ως επάγγελµα ήταν πλέον µονόδροµος. Αποφάσισα λοιπόν τότε να αλλάξω την επαγγελµατική µου πορεία και να αφιερωθώ εξολοκλήρου στο τραγούδι, όσο και αν αυτό ήταν ένα μεγάλο ρίσκο! Έδωσα εισαγωγικές εξετάσεις και πέρασα στο University of London, όπου σπούδασα και πήρα πτυχίο φωνητικής (Bachelor of Music). Από εκείνη τη στιγµή το ένα άρχισε να φέρνει το άλλο, ξεκίνησα να µπαίνω στο χώρο, να τραγουδάω µε διαφορετικά σχήµατα και σιγά σιγά να χτίζω την πορεία µου. Το 2018 σπούδασα και Μουσικό Θέατρο για 2 χρόνια- κάτι που µου διεύρυνε πολύ τους ορίζοντες. Η απόφαση να αφιερωθώ στο τραγούδι πραγµατικά µου άλλαξε τη ζωή και δεν το έχω µετανιώσει ούτε λεπτό!

 

 S.M: Μίλησε µας λίγο για τη διαµονή σου στο Ηνωμένο Βασίλειο αν θέλεις, τις εμπειρίες που αποκόµισες, τον τρόπο ζωής εκεί και τις δραστηριότητες σου.

Σ.Μ: Τα 10 χρόνια που έζησα στο Λονδίνο έζησα κάποιες από τις πιο αξέχαστες μουσικές εμπειρίες, μεταξύ των οποίων περιοδείες µε αξιόλογους καλλιτέχνες σε όλη την Ευρώπη, συμμετοχή σε μεγάλες θεατρικές παραγωγές, μουσικά φεστιβάλ, εµφανίσεις και συναυλίες σε πολλούς διαφορετικούς χώρους. Ο τρόπος ζωής ήταν πάρα πολύ έντονος και κουραστικός - απο live σε διδασκαλία, σε περιοδεία, σε πρόβες! Υπήρχε µια σχεδόν σιωπηλή «υποχρέωση» στο χώρο να µην σταµατας ποτέ. Δεν υπήρχε παύση εκτός από λίγες µέρες τα Χριστούγεννα και το καλοκαίρι όταν ερχόµουν στην Ελλάδα!

 

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

 

S.M: Διδάσκεις σε κορυφαία µουσικά κολέγια του Ηνωµένου Βασιλείου και σε δραματικές σχολές;

Σ.Μ: Ναι, είχα τη χαρά και την τύχη να διδάξω σε µουσικά κολλέγια όπως το Institute of Contemporary Music Performance και τη δραµατική σχολή ArtsEd, µια από τις πιο γνωστές δραµατικές σχολές στο Λονδίνο και στην Ευρώπη, όπου διδάσκω και τώρα µέσω διαδικτύου. Ήταν και συνεχίζει να είναι µία πρόκληση για να γίνοµαι καλύτερη και να συνεχίζω να µαθαίνω διαρκώς!

 

S.M: Mπορείς να µας µιλήσεις για το δικό σου πρακτορείο, το Pro Voc;

S.M: Στεφανία σε ευχαριστούμε για το χρόνο σου και περιμένουμε να σε απολαύσουμε την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στον Άγιο Νικόλαο το Θαλασσινό σε μία συναυλία της οποίας έχεις την επιμέλεια.

Να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας ότι η συναυλία έχει τον τίτλο «Καρδία Αίγινας-Φωνές Δικές μας» και εκτός από την Στεφανία Μοροζίνη συμμετέχουν επίσης ο Παντελής Καλαμάκης (φωνή, κιθάρα), ο Τάσσος Λούκος (κιθάρα, φωνή). Τη συναυλία ανοίγει η Εστουδιαντίνα Αίγινας υπό τη μουσική διεύθυνση του Αλέξανδρου Σπίτζινγκ.

 

Σ.Μ: Με πολλή χαρά! Ξεκίνησα το δικό µου πρακτορείο για τραγουδιστές το 2017, σε µια προσπάθεια να χτίσω κάτι δικό µου και να δημιουργήσω ευκαιρίες εργασίας για άλλους τραγουδιστές, σε ένα χώρο ο οποίος είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Με τη βοήθεια δύο πολύ καλών µου φίλων στη μουσική διεύθυνση και την οργάνωση, ξεκινήσαµε να παρέχουµε επαγγελματίες τραγουδιστές και µικρά φωνητικά σύνολα σε κάθε είδους εκδηλώσεις όπως γάµους και εταιρικά πάρτυ. Μέσα σε 2 χρόνια καταφέραµε να συμμετέχουμε σε ιδιαίτερα απαιτητικά live  όπως στο Hippodrome Casino, στο χριστουγεννιάτικο πάρτυ της Milka Chocolate στη Ζυρίχη, σε συναυλίες µε ορχήστρες σε µεγάλες σκηνές του Λονδίνου και µε αποκορύφωμα τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις στο Αγγλικό Κοινοβούλιο και στο Buckingham Palace! Eπίσης είχαµε τη χαρά να εµφανιστούµε ως φωνητικό σύνολο σε ενα µμουσικό τηλεοπτικό show στο Sky 1, γνωστό κανάλι της αγγλικής τηλεόρασης.

 

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

 

 

 

 S.M: Mίλησε µας για την επιστροφή σου στην Αίγινα…γύρισες εξαιτίας της πανδηµίας ή ήρθες για να µείνεις µόνιµα πια κοντά µας; Πως σου φαίνεται ο ρυθµός ζωής εδώ στο νησί;

Σ.Μ: Αρχικά επέστρεψα λόγω της πανδηµίας. Ακόµα θυµάµαι σαν σήµερα, όταν τελείως ξαφνικά µάζεψα τα πράγματα µου και αποφάσισα να γυρίσω στην Ελλάδα µέσα σ’ένα βράδυ µε το φόβο του γενικού lockdown στην Αγγλία. Στο µυαλό µου είχα ότι η παραµονή µου στην Ελλάδα θα ήταν προσωρινή µέχρι να επανέλθει η κατάσταση σε µια κανονικότητα, αλλά στην πορεία δέθηκα πολύ µε τη χώρα µου (και µε την Αίγινα), συνειδητοποίησα πόσα πολλά από την Ελλάδα µου είχαν λείψει, όπως οι άνθρωποι, η οικογένειά µου, οι φίλοι µου, το κλίµα και ο τρόπος ζωής, που πλέον έχω πάρει σχεδόν τη σίγουρη απόφαση πως θέλω να ζήσω και να δραστηριοποιηθώ εδώ. Ο ρυθµός ζωής στο νησί µου αρέσει πολύ - λατρεύω τη φύση, τη θάλασσα και την ηρεµία που βιώνεις εδώ! Για παράδειγµα, η ευκολία που έχεις να βγεις µια βόλτα µε τους φίλους σου µετά από µια πολύ κουραστική µέρα λόγω των µικρών αποστάσεων είναι κάτι που δε συναντάς στην πόλη. Το γεγονός ότι έχω µεγαλώσει εδώ βέβαια βοηθάει πολύ στην προσαρµογή µου σε ένα τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής µετά από τόσα χρόνια µιας καθηµερινότητας σε µεγαλούπολη!

 

Φωτογραφία: Ντίνα Χατζίνα

 

S.M: Eργάζεσαι µέσω διαδικτύου µε τους µαθητές σου στο εξωτερικό;

Σ.Μ: Ναι, διδάσκω µέσω skype και zoom τους µαθητές µου στο εξωτερικό καθώς και κάποιους στηνΑθήνα. Η δυνατότητα των διαδικτυακών µαθηµάτων ήταν µία πολύ ευνοϊκή  λύση για τους δύσκολους µήνες της καραντίνας όπως και βέβαια και για την συνέχιση της συνεργασίας µου µε σχολές και µαθητές στο εξωτερικό.

 

S.M: Mίλησε µας για τις συνεργασίες που έχεις κάνει εδώ στο νησί.

Σ.Μ: Μέχρι στιγµής είχα την χαρά να συνεργαστώ µε πολύ αξιόλογους ανθρώπους και µουσικούς εδώ στο νησί, και να συμμετέχω σε όµορφες εκδηλώσεις όπως σε διοργανώσεις της ΚΕΔΑ στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας και στο Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας το οποίο διοργανώθηκε µε την πρωτοβουλία του πολύ αξιόλογου µουσικού Αλέξανδρου Σπίτζινγκ και το σύλλογο «Εστουδιαντίνα Αίγινας», το οποίο ανέδειξε τα µουσικά σχήµατα του νησιού και την εξαιρετική δουλειά των σπουδαστών του συλλόγου!

Αυτή την περίοδο βρίσκοµαι µε τον Τάσο Λούκο κάθε Τετάρτη βράδυ στην «Αυλή», στην πόλη της Αίγινας, µε ένα πρόγραµµα που περιλαµβάνει γνωστά και αγαπηµένα τραγούδια από το διεθνές και το ελληνικό ρεπερτόριο. Επίσης ετοιµάζω µια πολύ όµορφη µουσική βραδιά στο φετινό Fistiki Fest που θα πραγµατοποιηθεί τον Σεπτέµβρη (Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου στις 21:00), στην οποία θα συµµετέχουν και άλλοι καλλιτέχνες µε εντοπιότητα.

 

S.M: Ποια είναι τα σχέδια σου για το άµεσο µέλλον και όχι µόνο;

Σ.Μ: Επειδή διανύουμε µια ιδιαίτερα αβέβαιη χρονιά, και µε µια πανδηµία να πλήττει ιδιαίτερα τα καλλιτεχνικά δρώμενα, η δυνατότητα σχεδιασµού και πλάνου δεν είναι πολύ εύκολη- ωστόσο στα σχέδιά µου είναι να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπάω περισσότερο µε όσους περισσότερους τρόπους µπορώ! Θα ήθελα στο µέλλον να κάνω και άλλες ωραίες συνεργασίες και να προσφέρω µε τον τρόπο µου στη µουσική σκηνή της χώρας µου. Θα µε ενδιέφερε να ασχοληθώ και µε τη δισκογραφία, κάτι που δεν έχω καταφέρει ακόµα, µιας και η εµπειρία µου είναι περισσότερο ως ερμηνεύτρια. Ιδανικά, θα ήθελα να µπορώ και να ταξιδεύω, όπως παλιά,  συνδυάζοντας τη δουλειά µου µε την απόκτηση αξέχαστων εικόνων και βιωµάτων!

 

S.M: Τέλος ποια συμβουλή θα έδινες στα νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα ή σε αυτά που θα ήθελαν μελλοντικά να ασχοληθούν µε τη μουσική;

Σ.Μ: Η συµβουλή µου στα νέα παιδιά που ξεκινούν στο χώρο είναι πάνω απ’ όλα να είναι

αφοσιωµένοι στην τέχνη τους µε αγάπη, αφοσίωση, επιµονή και σκληρή δουλειά! Πολύ βασικό

είναι να είναι διατεθειμένοι να µαθαίνουν συνεχώς, να είναι ανοιχτοί σε ευκαιρίες που τους

προσφέρονται, ακόµα και σε δουλειές που µπορεί να µην φαίνονται κάποιες φορές ιδανικές

(κάθε δουλειά είναι και µάθηση), αλλά και να έχουν τη δυνατότητα να δηµιουργούν ευκαιρίες

εκεί που δεν υπάρχουν. Να σκέφτονται, να µην εφησυχάζουν, να είναι ενεργοί, να έχουν γνώµη. Να απορροφούν κάθε εµπειρία που µπορεί να τους κάνει µουσικά πλουσιότερους χωρίς να βάζουν όρια στη γνώση. Να έχουν ήθος και σωστή στάση στις διαπροσωπικές τους σχέσεις µε τους συνεργάτες τους, και τέλος να έχουν αυτοπεποίθηση αλλά όχι αλαζονεία και να µην αφήνουν σε καµία περίπτωση το ρίσκο της εγωπάθειας που εµπεριέχει ο καλλιτεχνικός τοµέας να ξεπεράσει το ίδιο το έργο που τελούν, το οποίο είναι και η ουσία και αυτό που θα συγκινήσει τους αποδέκτες του!

 

Φωτογραφία: Ντίνα Χατζίνα

 

 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Στεφανία Μοροζίνη  

στο email:stefania.morosini@gmail.com

www.stefaniamorosini.com

Instagram: stefania_morosini

Facebook: Stefania Morosini

 

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Συγκέντρωση σχολικών ειδών από το Δήμο Αίγινας και το "Όλοι μαζί μπορούμε"Αίγινα

Συγκέντρωση σχολικών ειδών πραγματοποιεί ο Δήμος Αίγινας σε συνεργασία με τον οργανισμό: "Ολοι μαζί μπορούμε" Σχετικά: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Όλη η Αττική, μια αγκαλιά για τα παιδιά που έχου...

Αίγινα: Το Φεστιβάλ Φιστικιού στην τελική ευθεία του. Τα πρώτα περίπτερα.Αίγινα

Άρχισαν  να στήνονται τα πρώτα περίπτερα  του 12ου Φεστιβάλ Φιστικιού σηματοδοτώντας  την έναρξη της μεγάλης γιορτής του νησιού μας. Μια  εικόνα  που έχουμε να δούμε εδώ και δύο χρ...

Χαμόγελα και ...ξίφη στον γάμο του Λιμενάρχη Αίγινας Αργύρη Φραγκούλη με τη Λένα ΔέδεΑίγινα

Θέαμα, ευτυχία και μεγάλα χαμόγελα απόλαυσαν οι καλεσμένοι στον γάμο του Λιμενάρχη Αίγινας Αργύρη Φραγκούλη με τη Λένα Δέδε, που τελέστηκε το Σάββατο στη Μητρόπολη της Αίγινας. Από...

Αίγινα: Συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων στα πλαίσια  του 12ου Φεστιβάλ Φιστικιού.Αίγινα

Στα πλαίσια  του Φεστιβάλ Φιστικιού το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο του Δήμου προχωρούν σε ένα διήμερο συγκέντρωσης τροφίμων και φαρμάκων σύμφωνα με την παρακάτω ανακοίνωση:...