ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άίγινα: Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής Κώστα Ανδρέου στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας.

Μια πολυαναμενόμενη έκθεση ενός εικαστικού που έζησε για πολλά χρόνια στην Αίγινα και δημιούργησε ένα πολύ καλαίσθητο σπίτι στην περιοχή "Φαντάδο" στο Λιβάδι, εγκαινιάστηκε χθες Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα  του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.

Πριν πολλά χρόνια ο αείμνηστος  πρόεδρος των Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας Κώστας Γαλάνης είχε επιχειρήσει να οργανώσει αυτή την έκθεση, ωστόσο  τα πράγματα δεν καρποφόρησαν.

Η Οργανωτική Επιτροπή του 12ου Φεστιβάλ Φιστικιού επέλεξε  την μεγάλη αυτή έκθεση - παράλληλα με αυτήν του ίδιου καλλιτέχνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο - ως το κεντρικό εικαστικό γεγονός  του Φεστιβάλ. Η επιλογή της, την δικαίωσε.

Ο Πρόεδρος τουΙδρύματος κ. Νίκος Βαλής ξενάγησε  τους επισκέπτες στην έκθεση και μίλησε στα τοπικά Μ.Μ.Ε. Παρόντες μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Μαίρη Κουκούλη, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Ν. Κοντοβράκης ο οποίος έχει και την επιμέλεια αυτών των εκθέσεων.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις  24 Σεπτεμβρίου.

 

Μερικά  βιογραφικά στοιχεία  για τον Κώστα Ανδρέου:

Γεννήθηκε στη Βραζιλία από έλληνες γονείς και μετακόμισε στην Ελλάδα το 1925. Το 1940, κατατάχθηκε στον Ελληνικό Στρατό για να πολεμήσει στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έπειτα, έγινε μέλος της Εθνικής Αντίστασης κατά της Γερμανικής Κατοχής. Το 1945, κέρδισε μια υποτροφία από τη Γαλλική κυβέρνηση και μετακόμισε στο Παρίσι.


Το 1947, ξεκίνησε να χρησιμοποιεί μια νέα προσωπική του τεχνική για να εκφράζεται: χρησιμοποιώντας οξυγονοκολλημένα φύλλα ορείχαλκου. Αυτή η νέα του τεχνική του επέτρεψε να εκφράσει τη δημιουργία του με έναν τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με την παράδοση.


Στο Παρίσι, γνωρίζεται με μεγάλους καλλιτέχνες και πνεύματα και συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, και με τον Λε Κορμπουζιέ, το μεγάλο Ελβετό αρχιτέκτων. Ο Ανδρέου επίσης είχε την ευκαιρία να εκθέσει με κάποιους από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, όπως ο Πάμπλο Πικάσο (1961 και 1962), ο Ανρί Ματίς (1961) και ο Μαξ Έρνστ (1962).



Το 1998, του απονεμήθηκε το βραβείο «Gran Prix d'Antoine Pevsner» για τη γλυπτική του. Το 1999, η βιβλιοθήκη του δήμου του Ville-du-Bois μετονομάστηκε προς τιμήν του. Το 2000, του απονεμήθηκε από τη Γαλλική κυβέρνηση ο τίτλος «Croix de Chevalier de la Legion d'honneur». Το 2001, του απονεμήθηκε από τη Γαλλική κυβέρνηση ο τίτλος «Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres» (ανώτατος βαθμός της Legion d'honneur).


Έργα του Ανδρέου βρίσκονται σε πολλές συλλογές στην Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία.

Ο Κώστας Ανδρέου ήταν ένας πολύ σημαντικός απόδημος Έλληνας καλλιτέχνης που απέσπασε τις μεγαλύτερες διεθνείς διακρίσεις, κυρίως στην χώρα, που εργάστηκε επί μισό αιώνα, την Γαλλία. Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Παπαγιάννη καθηγητή της Α.Σ.Κ.Τ., «ήταν ένας γίγαντας της τέχνης, ένας χαρισματικός άνθρωπος, ένας πραγματικός καλλιτέχνης». Ο Κώστας Ανδρέου ήταν γλύπτης, ζωγράφος, χαράκτης, κατασκευαστής κοσμημάτων, μακετών και εφευρέτης τεχνικών. Σχεδόν αυτοδίδακτος, ο μικροκαμωμένος αυτός Έλληνας («Ο Φειδίας της οξυγονοκόλλησης του 20ου αιώνα» όπως τον απεκάλεσαν το 1959 στην Ιταλία), προσμέτρησε κατά τη διάρκεια της ζωής του περισσότερες από 250 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις διεθνώς, μια τεράστια βιβλιογραφία, αμέτρητα βραβεία και τιμές, ενώ έγινε ο μοναδικός Έλληνας που αποκόμισε το βραβείο Α. Pevsner. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως μαζί με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή είναι οι μόνοι Έλληνες που αναφέρονται στο Γαλλικό Λεξικό Κυρίων Ονομάτων Petit Robert του 1985.

Ο Κωνσταντίνος Ανδρέου πέθανε στις 8 Οκτωβρίου 2007, στο σπίτι του στην Αθήνα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Ανησυχία από το νέο κρούσμα κλοπής σκάφους στο κεντρικό λιμάνι της Αίγινας - Αδήριτη η ανάγκη ασφαλούς φύλαξηςΑίγινα

Η ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης των σκαφών αναψυχής που ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Αίγινας προκύπτει αδήριτα μετά και το νέο κρούσμα κλοπής σκάφους που σημειώθηκε χθες. Σύμφωνα μ...

Αίγινα: Διαμαρτυρία Οργάνωσης μελών ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικής Συμμαχίας Αίγινας για καταστροφή πανό.Αίγινα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΑΙΓΙΝΑΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                            Αίγινα 4/9/2021               Καταγγέλλου...

Αίγινα: Επιστολή Σάκη Σακκιώτη για τις εκδηλώσεις της Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης.Αίγινα

Ένα ιδιαίτερα θερμό κείμενο - ανακοίνωση απέστειλε στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο πρώην Δήμαρχος Αίγινας κ. Σάκης Σακκιώτης για τις πέντε Αυγουστιάτικες βραδιές  που διοργάνωσε και παρουσίασε...

Αίγινα: Μεγάλο αφιέρωμα στον εικαστικό Κώστα Ανδρέου από το 12ο Φεστιβάλ Φιστικιού.Αίγινα

Δύο μεγάλες εκθέσεις για τον ζωγράφο - γλύπτη - χαράκτη καλλιτέχνη μεγάλου διαμετρήματος που έζησε και εργάστηκε στη Γαλλία κυρίως και εκεί αναγνωρίστηκε όσο πουθενά αλλού το έργο ...

Αίγινα: Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι "Αυγουστιάτικες βραδυές" της Βιβλιοθήκης Αίγινας.Αίγινα

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι "Αυγουστιάτικες βραδυές" που οργάνωσε η Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας στον κήπο του ιστορικού Εϋνάρδειου. Πέντε βραδιές με παρουσιάσεις βιβλ...

Αίγινα: Με υγειονομικά μέτρα και κατάνυξη ο εορτασμός της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου.Αίγινα

Η πανδημία  του covid  και  τα υγειονομικά μέτρα καθόρισαν εν πολλοίς τον τρόπο εορτασμού της εορτής της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξ...