ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιάκωβος Απέργης: Ο μάγειρας με τη ζεστή καρδιά στο 12ο Aegina Fistiki Fest (Μέρος πρώτο)

Στο Εδεσματοπωλείο της Ράνιας Κορναράκη και του Γιάννη Πετρά συναντήσαμε τον Chef Ιάκωβο Απέργη, τον μάγειρα όπως θέλει να τον αποκαλούμε, τον μάγειρα με τη  ζεστή καρδιά όπως προτιμάμε εμείς και θα δείτε γιατί.

Ιάκωβος Απέργης (φωτογραφία από το προσωπικό του αρχείο)

Ένα ζεστό  βράδυ του Ιουλίου, στην παραλία της Αίγινας, παρέα με την οικογένεια του αλλά και τα μέλη της ομάδας Γαστρονομίας του 12ου Aegina Fistiki Fest  μας παραχώρησε μία συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης δοκιμάζοντας τα μοναδικά μερακλίδικα πιάτα της Ράνιας. Η κα Ελένη Κουνελάκη και η κα Λάλα Στουραίτου Σαίνη φρόντισαν οι προσκεκλημένοι τους να είναι άνετα και μας εξηγούσαν τις ιδιαιτερότητες κάθε πιάτου ενώ παράλληλα συζητούσαν τη μελλοντική τους συνεργασία με τον Ιάκωβο Απέργη.

 

Ποιος είναι όμως ο Ιάκωβος Απέργης που θα συνεργαστεί φέτος με την Ομάδα Γαστρονομίας του 12ου Aegina Fistiki Fest;

Ο σεφ Ιάκωβος Απέργης, με καταγωγή από την Τήνο και το Καρπενήσι, σπούδασε στη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων. Στις αρχές της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, είχε την χαρά και την τύχη να συνεργαστεί με τον Γεώργιο Τσελεμεντέ στην Κουζίνα των κρύων πιάτων στα τότε καφεστιατόρια ΝΕΟΝ. Είναι μέλος της Ακαδημίας Αρχιμαγείρων Ελλάδας.

Μας είπε χαρακτηριστικά:

«Γεννήθηκα στον Καναδά, οι γονείς μου ήταν ομογενείς τότε. Ο παππούς μου ο ένας είναι από Καρπενήσι όπου πήγαινα πολύ εκεί μέχρι να γίνω 19 ετών και ο άλλος από την Τήνο. Στην Τήνο βρέθηκα για διακοπές πέντε συνεχόμενα έτη από το 2000 έως το 2005  και το 2017 πήγα στην Τήνο ως καλεσμένος στο φεστιβάλ Tinos Food Path. Έγινα εθελοντής και από τότε κάθε χρόνο επιστρέφω εκεί και έχω ξαναχτίσει δεσμούς με το νησί μου, με τους συγγενείς μου εκεί. Η σύζυγος μου κατάγεται από την Σαντορίνη.

Ο παππούς μου λοιπόν από το Καρπενήσι ήταν πολύ μερακλής με το φαγητό, ιδιότροπος με την καλή έννοια. Ήθελε το φαγητό του να αποτελείται από μεζέδες, δεν ήθελε ένα σκέτο πιάτο φαγητό μπροστά του. Είχα πολλές επιρροές κατά την παιδική μου ηλικία τόσο από τον παππού μου όσο και από τη γιαγιά μου (από την πλευρά του μπαμπά μου ) που μαγείρευε καταπληκτικά. Η γιαγιά μου καταγόταν από τη Μικρά Ασία. Ακόμα θυμάμαι το κοκκινιστό κοτόπουλο με πατάτες που έφτιαχνε».

Και συνέχισε:

« Θα ήθελα πολύ να είμαι chef γιατί το να είσαι chef το έχω στο μυαλό μου πολύ ψηλά. Θα ήταν τιμή μου πραγματικά να είμαι chef, αλλά αν έχω καταφέρει να είμαι ένας καλός μάγειρας και να μπορώ να κάνω ένα φαγητό που ο άλλος το τρώει και χαίρεται είμαι ικανοποιημένος».

 

Το 2003 έχασε τη μητέρα του μετά από πολυετές πρόβλημα υγείας. Λόγω του προβλήματος αυτού, έζησε πολλά χρόνια μέσα στις ψυχρές αίθουσες των νοσοκομείων όπου καθημερινά σερβιριζόταν άγευστο  φαγητό. Έβλεπε πως την ώρα, που έφερναν οι τραπεζοκόμες τα γεύματα, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι μια χαρούμενη στιγμή, ήταν για τη μητέρα του αλλά και τους υπόλοιπους ασθενείς μια απογοήτευση. Υποσχέθηκε να το αλλάξει αυτό. Έκανε αίτηση και πλέον εργάζεται έως και σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά (Τζάνειο) ως Υπεύθυνος Μαγειρείου. Στην κουζίνα του Τζάνειου προσπαθεί με τους συναδέλφους του να δημιουργούν καλομαγειρεμένα φαγητά, με την ποιότητα που συναντά κανείς σ’ ένα gourmet εστιατόριο, παρά τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες, κατάλληλα με βάση τις οδηγίες των γιατρών για τις εκάστοτε παθήσεις .

 

Saronic Magazine: Έχει αλλάξει κάτι μέσα στην κουζίνα του Τζανείου λόγω της πανδημίας; Πως είναι οι συνθήκες αυτή την εποχή;

« Συνεχίζω να μαγειρεύω κανονικά στην κουζίνα του Τζανείου Νοσοκομείου. Είχαμε όλους αυτούς τους μήνες πολύ περισσότερο κόσμο λόγω της πανδημίας. Δυστυχώς οι συνθήκες δε φτιάχνουν όπως θα θέλαμε τόσο  σε υλικά όσο και σε μηχανήματα. Ωστόσο,  αυτό που έχει αλλάξει προς το καλύτερο είναι η βοήθεια που λαμβάνουμε απέξω. Για παράδειγμα ήρθε φέτος ένας φούρνος δωρεάν που πήγα και τον πήρα εγώ από τον Όμιλο Λασκαρίδη. Έχει λειτουργήσει θετικά η αναγνωσιμότητα. Ο κος Παρλιάρος μας στέλνει πολλές φορές μηχανήματα ή διαφορα άλλα πράγματα, ο κος Μαμαλάκης έχει βοηθήσει, ο κος Βησσαρίων Παρθένης επίσης. Tο θέμα με το Τζάνειο έχει πάρει προβολή μέχρι το εξωτερικό (έχω δώσει συνεντεύξεις στο Al Jazeera, σε  κανάλι της Αυστραλίας, της Αμερικής κλπ). Γενικά τώρα δε χρειάζεται να πεις ποιος είσαι και να εξηγείς, λες το όνομα και ο άλλος αμέσως έχει διάθεση να βοηθήσει γιατί είναι για καλό σκοπό και είναι σίγουρος ότι δε θα γίνει κάτι άλλο».

 

S. M: Φτιάχνετε διαφορετικά πιάτα για τα παιδιά ασθενείς; Ποιες είναι οι αντιδράσεις τους;

« Αγαπούν πολύ τα μπιφτέκια ψαριού. Τώρα έχουμε καταφέρει να έχουμε χορηγίες απέξω γιατί πίτσα δε φτιάχνουν στο νοσοκομείο, σουβλάκια δε φτιάχνουν. Όμως με τις χορηγίες τα σουβλάκια, οι πίτσες, τα παγωτά έχουν μπει στο μενού της παιδιατρικής κλινικής του Τζανείου. Τα παιδιά αυτά δεν έχουν περιορισμούς στη διατροφή τους εξαιτίας κάποιας πάθησης, μπορούν να τρώνε τα πάντα διότι πρόκειται για κακοποιημένα παιδιά, παιδιά που έχουν έρθει από κάποια ιδρύματα και μπορεί να ξαναφύγουν, είναι παιδάκια που νοσηλεύονται με ψυχικές διαταραχές  και προσπαθούμε να τους δώσουμε λίγη χαρά».

 

Ο Ιάκωβος Απέργης ζει στη Νίκαια με τη γυναίκα και τα δυο παιδιά τους. Στηρίζει και πιστεύει πολύ στο θεσμό του εθελοντισμού, καθώς προσφέρει με ιδιαίτερη χαρά τις υπηρεσίες του στο «Χαμόγελο του Παιδιού» μαγειρεύοντας για τα παιδιά σε ένα από τα σπίτια τους, συνεργάζεται με την ομάδα «Παρέα» και μαγειρεύουν για τους άστεγους του Πειραιά, βοηθάει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Διδάσκει επίσης κοινωνική υπευθυνότητα στο ΙΕΚ PRAXIS.

 

« Με την πανδημία ο εθελοντισμός πέρασε σε δεύτερη μοίρα γιατί δε μπορούσες να πας εύκολα κάπου, δε σε δέχονταν γιατί όλοι πρόσεχαν. Ο εθελοντισμός με γεμίζει, όμως κάποιες φορές είναι δύσκολο και ψυχοφθόρο. Mερικές φορές κάποιοι περιμένουν να πας κάπου ή κάτι από σένα και δεν είναι εύκολο πάντα να τα καταφέρεις. Με τον εθελοντισμό βοηθάς πρώτα τον εαυτό σου. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη στον κόσμο η οποία πολλές φορές δε φαίνεται. Μπορεί να βλέπεις έναν άνθρωπο με ένα κινητό και πορτοφόλι αλλά από πισω να υπαρχουν δυσκολίες. Εγώ αυτό για το οποίο χαίρομαι είναι ότι αν και καποια πράγματα τα δείχνω είναι γιατί πρέπει να κάνω κάποιους να αισθανθούν άσχημα και να αναρωτηθούν γιατί βοήθησαν εκείνοι και δε βοήθησα εγώ.

Σε πολλά βάζω μπροστά τους μαθητές μου. Ένα άλλο για το οποίο είμαι ευγνώμων είναι ότι βγήκα στην εκπαίδευση τα τελευταία έξι χρόνια, τώρα διδάσκω στο ΙΕΚ PRAXIS . Μαθητές μου πήγαν σε σπίτι φαγητό και ρούχα σε μία κυρία και στο παιδάκι της. Εμένα ήταν μεγάλο το κέρδος γιατί οι μαθητές μου με πίστεψαν και πήγαν εκεί. Ο σκοπός μου δεν ήταν να με πάρει η κυρία τηλέφωνο και να μου πει σας ευχαριστώ πάρα πολύ, δεν ήθελα κάτι τέτοιο, δε μου αξίζει κάτι τέτοιο. Όταν δίνεις παίρνεις πολλά περισσότερα.

Έχουμε ακόμα επαφή με την οικογένεια ενός παιδιού πρόσφυγα που είχε έρθει στον Πειραιά το 2015 και σήμερα βρίσκεται πια στην Σουηδία. Ήταν ένα παιδάκι που το είχαμε φιλοξενήσει, είχε πάει στο σχολείο και είχε παίξει ποδόσφαιρο με την ομάδα του γιού μου, με τους φίλους των παιδιών μου πήγαιναν βόλτες όλοι μαζί, περάσαμε χρόνο μαζί, με έβλεπε σαν πατέρα παρόλο που δεν ήμουν ο πατέρας του. Αυτό εμένα με έκανε καλύτερο άνθρωπο».

 

S.M: Στο σπίτι μαγειρεύετε εσείς;

« Στο σπίτι μαγειρεύει η γυναίκα μου. Ο καθένας από εμάς έχει το βασίλειο του, το χώρο του».

 

(Σύντομα κοντά σας με το δεύτερο μέρος του αφιερώματος μας στον Ιάκωβο Απέργη και περισσότερα για  τη συνεργασία του με το 12ο  Aegina Fistiki Fest)  

Διαβάστε επίσης

Έκδοση του βιβλίου «Νησιά της Αττικής - Όψεις της ιστορίας και του πολιτισμού» από το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων ΑττικήςΕλλάδα

Το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής, με μεγάλη χαρά ανακοινώνει την έκδοση του βιβλίου με τίτλο «Νησιά της Αττικής - Όψεις της ιστορίας και του πολιτισμού» το οποίο αποτ...

Υγειονομικό προσωπικό για τη στελέχωση των Κινητών Ομάδων Υγείας των νησιών Σαρωνικού αναζητά ο ΕΟΔΥΑίγινα

Υγειονομικό προσωπικό για τη στελέχωση των Κινητών Ομάδων Υγείας ΚΟΜΥ στη νησιωτική χώρα αναζητά ο ΕΟΔΥ. Ειδικότερα, ζητούνται στελέχη που θα δραστηριοποιηθούν στις Περιφερειακές Ε...

Αίγινα: Φίλιππος Τζίτζης: Επιστολή - αίτημα για επείγουσα αποκατάσταση του Εϋνάρδειου.Αίγινα

Με  επιστολή του ο επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού: "Αίγινα - Ώρα συνεργασίας"  κ. Φίλιππος Τζίτζης επαναφέρει  το επείγον αίτημα για  την αποκατάσταση του Εϋνάρδειου. Εϋνάρδει...

Αίγινα: "Το ασχημόπαπο" του Χ.Κ. Άντερσεν σήμερα στο 11ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας.Αίγινα

Όπως κάθε  χρόνο  έτσι και φέτος η Θεατρική Ομάδα του κ. Σπύρου Φώτη δίνει  το παρόν της στο Φεστιβάλ Θεάτρου  για  τους μικρούς φίλους μας, με το έργο  το "Ασχημόπαπο" του Χανς Κρ...

Ο Στέλιος Μάινας μιλά στο SM για το έργο «Ο κήπος» και τις εντυπώσεις του από την Αίγινα(VIDEO)Αίγινα

Ο κ. Στέλιος Μάινας μιλά στο  SM   για το έργο «Ο κήπος» και τις εντυπώσεις του από την Αίγινα. «Η Αίγινα είναι πανέμορφη, έχεις  την εντύπωση ότι ενώ είσαι σε νησί βρίσκεσαι σε πό...

Αίγινα: Μια ενδιαφέρουσα  ανάγνωση της ζωής του Καποδίστρια στο 11ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας.Αίγινα

Η πιο συγκινητική στιγμή της 2ης κατά σειρά παράστασης  του φετινού Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας, ήταν αυτή της ερμηνείας   του Εθνικού Ύμνου με βιολί μόνο, από τον μουσικό κ. Κυριάκο ...