ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποκλειστικό-Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Η μεγάλη αλυσίδα των 81 πιστοποιημένων πολιτών Α' Βοηθειών της Αίγινας (Μέρος πρώτο)

Η Αίγινα διαθέτει πλέον τη δική της ομάδα από πιστοποιημένους πολίτες Α΄Βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ευαισθητοποιημένους πολίτες που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν κάποιο συνάνθρωπο τους που βρίσκεται σε ανάγκη.

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 4500 πιστοποιημένοι πολίτες Α΄ Βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού όμως το ποσοστό στη χώρα μας ανθρώπων που γνωρίζουν πρώτες βοήθειες είναι αρκετά χαμηλό σε σχέση με τις άλλες χώρες τις ΕΕ, μόλις 2,28% . Την ίδια ώρα η Σουηδία αγγίζει το 90% του πληθυσμού της με τις πρώτες βοήθειες να είναι βασικό μάθημα στα σχολεία.

Με την ολοκλήρωση της 7ης  διήμερης εκπαίδευσης στις πρώτες βοήθειες (δωδεκάωρο πολιτών) το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021 στην Αίγινα συμπληρώθηκε η ομάδα 81 πιστοποιημένων πολιτών Α' Βοηθειών που «μιλούν την ίδια γλώσσα», ακολουθούν τα ίδια πρωτόκολλα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Οι συμμετέχοντες διδάχθηκαν βασικές αρχές πρώτων βοηθειών, βασική υποστήριξη ζωής, καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, θέση ανάνηψης, τι να κάνουν σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, σε αιμορραγίες και τραύματα, σε διάφορες βλάβες από το περιβάλλον, αντιμετώπιση πνιγμονής, δηλητηριάσεις και φυσικά τη χρήση του εξωτερικού αυτόματου απινιδωτή.

Η ψυχή αυτών των εκπαιδεύσεων είναι η κα Φλώρα Περράκη που με την επιμονή και την επίβλεψη της κατάφερε να κινητοποιήσει και να δημιουργηθεί έτσι η μεγάλη ομάδα 81 εκπαιδευμένων συμπολιτών μας από το 2018 (υπήρξε συμμετοχή και από το γειτονικό Αγκίστρι). Η κυρία Περράκη φρόντισε να βρεθούν χορηγοί επαγγελματίες του νησιού μας έτσι ώστε να καλυφθεί η διαμονή, η σίτιση αλλά και οι αίθουσες για τις εκπαιδεύσεις. Η ομάδα της Αίγινας είχε την τύχη να έχει την έμπειρη εκπαιδεύτρια του Ερυθρού Σταυρού κα Στέλλα Αθανασάκη και τους συνεργάτες της όλα αυτά τα χρόνια.

Η κυρία Περράκη μας μίλησε για το πώς προέκυψε η ανάγκη για τη δημιουργία αυτής της ομάδας καθώς και για τους χορηγούς επιχειρηματίες του νησιού που τους ευχαριστεί :

«Η ιδέα για την πρόσκληση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έγινε όταν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας στο περιστατικό με τον Δ.Β, το φίλο μου που τον ήξερα από 15 χρονών.

Δεν ήξερα πρώτες βοήθειες τότε, έβλεπα 100 άτομα γύρω του, το παιδί ήταν 45 λεπτά στην άσφαλτο, ένας γιατρός να τρέχει από πάνω του αλλά απινιδωτής πουθενά. Έφυγε από τη ζωή, 45 λεπτά πετούσε μας έβλεπε. Είχα το παιδί μου μέσα στο αμάξι, δε μπορούσα να προσφέρω κάποια βοήθεια, δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου».

Και συνεχίζει:

« Έχω ζήσει από απινίδωση και ορκίστηκα, γιατί δεν ήξερα τότε πρώτες βοήθειες, πως  όσο ζω και υπάρχω στην Αίγινα θα καλώ τους πολίτες, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, να εκπαιδεύονται, να μη μένουμε θεατές στη ζωή και στο θάνατο, να είμαστε ψύχραιμοι και να γίνουμε μία αλυσίδα , έχουμε φτάσει στα 81 άτομα πιστοποίησης και από φέτος επειδή έχω πολύ μεγάλη βοήθεια από τους πολίτες επιχειρηματίες και βρίσκω τους χορηγούς θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα.

Τα πρώτα χρόνια οι εκπαιδεύσεις (τρεις στον αριθμό) γίνονταν στο Δημοτικό Σχολείο Κυψέλης όπου η Διευθύντρια κα Ανθούλα  Ντάφη είχε παραχωρήσει μία αίθουσα καθώς και τον προτζέκτορα του σχολείου για το σκοπό αυτό. Ο τότε Δημοτικός Σύμβουλος κος Νικόλαος Οικονόμου επίσης ήταν από τους πρώτους χορηγούς (πληρώνοντας το ξενοδοχείο και τα γεύματα των εκπαιδευτών). Στη συνέχεια εξαιτίας της πανδημίας η αίθουσα εκπαιδεύσεων άλλαξε. Έτσι ο κος Ευάγγελος Στρατηγός (επιχειρηματίας και πιστοποιημένος διασώστης του ΕΕΣ) παραχώρησε τέσσερις  φορές την αίθουσα για να γίνουν οι εκπαιδεύσεις και αυτή τη φορά πλήρωσε επίσης το ξενοδοχείο Δανάη για να μείνει η εκπαιδεύτρια. Όσο υπάρχει αυτή η αίθουσα της επιχείρησης του κου Στρατηγού, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα είναι εδώ. Ο κος Δημήτρης Κάππος ( ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Κάππος Έτσι» και πιστοποιημένος πολίτης Α' Βοηθειών του ΕΕΣ) είναι ο χορηγός των γευμάτων των εκπαιδευτών κάθε φορά. Τους  ευχαριστώ πολύ όλους. Ευχαριστώ πολύ επίσης τον Δημοτικό Σύμβουλο και πιστοποιημένο διασώστη του ΕΕΣ κο Σταμάτη Μαρμαρινό για την πολύτιμη βοήθεια του στο συντονισμό των ομάδων καθώς και στο θέμα των απινιδωτών στο οποίο θα επανέλθουμε σύντομα.

Τα 50 ευρώ που δίνει ο κάθε πολίτης για να εκπαιδευτεί σε αυτά τα διήμερα δωδεκάωρα σεμινάρια πάνε στα κλιμάκια διασποράς σε όλη την Ελλάδα. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι διεθνής οργανισμός. Τα χρήματα λοιπόν πάνε για γάζες, φαρμακεία για τα κλιμάκια, για ότι χρειαστούν. Είναι ιερός ο σκοπός δε τα βάζει κανείς στην τσέπη του. Είμαστε μόνοι μας και ότι μπορούμε να κάνουμε ο ένας με τον άλλον.

Οι πρώτοι αυτόπτες μάρτυρες σε ένα περιστατικό είμαστε εμείς οι πολίτες. Με την κατάλληλη εκπαίδευση πρώτων βοηθειών εμείς οι πιστοποιημένοι πολίτες γινόμαστε ΑΣΠΙΔΑ στο θύμα και ακολουθούμε το πρωτόκολλο έως να φτάσει το ασθενοφόρο. Τα 5 πρώτα λεπτά παράδειγμα σε μια ανακοπή καρδιάς είναι τα πιο κρίσιμα ώστε να επιζήσει ένας άνθρωπος. Με ΚΑΡΠΑ και απινιδωτή σώζεις μια ζωή, έχεις 80 με 90% επιτυχία να ξαναδώσεις παλμό σε έναν άνθρωπο. Μετά τα 7 λεπτά και αν βρεθεί ασθενοφόρο ή γιατρός ο άνθρωπος θα επιζήσει μεν αλλά μπορεί να μείνει παράλυτος με εγκεφαλικές βλάβες.

Όσον αφορά στο θέμα των απινιδωτών που υπάρχουν στο νησί μας, η πρόταση που είχε γίνει στον Περιφερειάρχη κο Πατούλη και γραπτώς και έχω επικοινωνία, είναι ο πρώτος απινιδωτής να πάει στην Ελληνική Αστυνομία γιατί ένας διασώστης όταν θα πάρει τηλέφωνο στην αστυνομία και πει φέρτε μου τώρα τον απινιδωτή στο τάδε σημείο, αυτό θα γίνει αμέσως».

Στην ερώτηση μας για το που μπορούν να μάθουν ενδιαφερόμενοι περισσότερα για τις εκπαιδεύσεις στο νησί της Αίγινας η κα Περράκη μας πληροφόρησε πως υπάρχει ομάδα στο facebook με τίτλο Εκπαίδευση πρώτων βοηθειών στην Αίγινα, μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί της στα τηλέφωνα 2297022427 & 6983476658 και στο email floraperraki9@gmail.com. H επόμενη εκπαίδευση έχει προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο και μπορεί κάποιος να δηλώσει συμμετοχή από τώρα.

Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο http://www.redcross.gr/

Στη συνέχεια μιλήσαμε με την κα Στέλλα Αθανασάκη, Διασώστρια και Εκπαιδεύτρια του Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού:

 

«Είναι η 7η φορά που ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έρχεται στο νησί της Αίγινας για τα μαθήματα των πρώτων βοηθειών σε πολίτες. Ο ΕΕΣ  έχει ευαισθητοποιηθεί πάρα πολύ από την προσπάθεια πολιτών της Αίγινας στο να μάθουν πρώτες βοήθειες και ως γνωστόν είναι αρωγός στο βωμό της ανθρωπότητας. Είναι η 7η φορά που έρχομαι στο νησί της Αίγινας για να κάνω πρώτες βοήθειες και συγκεκριμένα το 12ωρο πολιτών. Ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος. Το αγκάθι στην κατάσταση εδώ είναι ότι υπάρχουν απινιδωτές οι οποίοι άλλοι μεν λειτουργούν, άλλοι δε λειτουργούν και γίνονται πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες στο να είναι προσβάσιμοι και εν λειτουργία. Πρόσφατα, πριν ένα χρόνο, από τον απινιδωτή στο λιμάνι της Αίγινας  βγήκε το λουκέτο και μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί. Το λουκέτο  δεν έπρεπε να ήταν εκεί γιατί σύμφωνα με το νόμο του 2007 (ΦΕΚ 219/τΒ/22.2.2007), ο απινιδωτής πρέπει να είναι προσβάσιμος σε όλους και επίσης κάποιος ο οποίος έχει ανάγκη να δώσει βοήθεια με αυτόματο εξωτερικό απινιδιστή δεν είναι υποχρεωμένος να είναι εκπαιδευμένος γιατί πολύ απλά ακολουθεί ιατρικές εντολές.

Είναι πολύ μεγάλη χαρά για μας τους εκπαιδευτές του ΕΕΣ να ερχόμαστε σε επαφή με πολίτες και να βλέπουμε ευαισθητοποίηση στα θέματα πρώτων βοηθειών γιατί πολύ απλά όλοι πρέπει να έχουμε αυτές τις βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών οι οποίες πραγματικά σώζουν ζωές. Είναι πολύ απλές οι κινήσεις που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος για να σώσει μια ανθρώπινη ζωή. Η πιστοποίηση του ΕΕΣ είναι σε ισχύ πέντε χρόνια γιατί αλλάζουν τα πρωτόκολλα και οι συνθήκες . Ευχαριστούμε πολύ το Saronic Magazine και τη Ντίνα Χατζίνα (πιστοποιημένη πολίτης Α' Βοηθειών του ΕΕΣ)γιατί μέσω της δικής της ανάρτησης (13/06/2021) ευαισθητοποιήθηκε κόσμος και έμαθε για την 7η εκπαίδευση πρώτων βοηθειών και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Κατόπιν το λόγο πήραν μερικοί από τους συμμετέχοντες στη διήμερη εκπαίδευση πρώτων βοηθειών:

 

Χριστόφορος Ντουζένης (αστυνομικός):  «Ονομάζομαι Χριστόφορος Ντουζένης και υπηρετώ στο Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας. Λόγω δουλειάς και λόγω επαγγέλματος και επειδή πηγαίνουμε πάρα πολλές φορές πρώτοι σε περιστατικά μου ήρθε έμφυτα να το κάνω αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα μου και άλλοι συνάδερφοι, να έρθουν να κάνουν τη διήμερη εκπαίδευση, να ζήσουν αυτή την εμπειρία. Είναι η πρώτη φορά που παρακολουθώ εκπαίδευση πρώτων βοηθειών. Λόγω των πολλών ατυχημάτων που έχει το νησί μας και επειδή πάμε πρώτοι όπως προείπα, το θεωρώ χρήσιμο. Από ότι γνωρίζω δεν υπάρχει κάποιος άλλος φορέας που να εκπαιδεύει πολίτες στην Αίγινα δωρεάν και είναι καλή αυτή η προσπάθεια που γίνεται από την κα Περράκη. Πιστεύω να βρεθούν και άλλοι αρωγοί να την βοηθήσουν να το συνεχίσει με περισσότερη δύναμη. Επίσης  θα προτείναμε κιόλας όπου υπάρχει πρόβλημα με τους απινιδωτές να υπάρχουν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες ώστε να υπάρχει ασφάλεια και να υπάρχει μια Α’ οδηγία ώστε να μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε».

 

Σοφία Τσελεπη (ιδιωτική υπάλληλος): «Εγώ θα το πω γιατί είναι πολύ σημαντικό, εμείς εδώ δεν ήρθαμε να ψωνίσουμε, ούτε να πάρουμε τάπερ. Εύχομαι παρόλο που έφυγε ο Δ.Β, να ζήσει μέσα από κάποιους που μπορεί να βρεθούν εκείνη την ώρα και να τους δώσουμε μία παράταση ζωής.

Έχω δώσει δύο φορές πρώτες βοήθειες σε ξενοδοχείο (δούλευα σε ξενοδοχείο απλά τώρα λόγω covid-19 ήταν δύσκολο για να πάω). Όπου πηγαίνω για να εργαστώ ενημερώνω πως ξέρω πρώτες βοήθειες διότι αν κάποιος πάθει κάτι (στην καφετέρια όπου δουλεύω για παράδειγμα) θέλω να με φωνάξουν και τουλάχιστον να δώσω δύο κατευθύνσεις απ αυτές που γνωρίζω.

Είμαι στη θάλασσα στη Βαγία, στη Βαγία φθάνεις  στη Σαλαμίνα και είναι ακόμα ρηχά. Τα παιδιά ξεμακραίνουν και φωνάζω απέξω ‘είναι δικά σας τα παιδάκια; Ναι ναι, μου λεει η μητέρα τους, πατάνε. Κυρία μου μόλις σηκωθεί ένα κύμα δεν προλαβαίνετε να πάτε μέχρι εκεί’. Μπαίνω εγώ να κάνω μπάνιο λέω στα παιδάκια ‘βγείτε πιο έξω αγάπες μου, πατάμε πατάμε εδώ κυρία . Γιατί αν πνιγείς εάν πάθεις κάτι δε θα προλάβει κανένας να έρθει να σε βοηθήσει, θέλει 20 λεπτά να κολυμπήσει για να έρθει, βγείτε έξω’ και ανησυχώ εγώ για τα παιδιά των άλλων. Πρέπει να ξέρουμε πρώτες βοήθειες, πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι, πρέπει να ξέρουμε πώς να χρησιμοποιούμε τους απινιδωτές.

Εγώ προσωπικά πέρασα ένα καρδιακό επεισόδιο και θα  ήθελα  το σεμινάριο αυτό όσο εγωιστικό και να φαίνεται  και για μένα. Έχω δύο γονείς θα ήθελα κάποιος να βοηθήσει τους γονείς μου όπως εγώ θα μπορέσω να βοηθήσω τους γονείς τους δικούς σου».

 

Λάμπρος Σταμούλης (προπονητής του Αθλητικού Συλλόγου Μαχητικών Αθλημάτων Αίγινας) : «Πάρα πολύ χρήσιμες οι πρώτες βοήθειες γιατί μετά νοιώθεις  πιο πολύ αυτοπεποίθηση. Νοιώθεις  πιο σίγουρος για τον εαυτό σου ότι εάν συμβεί κάτι τουλάχιστον δε θα κάτσεις να βλέπεις αλλά θα βοηθήσεις. Θεωρώ πως αυτή η εκπαίδευση είναι απαραίτητη και για τη δουλειά μου και για την οικογένεια μου. Δεν έχω ακούσει για κάποιο άλλο φορέα στο νησί που να παρέχει εκπαίδευση. Τα 50 ευρώ που έδωσα πάνε για τον εξοπλισμό των φαρμακείων των κλιμακίων του ΕΕΣ που δρουν σε όλη την Ελλάδα και προσφέρουν έργο. Η εκπαιδεύτρια πολύ καλή και μεταδοτική. Μας έδωσε χρήσιμες συμβουλές  με απλά λόγια».

 

Αλέξης Βακρατσάς (επαγγελματίας ιστιοπλόος):  «Eχω έρθει πρόσφατα και μένω μόνιμα στην Αίγινα, είμαι ιστιοπλόος ασχολούμαι με τη θάλασσα και το θαλάσσιο τουρισμό σε σκάφη αναψυχής τα τελευταία 16 χρόνια. Είμαι μουσικοτεχνολόγος  μεγάλων event και φεστιβάλ και ασχολούμαι με πολλές υπαίθριες δραστηριότητες (outdoor activities) και έχω επαφή με πολλούς ανθρώπους καθημερινά. Θεωρώ πως η προσπάθεια που γίνεται σήμερα για να συμμετάσχει κανείς στη γνώση των πρώτων βοηθειών είναι πάρα πολύ σημαντική για όλους τους πολίτες. Έχω κάνει εκπαιδεύσεις σε διάφορες σχολές και είπα να έρθω εδώ για να τα ξαναθυμηθώ γενικότερα, για να μου δώσει το ερέθισμα να ψαχτώ και να υπενθυμίσω στον εαυτό μου μερικά πράγματα όσον αφορά στις πρώτες βοήθειες γιατί μου έχουν χρειαστεί άπειρες φορές στη δουλειά . Θεωρώ πως η προσπάθεια είναι πάρα πολύ όμορφη, η προσέλευση των ανθρώπων μεγάλη , όλοι είναι πολύ καλοί και ελπίζω να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και να ληφθούν υπόψη κάποια πράγματα στο νησί πως μπορούμε να είμαστε μια ομάδα και να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί κάποιες  καταστάσεις που μπορεί να συμβούν ή μια πυρκαγιά κλπ  Σήμερα έμαθα ότι υπάρχουν απινιδωτές στο νησί, δεν ήξερα τι γίνεται με το θέμα αυτό , μπήκε λίγο φως στην κατάσταση και ελπίζω να γίνω και εγώ ένα ενεργό μέλος ώστε κάτι το τόσο απλό που είναι η τοποθέτηση τους και να ξέρουμε ότι λειτουργούν και ότι είναι σε καλά χέρια, θα ήθελα να βοηθήσω και εγώ να γίνει πραγματικότητα».

Θα ακολουθήσει σύντομα το δεύτερο μέρος του άρθρου μας για το θέμα των απινιδωτών στο νησί μας.

Διαβάστε επίσης

Ο Στέλιος Μάινας μιλά στο SM για το έργο «Ο κήπος» και τις εντυπώσεις του από την Αίγινα(VIDEO)Αίγινα

Ο κ. Στέλιος Μάινας μιλά στο  SM   για το έργο «Ο κήπος» και τις εντυπώσεις του από την Αίγινα. «Η Αίγινα είναι πανέμορφη, έχεις  την εντύπωση ότι ενώ είσαι σε νησί βρίσκεσαι σε πό...

Αίγινα: Μια ενδιαφέρουσα  ανάγνωση της ζωής του Καποδίστρια στο 11ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας.Αίγινα

Η πιο συγκινητική στιγμή της 2ης κατά σειρά παράστασης  του φετινού Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας, ήταν αυτή της ερμηνείας   του Εθνικού Ύμνου με βιολί μόνο, από τον μουσικό κ. Κυριάκο ...

Αίγινα: Ύψιστη διάκριση για την κορυφαία πιανίστρια κ. Ντόρα ΜπακοπούλουΑίγινα

Η είδηση κυκλοφόρησε στο Face book και πολύ γρήγορα αναμεταδόθηκε  χαροποιώντας  τους αμέτρητους φίλους και θαυμαστές  της Ντόρας Μπακοπούλου. Η κορυφαία πιανίστρια και καλλιτεχνικ...

Αίγινα: "Ο κήπος" με τον κ. Στέλιο Μάινα σήμερα στο 11ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας.Αίγινα

Έναν σημαντικό ηθοποιό φιλοξενεί απόψε η σκηνή του 11ου Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Ο κ. Στέλιος Μάινας πρωταγωνιστεί με την κ. Κάτια Σπερελάκη σ...

Η Αίγινα τραγούδησε για τα 200 χρόνια στη μεγάλη συναυλία Γαλάνη - ΧατζηγιάνηΑίγινα

Στο κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό Στάδιο της Αίγινας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής η εκκίνηση της μουσικής σκυταλοδρομίας των τριών ιστορικών πόλεων –Αίγινας, Ναυπλίου, Α...

Αίγινα: 11ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας. Απόψε: "Καποδίστριας, στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη"Αίγινα

  Με μια παράσταση - παραγωγή  του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, συνεχίζεται σήμερα Σάββατο 24 Ιουλίου  το 11ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου...