ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιώργος Μαρίνος, ο πολυσχιδής ταλαντούχος δημιουργός της διπλανής πόρτας

Συναντήσαμε τον Γιώργο Μαρίνο την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι στο αγαπημένο του στέκι, τα ουζερί πίσω από την ψαραγορά της Αίγινας. Με την κιθάρα του στο ένα χέρι και το τελευταίο του βιβλίο στο άλλο, χαμογελαστός, έτοιμος να μας απευθύνει το λόγο με ένα….στιχάκι!

Πολυταξιδεμένος, ταλαντούχος και ανήσυχο πνεύμα, επέλεξε την Αίγινα για μόνιμη διαμονή τα τελευταία χρόνια, όπως τόσοι και τόσοι αγαπημένοι καλλιτέχνες που έλκονται από το φως και την ενέργεια του τόπου μας. Ποιητής, παραμυθάς και τραγουδοποιός, ανεξάντλητο πνεύμα και ευφυής άνθρωπος, με μία ταπεινότητα που σε σκλαβώνει, ξέρει πώς να προσεγγίσει τον συνομιλητή του, πάντα ευγενής.

Η καινούρια ποιητική συλλογή του Γιώργου Μαρίνου

Καθώς ξεφύλλιζα το τελευταίο του βιβλίο από τις εκδόσεις Ζαχαράκη με τίτλο «Το Αχ …του έρωτα», μου ζήτησε να του διαβάσω ένα από τα ποιήματα του βιβλίου γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι για σένα».

Εγώ ήμουν πάντα εδώ

Στην καρδιά μου

Εσύ δεν ήρθες.

 

 

«Ακόμα ένα διάβασε μου…»

 

 

Αν γινόμουν εγώ στη ζωή όπως εσύ αγαπούσες

Τη ζωή τη δική σου θα ζούσα

Κι η καρδιά μου αφού θα ήταν απούσα

Δεν θα με αγαπούσα.

 

 

Μα είναι γραμμένα για μένα, αναφώνησα με  έκπληξη!

 

Όποια σελίδα και αν γυρνούσα, όσα ποιήματα και αν διάβασα, ήταν σαν να είχαν βγει από προσωπικά βιώματα!

Φωτογραφία: Ντίνα Χατζίνα

Η κουβέντα με τον Γιώργο Μαρίνο απολαυστική, μάθαμε τόσα πολλά για τη ζωή του.

Γ.Μ: «Το Αχ …του έρωτα» είναι μία συλλογή ποιημάτων που το πρώτο δεκαπενθήμερο που κυκλοφόρησε πούλησε μία έκδοση αμέσως. Στη συνέχεια ακολούθησε και η δεύτερη έκδοση με μεγάλη επιτυχία.  Έχει ένα θέμα που τους συγκινεί όλους και αν δε θέλουμε να το παραδεχτούμε, ο έρωτας υπάρχει στη ζωή μας! Είναι ένα βιβλίο που το παίρνουν όλοι.

Φωτογραφία: Ντίνα Χατζίνα

Σε τέτοια ηλικία, εγώ έγραψα για τον έρωτα! Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που είναι νέοι αλλά έχουν γεράσει στην πραγματικότητα. Εγώ θέλω να είμαι νέος, γι’ αυτό γράφω κάθε πρωί, εδώ και χρόνια, μόλις ξυπνήσω, ένα με δύο ποιήματα. Θέλω να είμαι νέος! Κατεβαίνοντας στην Αίγινα κάτω, βλέπω τον κόσμο, εμπνέομαι έχω την κιθάρα μου τραγουδάω».

Μάθαμε ακόμα πως έχει ήδη τελειώσει δύο νέα βιβλία τα οποία είναι υπό έκδοση. Το ένα από αυτά έχει τον έξυπνο και επίκαιρο τίτλο «Γιώργος Μαρίνος και Ιός», που όπως καταλαβαίνουμε σε αυτό θα καυτηριάζει, με το δικό του μοναδικό τρόπο, τη ζωή μας στην εποχή της πανδημίας.

Ποιος είναι όμως ο Γιώργος Μαρίνος; O ταλαντούχος φίλος μας, ο καλλιτέχνης της διπλανής πόρτας, ο γελαστός γείτονας μας;

Είναι σίγουρο ότι αρκετοί από εμάς δεν έχουμε ακούσει ποτέ για το πρωτότυπο θέατρο της βαλίτσας ή για το δισκογραφικό του έργο. Λίγα λόγια λοιπόν για το μοναδικό έργο του.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από τις μπουάτ της Πλάκας, βρέθηκε, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, να γυρίζει όλη την Ευρώπη, από τη Γαλλία και την Ελβετία μέχρι τη Δανία, όπου κατέληξε το 1965. Εκεί δημιούργησε οικογένεια και άρχισε να γράφει τα πρώτα του βιβλία. Έκανε αυτό που του άρεσε, αυτό που τον έκανε ευτυχισμένο, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, και όχι για τα χρήματα.  

Στη Δανία εργάστηκε σαν παιδαγωγός κλόουν, για αρκετά χρόνια, όπου δημιούργησε και το πρωτότυπο "θέατρο της βαλίτσας". «Μέσα σε μία βαλίτσα είχα όλα μου τα υπάρχοντα και με καλούσαν παντού, σε βιβλιοθήκες, σε παιδικούς σταθμούς, σε γιορτές. Ντυνόμουν και βαφόμουν μπροστά στα παιδιά και με τη βοήθεια τους γινόταν μία υπέροχη παράσταση κάθε φορά». Εκτός από τη Δανία, εργάστηκε ως κλόουν και σε άλλες χώρες (Σουηδία, Ρωσία, Ιταλία, Ελβετία, Καταλονία κ.α.).

Φωτογραφία από το προσωπικό του αρχείο

Πολλά βιβλία του για παιδιά, έχουν μεταφραστεί στα Δανέζικα και στα Σουηδικά και έχουν κυκλοφορήσει στις χώρες αυτές με επιτυχία. Έχει γράψει έως σήμερα 37 πεζά και ποιητικά βιβλία καθώς και θέατρο για παιδιά, ενώ ποιήματά του περιέχονται στα αναγνωστικά της Α΄και Β΄τάξης των Δημοτικών Σχολείων. Κείμενα του υπάρχουν επίσης στο ανθολόγιο λογοτεχνίας της Δ' Δημοτικού Σχολείου στη Δανία.

Τα ποιήματα του, τα πήραν και οι γαλλικές εκδόσεις Gallimard «γιατί μεταφράζονται πολύ ωραία αυτά τα ποιήματα» όπως μας είπε χαρακτηριστικά. Στην Ελλάδα βιβλία του έχουν κυκλοφορήσει και από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.

Φωτογραφία από το προσωπικό του αρχείο

 

Έχει παρουσιαστεί και σε εκπομπές για παιδιά, της Ελληνικής τηλεόρασης.

Αυτό όμως που δε γνωρίζει αρκετός κόσμος, είναι η δισκογραφική του δουλειά.

Αναζητήσαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο και μείναμε έκπληκτοι από τον πλούτο των πληροφοριών που υπάρχουν. Από το blog https://diskoryxeion.blogspot.com/ μαθαίνουμε πως ο έλληνας μετανάστης Γιώργος Μαρίνος ήταν από τους μουσικούς που στα μέσα της δεκαετίας του 60 συγκρότησαν μία ενδιαφέρουσα σκηνή η οποία διαχύθηκε στην πορεία μέσα στο rock και το jazz περιβάλλον (άλλοι καλλιτέχνες ήταν ο Caesar, ο Per Dich, ο Poul ή Povl Dissing, το τρίο Cy, Maia & Robert, ο Frode Veddinge και  η Trille). 

«Η έλευση της χούντας στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του ’67, που «βοήθησε», ως γνωστόν, στη ριζοσπαστικοποίηση των ελλήνων του εξωτερικού, κάνοντάς τους περισσότερο «συμπαθείς» στις τάξεις των ευρωπαίων διανοουμένων, συνέτεινε και στην «απορρόφηση» του Γιώργου Μαρίνου από το τοπικό προοδευτικό κύκλωμα. Τον Ιούλιο του ’69 τα πρώτα του τραγούδια θα μεταδοθούν από το δανικό ραδιόφωνο, ενώ, την επόμενη χρονιά, αυτά ακριβώς τα τραγούδια θα δισκογραφηθούν κιόλας για λογαριασμό της Sonet». Πρόκειται για το άλμπουμ “Red Moon (Κόκκινο Φεγγάρι)” [SNTF 617]. Μουσική και στίχοι: Γιώργος Μαρίνος. Ερμηνεία: Trille με τη δανή τραγουδίστρια ν’ αποδίδει στην ελληνική γλώσσα. Ελληνόφωνα άλμπουμ του, κυκλοφόρησαν ευρέως στη βόρεια Ευρώπη από τη CBS.

 

Εχει στο ενεργητικό του συνολικά 23 δίσκους.

 

 

Φωτογραφίες με τους δίσκους του για παιδιά από το προσωπικό του αρχείο

 

 

Φωτογραφία: Ντίνα Χατζίνα 

 

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως έχει βραβευτεί στο 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς» στην Πάτρα, εκπροσωπόντας τον Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας "Ο Καποδίστριας". Τιμήθηκε με το βραβείο Σύγχρονης Παράβασης. Ένα βραβείο που θεσμοθετήθηκε για τον ίδιο!

Φωτογραφία: Ντίνα Χατζίνα 

 

Γιώργο Μαρίνο περιμένουμε με χαρά την επόμενη σου δουλειά.

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Η Ένωση Ξενοδόχων Αίγινας για την ανάπλαση μονοπατιών και τη φωταγώγηση μνημείων.Αίγινα

Με συναντήσεις με αρμοδίους παράγοντες  του Υπουργείου Πολιτισμού η Ένωση Ξενοδόχων Αίγινας επιθυμεί να προωθήσει  την περαιτέρω αξιοποίηση  των μονοπατιών της Αίγινας με ανάπλασή ...

Αίγινα: Εκοιμήθη η τελευταία μοναχή της Ι. Μονής Αγίου Χριστοφόρου Αιγίνης.Αίγινα

Εκοιμήθη χθες  η τελευταία  μοναχή του Ιερού Ησυχαστηρίου του Αγίου Χριστοφόρου Αιγίνης, Παρθενία μοναχή. Με την κοίμηση της μοναχής το μοναστήρι μένει χωρίς μοναχές και  το επόμεν...

Αίγινα:Παράταση έκθεσης «Η Αίγινα υποδέχεται και πάλι τον Ιωάννη Καποδίστρια»Αίγινα

Αναμενόμενο λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας και ενδιαφέροντος ήταν η είδηση για  την παράταση λειτουργίας  της έκθεσης  που εγκαινιάστηκε στο Ιστορικό Κυβερνείο της Αίγινας  τον περασ...

Αίγινα: Παράταση υποβολής αιτήσεων για το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Δήμου ΑίγιναςΑίγινα

Παράταση δίνεται στην υποβολή των αιτήσεων για το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης που θα λειτουργήσει ο Δήμος Αίγινας στους χώρους  του 1ου Γυμνασίου Αίγινας. Σχετικά  στο Δελτίο Τ...