ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο τραγικός  θάνατος  του άτυχου Γιάννη, τα αδέσποτα του Μαραθώνα και το ν/σ που θέτει τους δήμους προ των ευθυνών τους

Στην προσπάθεια περιορισμού των αδέσποτων σκύλων που κυκλοφορούν σε διάφορες περιοχές της Αίγινας και ιδιαίτερα στον Μαραθώνα, όπου συνέβη το τραγικό δυστύχημα με θύμα τον άτυχο Γιάννη Αλυφαντή, έχουν αποδυθεί οι εθελοντές φιλόζωοι του νησιού.

Την ίδια ώρα νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών θέτει τους Δήμους προ των ευθυνών τους, παρέχοντάς τους οικονομική ενίσχυση, υπό την απειλή επιβολής ποινών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. 

Ήδη από την επομένη του περιστατικού που βύθισε στο πένθος την Αίγινα, οδηγήθηκαν στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων τα δύο από τα σκυλιά της αγέλης, τα οποία – αν και φιλικά προς τους ανθρώπους - είχαν προκαλέσει αρκετά ατυχήματα σε διερχόμενα δίτροχα. Η επιχείρηση συνεχίζεται με τη στείρωση των ζώων και, όπως τονίζουν ιδιώτες που ασχολούνται με την προστασία των αδέσποτων, ο κόσμος δεν έχει λόγο να φοβάται.

Πολύ περισσότερο δεν έχει λόγο να καταφεύγει σε δολοφονικές ενέργειες εναντίον των ζώων, καθώς, όπως είπαν στο Saronic Magazine, χθες βρέθηκε νεκρό το ένα από τα σκυλιά της συγκεκριμένης αγέλης που κυκλοφορεί μεταξύ της περιοχής Βροχείων και του Μαραθώνα και, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ήταν αυτά που προκάλεσαν την πτώση και τον θάνατο του Γιάννη Αλυφαντή.

«Ας μην αρχίσουμε να ρίχνουμε φόλες στα ζώα. Έχουν δίκιο να αγανακτούν για τον άδικο χαμό του Γιάννη Αλυφαντή, αλλά μην φτάσουμε στα άκρα. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε να τα μαζέψουμε. Όχι μόνο τώρα. Ανέκαθεν. Με εθελοντική εργασία και ελάχιστα μέσα. Για τη στείρωση πληρώνουμε από την τσέπη μας,» λένε οι άνθρωποι της ΦΑΖΑ, του καταφυγίου ζώων, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αίγινας, αλλά δεν στηρίζεται αναλόγως.

Αποτελεί ιδανική συγκυρία ωστόσο, το γεγονός ότι προ των πυλών βρίσκεται η ψήφιση νομοσχεδίου για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκύλους, γάτες), με το οποίο ανατίθεται η ευθύνη διαχείρισης στους Δήμους. Χθες,  Πέμπτη 6 Μαΐου 2021, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση  η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς, γνωστό και ως Πρόγραμμα "ΆΡΓΟΣ". Το νομοσχέδιο αποβλέπει στη θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, φιλοζωικών οργανώσεων και πολιτών, για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και την προστασία των αδέσποτων ζώων. Έτσι, δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια και η Δημόσια Διοίκηση, για πρώτη φορά, εντάσσονται σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας.
 

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι  το νομοσχέδιο αυτό θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων σε επίπεδο Δήμων, εξασφαλίζοντας παράλληλα και τους απαραίτητους πόρους, διευκολύνοντας τη δημιουργία νέων σύγχρονων υποδομών και εξορθολογίζοντας τις διαδικασίες ώστε κανένας δήμος να μην έχει δικαιολογία σε περίπτωση μη εφαρμογής τους.
Μάλιστα,  για πρώτη φορά το Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να επιβάλει σοβαρές (και χρηματικές) ποινές σε όσους δήμους δεν εφαρμόζουν αποτελεσματική διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ  Αίγινας για την Εργατική Πρωτομαγιά.Αίγινα

Με αφορμή από  τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας  αναφέρεται στο παρόν Δελτίο Τύπου στο σχέδιο νόμου Μητσοτάκη – Χατζηδάκη φέρνει κατάργηση το...

Αίγινα: Συλλυπητήρια επιστολή από την ΚΕΔΑ για το θάνατο του Γιάννη Αλυφαντή.Αίγινα

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΛΥΦΑΝΤΗ   Η πρόεδρος και τα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αίγινας εκφράζουν τα θερμά και ειλικρινή...

Αίγινα: Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την απεργιακή Συγκέντρωση της πρωτομαγιάς την Πέμπτη 6 ΜάηΑίγινα

Ανακοίνωση - κάλεσμα  από το ΠΑΜΕ για  τη συγκέντρωση στην παλαιά προβλήτα  της Αίγινας την Πέμπτη 6 Μαΐου. 6 ΜΑΗ απεργούμε! Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι, άνεργοι, συνταξιο...