ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Κόπερ της Σλοβενίας ξέχασε την Αίγινα!

Θλίψη προκαλεί μια ανιστόρητη αναφορά στην ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Κόπερ της Σλοβενίας, πόλη καταγωγής της οικογένειας του Ιωάννη Καποδίστρια.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης εκδήλωσης στην Πλατεία Καποδίστρια, όπου η κυρία Σακελλαροπούλου με τον πρόεδρο της Σλοβενίας Borut Pahor, έκαναν τα αποκαλυπτήρια σε ένα «παγκάκι φιλίας», η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αναφερόμενη στην επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, τόνισε τη συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στη δημιουργία του ελληνικού κράτους.

Ξέχασε όμως ότι αυτό το κράτος ιδρύθηκε στην Αίγινα, το νησί όπου εγκαταστάθηκε ως πρώτος κυβερνήτης καθιστώντας την Πρώτη Πρωτεύουσα για 22 ολόκληρους μήνες, και περιορίστηκε στις «γραφές». Στο ψήφισμα της Γ’Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας, που όριζε το Ναύπλιο ως πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Σαν να μην μεσολάβησε λοιπόν καμιά αλλαγή στην πορεία του, σαν να μην αποβιβάστηκε ποτέ στην Αίγινα και όχι στο Ναύπλιο, σαν να μην ίδρυσε στην Αίγινα όλους τους θεσμούς, η κυρία Σακελλαροπούλου είπε: «Ο Καποδίστριας εκλέχτηκε Κυβερνήτης της Ελλάδας με επταετή θητεία από την Γ’ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας το 1827 και κατέφθασε στο Ναύπλιο σχεδόν ένα χρόνο αργότερα.»!!!

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ Σακελαροπούλου για τον Ιωάννη Καποδίστρια, από όπου και το επίμαχο απόσπασμα, έχει ως εξής:

«Φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση κατά των Οθωμανών, η οποία οδήγησε στη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Με αφορμή αυτή την επέτειο, σκόπιμο είναι να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τις σπουδαίες ιστορικές μορφές του παρελθόντος και τη συμβολή του αγώνα και των προσπαθειών τους στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας.

Ο Καποδίστριας είναι χωρίς αμφιβολία μια από αυτές τις προσωπικότητες που έχουν αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στην ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή ιστορία. Υπήρξε ένας από τους πιο διακεκριμένους ευρωπαίους πολιτικούς και διπλωμάτες του καιρού του, που υπηρέτησε ως Υπουργός Εξωτερικών του Τσάρου και παρευρέθηκε στο περίφημο Συνέδριο του Λάυμπαχ [της σημερινής Λιουμπλιάνας], του οποίου επίσης τη 200ή επέτειο γιορτάζουμε φέτος.

Ήταν, όμως, επίσης κι ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς άνδρες που γνώρισε η χώρα μας. Όταν η αγαπημένη του πατρίδα χρειάστηκε τη βοήθειά του, αυτός αποδέχτηκε με όλη του την καρδιά τη δύσκολη αποστολή να δημιουργήσει ένα κράτος μέσα από το χάος της Επανάστασης.

Ο Καποδίστριας εκλέχτηκε κυβερνήτης της Ελλάδας με επταετή θητεία από τη Γ' Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας το 1827 και κατέφθασε στο Ναύπλιο σχεδόν έναν χρόνο αργότερα. Χάρη ιδίως στις δικές του αδιάκοπες διπλωματικές προσπάθειες, η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει την ανεξαρτησία της το 1830 και να διευρύνει τα σύνορά της. Χάρη πάλι στη διακυβέρνησή του, η χώρα μας κατόρθωσε να σταθεί στα πόδια της μετά από τέσσερις αιώνες οθωμανικής κατοχής και σχεδόν μια δεκαετία πολέμου και κακουχιών.

Στα τρία χρόνια που υπηρέτησε ως κυβερνήτης, δημιούργησε πολλούς θεσμούς που έχουν επιζήσει έως σήμερα και επιδόθηκε σε μια τιτάνια προσπάθεια ανοικοδόμησης του κράτους, αναδιοργανώνοντας τη διοίκηση, την οικονομία, την εκπαίδευση, καθώς και το στράτευμα. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του, αφού δολοφονήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1831».

Πού (ή σε ποιόν) οφείλεται αυτή η πρόδηλη αστοχία; Η Ιστορία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Και ασφαλώς δεν ξαναγράφεται. Η Αίγινα περιμένει μια αποκατάσταση της αλήθειας, στην οποία -είναι βέβαιο- η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν θα διστάσει να προβεί.

Διαβάστε επίσης

Το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού υδροδότησης της Αίγινας επιθεώρησε ο Πατούλης - Τέλη Σεπτέμβρη παραδίδεται προς χρήση (φωτογραφίες)Αίγινα

Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του Saronic Magazine σεχτικά με το χρονοδιάγραμα και τις εργασίες του υποθαλάσσιου αγωγού Αίγινας, με τον Γ. Πατούλη να δηλώνει: «Ένα εμβληματικό και και...

Αίγινα: Οι τελευταίες  ετοιμασίες για το άνοιγμα  της εστίασης στην Αίγινα.Αίγινα

Αν κάτι  κυριαρχεί αυτή την εβδομάδα στην παραλία της Αίγινας, αυτό είναι ένας πυρετός προετοιμασίας σε πολλά σημεία της. Κάποιοι δηλώνουν ήδη έτοιμοι. Κάποιοι άλλοι γυαλίζουν τα π...

Ερώτηση Ν. Μανωλάκου για την ένταξη των Δήμων Αίγινας και Τροιζηνίας-Μεθάνων στο πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού των μικρών νήσωνΑίγινα

Ο Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων Νικόλαος Μανωλάκος, κατέθεσε σήμερα, Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη με θέμα: «Ένταξη στο σχέδιο εμβολιασμού μικρών ν...