ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Προτάσεις για την οικονομική ανάκαμψη των πολιτών από τη Δημ. Παράταξη: "Αλλαγή πορείας για την Αίγινα"

Με  μια σειρά  πολλών και στοχευμένων μέτρων που καταθέτει  η Δημοτική Παράταξη  "Αλλαγή πορείας  για  την Αίγινα" οι δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Π. Μεθενίτης και Αν. Ντελής, επιδεικνύουν  τους τρόπους  και προτείνουν λύσεις ώστε  να σημειωθεί  η οικονομική ανάκαμψη της  κοινωνίας. Κι αυτό - όπως τονίζουν στο τέλος - του Δελτίου Τύπου - σε συνδυασμό με την καλή οικονομική κατάσταση του Δήμου.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ»

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αίγινα 6 Απριλίου 2021

 

        Αγαπητοί συμπολίτες

Καθημερινά βιώνουμε   τα μεγάλα  οικονομικά προβλήματα  που έχουν συσσωρευτεί στην τοπική μας κοινωνία, λόγω του παρατεταμένου lockdown, με  τις πολλές κλειστές επιχειρήσεις και με μεγάλο μέρος του πληθυσμού  άνεργους ή σε αναστολή εργασίας. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία διαπιστώνουμε  την έλλειψη κοινωνικού κράτους, αφού η  οικονομική βοήθεια της κυβέρνησης είναι πολύ μικρή για να καλύψει τις μεγάλες  απώλειες που έχει υποστεί η κοινωνία μας. Για το λόγο αυτό  προτείνουμε τα παρακάτω συμπληρωματικά  μέτρα ελάφρυνσης, με τα οποία ο Δήμος μας θα  συμβάλλει στο μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που ζει η τοπική μας κοινωνία.

   Επίσης υποβάλλουμε προτάσεις και για την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού.

 

Α: Προτάσεις για οικονομικές ελαφρύνσεις επιχειρήσεων :

 

  1. Απαλλαγή καταβολής ανταποδοτικών τελών (Δημοτικά τέλη) για όσες επιχειρήσεις δεν λειτούργησαν λόγω του κορονοιού. Μείωση των ανταποδοτικών τελών  στο 50% για όσες επιχειρήσεις λειτούργησαν με την μορφή  take away. Ένταξη όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων στο κοινωνικό τιμολόγιο νερού.

 

  1. Απαλλαγή των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων, για τις επιχειρήσεις και για όσο καιρό ήταν κλειστές (μείωση αναλογικά  από την ετήσια χρέωση). Μείωση, με την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων, σε ποσοστό 50% ,των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για την τρέχουσα περίοδο.

3.Έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους της Τοπικής αυτοδιοίκησης, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοιού όπως: υπηρεσίες καθαριότητας , εργαζόμενοι στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, ΚΕΠ, Κέντρο Κοινότητας, Κοινωνικό παντοπωλείο και  φαρμακείο.

  1. Θεσμοθέτηση απαλλαγών των οικογενειών από τροφεία Παιδικών Σταθμών για όσο διάστημα παραμένουν κλειστοί.

5 Οικονομική ενίσχυση αθλητικών σωματείων, συλλόγων για πάγια έξοδα(προπονητές με σύμβαση, λειτουργικά έξοδα) και κόστος για  έξοδα επανεκκίνησης.

  1. Παρέμβαση του Δήμου Αίγινας στα αρμόδια Υπουργεία ώστε:

α. Για όλες τις επιχειρήσεις, να υπάρξει ρύθμιση  οφειλών για πληρωμή μισθωμάτων (χωρίς προσαυξήσεις, με άτοκες δόσεις και μειώσεις για εφάπαξ εξόφληση).

β. Η μείωση των ενοικίου που γίνεται  για τους επαγγελματικούς χώρους,  να ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται  σε αναστολή σύμβασης εργασίας καθώς  και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους ανά  τη επικράτεια.

Β: Προτάσεις για οικονομικές ελαφρύνσεις για πληττόμενους Δημότες (άνεργους και σε αναστολή εργασίας):

  1. Αναδρομική ένταξη της παραπάνω κατηγορίας των πληττόμενων   Δημοτών ( με ισχύ από την έναρξη των μέτρων της πανδημίας) στο κοινωνικό τιμολόγιο νερού του Δήμου
  2. Καμία επιβάρυνση προσαυξήσεων για χρέη απέναντι στο Δήμο που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας ή λόγω της οικονομικής ύφεσης της πανδημίας. Δυνατότητα ρύθμισης αυτών των χρεών  ώστε: να μη χαθούν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις  και να επαναδιαπραγμάτευση  με νέους όρους. Ευκολίες πληρωμής με άτοκες δόσεις ή μείωση του ποσού με εφάπαξ καταβολή των χρεώσεων.

3.Μείωση Δημοτικών τελών 50% για την κατηγορία των ανέργων

4.Διεύρυνση των προϊόντων που προσφέρει το Κοινωνικό παντοπωλείο,  με προσθήκη κυρίως ειδών πρώτης ανάγκης. Ότι δεν καλύπτεται από χορηγίες ή από το κράτος   να συμπληρωθεί με χρηματοδότηση από το Δήμο.

  1. Αλλαγή στον υφιστάμενο κανονισμό επανασύνδεσης ύδρευσης, με μειωμένο τέλος επανασύνδεσης και όχι με τον υπάρχοντα κανονισμό που χρεώνει την επανασύνδεση σύμφωνα με το χρόνο που είχε γίνει η διακοπή στην ύδρευση και την καθιστά απαγορευτική.

 

 Γ: Προτάσεις για επανεκκίνηση του τουρισμού:

Η υγειονομικά ασφαλής επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας στην Αίγινα αποτελεί μείζον ζήτημα για την ανάκαμψη της  οικονομίας, την επιβίωση  πολλών επιχειρήσεων, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την προστασία του εισοδήματος των  εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό. 

Η καλοκαιρινή περίοδος με την αναμενόμενη επανεκκίνηση του τουρισμού και την μεγάλη προσέλευση επισκεπτών στο νησί μας, απαιτεί μεγάλη προσοχή και σύνεση. Αν τα μέτρα που θα παρθούν δεν είναι τα κατάλληλα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο υπερμετάδοσης της νόσου που θα οδηγήσει σε μια καταστροφική τουριστική περίοδο για το νησί μας  (βλέπε Πόρος). 

 

 Γι΄αυτό αξιολογώντας και  τα συμπεράσματα και συζήτησης που έγινε στο Δημοτικό συμβούλιο προτείνουμε:

 

  1. Εκπόνηση άμεσου πλάνου εμβολιασμού για τον ενεργό πληθυσμό με  προτεραιότητα σε εργαζόμενους σε τουρισμό, εστίαση, σούπερ μάρκετ, εκπαιδευτικούς, πληρώματα πλοίων, οδηγούς  ταξί, εκδότες εισιτηρίων, αμαξάδες, κούριερ, εργαζόμενους στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αίγινας ,υπάλληλους  του Λιμενικού ταμείου, σώματα ασφαλείας (Λιμενικό, Αστυνομία, Πυροσβεστική)

 

  1. Προσθήκη και δεύτερου εμβολιαστικού κέντρου στο  ήδη υπάρχον του Κέντρου Υγείας Αίγινας.

 

  1. Μαζικά μοριακά τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥστις πύλες εισόδου του νησιού. Το self testing από μόνο του είναι αδιέξοδο και με μικρή αξιοπιστία και  μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο συμπληρωματικά στα μοριακά τεστ ή  όταν υπάρχει μεγάλη κίνηση επιβατών στις πύλες εισόδου.

 

  1. Ελέγχους με μοριακά τεστ κάθε Δευτέρα και Παρασκευή σε εργασιακούς χώρους, εστίαση  και σχολεία ώστε να υπάρξει  διακοπή μετάδοσης της αλυσίδας του κορονοιού.          

 

           Οι παραπάνω προτάσεις της Δημοτικής μας παράταξης γίνονται στα πλαίσια της αξιοποίησης της  καλής οικονομικής κατάστασης του Δήμου, με ένα πολύ καλό χρηματικό υπόλοιπο που έλαβε από την προηγούμενη Δημοτική αρχή, με τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν από το κράτος και  την αναμενόμενη αύξηση εσόδων λόγω  δηλώσεων των επιπλέων "ξεχασμένων " τετραγωνικών μέτρων.

        Τα παραπάνω οικονομικά μέτρα σε συνδυασμό με την ασφαλή επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, θα συμβάλλουν  ώστε να δοθεί  μια οικονομική «ανάσα» στους Δημότες  του νησιού, να παραμείνουν  ζωντανές οι επιχειρήσεις, οι θέσεις εργασίες και να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη  του νησιού μας.

                                                                

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

 

Παντελής Μεθενίτης

Αντώνης Ντελής

 

Διαβάστε επίσης

Πατούλης: Ο υποθαλάσσιος αγωγός υδροδότησης της Αίγινας θα ολοκληρωθεί σύντομαΑίγινα

Προτεραιότητα της Περιφέρειας στο πλαίσιο του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, είναι η κατασκευή έργων ύδρευσης και η παροχή ποιοτικού και επαρκούς νερού στους πολίτες και τους τουρίστε...

Δήμος Αίγινας: Δωρεάν rapid test στους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες των καταστημάτων της ΑίγιναςΑίγινα

Από τον Δήμαρχο Αίγινας Γιάννη Ζορμπά ανακοινώθηκε πως θα διενεργηθούν δωρεάν rapid tests για όλους τους επαγγελματίες και εργαζομένους των καταστημάτων που είναι ήδη σε λειτουργία...