ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Ο Γιαννακός Τζελέπης, η Φλωρού και οι Αιγινήτες.

Η μόνη σχέση  την οποία μπορεί  κάποιος να  βρει ανάμεσα  στον  Γιαννακό Τζελέπη και  τους Αιγινήτες είναι ότι η ακτή  που πήρε  το όνομα  της από το Γιαννακό Τζελέπη αποτελεί καθημερινό πέρασμα  για πολλούς Αιγινήτες που αποβιβάζονται ή επιβιβάζονται στα πλοία  της γραμμής. Η  γνωστή Ακτή Τζελέπη στον Πειραιά είναι μια από τις πολλές  "ακτές" του λιμανιού όπως  η Ξαβερίου , Καλλιμασιώτη, Μιαούλη.

Σημείο αναφοράς  και μέρος  της καθημερινότητας από τη στιγμή που έχει ενταχθεί  στη ζωή μας, όπως και άλλα σημεία  του Πειραιά  στα οποία  πολλοί σημερινοί  Αιγινήτες "μετανάστευσαν" πριν δεκαετίες, έζησαν, μεγάλωσαν, πρόκοψαν οικονομικά έφτιαξαν το σπιτικό  τους. Καστέλλα, Χατζηκυριάκειο, Καλλίπολη, Αγία  Σοφιά , Μανιάτικα, Ταμπούρια, Τερψιθέα, Πασαλιμάνι και τόσες άλλες περιοχές  με τη δική  τους ιστορία, το δικό  τους μύθο.

Πολλά  τα τοπωνύμια  με κάποια από αυτά να έχουν μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία και να έχουν συμβάλει  στη σημερινή εικόνα  της πόλης  και του πρώτου λιμανιού.

Ας  δούμε  λοιπόν  μερικά  στοιχεία  για την Ακτή Τζελέπη, στοιχεία  που υπάρχουν στη Βικιπαίδεια αλλά και  σε πολλά  sites  στο  διαδίκτυο.

Η  Ακτή  Τζελέπη πήρε αυτό το όνομα από τον  Γιαννακό Τζελέπη ο οποίος μαζί με τη γυναίκα  του Φλωρού έφτιαξαν  το πρώτο "ευπρεπές  πέτρινο ξενοδοχείο" του Πειραιά  στο σημείο  που σήμερα είναι η πλατεία Καραϊσκάκη. 

Ο Γιαννακός  Τζελέπης ήταν από  τους πρώτους  οικιστές  του Πειραιά. Προερχόταν από τη Θεσσαλομαγνησία  και είχε κατέβει για να πάρει μέρος  στην Επανάσταση.

Το  πρώτο λοιπόν "ευπρεπές ξενοδοχείον" ήταν ξύλινο  και είχε  τη μορφή περισσότερο  του πανδοχείου. Γύρω  δημιουργήθηκε ένας μικρός οικισμός. Αργότερα ο ίδιος έκτισε  με πέτρα  το ξενοδοχείο του.

Η σύζυγος  του Φλωρού απεβίωσε  στις 14 Αυγούστου μεταξύ των ετών 1840 και 1842 ενώ ο Γιαννακός στις  24  Μαΐου  του 1843.

Ο τάφος  τους σήμερα  βρίσκεται  στο κοιμητήριο  της Αναστάσεως  στον Πειραιά.

 

Διαβάστε επίσης

Πατούλης: Ο υποθαλάσσιος αγωγός υδροδότησης της Αίγινας θα ολοκληρωθεί σύντομαΑίγινα

Προτεραιότητα της Περιφέρειας στο πλαίσιο του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, είναι η κατασκευή έργων ύδρευσης και η παροχή ποιοτικού και επαρκούς νερού στους πολίτες και τους τουρίστε...

Αίγινα: Προτάσεις  για  την οικονομική ανάκαμψη των πολιτών από τη Δημ. Παράταξη: "Αλλαγή πορείας  για την Αίγινα"Αίγινα

Με  μια σειρά  πολλών και στοχευμένων μέτρων που καταθέτει  η Δημοτική Παράταξη  "Αλλαγή πορείας  για  την Αίγινα" οι δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Π. Μεθενίτης και Αν. Ντελής, επιδει...

Δήμος Αίγινας: Δωρεάν rapid test στους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες των καταστημάτων της ΑίγιναςΑίγινα

Από τον Δήμαρχο Αίγινας Γιάννη Ζορμπά ανακοινώθηκε πως θα διενεργηθούν δωρεάν rapid tests για όλους τους επαγγελματίες και εργαζομένους των καταστημάτων που είναι ήδη σε λειτουργία...

Αίγινα: Τρόπος λειτουργίας καταστημάτων. Από την Επαγγελματική Ένωση Αίγινας.Αίγινα

Με έναν πολύ κατατοπιστικό οδηγό η Επαγγελματική Ένωση Αίγινας ενημερώνει  τους επαγγελματίες και το καταναλωτικό κοινό  για  τον τρόπο λειτουργίας  των καταστημάτων στην πόλη της ...