ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Αίγινα του Καποδίστρία - Σπάνια ντοκουμέντα, φωτογραφίες στο Ιστορικό Λεύκωμα για την Πρώτη Πρωτεόυσα της Ελεύθερης Ελλάδας

Μια  πολύ σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές αποτελεί η έκδοση και κυκλοφορία  του Ιστορικού λευκώματος "Η Αίγινα  του Καποδίστρια". Ένας  τόμος  γεμάτος από ιστορικά ντοκουμέντα που αναδεικνύουν την ιστορικότητα  της Αίγινας και  το σημαίνοντα ρόλο  της ως πρώτη πρωτεύουσα  του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους  το 1828. Γεμάτο από αρχειακό υλικό, έγγραφα, γκραβούρες, πίνακες, χάρτες  που αναδύθηκαν μέσα από Συλλογές  και Αρχεία, το λεύκωμα έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπήρχε μέχρι τώρα στο είδος  του.
Το λεύκωμα αποτελεί προϊόν συλλογικής επιστημονικής  δουλειάς και είναι το πρώτο δείγμα δουλειάς  της  Επιτροπής για  το 2021  του Δήμου Αίγινας.
 
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου από  την γραμματεία  της Επιτροπής 2021

                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σπάνια έγγραφα, γκραβούρες, φωτογραφίες και μαρτυρίες εποχής για τον ιστορικό ρόλο της Αίγινας ως Πρώτης Πρωτεύουσας της Ελεύθερης Ελλάδας

Πολύτιμα ντοκουμέντα, που στοιχειοθετούν τον ιστορικό ρόλο της Αίγινας ως τόπου εγκαθίδρυσης της πρώτης κυβέρνησης του νέου ελληνικού κράτους υπό τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, παρουσιάζει το Ιστορικό Λεύκωμα «Η Αίγινα του Καποδίστρια».

Η παρουσίαση του λευκώματος θα πραγματοποιηθεί στην Αίγινα, στις 26 Μαρτίου 2021, στις 12 το μεσημέρι, στο Κυβερνείο του Καποδίστρια, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και θα είναι η πρώτη εκδήλωση της Επιτροπής του Δήμου Αίγινας για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Το εν λόγω ιστορικό λεύκωμα άλλωστε αποτελεί έργο της Επιτροπής του Δήμου Αίγινας «Αίγινα 2021» και εκδόθηκε με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων. Γράφουν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Διονύσης Καλαμάκης, η φιλόλογος Προνόη Θεολογίδου και η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΜΠ Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη. Την επιμέλεια έκδοσης του λευκώματος είχε ο δημοσιογράφος Γιάννης Προβής.

Το περιεχόμενό του αποτελείται από έγγραφα, φωτογραφίες, μαρτυρίες, τα οποία συλλέχθηκαν με κόπο και συμβάλλουν καθοριστικά στην αποκατάσταση μιας αδικίας, που είχε ως αποτέλεσμα την παράλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στη συμβολή της Αίγινας κατά την ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους.

Καταδεικνύουν ωστόσο παράλληλα και την μακρά Ιστορία της Αίγινας ως τόπου όπου άνθισε ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός, όπως έχει καταγραφεί από ξένους περιηγητές.

Ο Ναός του Απόλλωνα στην Κολόνα, στην Αίγινα, 1820. Πρωτότυπος τίτλος "Tempio di Venere in Egina". Συλλογή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Ο ναός της Αφαίας στην Αίγινα. Απεικονίζονται οι χωρικοί της Αίγινας που τροφοδοτούσαν τους περιηγητές κατά το διάστημα που αυτοί διέμειναν στον χώρο. Ed. Dodwell 1819.

Συλλογή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

 

Ξεκινώντας από το πρώτο ελληνικό και ευρωπαϊκό νόμισμα τη «Χελώνη της Αίγινας», που κόπηκε γύρω στο 631 π.Χ. και την αποτύπωση σε γκραβούρα του Ναού του Απόλλωνα στην Κολώνα το 1820, όταν στον αρχαίο ναό διασώζονταν ακόμη δύο κολώνες, συνεχίζουμε με τον χάρτη της Αίγινας, έτος 1688, τον Ναό της Αφαίας εν έτει 1819, το λιμάνι της Αίγινας όπως ήταν το 1883, αλλά και πολλά άλλα ιστορικά κτίρια, όπως το Τυπογραφείο, το Κυβερνείο, το Ορφανοτροφείο, ο Πύργος του Μάρκελλου, η οικία του Κανάρη, του Μαυροκορδάτου, καθώς και το στασίδι του Καποδίστρια στον Μητροπολιτικό Ναό του νησιού, όπου ορκίστηκε πρώτος Κυβερνήτης της Ελεύθερης Ελλάδας.

 

Το παλιό λιμάνι της Αίγινας. Λιθογραφία από Cristopher Wordsworth. Λονδίνο 1882. Συλλογή: Μάρω Καρδαμίτση – Αδάμη.

ΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΗΣ ως είχον κατά το 1839. Χάρτης του αγγλικού ναυτικού από τον Thomas Graves. Το υπόμνημα με τις τοπογραφικές επισημάνσεις είναι, προφανώς, μεταγενέστερο.

Ο Πύργος του Μάρκελλου 1930 (;). Creator Thompson Homer A., αρχαιολόγος.

 

Στο λεύκωμα επίσης περιλαμβάνονται σπάνιες φωτογραφίες Αγωνιστών από την Αίγινα που πρωταγωνίστησαν στην Ελληνική Επανάσταση, ντοκουμέντα από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, όπως: Γενική Εφημερίς της Ελλάδος, Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος, ΣΤ’ Ψήφισμα της Γ’ Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας, εγκύκλιοι του Ιωάννη Καποδίστρια που εκδόθηκαν στην Αίγινα κ.ά., διατάγματα, σφραγίδες με τα αρχικά του πρώτου Κυβερνήτη, νομίσματα που κόπηκαν στην Αίγινα κατά την καποδιστριακή περίοδο και πολλά άλλα, τα οποία παραχωρήθηκαν ευγενώς από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Ίδρυμα Λασκαρίδη και το Νομισματικό Μουσείο.

Γεώργιος Λογιωτατίδης: Αρχηγός της Επανάστασης στην Αίγινα, Πρόκριτος και βουλευτής. Συλλογή: Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Αίγινας.

Η «Σπιτάρα» στο λιμάνι της Αίγινας, όπου στεγάστηκε η Εθνική Τυπογραφία.

 

Την έκδοση, η οποία – ας σημειωθεί - περιλαμβάνει μετάφραση όλων των κειμένων στα αγγλικά, προλογίζει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, τονίζοντας τη σημασία του έργου που επιτέλεσε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Αίγινα για την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Χαρακτηριστικά αναφέρει επ’αυτού: «Η παρούσα έκδοση περιγράφει παραστατικά αυτό το αποτύπωμα. Σχημάτισε κυβέρνηση, ίδρυσε Δικαιοσύνη, έφτιαξε ορφανοτροφείο, σχολεία, δημόσια έργα, μουσείο και τυπογραφείο, ακόμη και τράπεζα».

Γενική Εφημερίς της Ελλάδος, Νοέμβριος 1826, το φύλλο της κυβερνήσεως (Διοικητική Επιτροπή) που ανακοινώνει την μεταφορά της έδρας από το Ναύπλιο στην "ασφαλή "Αίγινα.

 

Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος, Συνταχθέν, ανακριθέν, και επικυρωθέν κατά την Γ΄Εθνοσυνέλευσιν, εν Τροιζήνι 1827 κατά μήνα Μάιον. Εκ της Τυπογραφίας της Κυβερνήσεως. (1827). Βιβλιοθήκη της Βουλής.

 

Χαιρετίζοντας την έκδοση του λευκώματος ο δήμαρχος Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς, προτρέπει τον αναγνώστη «Να συναισθανθεί την ιστορία του τόπου και να αποτίσει φόρο τιμής στον πρώτο κυβερνήτη, τον Ιωάννη Καποδίστρια», ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής 2021 του Δήμου Αίγινας Μανώλης Κοττάκης στον χαιρετισμό του κάνει λόγο για την «ιστορική μοίρα της Αίγινας» τονίζοντας: «Εάν έχει μια αξία αυτό το λεύκωμα είναι να αναδείξει τον ιστορικό πλούτο του νησιού μας, που με αφορμή τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση διακοσίων ετών από την εθνική ανεξαρτησία, αυτός είναι ο εξής: Να πάρουμε τη θέση που μας αξίζει στην ελληνική ιστορία. Η Αίγινα είναι πρώτα τόπος ιστορικός και μετά όλα τα άλλα!

Το πολεμικό του Βασιλικού Ναυτικού της Αγγλίας Warspite επιστρέφει στο Spithead από το ταξίδι του στον κόσμο, 28 Ιουλίου 1827. Henry Moses (καλλιτέχνης, χαράκτης και εκδότης. Συλλογή του Εθνικού Ναυτικού Μουσείου Γκρίνουιτς Λονδίνο.

 

Στο επίμετρο, ο επιμελητής της έκδοσης Γιάννης Προβής ευχαριστεί τους συντελεστές του λευκώματος, εστιάζοντας στην «προίκα» της Αίγινας, που είναι η γεωγραφική της θέση, λέγοντας: «Αυτή η προίκα της Αίγινας, που την έφερε στο προσκήνιο της Ιστορίας τόσες και τόσες φορές, έχει και …αποδεικτικά στοιχεία, που μαρτυρούν το αληθές των λόγων των ιστορικών. Στόχος του ιστορικού λευκώματος ήταν η καταγραφή τους, η αναβίωση των ορόσημων που παραμένουν αναλλοίωτα στη σύγχρονη

εποχή, η ανάδειξη των προσώπων που πρωταγωνίστησαν στον δύσκολο αγώνα της αναγέννησης του Ελληνικού Κράτους με ορμητήριο την Αίγινα».

Το Ορφανοτροφείο της Αίγινας ως Σχολή των Ευελπίδων. Σχέδιο: Γ. Διομήδης. Βιβλιοθήκη της Βουλής.

Σφραγίδα με τα αρχικά του Ιω. Καποδίστρια. Βιβλιοθήκη της Βουλής.

 

Σφραγίδα με ξύλινη λαβή του Ιω. Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδος. Βιβλιοθήκη της Βουλής.

Το Λοιμοκαθαρτήριο της Αίγινας. Σχέδιο - ΓΑΚ. Κάτω από την εικόνα, στο υπόμνημα γράφει: Α γραφείο Διευθυντή, Β αυλή, C σαλόνια, χώροι υποδοχής, D σουίτες ξεχωριστές και απομονωμένες, F διαμερίσματα και δωμάτια, Ε κενοί, κλειστοί χώροι. ΓΑΚ – Συλλογή Μάρως Καρδαμίτση - Αδάμη.

Νομίσματα της Καποδιστριακής περιόδου. Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο, Τράπεζα της Ελλάδος – Νομισματική Συλλογή, Ιδιωτική Συλλογή.

«Ξετίμωσις της λαδιάς του 1829». Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Διάταγμα «Περί οργανισμού Στρατιωτικής Κεντρικής Σχολής», Αίγινα 22.2.1829. Βιβλιοθήκη της Βουλής.

 

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Ο ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας απαντά στον Δήμαρχο Αίγινας για τις κατηγορίες υποκίνησης συγκέντρωσης πολιτών.Αίγινα

 Την ευαισθησία όλων των Αιγινητών για το πράσινο και τα δέντρα τονίζει σε ανακοίνωση  του ο ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας στην ανακοίνωση - απάντηση  προς  το Δήμαρχο Αίγινας κ. Ι.Ζορμπά. Είχαν ...

Αίγινα: Ο  Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Δένδιας στην πρώτη εκδήλωση της Επιτροπής "Αίγινα 2021"Αίγινα

Με  την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ν.Δένδια ανοίγει  τις πόρτες  του το ανακαινισμένο Κυβερνείο  του Ιωάννη Καποδίστρια στην πρώτη εκδήλωση της  Επιτροπής "Αίγινα 2021" το...

Αίγινα: Ολοκληρώθηκε με μεγάλη ανταπόκριση η 54η εθελοντική αιμοδοσία του Δήμου Αίγινας.Αίγινα

    Μεγάλη η ανταπόκριση  των πολιτών στην εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε  το διήμερο 19 -20 Μαρτίου στην αίθουσα "Παύλος Ανδρεόπουλος" του Δημοτικού Σταδίου Αίγινας. Σχ...

Αίγινα:Καταγγελία  του ΣΥΡΙΖΑ Αίγινα για την κοπή- κλάδεμα δέντρων σε δημόσιους χώρους.Αίγινα

Σε κατάθεση καταγγελίας προχώρησε η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ  Αίγινας για την κοπή - κλάδεμα  των δέντρων σε δημόσιους χώρους της Αίγινας:   ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ  ΑΙΓΙΝΑΣ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕ...

Αναφορά Ν. Μανωλάκου για ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού στα νησιά του Αργοσαρωνικού ΑΓΚΙΣΤΡΙ

Ο Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων Νικόλαος Μανωλάκος, κατέθεσε στις 17/03/2021 Αναφορά προς τον Υπουργό Τουρισμού, με θέμα: «Επιστολή Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας για την ασφαλή επανεκ...

Εμβολιασμοί στα νησιά: Στους "Αταίριαστους" στο ΣΚΑΙ ο Σ. Καλαμάκης και ο Γ. Δημητριάδης (βίντεο)Αίγινα

Στην εκπομπή "Αταίριαστοι" της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ φιλοξενήθηκαν, κατά σειρά, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας Σταύρος Καλαμάκης και ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, οι...

Αίγινα: Με την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ.Ν. Δένδια, η πρώτη εκδήλωση της Επιτροπής του '21 στην ΑίγιναΑίγινα

Η  πρώτη εκδήλωση για  τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης  του 1821 προγραμματίζει η Επιτροπή του Δήμου Αίγινας για το '21, την Παρασκευή 26 Μαρτίου σ...