ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χριστούγεννα 2020 στην Αίγινα: Γαστρονομικές προτάσεις - Κυδωνόπαστο και αλμυρή τούρτα (βίντεο)

Πρωτοχρονιά σήμερα! Και σκεφθήκαμε να καλωσορίσουμε το νέο έτος με μία συνταγή παραδοσιακή και μία πιο σύγχρονη: κυδωνόπαστο (από το τετράδιο γλυκών της Αικατερίνης Γελαδάκη) και τούρτα τυριών & αλλαντικών. Μας τις παρουσιάζουν οι Ράνια Κορναράκη-Πετρά και Ελένη Κουνελάκη (από το μεζεδοπωλείο "Γεύσεις με τη Ράνια & την Ελένη"), γνωστές από την ενεργή συμμετοχή τους στη διαμόρφωση της γαστρονομικής ταυτότητας της Αίγινας.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

 

Παραγωγή: Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αίγινας Οργάνωση | Επιμέλεια: Φίλοι Φιστίκι Φεστ Εκτέλεση Παραγωγής: Φωτογραφία & Τέχνη Παρουσίαση: Γιώργος Μπήτρος Σκηνοθεσία | Κάμερα | Μοντάζ | Logos: Ανέστης Κορνέζος Digital Management Supervision: Ειρήνη Κουνάδη

 

ΚΥΔΩΝΟΠΑΣΤΟ

Υλικά

3 κυδώνια

2 φλιτζάνια ζάχαρη

1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομμένα

1 - 2 ξύλα κανέλας

 

Εκτέλεση

Κόβουμε τα κυδώνια σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε να βράσουν με τη φλούδα και την καρδιά - κουκούτσια σε μία κατσαρόλα με λίγο νερό, μέχρι να μαλακώσουν και να το "πιούν" εντελώς ώστε να διατηρήσουν όλη τους τη γεύση. Δεν αφαιρούμε τα κουκούτσια, γιατί περιέχουν πηκτίνη. Όταν βράσουν καλά, τα αφήνουμε να κρυώσουν, αφαιρούμε τη φλούδα και τα κουκούτσια και τα βάζουμε στο μπλέντερ, για να δημιουργήσουμε έναν πουρέ. Στη συνέχεια, βάζουμε τον πουρέ σε μια κατσαρόλα, αφού πρώτα τον μετρήσουμε με ένα φλυτζάνι και υπολογίσουμε για τρία φλιτζάνια πουρέ κυδώνι δύο φλιτζάνια ζάχαρη, και τα ξύλα κανέλας. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς για να μην κολλήσει. Όταν δέσει το μείγμα, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι που έχουμε αλείψει με ελάχιστο ελαιόλαδο. Το γαρνίρουμε με ολόκληρα, ασπρισμένα αμύγδαλα και το αφήνουμε να κρυώσει και να στεγνώσει μέχρι την επόμενη μέρα. Όταν είναι έτοιμο το κόβουμε σε κομμάτια. (Την πρωτότυπη συνταγή μπορείτε να τη βρείτε στο βιβλίο "Τετράδιον Γλυκών" της Αικατερίνης Γελαδάκη το οποίο είχε αρχικώς εκδοθεί από το Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης και ανατυπώθηκε πρόσφατα.)

 

ΤΟΥΡΤΑ ΤΥΡΙΩΝ & ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ

Για το παντεσπάνι

Υλικά

4 αυγά

1 πρέζα αλάτι

15 γρ. ζάχαρη

40 γρ. ηλιέλαιο

50 γρ. γάλα

130 γρ. αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

 

Εκτέλεση

Χωρίζουμε τα ασπράδια και τους κρόκους από τα αυγά. Κάνουμε τα ασπράδια μαρέγκα και μετά ρίχνουμε στο μίξερ τους κρόκους, τη ζάχαρη, το αλάτι και χτυπάμε. Ένα λεπτό μετά ρίχνουμε το λάδι και στη συνέχεια το γάλα. Μόλις ομογενοποιηθούν καλά, προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ. Βάζουμε το μείγμα σε ταψί διαστάσεων 25 x 37 στο οποίο έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα πρώτα. Ψήνουμε σε αντιστάσεις για 20 λεπτά, σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο.

 

Για τη γέμιση

Υλικά

Α. 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

120 γρ. blue cheese

Β. 200 γρ. ανθότυρο

100 γρ. φέτα

50 γρ. κοπανιστή

 

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με το blue cheese μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν κρέμα. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε το ανθότυρο, τη φέτα και την κοπανιστή μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν κρέμα. Αυτές είναι δύο διαφορετικές κρέμες τυριών για τη γέμιση ή την επικάλυψη της τούρτας τις οποίες, αν θέλουμε, μπορούμε να τις χρωματίσουμε με φυτικό χρώμα. Επίσης, θα χρειαστείτε λεπτές φέτες αλλαντικών, κόκκινες πιπεριές, τοματίνια, φύλλα από φρέσκα κρεμμυδάκια ή σχοινόπρασο, μαϊντανό, κάπαρη , αγγουράκια τουρσί και ό,τι άλλο επιθυμείτε για τον στολισμό της τούρτας, σύμφωνα με τη φαντασία και το γούστο σας.

 

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Η εκπομπή "Αστικό τοπίο" του καναλιού της Βουλής ταξιδεύει σήμερα στην Αίγινα.Αίγινα

Σήμερα  Σάββατο 2 Ιανουαρίου και ώρα  14.30  θα μεταδοθεί από  την συχνότητα της τηλεόρασης της Βουλής η εκπομπή "Αστικό Τοπίο. Τα Καποδιστριακά κτίρια της Αίγινας". Στην εκπομπή μ...

Αίγινα: Σκέψεις και Ευχές από τον πρόεδρο της Κοινότητας Αίγινας κ. Παναγιώτη ΚασιμάκηΑίγινα

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αίγινας κ. Παναγιώτης Κασιμάκης με την ευκαρία  του ερχομού του καινούργιου χρόνου, αναπτύσσει τις σκέψεις του για  τη χρονιά που πέρασε, τα κέρδη τα οφέλ...

Χριστούγεννα στην Αίγινα: Γαστρονομικές προτάσεις - Αιγινήτικες δίπλες (βίντεο)Αίγινα

Η παράδοση αποτελεί ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά ενός τόπου, μιας κοινωνίας. Στην Αίγινα είναι πλούσια κι ευτυχώς ένα αρκετά σημαντικό μέρος της διατηρείται και σήμερα.   Έ...

Αίγινα:Ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς.Αίγινα

Η  Οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ  Αίγινας με αφορμή τον ερχομό  της Πρωτοχρονιάς με ειδική ανακοίνωση της επιχειρεί έναν απολογισμό για  τα θέματα που απασχόλησαν την ελληνική κοινωνία  τη...