ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Φίλιππος Τζίτζης στο SM: Ποιότητα ζωής, έργα υποδομής, εξωστρέφεια

Ο υποψήφιος δήμαρχος Φίλιππος Τζίτζης μιλάει στο SM για τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας και τάσσεται υπέρ της συνεργασίας και της αναβάθμισης του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Συνέντευξη στη Σίλα Αλεξίου

 

Με γνώση των αναγκών της Αίγινας, λόγω της μακρόχρονης ενασχόλησής του με τα κοινά, ο υποψήφιος δήμαρχος Φίλιππος Τζίτζης δηλώνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί την ποιότητα ζωής στο νησί, με την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της απερχόμενης διοίκησης για έλλειψη συνεργασίας και «γηπεδοποίηση» των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

 


Κύριε Τζίτζη, κατεβαίνετε ως υποψήφιος δήμαρχος Αίγινας για δεύτερη φορά. Τα μεγάλα προβλήματα του νησιού δεν σας τρομάζουν;

Αν με τρόμαζαν τα πραγματικά μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας, δεν θα ήμουν εδώ με την ιδιότητα του υποψήφιου δημάρχου. Ξέρετε, ο δήμαρχος οφείλει και πρέπει να είναι σε θέση να αντιληφθεί, να διαχειριστεί και τελικά να επιλύσει τα όποια προβλήματα απασχολούν τους συμπολίτες του, κάθε πρόβλημα μεγάλο ή μικρό. Με λίγα λόγια, είμαι εδώ, ακριβώς γιατί έχω αντιληφθεί και γνωρίζω, αλλά πολύ περισσότερο έχω την πρόθεση και –επιτρέψτε μου να πω– τη δυνατότητα να δώσω το συντομότερο δυνατόν τις λύσεις που απαιτούνται. Προέρχομαι από μια οικογένεια που μου δίδαξε ότι η προσφορά προς τον συνάνθρωπο είναι τρόπος ζωής, και όχι προεκλογική καμπάνια. Έτσι έμαθα από μικρός. Γι’ αυτό και ποτέ, στην πολύχρονη ενασχόλησή μου με τα κοινά, δεν είχα ως κίνητρο το όφελος. Πολιτικό, κοινωνικό, επαγγελματικό ή οικονομικό. Γι’ αυτό και δηλώνω δημόσια και σε εσάς αυτό που οι περισσότεροι γνωρίζουν, ότι δεν πρόκειται να κρατήσω τη δημαρχιακή αποζημίωση. Θα διατίθεται ολόκληρη σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, σε νέα παιδιά που σπουδάζουν κ.α. Αυτοσκοπός μου δεν είναι ο πλουτισμός μου μέσα από τον Δήμο.

Την παρουσία στα κοινά δεν τη θεωρώ επάγγελμα, αλλά λειτούργημα. Είναι μια μεγάλη τιμή και ταυτόχρονα μια πολύ μεγάλη ευθύνη, την οποία ακουμπούν στα χέρια σου οι συμπολίτες σου. Αυτό μου αρκεί. Και, αν μπορέσω να φανώ αντάξιος των προσδοκιών τους, τότε αυτή θα είναι η μόνη ανταμοιβή μου από τον Δήμο της Αίγινας.

 

Αν και πολύ νέος, έχετε θητεύσει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ως δημοτικός σύμβουλος, επί μακρά σειρά ετών. Παράγεται έργο στις συνεδριάσεις;

Το Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να αποτελεί τον ναό της δημοκρατίας, τον ναό της Αυτοδιοίκησης, της συνεννόησης, της συνεργασίας, της ευγενούς πολιτικής αντιπαράθεσης από όλες τις παρατάξεις και από όλους τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να είναι ο τόπος διαρκούς συζήτησης, ανταλλαγής επιχειρημάτων και τελικά λήψης αποφάσεων, πάντα για το καλό όλου του νησιού, όλων των Αιγινητών.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια –και αυτό το λέω με μεγάλη μου λύπη, καθώς έχω μακρά θητεία στο Δημοτικό Συμβούλιο– ο χώρος του Συμβουλίου έχει μετατραπεί σε αρένα αντιπαραθέσεων χωρίς λόγο, σε «γήπεδο», όπου με ποδοσφαιρικούς όρους και ύβρεις επιχειρείται η επιβολή των μεν πάνω στους δε.

Το αποτέλεσμα είναι να παράγεται μεν έργο, αλλά έργο που να ικανοποιεί συνήθως μέρος μόνο των συμπολιτών μας ή έργο μικρότερο των προσδοκιών των πολιτών του νησιού. Αιτία οι αρνήσεις, οι δυσκολίες και τα αναχώματα που πολλές φορές βάζουν και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας στην ίδια τη Δημοτική τους Αρχή.

Κοιτάξτε για παράδειγμα το απερχόμενο Συμβούλιο, κάντε μια μικρή έρευνα, δείτε τις ανεξαρτητοποιήσεις ή τις διαφοροποιήσεις συμβούλων της ίδιας παράταξης από τον επικεφαλής τους, και θα αντιληφθείτε τι εννοώ. Επί των ημερών της δικής μας διοίκησης, το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποκτήσει την αίγλη, το κύρος και τον θεσμικό ρόλο που πρέπει να έχει. Να εργάζεται συστηματικά, ενωτικά και αποτελεσματικά για το καλό ΟΛΩΝ των κατοίκων αυτού του υπέροχου νησιού.

 

Ενώ όλοι συμφωνούν στην ανάγκη διευθέτησης κάποιων προβλημάτων ζωτικής σημασίας (βιολογικός καθαρισμός, αποχετευτικό, ανακύκλωση, σκουπίδια), γιατί διαρκώς αναβάλλεται η δρομολόγησή τους;

Γιατί απλούστατα όλοι συμφωνούν δημόσια και αντιπολιτεύονται κατ’ ιδίαν. Όλοι θέλουν να είναι αρεστοί στους συμπολίτες μας, αλλά, όταν έρχεται η ώρα της απόφασης, προκρίνουν το κομματικό ή το προσωπικό τους συμφέρον, εις βάρος του νησιού, της προόδου και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων μας. Για να μην αναφερθώ στα κολλήματα κάποιων με το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων.

Αυτό που πολλοί στο νησί δεν έχουν αντιληφθεί ή δεν θέλουν να αντιληφθούν είναι το γεγονός ότι η δημόσια διοίκηση πρέπει να έχει –και θα έχει– συνέχεια και ότι κανένας δήμαρχος δεν θα πρέπει να παρακάμπτει το έργο των προκατόχων του.

Ως δήμαρχος του νησιού, όταν με το καλό ολοκληρωθούν τα τόσο σημαντικά έργα που αναφέρατε –τα οποία και θα ολοκληρώσουμε–, θα φροντίσω με προσωπική μου πρόσκληση να είναι παρόντες όλοι οι δήμαρχοι, οι οποίοι με τις ενέργειές τους βοήθησαν για την ολοκλήρωση του ενός ή του άλλου έργου. Αυτά σε ό,τι αφορά το νερό και τον βιολογικό.

 

Θεωρείτε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποκτήσει η Αίγινα σύγχρονες υποδομές;

Όλα τα μεγάλα έργα και οι υποδομές είναι δύσκολα και στον σχεδιασμό και στη χρηματοδότηση και στην υλοποίηση. Αν διαθέτεις όμως γνώση όλων αυτών των δυσκολιών και έχεις προβεί στον σωστό σχεδιασμό, έχεις διερευνήσει και εντοπίσει τις πηγές χρηματοδότησης, και έχεις και τις σωστές τεχνικές υπηρεσίες, τότε το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη και όραμα για τον τόπο σου. Και όλα τα παραπάνω θεωρώ πως τα διαθέτει η ομάδα μας. Σε ό,τι αφορά τις τεχνικές μας υπηρεσίες, αυτές θα τύχουν της ανάλογης αναβάθμισης και στελέχωσης, διότι πολλοί κρύφτηκαν πίσω από την ελλιπή στελέχωση, για να κρύψουν την αδυναμία τους και την παντελή απουσία έργου.

 

Η διοίκηση του απερχόμενου δημάρχου Δημήτρη Μούρτζη επικεντρώθηκε κάπου;

Ειλικρινά, δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Όχι γιατί είμαι και εγώ αντίπαλός του στη διεκδίκηση της διοίκησης του Δήμου, αλλά απλά επειδή δεν μπορώ να θυμηθώ –όπως και οι περισσότεροι συμπολίτες μας– κάτι που να έκανε τη διαφορά. Θα έλεγα ότι έριξε το βάρος του στο θέμα του υποθαλάσσιου αγωγού, ξεχνώντας όμως όλα τα υπόλοιπα έργα. Και αυτό είχε κόστος στο επίπεδο ζωής, στην πρόοδο και στην ανάπτυξη του νησιού μας.

 

Εσείς ασκήσατε αντιπολίτευση. Τι σας ενόχλησε περισσότερο;

Αυτό που με στενοχώρησε, και όχι ενόχλησε, ήταν ο απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε η διοίκηση του απερχόμενου δημάρχου συλλήβδην την αντιπολίτευση. Η απουσία συναινετικού πνεύματος, συνεργασίας, ομόνοιας... Στοιχεία που πολλούς τούς οδήγησαν στην απόφαση να μην εμπλακούν ξανά με τα κοινά του τόπου μας.

 

Ποια πιστεύετε πως πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα του δημάρχου Αίγινας;

Η ποιότητα ζωής και τα έργα υποδομής. Και αμέσως μετά η εξωστρέφεια του νησιού μας, η εξέλιξη του τουριστικού μας προϊόντος, μέσα από την απόκτηση νέων, ευέλικτων και περισσότερο αποδοτικών μορφών, η σύνδεση του πρωτογενούς μας τομέα με τη γαστρονομία και τον σχετικό τουρισμό, ο θρησκευτικός τουρισμός κ.ά.

 

Το ισχύον εκλογικό σύστημα απαιτεί, μετά τις εκλογές, συνεργασίες. Το πολεμικό κλίμα που έχει ήδη καλλιεργηθεί από κάποια παράταξη αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον της Αίγινας;

Θέλω να πιστεύω πως το πολεμικό κλίμα θα σταματήσει την επομένη της εκλογής της νέας Δημοτικής Αρχής. Σε ό,τι μας αφορά, είμαστε εξαρχής υπέρμαχοι της συνεργασίας, της ενωτικής πορείας, του κοινού αγώνα για τα μεγάλα και τα μικρά. Για τα σπουδαία και τα ασήμαντα.

Στην Αίγινα δεν περισσεύει κανείς. Και εμείς αυτό θα το κάνουμε πράξη, αν μας εμπιστευθούν οι συμπατριώτες μας. Και επιπλέον, για να απαντήσω στους επαγγελματίες της πολιτικής, μία τετραετία θεωρώ ότι αρκεί για κάποιον που αγαπάει τον τόπο του, έχει πρόγραμμα και διάθεση να δουλέψει σκληρά, να κάνει πράγματα ουσίας, αλλά και για να θεμελιώσει συνθήκες για άλλα, πιθανώς μεγαλύτερα, τα οποία θα κληθούν να συνεχίσουν όσοι ακολουθήσουν. Γιατί, όπως σας είπα και στην αρχή, η διοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια. Και εμείς αυτό θα το σεβαστούμε ως Δημοτική Αρχή.

 

Εσείς πώς οραματίζεστε το νησί;

Θα σας πω πώς το οραματίζομαι για τις νέες γενιές. Για όσους ακολουθούν. Γιατί όραμά μας είναι να βελτιώσουμε τα σημερινά, χτίζοντας όμως γερές βάσεις για το μέλλον. Οραματίζομαι λοιπόν την Αίγινα πραγματική πρωτεύουσα στον Αργοσαρωνικό. Παρούσα στον χάρτη αναπτυξιακά, πολιτιστικά, οικονομικά. Με χαρούμενους κατοίκους και ικανοποιημένους επισκέπτες. Οραματίζομαι μια Αίγινα πρότυπο ΣυνΕργασίας! Την Αίγινα των ονείρων μας.

Διαβάστε επίσης

Γιάννης Ζορμπάς: Tο υπόδειγμα του φιλότιμου και καπάτσου δημάρχου έχει τελειώσειΑίγινα

 Σε ένα μεγάλο αριθμό συγκεντρωμένων χθες Παρασκευή 24 Μαΐου ο υποψήφιος Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς  άνοιξε την αυλαία των τριών προγραμματισμένων  και τελευταίων προεκλογ...

Φίλιππος Τζίτζης: Ποιος θα πάει για δουλειά και όχι για… δουλειές στο Δήμο, την 1η Σεπτεμβρίου;Αίγινα

Μαχητικός, όπως ακριβώς κα τη βραδιά των εγκαινίων του προεκλογικού του κέντρου, και με ένταση ο υποψήφιος Δήμαρχος Αίγινας προτίμησε να μιλήσει στην πλατεία μπροστά από την εκκλησ...

Mεγάλη, ενωτική και... αιχμηρή, η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Παναγιώτη Κουκούλη Αίγινα

Άμεσος, ουσιαστικός, ενωτικός αλλά και αιχμηρός όπου χρειάστηκε, ήταν ο λόγος του υποψήφιου δήμαρχου Αίγινας, Παναγιώτη Κουκούλη, στην χθεσινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ...

Προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού της «Λαϊκής Συσπείρωσης στην ΑίγιναΑίγινα

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαΐου στις οκτώ το βράδυ η προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην παλαιά προβλήτα  της Αίγινας. Η συγκέντρωση ξεκίνησε ...

Συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Κασιμάκη υποψήφιου για την Κοινότητα ΑίγιναςΑίγινα

Ο  κ. Παναγιώτης Κασιμάκης ξάφνιασε πολλούς φίλους και συμπολίτες μας με την επιλογή  του να ηγηθεί ενός ανεξάρτητου συνδυασμού και να διεκδικήσει  την Κοινότητα της Αίγινας στις ε...