Μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια εργασιών ανοικοδόμησης, ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων αποκαλύπτεται την Παρασκευή, με τις ψηλές οροφές και την καινούργια λιθοδομή να σβήνουν τις ζοφερές αναμνήσεις από την καταστροφική πυρκαγιά του 2019.

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν ζωντανά από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον χώρο έδειξαν το εσωτερικό του εμβληματικού καθεδρικού ναού όπως θα μπορούσαν να τον έχουν βιώσει οι πιστοί κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, με τους μεγάλους, ανοιχτούς χώρους του να γεμίζουν με έντονο φως μια ηλιόλουστη χειμωνιάτικη μέρα – σπάνιο φαινόμενο για το Παρίσι.

CHRISTOPHE PETIT TESSON/Pool via REUTERS
EPA/STEPHANE DE SAKUTIN / POOL MAXPPP OUT

Οι τρύπες που άνοιξε η πυρκαγιά στις θολωτές οροφές, αφήνοντας απανθρακωμένα συντρίμμια, έχουν εξαφανιστεί και τώρα έχουν γεμίσει με νέα λιθοδομή. Ο Μακρόν εισήλθε από τις γιγάντιες και περίτεχνα σκαλισμένες μπροστινές πόρτες του καθεδρικού ναού και κοίταξε με θαυμασμό τις οροφές.

CHRISTOPHE PETIT TESSON/Pool via REUTERS
CHRISTOPHE PETIT TESSON/Pool via REUTERS

Η ευκαιρία είναι η τελευταία επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο εργοτάξιο για να δει ο ίδιος τους ανακαινισμένους εσωτερικούς χώρους πριν από την επαναλειτουργία του εμβληματικού μνημείου κανονικά για τους πιστούς στις 8 Δεκεμβρίου.

Οι εικόνες κόβουν την ανάσα, δείχνοντας την ανακαινισμένη λιθοδομή, ζωντανά χρώματα και άλλους καρπούς της ανακατασκευής-μαμούθ.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανήρτησε βίντεο από την επίσκεψή του, «ντυμένο» – φυσικά – με Εντίθ Πιάφ.

Μαζί με τεχνίτες, αρχιτέκτονες, επιχειρηματίες και δωρητές, ο Μακρόν αναμένεται να αποτίσει φόρο τιμής στη δεξιοτεχνία και την αφοσίωση όλων εκείνων που εργάστηκαν για να επαναφέρουν την Παναγία των Παρισίων στη ζωή.

EPA/STEPHANE DE SAKUTIN / POOL MAXPPP OUT /
EPA/STEPHANE DE SAKUTIN / POOL MAXPPP OUT /

Ο Γάλλος πρόεδρος επισκέπτεται την ανακατασκευασμένη ξύλινη οροφή, η οποία ανακατασκευάστηκε με ξύλο από εκατοντάδες βελανιδιές, και άλλα σημαντικά σημεία της ανακατασκευής.

Μαζί με μια ομάδα 700 τεχνιτών, αρχιτεκτόνων, επιχειρηματιών και δωρητών, ο Μακρόν αποτίει φόρο τιμής στη δεξιοτεχνία και την αφοσίωση πίσω από την προσπάθεια αποκατάστασης.

CHRISTOPHE PETIT TESSON/Pool via REUTERS

Η επίσκεψη εγκαινιάζει μια σειρά εκδηλώσεων που εγκαινιάζουν την επαναλειτουργία του γοτθικού αριστουργήματος του 12ου αιώνα.

Ο Μακρόν θα επιστρέψει στις 7 Δεκεμβρίου για να εκφωνήσει ομιλία και να παραστεί στον αγιασμό του νέου βωμού κατά τη διάρκεια πανηγυρικής λειτουργίας την επόμενη ημέρα.

Η κυβέρνηση Μακρόν χαιρετίζει την ανοικοδόμηση ως σύμβολο της εθνικής ενότητας και της γαλλικής ικανότητας. 

naftemporiki.gr