ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έφυγε από τη ζωή η εμβληματική Ολλανδή φωτογράφος Μπερτίν Φαν Μάνεν

Σε ηλικία 89 ετών, πέθανε η εμβληματική Ολλανδή φωτογράφος Μπερτίν Φαν Μάνεν. Η διάσημη φωτογράφος, η οποία ήταν φίλη του Πόρου και του Σαρωνικού, έφυγε από τη ζωή στις 26 Μαΐου, ήρεμα και έχοντας γύρω της την οικογένεια της.

Η Bertien van Manen ξεκίνησε την καριέρα της ως φωτογράφος μόδας τη δεκαετία του 1970. Ωστόσο, η δουλειά της σύντομα εξελίχθηκε σε φωτογραφία ντοκιμαντέρ, εστιάζοντας στην αποτύπωση της καθημερινής ζωής και των οικείων στιγμών των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Η ακατέργαστη και άμεση φύση της φωτογραφίας ντοκιμαντέρ της ταίριαζε περισσότερο από την ωραιοποίηση των λήψεων μόδας. Επιπλέον, η φωτογραφία πρόσφερε στην Van Manen την ευκαιρία να απελευθερωθεί από τα άκαμπτα όρια του ρόλου της νοικοκυράς που επικρατούσε εκείνη την εποχή και να ακολουθήσει το κύμα του δεύτερου φεμινιστικού κινήματος.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Van Manen φωτογράφιζε σε όλο τον κόσμο, κάνοντας μεγάλα ταξίδια κατά τη διάρκεια των οποίων δημιούργησε στενούς δεσμούς με τους ανθρώπους που γνώριζε. Τη δεκαετία του 1980, οδήγησε μόνη της ένα φορτηγό μέσα από τα Απαλάχια για να φωτογραφίσει γυναίκες ανθρακωρύχους - ένα ενδιαφέρον που ξεκίνησε νωρίς στα νιάτα της.

Η δουλειά της την οδήγησε πιο πέρα στη Δυτική Σαχάρα, τη Νικαράγουα, μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης και από τα αγγλικά ορυχεία, στην πρώην Σοβιετική Ένωση και την Κίνα. Παρά τη συχνή εμπλοκή της σε περιοχές συγκρούσεων, οι φωτογραφίες της Van Manen διέφεραν σημαντικά από τις γραφικές εικόνες της φτώχειας και των κακουχιών που παρήγαγαν οι σύγχρονοί της.

Αναζήτησε έθιμα, συναντήσεις και συζητήσεις — εστιάζοντας στα άτομα πίσω από τα ιστορικά γεγονότα. Μέχρι σήμερα, επαινείται για την οικεία της οπτική, το μάτι για τη λεπτομέρεια και την ευαισθησία που είναι εμφανής στις εικόνες της.

Καθ 'όλη τη διάρκεια της εντυπωσιακής καριέρας της, η Bertien van Manen δημοσίευσε πολλά επιδραστικά photobooks, συμπεριλαμβανομένων των "A Hundred Summers, A Hundred Winters" (1994), "East Wind West Wind" (2001) και "Let's Sit Down Before We Go" (2011).

Η δουλειά της έχει εκτεθεί σε κορυφαία μουσεία και γκαλερί παγκοσμίως, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) στη Νέα Υόρκη, η Tate Modern στο Λονδίνο και το Μουσείο Stedelijk στο Άμστερνταμ. Εκτός από την γκαλερί Annet Gelink, εκπροσωπείται από την Γκαλερί Yancey Richardson, Νέα Υόρκη, Robert Morat Gallery, Βερολίνο, και In Camera Gallery, Παρίσι.

Η κληρονομιά της Bertien van Manen αποτελεί απόδειξη της ικανότητάς της να αποτυπώνει την ομορφιά και την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Το έργο της αναμφίβολα θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης και προβληματισμού για τις επόμενες γενιές.

 

Διαβάστε επίσης

Δούκισσα της Πλακεντίας, η πάμπλουτη δυστυχισμένη αρχόντισσα της Αθήνας: Η βαλσαμωμένη κόρη της στο υπόγειο, η φιλία με τον Καποδίστρια που έγινε μίσος [εικόνες]Πολιτισμός

«…Μένει σε ένα μισοτελειωμένο σπίτι, απομονωμένο, έρημο και χωρίς επίπλωση, τη στιγμή που μία άνετη ζωή,  ένας διαλεχτός κοινωνικός κύκλος, πέντε ή έξι αφοσιωμένοι φίλοι (με όποιο ...