ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο μαγικός κόσμος της 7ης Τέχνης «ταξιδεύει» με τον κινητό δημοτικό κινηματογράφο στις γειτονιές της Πάτρας

Το «ταξίδι» του στην Πάτρα ξεκινάει και φέτος ο κινητός δημοτικός κινηματογράφος, προσφέροντας δωρεάν στους δημότες την ευκαιρία να απολαύσουν ταινίες, τόσο στο ατμοσφαιρικό αίθριο του παλιού δημοτικού νοσοκομείου, στην παλιά πόλη, όσο και στις γειτονιές της Πάτρας.

 

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού του δήμου Πατρέων, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, «με τη μορφή που έχει αποκτήσει ο κινητός δημοτικός κινηματογράφος, δεν έχουμε μόνο μία παράσταση, ή κάποιες καλοκαιρινές παραστάσεις, αλλά πλέον είναι ένας θεσμός, ο οποίος ξεκινάει για δύο μήνες το καλοκαίρι και συνεχίζεται με εκδηλώσεις εορταστικού ή επετειακού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα, τα Χριστούγεννα, ή σε επετείους για την αντιφασιστική πάλη του λαού μας».

 

Παράλληλα, τονίζει ότι «το πατραϊκό κοινό αγκαλιάζει όλες τις πολιτιστικές δράσεις, αγαπάει τις τέχνες και ως εκ τούτου και τον κινητό δημοτικό κινηματογράφο».

 

Σχετικά με τη λειτουργία του κινητού δημοτικού κινηματογράφου, η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «έχει ξεκινήσει το 2015 από τη σημερινή δημοτική αρχή» και συνεχίζει: «Δεν περιοριζόμαστε σε κάποιες προβολές σε έναν συγκεκριμένο χώρο, όπως είναι το αίθριο του παλιού δημοτικού νοσοκομείου, αλλά πάμε και στις γειτονιές της πόλης μας, όπου προβάλλονται κάθε εβδομάδα δύο ταινίες, ενώ συνεργαζόμαστε κυρίως με τους πολιτιστικούς συλλόγους, ώστε να παρακολουθούν οι πολίτες τον δημοτικό κινηματογράφο».

 

Επίσης, τονίζει ότι «ως πολιτιστικός οργανισμός καλύπτουμε όλα τα έξοδα αυτών των εκδηλώσεων και τις προσφέρουμε στον πατραϊκό κοινό με ελεύθερη είσοδο για όλους».

 

Όσον αφορά στην απόφαση της δημοτικής αρχής για τη λειτουργία του κινητού δημοτικού κινηματογράφου, η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «εμείς πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να προσφέρεις δράσεις πολιτισμού στους συνδημότες και τις συνδημότισσες μας» και προσθέτει: «Είναι το ίδιο που μας οδήγησε στο να πηγαίνουμε στις γειτονιές μουσικά σχήματα, να έχουμε καθιερώσει το θεσμό ερασιτεχνικού θεάτρου, να δίνουμε βήμα στους ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες και γενικά είναι το ίδιο που μας οδηγεί στο να έχουμε πλήθος πολιτιστικών δράσεων, γιατί πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός είναι μία ανάγκη που πρέπει να ικανοποιείται. Άλλωστε, κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ψυχαγωγούνται οι συνδημότες μας σε δύσκολες συνθήκες, αφού δυστυχώς τα προβλήματα περισσεύουν σε κάθε μία οικογένεια».

 

Σχετικά με την ανταπόκριση του κόσμου, η Κατερίνα Παναγιώτη σημειώνει ότι «η Πάτρα έχει πολύ ωραίο κοινό» και συνεχίζει:

 

«Το πατραϊκό κοινό αγκαλιάζει όλες τις πολιτιστικές δράσεις, αγαπάει τις τέχνες και ως εκ τούτου και τον δημοτικό κινηματογράφο. Μάλιστα, είναι εκατοντάδες οι συμπολίτες που παρακολουθούν τις ταινίες που προβάλλονται από τον κινητό δημοτικό κινηματογράφο, ενώ εμείς από την πλευρά μας φροντίζουμε να προβάλλουμε ταινίες που καλύπτουν όλα τα ενδιαφέροντα».

 

Όσον αφορά στις επιλογές των ταινιών που προβάλλονται, η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως «σε όλες μας τις καλλιτεχνικές δράσεις υπάρχει μία συλλογική επεξεργασία από έμπειρους εργαζομένους του πολιτιστικού οργανισμού του δήμου μας, οι οποίοι του θα αναζητήσουν τι καινούργιο μπορεί να προβληθεί και το πώς μπορούμε να αγκαλιάσουμε παραγωγές και από άλλες χώρες».

 

«Για παράδειγμα», σημειώνει, «φέτος έχουμε συνεργασία με τον ισπανικό, τον ιταλικό και τον κορεάτικο κινηματογράφο, μέσα από αντίστοιχες προτάσεις που έχουν γίνει, ενώ πέρυσι είχαμε συνεργασία με το διεθνές νεανικό φεστιβάλ της Αρχαίας Ολυμπίας».

 

«Έτσι λοιπόν», τονίζει, «δίνουμε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να ‘ταξιδεύουν’ μέσα από το δημοτικό κινηματογράφο και εδώ πρέπει να πούμε ότι αξίζουν συγχαρητήρια στους εργαζόμενους του τμήματος παραγωγής του πολιτιστικού οργανισμού, οι οποίοι έχουν ουσιαστικά τον πρώτο λόγο».

 

Απαντώντας στην ερώτηση, αν δημοτικός κινηματογράφος έρχεται να αναπληρώσει την απουσία θερινών κινηματογράφων, η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη σημειώνει: «Αυτό να υποθέσω ότι είναι ένα το κρατούμενο, αλλά εκείνο το οποίο εμείς βλέπουμε, είναι πως όπου υπάρχει ελεύθερη είσοδος, δηλαδή στο κινητό δημοτικό κινηματογράφο, στο ερασιτεχνικό θέατρο, στις μουσικές και στις θεατρικές μας παραγωγές, είναι η ανάγκη του κόσμου να ψυχαγωγηθεί, χωρίς να χρειάζεται να δαπανήσει χρήματα. Συγκεκριμένα βλέπουμε τη θέληση του κόσμου να βγει από το σπίτι, διότι είναι μία κοινωνική ανάγκη να παρακολουθήσει ο κόσμος ένα πολιτιστικό δρώμενο. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να έλθουν οι άνθρωποι πιο κοντά και να έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να συζητήσουν με παλιούς, αλλά και νέους φίλους».

 

Σε αυτό το σημείο αναφέρει ότι «είναι ένα θέμα το γεγονός πως δεν υπήρξε κρατική μέριμνα και φροντίδα για τον δημοτικό κινηματογράφο και αυτό δείχνει την έλλειψη ευαισθησίας από τους κυβερνώντες για τα ζητήματα του πολιτισμού, όπως και η απουσία στήριξης πολιτιστικών δρώμενων» προσθέτοντας: «Η Πάτρα, αν και ήταν πρώτη σε θερινούς κινηματογράφους, δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει καμία απολύτως υποδομή, γιατί δόθηκαν όλα στις ανάγκες του επιχειρείν».

 

Οι φετινές προβολές του κινητού δημοτικού κινηματογράφου ξεκινούν την Τρίτη 6 Ιουνίου στο αίθριο του παλαιού δημοτικού νοσοκομείου στις 9:30 το βράδυ με την πρώτη ταινία βελγικής παραγωγής «Στην αυλή του σχολείου – playground», το κεντρικό θέμα της οποίας είναι η βία στα σχολεία. Η ταινία έχει αποσπάσει το Βραβείο Fipresci – Ένα Κάποιο Βλέμμα στο Φεστιβάλ Καννών 2021, ειδικό Βραβείο για την Προώθηση της Ισότητας των Φύλων, έχει συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Σαράγιεβο 2021, στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2021 (επίσημη συμμετοχή), στο Φεστιβάλ Λονδίνου 2021 (επίσημη Συμμετοχή), και αποτέλεσε την επίσημη πρόταση Βελγίου στα Βραβεία Όσκαρ 2022.

 

Σύμφωνα με την Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, οι προβολές θα συνεχιστούν με μία ταινία από την Μάλτα, «Το σκαρί», «όπου οι θεατές θα δουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ψαράς που βιοπορίζεται από τη θάλασσα, ενώ κατόπιν θα προβληθούν ταινίες από τη Νότια Κορέα».

Διαβάστε επίσης

Το δράμα της ερωτικής ζωής του Μότσαρτ αποκαλύπτεται σε επιστολή που βγαίνει σε δημοπρασίαΠολιτισμός

Μια επιστολή που εμφανίζει τον Αυστριακό συνθέτη  Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ  σε « πλήρη πανικό » πρόκειται να βγει σε  δημοπρασία  στον οίκο Christie’s στο Λονδίνο τον επόμενο μ...

Άνοιξε τις πύλες του το Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας – Το πρόγραμμα για Ιούνιο και Ιούλιο Πολιτισμός

Το «παρών» στα πολιτιστικά δρώμενα της Αττικής, δηλώνει και φέτος το Κατράκειο θέατρο με τις συναυλίες που έχουν προγραμματιστεί να καλύπτουν όλες τις μουσικές τάσεις και επιλογές,...

Γιάννης Μαρκόπουλος: Η ανακοίνωση της οικογένειας για την κηδεία τουΕλλάδα

Την Πέμπτη 15 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο στη Μητρόπολη Αθηνών. Η σορός του θα βρίσκεται εκεί λίγες ώρες νωρίτερα γι...

Μεγάλο αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη ξεκινά τον Ιούνιο στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης ΤέχνηςΠολιτισμός

Τη μεγαλύτερη εκθεσιακή παρουσίαση του Ιάννη Ξενάκη διεθνώς επιφυλάσσει το ΕΜΣΤ για το τέλος Ιουνίου, σε συνεργασία με κορυφαίους μουσικούς θεσμούς από τις δύο πατρίδες του Ξενάκη,...

Το Εθνικό Θέατρο ανοίγει το Φεστιβάλ Επιδαύρου με τον "Ιππόλυτο" του ΕυριπίδηΠολιτισμός

  To Εθνικό Θέατρο ανοίγει το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου με τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη που θα παρουσιαστεί στις 7 και 8 Ιουλίου, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου, με μια σπο...

Τιμή ρεκόρ για έργο του Γιάννη Τσαρούχη σε δημοπρασία: Το έργο του "Μάης" πωλήθηκε 475.000 ευρώΠολιτισμός

Την υψηλότερη τιμή πώλησης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο για έργο του Γιάννη Τσαρούχη (1910 -1989), πέτυχε χθες η VERGOS Auctions κατά τη διάρκεια της δημοπρασ...

Παύλος Κάγιος – Απάλλαξέ μεΠολιτισμός

  Ο καθρέπτης της λογοτεχνίας αφυπνίζει τη μνήμη   Συνέβαιναν και παλιά, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι…. Οι λέξεις «μπούλινγκ» και «συμμορίες ανηλίκων» έχουν εισβάλει στη ζωή μας με τρό...

Η Μουσική Ακαδημία Σπετσών ανεβάζει τον πήχη! Masterclasses μουσικής  για νέους μουσικούς από όλο τον κόσμο, 24 Ιουλίου - 2 Αυγούστου ΣΠΕΤΣΕΣ

Δεκαήμερο μουσικής masterclasses υψηλών προδιαγραφών για νέους μουσικούς από όλο τον κόσμο, από 24 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου, με διεθνώς καταξιωμένους μουσικούς καθηγητές.   Κάτι νέο...

Σταύρος Ξαρχάκος: Και δεύτερη συναυλία στο Ηρώδειο λόγω μεγάλης ανταπόκρισης του κοινούΠολιτισμός

Ανάρπαστα έγιναν τα εισιτήρια για τη συναυλία που θα δώσει o Σταύρος Ξαρχάκος στο Ηρώδειο, στις 18 Ιουνίου. Βλέποντας τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύ...